Απ’ την πρώτη φορά που δοκίμασα ζυμαρικά με γκοργκονζόλα, η συνταγή μπήκε στο τοπ των επιλογών μου. Όταν είμαστε σε Ιταλικό εστιατόριο με την Sophie και τυχαίνει να σερβίρουν κάποια μακαρονάδα με γκοργκονζόλα, ανταγωνιζόμαστε ποιός θα το πάρει, μέχρι τελικά ν’ αποφασίσουμε να την μοιραστούμε. Πάντα όμως! Ειδικά στην εκτέλεση με καρύδια και ειδικά με ζυμαρικά όπως τα Τορτιλιόνι (όχι τορτελίνι, αυτά είναι γεμιστά) ή Ριγκατόνι που είναι κυλινδρικά, σχετικά μεγάλα και ριγωτά, ώστε να μπορούν να κρατήσουν την σάλτσα σε όλη τους την επιφάνεια, που είναι σχετικά μεγάλη. Ιταλικό design με λειτουργικά οφέλη, μέχρι και στη πάστα!
Η συνταγή Tortiglioni con gorgonzola e noci είναι άλλο ένα παράδειγμα της λιτής κομψότητας της Ιταλικής κουζίνας, όπου με τέσσερα μόνον εξαιρετικά υλικά, δημιουργείται μαγειρική μαγεία μέσα από τον απλό συνδυασμό τους!
Ο ρόλος της κρέμας γάλακτος είναι τεχνικά σημαντικός στη συνταγή. Αφενός για να βοηθήσει την γκοργκονζόλα να γίνει πιο υδαρή ώστε να καλύπτει γευστικά την επιφάνεια της πάστας και αφετέρου να βοηθά στο στόμα και το μάσημα ώστε να μην είναι κολλώδης η σάλτσα και να τρώγεται ευχάριστα χωρίς να λιγώνει. Αν κάποιος βάλει πιο λίγη ποσότητα, θα είναι δύσκολο να καταπιεί τις μπουκιές, γιατί η γκοργκονζόλα είναι ιδιαίτερα χορταστική λόγω πηχτής, κρεμώδους υφής.
Για όσους τυχόν και δεν γνωρίζουν τα βασικά περί γκοργκονζόλας, να πούμε πως πρόκειται για ένα κλασικό Ιταλικό μπλέ τυρί με φλέβες, φτιαγμένο από αγελαδινό γάλα, πλήρες σε λιπαρά. Είναι ένα τυρί Π.Ο.Π. που παράγεται εδώ και αιώνες στην πόλη Gorgonzola, λίγα χιλιόμετρα Βορειοανατολικά του Μιλάνου, συνήθως με την χρήση μύκητα από το είδος Penicillium glaucum. Λόγω της ήπιας “μπλέ” γεύσης του και της ιδιαίτερα κρεμώδους υφής του είναι ιδανικό για γαστρονομική χρήση σε συνταγές και έτσι χρησιμοποιείται πολύ σε κλασικά πιάτα της Ιταλικής κουζίνας, όπως ριζότο, πάστα και πίτσα, αλλά πάρα πολύ και σε σαλάτες και σάντουιτς.
Αυτό που δεν είναι επαρκώς γνωστό, είναι ότι η Γκοργκονζόλα βγαίνει σε δύο διαφορετικούς τύπους, ανάλογα κυρίως με τον χρόνο παλαίωσης. Έτσι η πιο φρέσκια είναι η Gorgonzola dolce που είναι και η πλέον γνωστή. Η λιγότερο γνωστή, είναι η ωριμασμένη Gorgonzola Piccante ή αλλιώς Gorgonzola Naturale ή Gorgonzola Montagna. Η πρώτη είναι ιδανική για μαγειρική, αλλά η δεύτερη που δοκίμασα τελευταία από το CULPA DELI, ήταν ένα αριστουργηματικό επιτραπέζιο τυρί για μετά το δείπνο, με ένα καλό κρασί.
Το δέσιμο της γεύσης και της υφής της γκοργκονζόλας με το καρύδι πάντως, λές και είναι παρμένο από ροζ μυθιστορήματα. Έρωτας με όλα τα κλισέ, τύπου θεληματικό πηγούνι και τορνευτές γάμπες… Λιώνω!
Χαρακτηριστικά της συνταγής:
Πανεύκολη συνταγή που θα σας πάρει 15 λεπτά συνολικά μια και η σάλτσα γίνεται παράλληλα με το βράσιμο των ζυμαρικών. Χρησιμοποιείστε Tortiglioni ή κάποιο άλλο κοντό ζυμαρικό με σώμα, επιφάνεια και ρίγες για να κρατά την σάλτσα. Τα μακρυά ζυμαρικά σε γενικές γραμμές δεν κάνουν για τέτοιες συνταγές, αν και έχω δει εκτέλεση με φετουτσίνι.
Η ποσότητα κρέμας είναι στα δικά μου γούστα, αλλά εύκολα θα μπορούσε να είναι λίγο περισσότερη. Πάντως έχουμε μια συνταγή που είναι θερμιδικά μάλλον “υπερπαραγωγή” και έτσι καλό είναι να την απολαύσουμε μεν, αλλά σε μικρές ποσότητες. Άλλωστε, μετά το πρώτο πιάτο, η πληρότητα της γεύσης της, μάλλον σε λιγώνει. Λέμε τώρα…
Υλικά για 2 άτομα
300 γρ. Tortiglioni Barilla
150 γρ. τυρί Gorgonzola κομμένη σε κομμάτια
100 γρ. κρέμα γάλακτος Arla
50 γρ. καρύδια, μέτρια κομμένα με το μαχαίρι
αλάτι, πιπέρι τριφτό φρέσκο
Διαδικασία Παρασκευής:
1. Ετοιμάζετε τα καρύδια:
Μαζεύετε τα υλικά (δεν είναι δα και τόσα πολλά!) και κόβετε το καρύδι με το μαχαίρι σε κομμάτια που να τα νιώθετε στο στόμα. Κόβετε την γκοργκονζόλα επίσης σε κομμάτια.
2. Βράζετε τα ζυμαρικά:
Βάζετε μια μεγάλη κατσαρόλα με τουλάχιστον 4 λίτρα νερό να βράσει σκεπασμένη (για να μην χάνεται ενέργεια). Αφού βράσει αφαιρείτε το καπάκι. Ρίχνετε μέσα μια γερή χούφτα αλάτι (περίπου 1 κ.σ.) και αφού κοχλάσει ρίχνετε τα Tortiglioni. Βάζετε το χρονόμετρο να τρέχει, για να μην σας ξεφύγουν. Τα συγκεκριμένα θέλουν 12 λεπτά, χρόνος υπεραρκετός για να γίνει η σάλτσα παράλληλα. Κάθε τόσο ανακατεύετε. Όταν γίνουν θα τα ενσωματώσετε στη σάλτσα.
3. Ετοιμάζετε την σάλτσα:
Βάζετε τη μισή ποσότητα κρέμας γάλακτος (περ. 50 γρ.) σε μεγάλο τηγάνι και σε ήπια ένταση. Ρίχνετε τα κομμάτια της γκοργκονζόλας και ανακατεύετε να λιώσει σταδιακά. Προσοχή στην ένταση του ματιού να είναι κάτω απ’ τη μέση, ώστε η διαδικασία να γίνει ήπια. Όταν λιώσει η γκοργκονζόλα (σε 1-2 λεπτά) και ενσωματωθεί με την κρέμα ρίχνετε και τα καρύδια και ανακατεύετε. Κλείνετε το μάτι και αφήνετε την σάλτσα η οποία θα πήξει πολύ. Περιμένετε μέχρι να είναι σχεδόν έτοιμα τα ζυμαρικά, δύο λεπτά πριν για να την αραιώσετε.
4. Αραιώνετε την σάλτσα και ενσωματώνετε τα ζυμαρικά:
Δυο λεπτά πριν τα ζυμαρικά είναι έτοιμα, ανάβετε πάλι το μάτι και ρίχνετε την υπόλοιπη ποσότητα της κρέμας (50 γρ.) για να αραιώσει την σάλτσα ώστε να μπορεί να καλύψει καλά τα ζυμαρικά. Ανακατεύετε. Καθώς τα ζυμαρικά είναι έτοιμα τα ρίχνετε μέσα στο τηγάνι με την σάλτσα. Εμείς προτιμάμε αντί να μπείτε σε διαδικασία σουρώματος, να τα βάλετε κατευθείαν απ’ τη κατσαρόλα με διχτυωτή κουτάλα. Η ποσότητα του νερού που θα πέσει χωρίς να το θέλετε είναι αρκετή για να βοηθήσει την σάλτσα να έρθει εκεί που πρέπει. Ανακατεύετε καλά και είστε έτοιμοι να σερβίρετε.
Σερβίρισμα:
Σερβίρετε απ’ το καλαίσθητο και πολύ πρακτικό αντικολλητικό τηγάνι της Fest, κατευθείαν στα όμορφα πιάτα της επαγγελματικής σειράς AMNESIA της ΙΩΝΙΑ για να μην προλάβει να χάσει θερμοκρασία. Ιδανικά τα πιάτα θα έπρεπε να τα ζεσταίνετε στον φούρνο στους 60C για να κρατάνε ζεστά τα ζυμαρικά. Ευτυχώς ο φούρνος της Neff που μας έχει παραχωρήσει να χρησιμοποιούμε, έχει ειδικό πρόγραμμα για ζέσταμα πιάτων και μας βοήθα πολύ στο σερβίρισμα, ειδικά όταν έχουμε κόσμο.
Το μόνο που χρειάζονται τα τορτιλιόνε σας είναι λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι από πάνω. Σε περίπτωση δεύτερου πιάτου ρίξτε μέσα στο τηγάνι και λίγο νερό απ’ το βράσιμο των ζυμαρικών για να αναζωογονήσετε την σάλτσα και την υφή τους. Και φροντίστε να πλύνει κανείς άλλος τα πιάτα, ώστε εσείς να λουφάξετε στον καναπέ με το digestif σας!