Τέλειο Αρνάκι Φούρνου με Πατάτες

arnaki fournou me patates

Το αρνάκι φούρνου με πατάτες είναι η πλέον δοκιμασμένη συνταγή μου κι αυτή που με μικρές παραλλαγές μοιράζομαι με συνδαιτημόνες επί εικοσαετία arnaki pasxalino(έχει αντέξει τεστ κοπώσεως από τρεις πρώην συζύγους και πεθερές, αν αυτό κάτι λέει…  και ζητώ κατανόηση, στοργή και προδέρμ!).

Είναι ενδιαφέρον μάλιστα ότι είναι η απλούστερη συνταγή και ταυτόχρονα η πιο σίγουρη. Έτσι, μέσα στα τελευταία 4 χρόνια είναι σταθερά στις πρώτες θέσεις του ελληνικού google στην αναζήτηση για “αρνάκι με πατάτες” με πάρα πολλά θετικά σχόλια και χωρίς κανένα αρνητικό, αν σας λέει κάτι κι’ αυτό.

αρνακι-πασχαλιατικο-φουρνου-20130505_0531Το αρνάκι στο φούρνο με πατάτες έχει θέση απόλυτης οικογενειακής σταθερής σε κάθε μεγάλη εορταστική συνεύρεση. Κάτι σαν γευστικό “οικόσημο”.
Συγγενείς, γονείς, θείοι και ξαδέρφια δεν μπορούν να διανοηθούν κάλεσμα χωρίς αυτό κύριο πιάτο (αν υπήρχε αντίστοιχο facebook group θα είμασταν όλοι μέλη). Η συγκεκριμένη συνταγή, παρά ταύτα, ουδεμία σχέση έχει με την οικογενειακή παράδοση. Αποτελεί επαναστατική πράξη γευστικού αυτοπροσδιορισμού, που ευτυχώς τυγχάνει καθολικής αποδοχής, ακόμη και όσων δηλώναν ευθαρσώς ότι “δεν τους αρέσει το αρνί”.

Θυμάμαι πολλούς καλεσμένους αρνούμενους τη γοητεία του αρνιού, οι οποίοι εντέλει ενέδωσαν για πρώτη φορά στο τραπέζι μου, μυούμενοι ξαφνικά σε μια ηδονή πρώην ταμπού.

arnaki fournoy πασχα me patates

Χαρακτηριστικά της συνταγής:

Εξαιρετικά απλή και εύκολη συνταγή, με εγγυημένο αποτέλεσμα. Το μόνο μυστικό  επιτυχίας -όπως πάντα- είναι η πρώτη ύλη: το αρνί πρέπει να είναι καλό.
Αυτό, για μένα τουλάχιστον, σημαίνει μικρό ζώο 6-7, το πολύ 8 κιλά, ντόπιο και θηλυκό,  εξαιρουμένης της καλοκαιρινής περιόδου, που τα αρνιά γευστικά είναι υποδεέστερα.

LURPAK_TOP4_badge

Wine-pairing-Karoulias

Κτήμα Κυρ Γιάννη Ερυθρός

Ξηρός, Ήπιος, Ερυθρός, Merlot, Syrah, Ξινόμαυρο, Επιδέχεται Παλαίωση

“kir

Το Γιαννακοχώρι είναι πλέον παρελθόν και η ιστορία του σπουδαίου αυτού ελληνικού κρασιού συνεχίζει μέσα από την ετικέτα Κτήμα κυρ-Γιάννη 2012. Με ελαφρώς διαφοροποιημένο χαρμάνι αφού πλέον στο blend έχει προστεθεί και το Syrah, το νέο ερυθρό του κτήματος είναι άξιος διάδοχος της ιστορικής ετικέτας, με πυκνό φρούτο, στιβαρές αλλά ώριμες τανίνες και μακρά επίγευση.

Περιγραφή:
Βαθύ πορφυρό χρώμα, όπως αρμόζει στην ηλικία του. Η μύτη είναι αρχικά ντροπαλή, ο αερισμός μπορεί να βοηθήσει στην εξέλιξη των αρωμάτων, το φρούτο παρόλα αυτά βρίσκεται εκεί πυκνό να θυμίζει μαύρο και κόκκινο κεράσι, μαζί με δαμάσκηνο. Από δίπλα πολύπλοκα αρώματα μπαχαρικών και όμορφα ενσωματωμένο βαρέλι. Στο στόμα των blend των ποικιλιών είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον. Το Merlot δίνει πλούτο στο κρασί ενώ το Ξινόμαυρο δομή. Εξαιρετική ισορροπία φρούτου και τανινών οι οποίες παρά την ένταση τους είναι ώριμες . Η επίγευση μακρά και πολύπλοκη. Από εκείνες τις περιπτώσεις κρασιών που μπορείς να τα πιεις άμεσα αλλά για 5 έως 10 χρόνια θα εξελίσσεται στη φιάλη.
Ταιριάζει εξαιρετικά με:
Φιλέτο σχάρας, μοσχάρι στην κατσαρόλα, κρεατόπιτες, παστίτσιο, αρνάκι στη σούβλα.

Αγοράστε το στο House of Wine, εδώ

Υλικά (για 6 άτομα)

3-3.5 κιλά αρνάκι (δηλαδή μισό μικρό αρνί), “σπασμένο” για φούρνο απ’ το χασάπη
4-5 σκελίδες σκόρδο
1.5 -2 κιλά πατάτες (μικρές ολόκληρες με τη φλούδα ή κανονικές κομμένες χοντρές αλλά μακρόστενες, οι λεγόμενες «κυδωνάτες»)
4 κ.γ. σκόνη μουστάρδα
1 μεγάλο ζουμερό λεμόνι στιμμένο (ή 1½ -2 μικρά)
150 ml λευκό κρασί
200 ml ελαιόλαδο
2 κλωνάρια φρέσκο δεντρολίβανο
3 κ.γ. θυμάρι
5 πρέζες αλάτι & φρεσκοκτριμμένο πιπέρι

Παρασκευή:

αρνάκι πάσχα στο φούρνο με πατάτες 11. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180ºC με αέρα. Αν ο φούρνος δεν διαθέτει αέρα, απλά θα πάρει επιπλέον τουλάχιστον μισή ώρα στο ψήσιμο και ίσως χρειαστεί λίγο grill στο τελείωμα για να γίνει τραγανό.

αρνάκι πάσχα στο φούρνο με πατάτες 22. Προετοιμάζετε το αρνί: Σκουπίζετε το αρνάκι με χαρτί κουζίνας (δεν το πλένετε ΠΟΤΕ!) και το τοποθετείτε στο ταψί.
Βάζετε σταδιακά τις σκελίδες κομμένες στη μέση, στην πρέσα του σκόρδου και πιέζοντας τες, «σκορδίζετε» όλο το αρνί γύρω-γύρω, πάνω-κάτω, μέσα-έξω…

αρνάκι φούρνου με πατάτες για Πάσχα 43. Βάζετε τις πατάτες στο ταψί. Ρίχνετε το κρασί, το λεμόνι, την μουστάρδα, το δεντρολίβανο και το λάδι. Αλατοπιπερώνετε και ρίχνετε και στις δύο πλευρές του αρνιού το θυμάρι.

πασχαλιάτικο αρνάκι φούρνου με πατάτες 54. Bάζετε το ταψί στο φούρνο και ανά μισή ώρα γυρνάτε στο αρνί πλευρά, ανακατεύοντας προσεκτικά και τις πατάτες. Ανάλογα με τον φούρνο, το ψήσιμο θα πάρει από 2.5 ως 3 ώρες, άρα θα κάνετε τουλάχιστον 5 γυρίσματα. Δεν το βγάζετε πριν δείτε ότι είναι απόλυτα τραγανό, η πέτσα του έχει πάρει βαθύ μελί χρώμα ενώ το κρέας είναι σκούρο καφέ.

Πασχαλιάτικο Αρνάκι φούρνου με πατάτες 20140101_0011Σημείωση: Η παραπάνω διαδικασία μειώνει τα λίπη του αρνιού δημιουργώντας ένα εξαιρετικά νόστιμο, κριτσανιστό εξωτερικά και ζουμερό εσωτερικά κρέας. Αν αντί για αρνί χρησιμοποιήσετε κατσίκι, που έχει λιγότερο λίπος, ο συνολικός χρόνος πρέπει να μειωθεί κατά περίπου 30 λεπτά, ώστε το κρέας να μην στεγνώσει. Σ’ αυτή την περίπτωση χρησιμοποιήστε τον φούρνο κανονικά χωρίς αέρα.
Επίσης, αν κάνετε τις πατάτες πιο μικρές, βάλτε τες στο ταψί πιο αργά.

αρνακι-φουρνου-πατατες_20130505_0491

Το άρθρο με την εξαιρετικά δημοφιλή συνταγή μου για τραγανό αρνάκι φούρνου με πατάτες, πρωτογράφτηκε για το pandespani.

Print Friendly, PDF & Email

Εραστής των απολαύσεων της ζωής, διαφημιστής κατ' επάγγελμα, υπερήφανος πατέρας τριών κοριτσιών, με πολλά ετερόκλητα ενδιαφέροντα και εμπειρίες στα 55 χρόνια που συμμετέχω στη κοινωνική ζωή της πρωτεύουσας και άλλων κωμοπόλεων Ευρώπης και Αμερικής. Έχω μάθει να περνάω καλά με πολλά, αλλά και με λίγα, με μια ανεπαίσθητη προτίμηση στην άνεση, να τ' ομολογήσω. Ασχολούμαι καθημερινά με τη μαγειρική απ' τα 25 μου και με τον καιρό αυτή απασχολεί όλο και μεγαλύτερο ποσοστό των νευρώνων του εγκεφάλου μου, κάτι που ελπίζουμε να οφείλεται στο πάθος και όχι στην μείωση των κυττάρων. Αν πληρωνόμουν για τα πάθη μου (και τα λάθη μου) θα ήμουν μέγας χορηγός του δημοσίου χρέους. Το γεγονός ότι φίλοι, γνωστοί αλλά και τα παιδιά μου με αποκαλούν “chef” με ιντριγκάρει ως προς το τι μπορεί να γίνω όταν επιτέλους ενηλικιωθώ. Λατρεύω το καλό σπιτικό φαγητό, απεχθάνομαι τις μετριότητες και όσο κι αν βασίζομαι στη δημιουργικότητα, τη γνώση και την τέχνη, θέλω παράλληλα να γνωρίζω το επιστημονικό “γιατί” πίσω απ' τη μαγειρική και όχι μόνον. Όσο μαθαίνω νιώθω ζωντάνια, όσο δημιουργώ και προσφέρω, αποκτώ λόγο ύπαρξης.

65 Comments

  • […] Τα Αρνάκι φούρνου με πατάτες αποτελεί την μια παραδοσιακά Ελληνική λύση. Και εδώ στην πιο δημοφιλή συνταγή του στο Ελληνικό ιντερνετ για 4 χρόνια. […]

    • April 19, 2020

      Θεοδώρα Κοτσώνα

      Το έχω φτιάξει 2 φορές σύμφωνα με τη συνταγή και μολονότι κι εγώ το φοβόμουν βγήκε απίστευτο και έπαθαν όλη την πλάκα τους. Οπότε και φέτος έτσι θα το φτιάξω. Να είστε πάντα καλά και συνεχίστε την πολύ καλή δουλειά. Χρόνια πολλά!

    • 🙂

  • Reply April 9, 2015

    Kostas Kostaras

    3 πρώην συζύγους; Οταν ο κολλητός μου παντρεύτηκε τρίτη φορά του είπα ότι δεν ξαναβάζω γραβατα… Μια φορά για μένα ήταν αρκετή…

  • Reply April 24, 2016

    Denise

    Θα κάνω την εν λόγω συνταγή με κατσικάκι Νέας Ζηλανδιας… έχετε καμιά μετατροπή λόγω αλλαγής τόπου προέλευσης της πρώτης ύλης?

    Ευχαριστώ πολύ!

    • Όχι αλλά επειδή μάλλον έχει λιγότερο λίπος προσέξτε το στο ψήσιμο να μην στεγνώσει

  • Reply April 27, 2016

    Saridakis George

    Κύριε Δημήτρη σας παρακολουθώ καιρό τώρα και παραδέχομαι την πολύ καλή δουλειά που κανετε ιδικά με τις επιπλέον επιστημονικες πληροφορίες που συνοδεύουν τα πιάτα σαν (επιτέλους έμαθα να κάνω μοσχαρισια μπριζόλα. Επίσεις έχουμε δοκιμάσει τις γαρίδες με το κρυθαρακι και αυτό άψογο.)
    Όσους αφορά όμως τα του αρνιού είμαι αρνητικός σε όσα λέτε περί γάλακτος και μικρό ζώο. Το λέτε και για το μοσχάρι (ποτέ γάλακτος) Γιατί όχι και στο αρνί? Επίσης γιατί μπαχαρικά και σκόρδο, αν όπως λέτε η πρώτη ύλη είναι άριστης ποιότητας? Θα σας πρότεινα να δοκιμάσετε από ζυγουρι μπροστινό πόδι, με τα παιδακια του και το μόνο μπαχαρικο να είναι το χοντρό αλάτι,λεμόνι και λαδακι. Διαφωνώ κάθετα και ως προς τον τρόπο ψυσιματος, μέσα στο ταψί με όλα τα λάδια και τα λύπη δεν θα γίνει ποτέ τραγανο. Η θερμοκρασία και ο αέρας είναι μια χαρά αλλά βάλτε το πάνω στην σχάρα και το ταψί με τις πατάτες από κάτω. Στο γύρισμα αλοιψτε μια φορά ακόμα με πινέλο λαδακι και λεμόνι.

    • Ευχαριστώ πολύ! Μετά από ένα σημείο τα πράγματα είναι θέμα προσωπικού γούστου και άποψης οπότε δεν είναι εύκολο να συμφωνούμε όλοι σε όλα, χωρίς να υπάρχει “σωστό” ή “λάθος”. Πάντως παρ’ όλες τις διαφωνίες σας η συνταγή βγαίνει άψογη. Αλλά και αυτό που προτείνετε να κάναμε το αντίστοιχο αποτέλεσμα θα είχαμε μέσες – άκρες. Το κάνω στο Ουαλέζικο αρνί περίπου όπως λέτε…

  • Reply May 3, 2016

    Εύη

    Χριστός Ανέστη, Χρόνια Πολλά! .Τελευταία παρακολουθώ φανατικά τις συνταγές σας. Ότι έχω δοκιμάσει είχε επιτυχία! Το δε κατσικάκι στο φούρνο, εξαιρετικό!!!
    Ευχαριστούμε για την τόσο εμπεριστατωμένη παρουσίαση.

  • Reply May 3, 2016

    Βάσω

    Χριστός Ανέστη! Έκανα την συνταγή με κατσικάκι και πατάτες baby. Ακολούθησα κατά γράμμα τη συνταγή και έγινε υπέροχο. Το ευχαριστήθηκαν όλοι, ακόμη και όσοι δεν συμπαθούσαν τα αμνοερίφια… Ευχαριστώ πολύ!!

  • Reply April 15, 2017

    Anonymous

    Αν αντί για λευκό, βάλω κόκκινο κρασί θα “καταστρέψω” το φαγητό;

    • Δεν μου πάει καθόλου χρωματικά και γι’ αυτό δεν το έχω δοκιμάσει, αν και γευστικά δεν θα είχα θέμα. Τι να πω; Δοκιμάστε και πείτε μας…

  • Reply April 16, 2017

    Tolias

    Φίλτατε Μήτσο, δύο ερωτήματα. 1ον, όσο αφορά το ψήσιμο, η θερμοκρασία παραμένει σταθερή στους 180 και στον αέρα καθ’όλη τη διάρκεια? Και 2ον, εάν βάλουμε το αρνάκι σε σχάρα φούρνου, με τις πατάτες από κάτω, θα χρειαστεί κάποια αλλαγή ο τρόπος ψησίματος? Cheers.

    • Έχετε περιθώρια να παίξετε αν σας βολέυει. Εγω κάποιες φορές ξεκινάω με δυνατό φούρνο, πάω σε χαμηλό και ξανατελειώνω με δυνατό γκριλ και αέρα. Αλλά το κάνω γιατί έχω λόγο σε συγκεκριμένη συγκυρία. π.χ. άργησα να βαλω το αρνί σε σχέση με το πότε έχω προγραμματισει να φαμε ‘η για κάποιο λόγο έχει περισσότερα υγρά κλπ. Αδυνατον να μπω σε κάθε εριπτωσεολογία εδώ. Η συνταγή είναι γραμμένη για να βγαίνει, όπως είναι γραμμένη χωρίς λόγο να αλλάξει. Από την στιγμή που αλλάζετε και ξέρετε τι κάνετε και γιατί και το προσέχετε, δεν θα υπάρχει πρόβλημα εικάζω.
      Μπορείτε να το κάνετε αυτό που λέτε, αλλά να τσεκάρετε πιο συχνά μην σας στεγνωσει απ’ έξω, οπότε να το περνάτε με πινέλο κάθε τόσο ειδικά απ’ τη μέση του χρόνου και μετά. Και να προσέξετε μην πέσουν πολλά τα υγρά στις πατάτες.

  • Reply June 5, 2017

    ΜΑΤΙΝΑ

    αρνάκι στο φούρνο με πατατούλες σύμφωνα με τις οδηγίες σας….αποτέλεσμα …..εξαιρετικό!!!τα αγόρια μου ξετρελάθηκαν (πήρα και το 10άρι στη βαθμολογία !!!) και μιλάμε για αρνάκι του παππούκα μας, μεγαλωμένο με τα καλύτερα!!!η πινελιά μου ήταν το χαρουπόμελο…..και η πετσούλα του γίνεται ….σλούρπυ!!!
    κ.Δημήτρη σας ευχαριστώ που μας εμπνέεται για “καλά μαγειρέματα” και συγχαρητήρια για τον γραπτό σας λόγο!!!

  • Reply June 5, 2017

    ΜΑΤΙΝΑ

    και μουστάρδα με μέλι yummy!!!!

  • Reply November 18, 2017

    Ελένη

    Με τι μπορώ να αντικαταστήσω το κρασί; Με σκέτο νερό ή κάτι άλλο;

  • Reply December 1, 2017

    Costas Mitilinakis

    Να ρωτησω κατι..δεν το σκεπαζουμε στο ψησιμο καθολου ετσι?

  • Reply January 26, 2018

    Leonidas

    Απλά υπέροχο !!! Μαγευτική συνταγή , άχαστη πραγματικά οσες φορες κι αν την εχω φτιάξει. Μια ερώτηση τεχνικής φύσης με αφορμη αυτη αλλά και καθε άλλη συνταγή που περιέχει κρασί : επειδη λόγω κρίσης εφυγα από την Ελλάδα – ελπίζω προσωρινα!- και βρίσκομαι σε μια χώρα που απαγορεύεται οχι μόνο η χρήση αλλά και η πώληση αλκοόλ σε όλους , με τι μπορούμε να αντικαταστήσουμε το κρασί στο μαγείρεμα ωστε να πετυχαίνουμε το ίδιο περίπου αποτέλεσμα ? Ευχαριστώ προκαταβολικά για το χρόνο σας!

  • Reply April 5, 2018

    Vagelis Basiakos

    Το δενδρολίβανο είναι ένα ιδιαίτερο φυτό, με έντονη παρουσία και σε πολλούς δεν αρέσει στο αρνί. Επίσης είναι απόλυτα σωστό ότι το νοστιμότερο αρνί, είναι το μόλις απογαλακτισμένο και όχι το πολύ μικρό, όπου απλά είναι πολύ τρυφερό.
    Για τραγανή πέτσα, πρέπει να την τρίψετε με χοντρό αλάτι και να ψηθεί ξεχωριστά από τις πατάτες, όπως ακριβώς περιγράφει ο φίλος πιο πάνω.
    Δεν αμφισβητώ το αποτέλεσμα σας, αλλά εγώ δεν θα κατάφερνα ποτέ τραγανό αρνί με αυτό τον τρόπο, δεν είμαι…μάστορας, το παραδέχομαι!!

    • Δοκιμάστε πρώτα το τι προτείνω και μετά τα λέμε. Η συνταγή αυτή έχει γίνει σε δεκάδες χιλιάδες σπίτια και όλα τα σχόλια είναι εξαιρετικά, όπως άλλωστε σε όλες τις συνταγές μου. Για το δεντρολίβανο δεν επιμένω, είναι θέμα γούστου, βάλτε θυμάρι ή ρίγανη ή τίποτα.

  • Reply April 8, 2018

    andreassp84

    εξαιρετικη συνταγη,απλη. με λιγα υλικα οπου δινουν αρωματα και ισοροπια στην γευση. Με εξυπνη τεχνικη, με τον αερα και τα συχνα γυρισματα =( εκτονωση υδρατμων θαλαμου φουρνου) που συνδραμουν στην τραγανη πετσα και την αποφηγη αρπαγματος πριν την ολοκληρωση του ψησιματος. Την εχω κανει την συνταγη 6-7 φορες και πετυχε παντα, ακομα και μια φορα που δεν εβαλα κρασι, το αποτελεσμα βγηκε νοστημοτατο.

  • Χρόνια πολλά chef Δημήτρη! Αύριο 28η Οκτωβρίου θα μαγειρέψω το αρνάκι-ταμπού. Ελπίζω να γοητεύσω!!

  • Reply October 28, 2018

    ΑΝΔΡΟΝΙΚΗ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΥ

    Τέταρτη φορά που το μαγειρεύω και πάλι ακούστηκαν τα ίδια επιφωνήματα θαυμασμού, τα ίδια βογκητά απόλαυσης! Επιλέγω τις συνταγές σας με κλειστά μάτια πλέον, γιατί χαρακτηρίζονται από μεράκι, αλλά και επιστημοσύνη.
    Χρόνια πολλά για τη γιορτή σας, να προοδεύετε και να είστε πάντα δημιουργικός!

  • Reply November 10, 2018

    pantelis

    Το έκανα με κατσικάκι Σαμοθράκης και βγήκε τέλειο!

  • Reply December 25, 2018

    Βασιλική

    • Το άρθρο μου και η συνταγή μου πρωτογράφτηκε το 2010 στο blog pandespani που έγραφα τότε, , ξαναγράφτηκε στο Cucina Caruso στις 12/10/2013 και τα Παραπολιτικά αντέγραψαν (χωρίς άδεια) και δημοσίευσαν την συνταγή μου μαζί με τη φωτογραφία μου στις 13/4/2017, οπότε τα συμπεράσματα δικά σας…

  • Reply December 25, 2018

    Katerina D

    Εξαιρετικό! Η συνταγή ακριβέστατη… Κάποια στιγμή προβληματίστηκα αν θα πρέπει να προσθέσω νερό, αλλά δεν θέλησα να παρεκλίνω απο τη συνταγή -ευτυχώς που δεν πρόσθεσα- και το αποτέλεσμα ήταν πραγματικά τέλειο! ‘Ολοι οι καλεσμένοι το εκθείασαν, και με τη σειρά μου εκθείασα εσάς!

  • Reply January 9, 2019

    Papavasileiou Jenny

    Χρόνια απέφευγα το κατσίκι φούρνου, γιατί φοβόμουν ότι θα μου ξεραίνονταν. Τι αυτό ο μόνος τρόπος που το μαγείρευα ήταν σε πλαστική σακούλα. Ομοίως και οι πατάτες. Ποτέ δεν τις πετύχαινα. Ακολούθησα πίστα τη συνταγή και πραγματικά βγήκε εξαιρετικό. Το κρέας μαλακό και η πέτσα κριτσανιστη. Τα παιδιά μου που ούτε το Πάσχα δεν δοκιμάζουν ξετρελάθηκαν. Επιτέλους, ειπαν και ένα ωραίο κρέας! Τις δε πατάτες που δε χώρεσαν στο ταψί της έφτιαξα από τη συνταγή πατάτες φούρνου, μόνες τους και είχαν τα ίδια εξαιρετικά σχόλια. Ευχαριστώ γιατί μου έχετε ανοίξει νέους ορίζοντες

  • Reply January 28, 2019

    Anonymous

    peite mou poios epimelitai ta keimena sas parakalo.allo ena sxolio.to sait sas einai apsogo,an kai tha to kserete idi afto.Efxaristoume gia tis oraies suntages.

    • Εγω τα γράφω όλα και εγω τα ξαναδιαβάζω και τα διορθώνω όσο μπορώ. Ευχαριστω για τα καλά σας λόγια.

  • Reply September 23, 2019

    Αρετή

    Καλησπέρα,αν το ψήσουμε σε γάστρα, σε τι θερμοκρασία κ πόση ώρα ανά 500 γρ θα πρέπει να υπολογίσουμε;
    Ευχαριστώ

  • Reply October 15, 2019

    kostas

    Κ Δημητρη εβγαλα γκομενα με το αρνακι σου!!! EIΣΑΙ ΘΕΟΣ, της ειπα και για τα καταπληκτικα μου κεφτεδακια με δυοσμο και μαστιχα….χαχαααχ ξερεις τι μου εταξε ε?

    • Το σχόλιό σου δεν υπάρχει! Το έβγαλα στο facebook και γέλασε κόσμος και κοσμάκης. Θεός είσαι εσύ, προσκυνώ!!!

  • Reply October 16, 2019

    TEO

    To ιδιο συνεβει και σε μενα ανελπιστα με τον καπνιστο μουσακα…

  • Reply April 15, 2020

    Θεοφάνης Μ.

    Καλησπέρα σας, επειδή δεν έχω καταλάβει μπορείτε να μου πείτε εάν σκεπάζουμε το ταψί ή όχι ?

    • Όχι δεν σκεπάζουμε. Μόνο αν δείτε προς το τέλος ότι χρειάζεται, αλλά εμένα δεν μου έχει χρειαστεί ποτέ.

  • Reply April 16, 2020

    Evelyn

    Καλημέρα σας, έχω κάνει πάρα πολλές συνταγές σας γιατί μου αρέσει που εξηγείτε πάντα γιατί πρέπει να κάνουμε κάτι στην μαγειρική και γιατί όχι. Λόγω της κατάστασης το Πάσχα θα μείνουμε σπίτι και για πρώτη φορά θα μαγειρέψω αρνάκι με πατάτες. Μου έκανε εντύπωση λοιπόν που ενώ σχεδόν οι περισσότερες συνταγές λένε να είναι σκεπασμένο το κρέας για να γίνει μαλακό , εσείς δεν το προτείνετε! Είναι όντως έτσι η να το σκεπάσουμε για το μισό του χρόνου για να γίνει πιο λουκούμι?
    Καλή Ανάσταση με υγεία!

    • Τωρα αλήθεια έχετε κάνει και τις συνταγές μου και σας αρέσουν και με ρωτάτε αν πρέπει να αλλάξω τη συνταγη μου επειδή ο καθένας λέει το δικό του; Όχι είναι η απάντηση, αυτή ακριβώς είναι η συνταγη που πιστέυω πως βγάζει το σωστό αρνάκι, είναι εξαιρετικά απλή και δεν είναι τυχαία τα σχόλια που βλέπετε πιο πάνω και το γεγονός ότι είναι η #1 συνταγη στο ιντερνετ εδω και χρόνια για αρνί στο φούρνο με πατατες. Το αρνάκι έχει τόσο λίπος μέσα που κρατα υγρή τη σάρκα καθως ψήνεται και λιώνει. Δεν χρειάζεται να βραζει σε υδρατμούς. Αυτό είναι μια άλλη λογική όπου βάζουν και νερό στο ταψί και εγω δεν μπορώ να το φάω έτσι νερόβραστο που βγαίνει, εντελώς άγευστο και με τα λίπη να μην έχουν λιώσει, ένα μαλακό μπλιαχ. Το δικό μου βγαίνει τραγανό και μαλακό, όπως πρέπει και με γέυση. Μην το σκεπάσετε λοιπόν. Υπόψη ότι μιλάω για αρνί μόνο εδω. Για κατσίκι που είνια σχετικά πιο άλιπο, μπορεί στη μέση να θέλει λίγο αλουμινόχαρτο από πάνω. Μέχρι εκεί.

  • Reply April 17, 2020

    ΦΑΝΗ ΔΕΚΟΥΛΗ

    Χαίρετε! Καλή Ανάσταση!
    Μ ε πείσατε ( δεν χρειάστηκε και πολύ) , να μαγειρέψω την συνταγή σας,. Παρόλο που είμαι χρόνια πολλά μαγείρισσα και καλή απο ότι λένε οι φίλοι και η οικογένειά μου, δεν έχω καμμιά εμπειρία με το αρνί.
    Εχω αγοράσει 2 μπουτάκια κατσικάκι, και έλεγα ν ατα ψήσω στην γάστρα, …
    Τι λέτε? διαφωνείτε? εχω εκπλαγεί από το πόσο ωραίο και τραγανό ψήσιμο γίνεται στην γάστρα, παρόλο που είναι σκεπασμένη… περιμένω την γνώμη σας!
    Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων
    Φανή Δεκούλη

    • Η συγκεκριμένη συνταγή δεν έχει σχεδιαστεί για να γίνει σε κλειστή γάστρα, λειτουργεί σε ανοιχτό ταψί δεδομένου ότι η κεντρική της ιδέα είναι να φύγει όλη η υγρασία που υπάρχει στο αρνί και τις πατάτες (κρασίκαι εσωτερική υγρασία) και να ξεροψηθούνε, μένοντας μαλακά από μέσα. Η γάστρα δεν λειτουργεί έτσι λόγω καπακιού. Ανακυκλώνει την υγρασία ως ατμό και μαγειρεύει με αυτό το τρόπο. Άρα σε ένα αρνί δεν θα είναι το ίδιο αποτέλεσμα, δεν θα είναι ξεροψημένο με όλο το λιπάκι νάχει φύγει, όπως στη δικιά μου εκδοχή. Θα είναι καλό μεν, αλλά κάτι άλλο, σίγουρα λιγότερο ξεροψημένο, όπως και οι πατάτες. Με αρνί λοιπόν εγω επιμένω στην δικιά μου εκδοχή σε ταψί, αλλά εφόσον μιλάτε για κατσίκι θεωρώ ότι η γάστρα είναι καλή εναλλακτική, μια και δεν έχει τόσο λιπάκι ώστε να βγεί ξεροψημένο αλλά μαλακό και ζουμερό και έχει τον κίνδυνο να ξεραθεί πιο εύκολα στο ταψί, αν δεν προσέξετε.

  • Reply April 17, 2020

    I

    Κύριε Δημήτρη καλησπέρα! Έχω μια απορία σχετικά με το αν πρέπει/κάνει να είναι το αρνί/κατσικάκι η γενικώς κρέας σκεπασμένο ή όχι. Διάβασα τα άρθρα σας για την επιστήμη της μαγειρικής και μου αρέσουν πάρα πολύ. Δεν έχω καταλάβει. Πότε και γιατί τότε μαγειρεύουμε σε γάστρα στον φούρνο; (Πέρα του ότι δεν λερώνετε ο φούρνος.) Επίσης έχω φάει αρνί σε γάστρα και σε ταψί. Παρατήρησα πως στη γάστρα γίνεται όντως λουκούμι. Στο ταψί δε χρειάζεται όντως επιμέλεια. Για το κοτόπουλο από την άλλη, που είναι από τις πιο απλές συνταγές, δεν έχω καταφέρει ποτέ να ψήσω ολόκληρο και να βγεί με ζουμερό στήθος . Πάντα στεγνώνει. Προφανώς κάνω κάτι λάθος αλλά σκέφτομαι πως στη γάστρα απλά θα το άφηνα και θα έβγαινε ζουμερό χωρίς να «ασχοληθώ». Ευχαριστώ , καλή Ανάσταση!

    • τα έγραφα και λίγο πιο πάνω. Η γάστρα λειτουργεί ως ένας κλωβός που επαναχρησιμοποιεί την υγρασία που διαφέυεγει απ’ το φαγητό, διατηρώντας υγρασία επιμμακρόν άρα δεν έχει κίνδυνο να στεγνωσει το φαγητό όπως σε ένα ανοιχτό ταψί. Απ’ την άλλη αυτο σημαίνει ότι οι πατάτες ή η πέτσα δεν θα γίνουν ποτέ κριτσανιστές, τραγαβνές , ξεροψημένες. Στα κρέατα που έχουν εσωτερικό λίπος, όπως το αρνί και το χοιρινό, ατυτός ο κίνδυνος να στεγνώσει δεν υπάρχει γιατί το εσωτερικό λαιπαίνεται κατα το μαγείρεμα. Γι’ αυτο και το προτιμάω απ’ τη γάστρα.

  • Reply April 19, 2020

    Thania Vezou

    Ακολουθω τις συνταγές σας ευλαβικά. Σας δίνω τα ειλικρινή μου συγχαρητήρια. Πριν ξεκινήσω να σας ακολουθώ συνήθως διάβαζα 40 σαιτς και γινόταν το μυαλό μου χυλός και αυτό έβγαινε και στο Φαγητό. Μετά ήρθε η αποκάλυψη και έχω σωθεί. Έχω κάνει 2 φορές το αρνί όπως ακριβώς το γράφετε Α ψ ο γ ο! Δεν ξέρω για τους άλλους αλλά εμένα δεν με έχετε προδώσει ποτέ Keep on!

    • Και εγω πριν φτιάξω το δικό μου blog έκανα αυτό που λέτε και πάθαινα κοκομπλόκο. Ο ένας λέει, έτσι, ο άλλος το αντίθετο, ο τρίος κάτι περίεργο…. δεν έβγαζες άκρη κυρίως επειδή όλα βασιζόντουσαν σε δοξασίες και όχι τεκμηρίωση. Με το Caruso και την λογική που ακολούθησα πήγα να λύσω ακριβώς αυτο το πρόβλημα. Να δίνω αξιόπιστες οδηγίες, δοκιμασμένες και ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΜΕΝΕΣ, να έχουν μια μαγειρική λογική ωστε να νιώσει εμπιστοσύνη ο αναγνώστης (και πριν απ’ αυτόν να νιώσω εγω σιγουριά ότι αυτό που λέω είναι σωστό, έχει λογική). Δυστυχώς όλα σχεδόν τα sites έχουν μείνει στη λογική της παράθεσης οδηγιών που δεν καταλαβαίνεις αν έχουν νόημα. Που είναι αξειρετικό για μάνα, καθότι διαφοροποιούμαι

  • Reply April 19, 2020

    I

    Χριστός Ανέστη! Ευχαριστώ πολύ! Ήθελα να ρωτήσω ακόμη, γενικότερα ότι αφορά τις ποσότητες. Όταν χρησιμοποιούμε 1 κιλό αρνί η κατσικάκι ή και λιγότερο από ένα κιλό, διαιρούμε δια του τρία τα υλικά: μουστάρδα, ελαιόλαδο, κρασί, λεμόνι ;
    Ευχαριστώ !

    • Χοντρικά ναι, αν και αυτη η συνταγή δεν είναι απ’ αυτές τις “ακριβείας” με λεπτές ισορροπίες, οπότε και να έσει κάτι πιο πολυ, κάτι πιο λίγο σώνεται. Στα υγρά δεν θα πηγαινε στο 1/3 πάντως, θα χρησιμοποιούσα πιο πολλά απ τα μισα.

  • Reply April 20, 2020

    vickymel

    Στο φετινό Πάσχα “μένουμε σπίτι”, το αρνάκι μας στο φούρνο ήταν όντως το τέλειο αρνάκι!!!
    θέλω να σας πω ότι ξεκίνησα τη “σχέση” μου μαζί σας με το κριθαρώτο γαρίδας,
    το πιάτο βάλσαμο στον ουρανίσκοκαι στην ψυχή με όλο τον τρόπο μαγειρέματος.
    Κερδίσατε την εμπιστοσύνη μου τόσο,
    που ενώ όλα τα site αλλά και οι έμπειρες μαγείρισσες μαμάδες της οικογένειας επέμεναν στη γάστρα,
    αμφιταλαντεύτηκα και τελικά με πυγμή αποφάσισα, πιστά να σας ακολουθήσω ρισκάροντας και γιορτινή μέρα και πανηγυρικά δικαιώθηκα!!! μέχρι που πλέον απορώ πως το βάζουνε στη γάστρα το αρνάκι!!!!
    Συνεχίστε να μας εξελίσσετε, ο τρόπος μαγειρικής μαζί σας αλλά κ η ιστορική αναδρομή ή οι τεχνικές επεξηγήσεις, ανεβάζουν σε άλλο επίπεδο την διαδικασία της μαγειρικής δημιουργίας.
    φιλικά Vicky Mel, Θεσσαλονίκη

  • Reply April 20, 2020

    Anonymous

    Το έφτιαξα και ήταν απίστευτο!!! Χαίρομαι πολυ πιυ ακολούθησα ακριβώς τη συνταγη!! Ευχαριστω που μου απαντήσατε και πιο πναω!! Τόσο εξαιρετική όσο και οι μπάμιες με το κοτόπουλο και η μηλόπιτα που εχει κανει θραύση!!!

  • Reply April 20, 2020

    Marianna

    Έγινε τέλειο!!! Ευχαριστούμε!!!

  • Reply April 21, 2020

    Δημήτρης

    Χρόνια ακολουθώ τις συνταγές σας και είναι όλες περίφημες και γεμάτες πραγματική μαγειρική γνώση.

    Μια μικρή παράλειψη (νομίζω) στο γράψιμο/παρουσίαση για τη συγγεκριμένη συνταγή είναι ότι δεν αναφέρετε την θερμοκρασία του κρέατος για τους λάτρεις του θερμομέτρου!

    Ξέρω, internet έχουμε ας το ψάζουμε, αλλά είναι κάτι σαν να λείπει … 🙂

    Πάντως για όποιον άλλον ενδιαφέρετε μπορείτε να βρείτε τις θερμοκρασίες στα σχόλια της δημοσείευσης της συνταγής στο padespani
    http://www.pandespani.com/syntages/kreas/arnaki-sto-fourno-me-patates/

  • Reply May 17, 2020

    EMMANOUIL DIMITRIOS

    Το έχω φτιάξει 4 φορές και πάντα βγαίνει τέλειο!! Σήμερα δοκιμάζω με κατσίκι. Σας ευχαριστώ πολύ για τις συνταγές σας!

Leave a Reply Click here to cancel reply.

Leave a Reply to ΜΑΤΙΝΑ Cancel reply