Το αρνάκι φούρνου με πατάτες είναι η πλέον δοκιμασμένη συνταγή μου κι αυτή που με μικρές παραλλαγές μοιράζομαι με συνδαιτημόνες επί εικοσαετία (έχει αντέξει τεστ κοπώσεως από τρεις πρώην συζύγους και πεθερές, αν αυτό κάτι λέει… και ζητώ κατανόηση, στοργή και προδέρμ!).
Είναι ενδιαφέρον μάλιστα ότι το αρνάκι φούρνου με πατάτες, είναι η απλούστερη συνταγή όταν έχω τραπέζι σε κόσμο και ταυτόχρονα η πιο σίγουρη!
Μέσα στα τελευταία χρόνια μάλιστα η συγκεκριμένη συνταγή είναι σταθερά στις πρώτες θέσεις του ελληνικού google στην αναζήτηση για “αρνάκι με πατάτες” με πάρα πολλά θετικά σχόλια και χωρίς κανένα αρνητικό, αν σας λέει κάτι κι’ αυτό. Kάθε χρόνο δηλαδή γίνονται σ’ αυτη τη συνταγή ανάμεσα σε 120,000 και 150,000 κλικς τον χρόνο, κατατάσσοντάς την σταθερά ανάμεσα στις 5 πιο δημοφιλεις του Cucina Caruso.

Το αρνάκι στο φούρνο με πατάτες έχει θέση απόλυτης οικογενειακής σταθερής σε κάθε μεγάλη εορταστική συνεύρεση. Κάτι σαν γευστικό “οικόσημο” της οικογένειας.
Συγγενείς, γονείς, θείοι και ξαδέρφια δεν μπορούν να διανοηθούν κάλεσμα χωρίς αυτό κύριο πιάτο. Η συγκεκριμένη συνταγή, παρά ταύτα, ουδεμία σχέση έχει με την οικογενειακή παράδοση. Αποτελεί επαναστατική πράξη γευστικού αυτοπροσδιορισμού, που ευτυχώς τυγχάνει καθολικής αποδοχής, ακόμη και όσων δηλώναν ευθαρσώς ότι “δεν τους αρέσει το αρνί”.

Θυμάμαι πολλούς καλεσμένους μου, αρνούμενους τη γοητεία του αρνιού, οι οποίοι εντέλει ενέδωσαν για πρώτη φορά στο τραπέζι μου, μυούμενοι ξαφνικά σε μια ηδονή πρώην ταμπού.

Είναι μια συνταγή ιδανική για εορταστικά τραπέζια Χριστουγέννων, πρωτοχρονιάς και βεβαίως Πάσχα, αλλά και για κάθε Κυριακάτικο τρεπέζει που θέλετε να ασχοληθείτε 15′ λεπτά και το φαγητό να γίνει σιγά-σιγά στο φούρνο.
Χαρακτηριστικά της συνταγής:
Εξαιρετικά απλή και εύκολη συνταγή, με εγγυημένο αποτέλεσμα. θα χρειαστεί 15′ προεργασία από σας και ένα γύρισμα στη διάρκεια του ψησίματος που θα κυμανθεί ανάμεσα σε 2:30′ και 3 ώρες. Αν έχετε χρόνο, βάλτε πιο χαμηλά την ένταση στους 160ºC, αντί για 180ºC .
Το μόνο μυστικό επιτυχίας -όπως πάντα- είναι η πρώτη ύλη: το αρνί πρέπει να είναι καλό.
Αυτό, για μένα τουλάχιστον, σημαίνει μικρό ζώο 6-8, το πολύ 10 κιλά, ντόπιο και θηλυκό, εξαιρουμένης της καλοκαιρινής περιόδου, που τα αρνιά γευστικά είναι υποδεέστερα.


Υλικά (για 6 άτομα)
3-3.5 κιλά αρνάκι (δηλαδή μισό μικρό αρνί), “σπασμένο” για φούρνο απ’ το χασάπη
4-5 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένο, και αν θέλετε, επιπλέον 5-6 σκελίδες ολόκληρες για το ταψί
1.5 – 2 κιλά πατάτες (μικρές ολόκληρες με τη φλούδα ή κανονικές κομμένες χοντρές αλλά μακρόστενες, οι λεγόμενες «κυδωνάτες»)
4 κ.γ. σκόνη μουστάρδα
1 μεγάλο ζουμερό λεμόνι στιμμένο (ή 1½ -2 μικρά)
150 ml λευκό κρασί
200 ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Χρυσελιά
2 κλωνάρια φρέσκο δεντρολίβανο
2 κ.γ. θυμάρι ή ακόμη καλύτερα 4-5 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι
3-4 κλωναράκια φρέσκια ρίγανη (προαιρετικά)
3 κ.γ. αλάτι & φρεσκοκτριμμένο πιπέρι
Παρασκευή:
1. Προεργασία:
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180ºC με αέρα. Αν ο φούρνος σας δεν διαθέτει αέρα, απλά θα πάρει επιπλέον τουλάχιστον μισή ώρα στο ψήσιμο και ίσως χρειαστεί λίγο grill στο τελείωμα για να γίνει τραγανό. Το ψήσιμο σε αέρα απάγει τους υδρατμούς καλύτερα και έτσι στο τέλος του ψησίματος μένει μόνο λάδι, χωρίς περιττά υγρά και αυτό επιτρέπει στις πατάτες να ξεροψηθούν απ’ έξω, αντί να έιναι σα βραστές.
Κόβετε τις πατάτες κυδωνάτες και προετοιμάζετε τα σκόρδα για τον πολτοποιητή. Τις σκελίδες σκόρδου που θέλετε να βάλετε στο ταψί, αφήστε τες με τη φλούδα, θα ψηθούν καλύτερα και θα την αφαιρέσετε στο πιάτο σας.

2. Σκορδίζετε το αρνί:
Σκουπίζετε το αρνάκι με χαρτί κουζίνας (δεν το πλένετε ΠΟΤΕ!) και το τοποθετείτε στο ταψί.
Βάζετε σταδιακά τις σκελίδες κομμένες στη μέση, στην πρέσα του σκόρδου και πιέζοντας τες, «σκορδίζετε» όλο το αρνί γύρω-γύρω, πάνω-κάτω, μέσα-έξω…

3. Προσθέτετε τα βασικά υλικά στο ταψί:
Βάζετε τις πατάτες στο ταψί. Ακουμπάτε από πάνω τα κομμάτια του αρνιού. Μπλέκετε τη μουστάρδα με το αλατοπίπερο και απλώνοντάς τα με το χέρι περνάτε όλο το αρνί, να μπλέξουν με το σκόρδο, που απλώσατε πριν. Το υπόλοιπο αλατοπίπερο και μουστάρδα τα ρίχνετε στις πατάτες.

Στη συνέχεια ρίχνετε το κρασί, το λεμόνι, και τα αρωματικά που επιλέξατε (δεντρολίβανο, φρέσκια ρίγανη, θυμάρι) και τελευταίο το λάδι.
ΠΡΟΣΟΧΗ: ΔΕΝ ΒΑΖΕΤΕ ΝΕΡΟ, δεν χρειάζεται, θα χαλάσει τις πατάτες, θα τις κάνει νερόβραστες και πλαδαρές.

4. Ψήνετε το αρνάκι στο φούρνο
Γυρνάτε τα κομμάτια του αρνιού με τη πέτσα προς τα κάτω να ψηθεί πρώτα η κάτω πλευρά καιβάζετε το ταψί στον προθερμασμένο φούρνο στους 180ºC με αέρα.

Σε μια ώρα περίπου, βγάζετε το ταψί αφου δείτε πως έχει πάρει χρώμα το αρνάκι απ’ τη κάτω πλευρά, και το γυρνάτε ανάποδα. Παράλληλα, ανακατεύετε προσεκτικά και τις πατάτες, που θα έχουν ξεραθεί λίγο απ’ τη πάνω πλευρά και ξαναβάζετε το ταψί μέσα.
Ανάλογα με τον φούρνο, και το βάρος του αρνιού, το ψήσιμο θα πάρει περίπου 2:30′ ως 3 ώρες. Κανονικά δεν θα χρειαστεί άλλο γύρισμα, αλλά καλό είναι να το ελέγξετε, γιατί μπορέι να θέλουν οι πατάτες κι άλλο ένα ανακάτεμα, Θα βγάλετε το φαγητό απ’ το φούρνο, όταν δείτε ότι δεν έχουν μείνει υγρά, παρά μόνο λάδι, οι πατάτες έχουν πάρει χρώμα, και η πέτσα είναι απόλυτα τραγανή και με βαθύ μελί χρώμα.

Σημείωση: Η παραπάνω διαδικασία μειώνει τα λίπη του αρνιού δημιουργώντας ένα εξαιρετικά νόστιμο, κριτσανιστό εξωτερικά και ζουμερό εσωτερικά κρέας. Αν αντί για αρνί χρησιμοποιήσετε κατσίκι, που έχει λιγότερο λίπος, ο συνολικός χρόνος πρέπει να μειωθεί κατά περίπου 20′-30′ λεπτά, ώστε το κρέας να μην στεγνώσει. Σ’ αυτή την περίπτωση χρησιμοποιήστε τον φούρνο κανονικά χωρίς αέρα.
Επίσης, αν κάνετε τις πατάτες πιο μικρές, βάλτε τες στο ταψί πιο αργά.
Σερβίρισμα:
Αν καταφέρει να φτάσει στο πιάτο, είστε τυχεροί, γιατί το τσιμπολόγημα εθιμικά αρχίζει από όταν εμφανιστεί το ταψί. Θα κόψετε μερίδες το κρέας, εκεί που έχει σπάσει ο χασάπης το αρνί και θα τα μοιράσετε στα πιάτα με πατατούλες και λίγο λάδι απ’ το ταψί. Μπορείτε να συνοδεύσετε με καλή μουστάρδα, εγώ προτιμώ Dijon. Ιδανική συνοδευτική σαλάτα είναι η μαρούλι, κρεμμυδάκι, άνηθο με λεμόνι και εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο “Χρυσελιά”.

Σερβίραμε στα πιάτα της σειράς KYTHERA της ΙΩΝΙΑ και μαγειρέψαμε το αρνάκι μας σε αντικολλητικό ταψί της FEST.
Καλή σας Όρεξη!
16 συνταγές για το γιορτινό τραπέζι των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς | Caruso.gr
[…] Τα Αρνάκι φούρνου με πατάτες αποτελεί την μια παραδοσιακά Ελληνική λύση. Και εδώ στην πιο δημοφιλή συνταγή του στο Ελληνικό ιντερνετ για 4 χρόνια. […]
Θεοδώρα Κοτσώνα
Το έχω φτιάξει 2 φορές σύμφωνα με τη συνταγή και μολονότι κι εγώ το φοβόμουν βγήκε απίστευτο και έπαθαν όλη την πλάκα τους. Οπότε και φέτος έτσι θα το φτιάξω. Να είστε πάντα καλά και συνεχίστε την πολύ καλή δουλειά. Χρόνια πολλά!
Δημήτρης Παπαζυμούρης
🙂
Kostas Kostaras
3 πρώην συζύγους; Οταν ο κολλητός μου παντρεύτηκε τρίτη φορά του είπα ότι δεν ξαναβάζω γραβατα… Μια φορά για μένα ήταν αρκετή…
Denise
Θα κάνω την εν λόγω συνταγή με κατσικάκι Νέας Ζηλανδιας… έχετε καμιά μετατροπή λόγω αλλαγής τόπου προέλευσης της πρώτης ύλης?
Ευχαριστώ πολύ!
Δημήτρης Παπαζυμούρης
Όχι αλλά επειδή μάλλον έχει λιγότερο λίπος προσέξτε το στο ψήσιμο να μην στεγνώσει
Saridakis George
Κύριε Δημήτρη σας παρακολουθώ καιρό τώρα και παραδέχομαι την πολύ καλή δουλειά που κανετε ιδικά με τις επιπλέον επιστημονικες πληροφορίες που συνοδεύουν τα πιάτα σαν (επιτέλους έμαθα να κάνω μοσχαρισια μπριζόλα. Επίσεις έχουμε δοκιμάσει τις γαρίδες με το κρυθαρακι και αυτό άψογο.)
Όσους αφορά όμως τα του αρνιού είμαι αρνητικός σε όσα λέτε περί γάλακτος και μικρό ζώο. Το λέτε και για το μοσχάρι (ποτέ γάλακτος) Γιατί όχι και στο αρνί? Επίσης γιατί μπαχαρικά και σκόρδο, αν όπως λέτε η πρώτη ύλη είναι άριστης ποιότητας? Θα σας πρότεινα να δοκιμάσετε από ζυγουρι μπροστινό πόδι, με τα παιδακια του και το μόνο μπαχαρικο να είναι το χοντρό αλάτι,λεμόνι και λαδακι. Διαφωνώ κάθετα και ως προς τον τρόπο ψυσιματος, μέσα στο ταψί με όλα τα λάδια και τα λύπη δεν θα γίνει ποτέ τραγανο. Η θερμοκρασία και ο αέρας είναι μια χαρά αλλά βάλτε το πάνω στην σχάρα και το ταψί με τις πατάτες από κάτω. Στο γύρισμα αλοιψτε μια φορά ακόμα με πινέλο λαδακι και λεμόνι.
Δημήτρης Παπαζυμούρης
Ευχαριστώ πολύ! Μετά από ένα σημείο τα πράγματα είναι θέμα προσωπικού γούστου και άποψης οπότε δεν είναι εύκολο να συμφωνούμε όλοι σε όλα, χωρίς να υπάρχει “σωστό” ή “λάθος”. Πάντως παρ’ όλες τις διαφωνίες σας η συνταγή βγαίνει άψογη. Αλλά και αυτό που προτείνετε να κάναμε το αντίστοιχο αποτέλεσμα θα είχαμε μέσες – άκρες. Το κάνω στο Ουαλέζικο αρνί περίπου όπως λέτε…
Εύη
Χριστός Ανέστη, Χρόνια Πολλά! .Τελευταία παρακολουθώ φανατικά τις συνταγές σας. Ότι έχω δοκιμάσει είχε επιτυχία! Το δε κατσικάκι στο φούρνο, εξαιρετικό!!!
Ευχαριστούμε για την τόσο εμπεριστατωμένη παρουσίαση.
Βάσω
Χριστός Ανέστη! Έκανα την συνταγή με κατσικάκι και πατάτες baby. Ακολούθησα κατά γράμμα τη συνταγή και έγινε υπέροχο. Το ευχαριστήθηκαν όλοι, ακόμη και όσοι δεν συμπαθούσαν τα αμνοερίφια… Ευχαριστώ πολύ!!
Anonymous
Αν αντί για λευκό, βάλω κόκκινο κρασί θα “καταστρέψω” το φαγητό;
Δημήτρης Παπαζυμούρης
Δεν μου πάει καθόλου χρωματικά και γι’ αυτό δεν το έχω δοκιμάσει, αν και γευστικά δεν θα είχα θέμα. Τι να πω; Δοκιμάστε και πείτε μας…
Tolias
Φίλτατε Μήτσο, δύο ερωτήματα. 1ον, όσο αφορά το ψήσιμο, η θερμοκρασία παραμένει σταθερή στους 180 και στον αέρα καθ’όλη τη διάρκεια? Και 2ον, εάν βάλουμε το αρνάκι σε σχάρα φούρνου, με τις πατάτες από κάτω, θα χρειαστεί κάποια αλλαγή ο τρόπος ψησίματος? Cheers.
Δημήτρης Παπαζυμούρης
Έχετε περιθώρια να παίξετε αν σας βολέυει. Εγω κάποιες φορές ξεκινάω με δυνατό φούρνο, πάω σε χαμηλό και ξανατελειώνω με δυνατό γκριλ και αέρα. Αλλά το κάνω γιατί έχω λόγο σε συγκεκριμένη συγκυρία. π.χ. άργησα να βαλω το αρνί σε σχέση με το πότε έχω προγραμματισει να φαμε ‘η για κάποιο λόγο έχει περισσότερα υγρά κλπ. Αδυνατον να μπω σε κάθε εριπτωσεολογία εδώ. Η συνταγή είναι γραμμένη για να βγαίνει, όπως είναι γραμμένη χωρίς λόγο να αλλάξει. Από την στιγμή που αλλάζετε και ξέρετε τι κάνετε και γιατί και το προσέχετε, δεν θα υπάρχει πρόβλημα εικάζω.
Μπορείτε να το κάνετε αυτό που λέτε, αλλά να τσεκάρετε πιο συχνά μην σας στεγνωσει απ’ έξω, οπότε να το περνάτε με πινέλο κάθε τόσο ειδικά απ’ τη μέση του χρόνου και μετά. Και να προσέξετε μην πέσουν πολλά τα υγρά στις πατάτες.
ΜΑΤΙΝΑ
αρνάκι στο φούρνο με πατατούλες σύμφωνα με τις οδηγίες σας….αποτέλεσμα …..εξαιρετικό!!!τα αγόρια μου ξετρελάθηκαν (πήρα και το 10άρι στη βαθμολογία !!!) και μιλάμε για αρνάκι του παππούκα μας, μεγαλωμένο με τα καλύτερα!!!η πινελιά μου ήταν το χαρουπόμελο…..και η πετσούλα του γίνεται ….σλούρπυ!!!
κ.Δημήτρη σας ευχαριστώ που μας εμπνέεται για “καλά μαγειρέματα” και συγχαρητήρια για τον γραπτό σας λόγο!!!
Δημήτρης Παπαζυμούρης
Χαρουπόμελο ε; Τρομερή έμπνευση!
Μπράβο!
ΜΑΤΙΝΑ
και μουστάρδα με μέλι yummy!!!!
Ελένη
Με τι μπορώ να αντικαταστήσω το κρασί; Με σκέτο νερό ή κάτι άλλο;
Costas Mitilinakis
Να ρωτησω κατι..δεν το σκεπαζουμε στο ψησιμο καθολου ετσι?
Δημήτρης Παπαζυμούρης
Ααααα αν έπρεπε θα το έλεγα… εγώ δεν αφήνω ασαφείς οδηγίες ποτέ!
Leonidas
Απλά υπέροχο !!! Μαγευτική συνταγή , άχαστη πραγματικά οσες φορες κι αν την εχω φτιάξει. Μια ερώτηση τεχνικής φύσης με αφορμη αυτη αλλά και καθε άλλη συνταγή που περιέχει κρασί : επειδη λόγω κρίσης εφυγα από την Ελλάδα – ελπίζω προσωρινα!- και βρίσκομαι σε μια χώρα που απαγορεύεται οχι μόνο η χρήση αλλά και η πώληση αλκοόλ σε όλους , με τι μπορούμε να αντικαταστήσουμε το κρασί στο μαγείρεμα ωστε να πετυχαίνουμε το ίδιο περίπου αποτέλεσμα ? Ευχαριστώ προκαταβολικά για το χρόνο σας!
Vagelis Basiakos
Το δενδρολίβανο είναι ένα ιδιαίτερο φυτό, με έντονη παρουσία και σε πολλούς δεν αρέσει στο αρνί. Επίσης είναι απόλυτα σωστό ότι το νοστιμότερο αρνί, είναι το μόλις απογαλακτισμένο και όχι το πολύ μικρό, όπου απλά είναι πολύ τρυφερό.
Για τραγανή πέτσα, πρέπει να την τρίψετε με χοντρό αλάτι και να ψηθεί ξεχωριστά από τις πατάτες, όπως ακριβώς περιγράφει ο φίλος πιο πάνω.
Δεν αμφισβητώ το αποτέλεσμα σας, αλλά εγώ δεν θα κατάφερνα ποτέ τραγανό αρνί με αυτό τον τρόπο, δεν είμαι…μάστορας, το παραδέχομαι!!
Δημήτρης Παπαζυμούρης
Δοκιμάστε πρώτα το τι προτείνω και μετά τα λέμε. Η συνταγή αυτή έχει γίνει σε δεκάδες χιλιάδες σπίτια και όλα τα σχόλια είναι εξαιρετικά, όπως άλλωστε σε όλες τις συνταγές μου. Για το δεντρολίβανο δεν επιμένω, είναι θέμα γούστου, βάλτε θυμάρι ή ρίγανη ή τίποτα.
andreassp84
εξαιρετικη συνταγη,απλη. με λιγα υλικα οπου δινουν αρωματα και ισοροπια στην γευση. Με εξυπνη τεχνικη, με τον αερα και τα συχνα γυρισματα =( εκτονωση υδρατμων θαλαμου φουρνου) που συνδραμουν στην τραγανη πετσα και την αποφηγη αρπαγματος πριν την ολοκληρωση του ψησιματος. Την εχω κανει την συνταγη 6-7 φορες και πετυχε παντα, ακομα και μια φορα που δεν εβαλα κρασι, το αποτελεσμα βγηκε νοστημοτατο.
Δημήτρης Παπαζυμούρης
🙂
Φωτεινιάς Ιωάννης
Χρόνια πολλά chef Δημήτρη! Αύριο 28η Οκτωβρίου θα μαγειρέψω το αρνάκι-ταμπού. Ελπίζω να γοητεύσω!!
Δημήτρης Παπαζυμούρης
Ευχαριστώ πολύ! Θα σκίσετε!
ΑΝΔΡΟΝΙΚΗ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΥ
Τέταρτη φορά που το μαγειρεύω και πάλι ακούστηκαν τα ίδια επιφωνήματα θαυμασμού, τα ίδια βογκητά απόλαυσης! Επιλέγω τις συνταγές σας με κλειστά μάτια πλέον, γιατί χαρακτηρίζονται από μεράκι, αλλά και επιστημοσύνη.
Χρόνια πολλά για τη γιορτή σας, να προοδεύετε και να είστε πάντα δημιουργικός!
Δημήτρης Παπαζυμούρης
Ευχαριστω πολύ, νάστε καλά!
pantelis
Το έκανα με κατσικάκι Σαμοθράκης και βγήκε τέλειο!
Δημήτρης Παπαζυμούρης
🙂
Βασιλική
https://www.parapolitika.gr/article/etsi-tha-ftiaxete-to-pio-zoumero-katsikaki-me-patates-sto-fourno
Κι έλεγα τι μου θυμίζει…
Δημήτρης Παπαζυμούρης
Το άρθρο μου και η συνταγή μου πρωτογράφτηκε το 2010 στο blog pandespani που έγραφα τότε, , ξαναγράφτηκε στο Cucina Caruso στις 12/10/2013 και τα Παραπολιτικά αντέγραψαν (χωρίς άδεια) και δημοσίευσαν την συνταγή μου μαζί με τη φωτογραφία μου στις 13/4/2017, οπότε τα συμπεράσματα δικά σας…
Katerina D
Εξαιρετικό! Η συνταγή ακριβέστατη… Κάποια στιγμή προβληματίστηκα αν θα πρέπει να προσθέσω νερό, αλλά δεν θέλησα να παρεκλίνω απο τη συνταγή -ευτυχώς που δεν πρόσθεσα- και το αποτέλεσμα ήταν πραγματικά τέλειο! ‘Ολοι οι καλεσμένοι το εκθείασαν, και με τη σειρά μου εκθείασα εσάς!
Δημήτρης Παπαζυμούρης
Ευχαριστώ πολύ!
Papavasileiou Jenny
Χρόνια απέφευγα το κατσίκι φούρνου, γιατί φοβόμουν ότι θα μου ξεραίνονταν. Τι αυτό ο μόνος τρόπος που το μαγείρευα ήταν σε πλαστική σακούλα. Ομοίως και οι πατάτες. Ποτέ δεν τις πετύχαινα. Ακολούθησα πίστα τη συνταγή και πραγματικά βγήκε εξαιρετικό. Το κρέας μαλακό και η πέτσα κριτσανιστη. Τα παιδιά μου που ούτε το Πάσχα δεν δοκιμάζουν ξετρελάθηκαν. Επιτέλους, ειπαν και ένα ωραίο κρέας! Τις δε πατάτες που δε χώρεσαν στο ταψί της έφτιαξα από τη συνταγή πατάτες φούρνου, μόνες τους και είχαν τα ίδια εξαιρετικά σχόλια. Ευχαριστώ γιατί μου έχετε ανοίξει νέους ορίζοντες
Δημήτρης Παπαζυμούρης
🙂
Anonymous
peite mou poios epimelitai ta keimena sas parakalo.allo ena sxolio.to sait sas einai apsogo,an kai tha to kserete idi afto.Efxaristoume gia tis oraies suntages.
Δημήτρης Παπαζυμούρης
Εγω τα γράφω όλα και εγω τα ξαναδιαβάζω και τα διορθώνω όσο μπορώ. Ευχαριστω για τα καλά σας λόγια.
Γαβριελα
Καλησπερα και Χρονια Πολλα!!!!Με αυτη τη συνταγη εμαθα το σαιτ και απο τοτε σας συμβουλευομαι παντα και για τα παντα!!!3 χρονια τωρα αυτο το αρνακι κανω και εχω πεισει και τους πιο δυσπιστους!!!Το μονο που (μαλλον) ειχα μπερδεψει ειναι οτι νομιζα οτι γραφατε να γυρναμε το αρνακι καθε μιση ωρα.Σημερα ειδα οτι λεει μονο ενα γυρισμα .
Δημήτρης Παπαζυμούρης
Το διόρθωσα πρόσφατα γιατί βγαίνει και πιο απλά με ένα γύρισμα… προσπαθω να απλοποιώ τα πράγματα και να βελτιώνω τις συνταγές με μικροδιορθώσεις
Αρετή
Καλησπέρα,αν το ψήσουμε σε γάστρα, σε τι θερμοκρασία κ πόση ώρα ανά 500 γρ θα πρέπει να υπολογίσουμε;
Ευχαριστώ
Δημήτρης Παπαζυμούρης
Δεν είμαι σίγουρος τι εννοείτε σε γάστρα… κλειστη; που θα βάλετε σε κάρβουνα;
kostas
Κ Δημητρη εβγαλα γκομενα με το αρνακι σου!!! EIΣΑΙ ΘΕΟΣ, της ειπα και για τα καταπληκτικα μου κεφτεδακια με δυοσμο και μαστιχα….χαχαααχ ξερεις τι μου εταξε ε?
Δημήτρης Παπαζυμούρης
Το σχόλιό σου δεν υπάρχει! Το έβγαλα στο facebook και γέλασε κόσμος και κοσμάκης. Θεός είσαι εσύ, προσκυνώ!!!
TEO
To ιδιο συνεβει και σε μενα ανελπιστα με τον καπνιστο μουσακα…
Δημήτρης Παπαζυμούρης
🙂 🙂 🙂
Θεοφάνης Μ.
Καλησπέρα σας, επειδή δεν έχω καταλάβει μπορείτε να μου πείτε εάν σκεπάζουμε το ταψί ή όχι ?
Δημήτρης Παπαζυμούρης
Όχι δεν σκεπάζουμε. Μόνο αν δείτε προς το τέλος ότι χρειάζεται, αλλά εμένα δεν μου έχει χρειαστεί ποτέ.
Evelyn
Καλημέρα σας, έχω κάνει πάρα πολλές συνταγές σας γιατί μου αρέσει που εξηγείτε πάντα γιατί πρέπει να κάνουμε κάτι στην μαγειρική και γιατί όχι. Λόγω της κατάστασης το Πάσχα θα μείνουμε σπίτι και για πρώτη φορά θα μαγειρέψω αρνάκι με πατάτες. Μου έκανε εντύπωση λοιπόν που ενώ σχεδόν οι περισσότερες συνταγές λένε να είναι σκεπασμένο το κρέας για να γίνει μαλακό , εσείς δεν το προτείνετε! Είναι όντως έτσι η να το σκεπάσουμε για το μισό του χρόνου για να γίνει πιο λουκούμι?
Καλή Ανάσταση με υγεία!
Δημήτρης Παπαζυμούρης
Τωρα αλήθεια έχετε κάνει και τις συνταγές μου και σας αρέσουν και με ρωτάτε αν πρέπει να αλλάξω τη συνταγη μου επειδή ο καθένας λέει το δικό του; Όχι είναι η απάντηση, αυτή ακριβώς είναι η συνταγη που πιστέυω πως βγάζει το σωστό αρνάκι, είναι εξαιρετικά απλή και δεν είναι τυχαία τα σχόλια που βλέπετε πιο πάνω και το γεγονός ότι είναι η #1 συνταγη στο ιντερνετ εδω και χρόνια για αρνί στο φούρνο με πατατες. Το αρνάκι έχει τόσο λίπος μέσα που κρατα υγρή τη σάρκα καθως ψήνεται και λιώνει. Δεν χρειάζεται να βραζει σε υδρατμούς. Αυτό είναι μια άλλη λογική όπου βάζουν και νερό στο ταψί και εγω δεν μπορώ να το φάω έτσι νερόβραστο που βγαίνει, εντελώς άγευστο και με τα λίπη να μην έχουν λιώσει, ένα μαλακό μπλιαχ. Το δικό μου βγαίνει τραγανό και μαλακό, όπως πρέπει και με γέυση. Μην το σκεπάσετε λοιπόν. Υπόψη ότι μιλάω για αρνί μόνο εδω. Για κατσίκι που είνια σχετικά πιο άλιπο, μπορεί στη μέση να θέλει λίγο αλουμινόχαρτο από πάνω. Μέχρι εκεί.
ΦΑΝΗ ΔΕΚΟΥΛΗ
Χαίρετε! Καλή Ανάσταση!
Μ ε πείσατε ( δεν χρειάστηκε και πολύ) , να μαγειρέψω την συνταγή σας,. Παρόλο που είμαι χρόνια πολλά μαγείρισσα και καλή απο ότι λένε οι φίλοι και η οικογένειά μου, δεν έχω καμμιά εμπειρία με το αρνί.
Εχω αγοράσει 2 μπουτάκια κατσικάκι, και έλεγα ν ατα ψήσω στην γάστρα, …
Τι λέτε? διαφωνείτε? εχω εκπλαγεί από το πόσο ωραίο και τραγανό ψήσιμο γίνεται στην γάστρα, παρόλο που είναι σκεπασμένη… περιμένω την γνώμη σας!
Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων
Φανή Δεκούλη
Δημήτρης Παπαζυμούρης
Η συγκεκριμένη συνταγή δεν έχει σχεδιαστεί για να γίνει σε κλειστή γάστρα, λειτουργεί σε ανοιχτό ταψί δεδομένου ότι η κεντρική της ιδέα είναι να φύγει όλη η υγρασία που υπάρχει στο αρνί και τις πατάτες (κρασίκαι εσωτερική υγρασία) και να ξεροψηθούνε, μένοντας μαλακά από μέσα. Η γάστρα δεν λειτουργεί έτσι λόγω καπακιού. Ανακυκλώνει την υγρασία ως ατμό και μαγειρεύει με αυτό το τρόπο. Άρα σε ένα αρνί δεν θα είναι το ίδιο αποτέλεσμα, δεν θα είναι ξεροψημένο με όλο το λιπάκι νάχει φύγει, όπως στη δικιά μου εκδοχή. Θα είναι καλό μεν, αλλά κάτι άλλο, σίγουρα λιγότερο ξεροψημένο, όπως και οι πατάτες. Με αρνί λοιπόν εγω επιμένω στην δικιά μου εκδοχή σε ταψί, αλλά εφόσον μιλάτε για κατσίκι θεωρώ ότι η γάστρα είναι καλή εναλλακτική, μια και δεν έχει τόσο λιπάκι ώστε να βγεί ξεροψημένο αλλά μαλακό και ζουμερό και έχει τον κίνδυνο να ξεραθεί πιο εύκολα στο ταψί, αν δεν προσέξετε.
I
Κύριε Δημήτρη καλησπέρα! Έχω μια απορία σχετικά με το αν πρέπει/κάνει να είναι το αρνί/κατσικάκι η γενικώς κρέας σκεπασμένο ή όχι. Διάβασα τα άρθρα σας για την επιστήμη της μαγειρικής και μου αρέσουν πάρα πολύ. Δεν έχω καταλάβει. Πότε και γιατί τότε μαγειρεύουμε σε γάστρα στον φούρνο; (Πέρα του ότι δεν λερώνετε ο φούρνος.) Επίσης έχω φάει αρνί σε γάστρα και σε ταψί. Παρατήρησα πως στη γάστρα γίνεται όντως λουκούμι. Στο ταψί δε χρειάζεται όντως επιμέλεια. Για το κοτόπουλο από την άλλη, που είναι από τις πιο απλές συνταγές, δεν έχω καταφέρει ποτέ να ψήσω ολόκληρο και να βγεί με ζουμερό στήθος . Πάντα στεγνώνει. Προφανώς κάνω κάτι λάθος αλλά σκέφτομαι πως στη γάστρα απλά θα το άφηνα και θα έβγαινε ζουμερό χωρίς να «ασχοληθώ». Ευχαριστώ , καλή Ανάσταση!
Δημήτρης Παπαζυμούρης
τα έγραφα και λίγο πιο πάνω. Η γάστρα λειτουργεί ως ένας κλωβός που επαναχρησιμοποιεί την υγρασία που διαφέυεγει απ’ το φαγητό, διατηρώντας υγρασία επιμμακρόν άρα δεν έχει κίνδυνο να στεγνωσει το φαγητό όπως σε ένα ανοιχτό ταψί. Απ’ την άλλη αυτο σημαίνει ότι οι πατάτες ή η πέτσα δεν θα γίνουν ποτέ κριτσανιστές, τραγαβνές , ξεροψημένες. Στα κρέατα που έχουν εσωτερικό λίπος, όπως το αρνί και το χοιρινό, ατυτός ο κίνδυνος να στεγνώσει δεν υπάρχει γιατί το εσωτερικό λαιπαίνεται κατα το μαγείρεμα. Γι’ αυτο και το προτιμάω απ’ τη γάστρα.
Thania Vezou
Ακολουθω τις συνταγές σας ευλαβικά. Σας δίνω τα ειλικρινή μου συγχαρητήρια. Πριν ξεκινήσω να σας ακολουθώ συνήθως διάβαζα 40 σαιτς και γινόταν το μυαλό μου χυλός και αυτό έβγαινε και στο Φαγητό. Μετά ήρθε η αποκάλυψη και έχω σωθεί. Έχω κάνει 2 φορές το αρνί όπως ακριβώς το γράφετε Α ψ ο γ ο! Δεν ξέρω για τους άλλους αλλά εμένα δεν με έχετε προδώσει ποτέ Keep on!
Δημήτρης Παπαζυμούρης
Και εγω πριν φτιάξω το δικό μου blog έκανα αυτό που λέτε και πάθαινα κοκομπλόκο. Ο ένας λέει, έτσι, ο άλλος το αντίθετο, ο τρίος κάτι περίεργο…. δεν έβγαζες άκρη κυρίως επειδή όλα βασιζόντουσαν σε δοξασίες και όχι τεκμηρίωση. Με το Caruso και την λογική που ακολούθησα πήγα να λύσω ακριβώς αυτο το πρόβλημα. Να δίνω αξιόπιστες οδηγίες, δοκιμασμένες και ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΜΕΝΕΣ, να έχουν μια μαγειρική λογική ωστε να νιώσει εμπιστοσύνη ο αναγνώστης (και πριν απ’ αυτόν να νιώσω εγω σιγουριά ότι αυτό που λέω είναι σωστό, έχει λογική). Δυστυχώς όλα σχεδόν τα sites έχουν μείνει στη λογική της παράθεσης οδηγιών που δεν καταλαβαίνεις αν έχουν νόημα. Που είναι αξειρετικό για μάνα, καθότι διαφοροποιούμαι
I
Χριστός Ανέστη! Ευχαριστώ πολύ! Ήθελα να ρωτήσω ακόμη, γενικότερα ότι αφορά τις ποσότητες. Όταν χρησιμοποιούμε 1 κιλό αρνί η κατσικάκι ή και λιγότερο από ένα κιλό, διαιρούμε δια του τρία τα υλικά: μουστάρδα, ελαιόλαδο, κρασί, λεμόνι ;
Ευχαριστώ !
Δημήτρης Παπαζυμούρης
Χοντρικά ναι, αν και αυτη η συνταγή δεν είναι απ’ αυτές τις “ακριβείας” με λεπτές ισορροπίες, οπότε και να έσει κάτι πιο πολυ, κάτι πιο λίγο σώνεται. Στα υγρά δεν θα πηγαινε στο 1/3 πάντως, θα χρησιμοποιούσα πιο πολλά απ τα μισα.
vickymel
Στο φετινό Πάσχα “μένουμε σπίτι”, το αρνάκι μας στο φούρνο ήταν όντως το τέλειο αρνάκι!!!
θέλω να σας πω ότι ξεκίνησα τη “σχέση” μου μαζί σας με το κριθαρώτο γαρίδας,
το πιάτο βάλσαμο στον ουρανίσκοκαι στην ψυχή με όλο τον τρόπο μαγειρέματος.
Κερδίσατε την εμπιστοσύνη μου τόσο,
που ενώ όλα τα site αλλά και οι έμπειρες μαγείρισσες μαμάδες της οικογένειας επέμεναν στη γάστρα,
αμφιταλαντεύτηκα και τελικά με πυγμή αποφάσισα, πιστά να σας ακολουθήσω ρισκάροντας και γιορτινή μέρα και πανηγυρικά δικαιώθηκα!!! μέχρι που πλέον απορώ πως το βάζουνε στη γάστρα το αρνάκι!!!!
Συνεχίστε να μας εξελίσσετε, ο τρόπος μαγειρικής μαζί σας αλλά κ η ιστορική αναδρομή ή οι τεχνικές επεξηγήσεις, ανεβάζουν σε άλλο επίπεδο την διαδικασία της μαγειρικής δημιουργίας.
φιλικά Vicky Mel, Θεσσαλονίκη
Δημήτρης Παπαζυμούρης
🙂 Χρόνια πολλά !
Anonymous
Το έφτιαξα και ήταν απίστευτο!!! Χαίρομαι πολυ πιυ ακολούθησα ακριβώς τη συνταγη!! Ευχαριστω που μου απαντήσατε και πιο πναω!! Τόσο εξαιρετική όσο και οι μπάμιες με το κοτόπουλο και η μηλόπιτα που εχει κανει θραύση!!!
Marianna
Έγινε τέλειο!!! Ευχαριστούμε!!!
Δημήτρης Παπαζυμούρης
🙂
Δημήτρης
Χρόνια ακολουθώ τις συνταγές σας και είναι όλες περίφημες και γεμάτες πραγματική μαγειρική γνώση.
Μια μικρή παράλειψη (νομίζω) στο γράψιμο/παρουσίαση για τη συγγεκριμένη συνταγή είναι ότι δεν αναφέρετε την θερμοκρασία του κρέατος για τους λάτρεις του θερμομέτρου!
Ξέρω, internet έχουμε ας το ψάζουμε, αλλά είναι κάτι σαν να λείπει … 🙂
Πάντως για όποιον άλλον ενδιαφέρετε μπορείτε να βρείτε τις θερμοκρασίες στα σχόλια της δημοσείευσης της συνταγής στο padespani
http://www.pandespani.com/syntages/kreas/arnaki-sto-fourno-me-patates/
Δημήτρης Παπαζυμούρης
🙂
EMMANOUIL DIMITRIOS
Το έχω φτιάξει 4 φορές και πάντα βγαίνει τέλειο!! Σήμερα δοκιμάζω με κατσίκι. Σας ευχαριστώ πολύ για τις συνταγές σας!
athyr
Κε Δημήτρη καλησπέρα
Δεν έχω ξαναμαγειρέψει αρνί γιατί το φοβάμαι λίγο και βλέποντας τη συνταγή σας αποφάσισα να το κάνω για ένα τραπέζι, έχω όμως την εξής απορία, μπορώ σε κάποια φάση του μαγειρέματος να βγάλω το αρνί από το φούρνο προκειμένου να τον χρησιμοποιήσω για μια άλλη παρασκευή και να το τελειώσω πριν έρθουν οι καλεσμένοι χωρίς να επηρεαστεί το αποτέλεσμα?
Ευχαριστώ.
Δημήτρης Παπαζυμούρης
Ναί, αν και δεν συνιθίζεται, δεν βλέπω τεχνικό λόγο να μην μπορείτε, δεν υπάρχει κάτι που θα χαλάσει αν μείνει μια ώρα εκτός φούρνου… απλά μετά, θα πάρει κάποια έξτρα λεπτά να φτάσει στη θερμοκρασία που είχε.