Τάρτα με cream cheese, γιαούρτι & σταφύλια

τάρτα κρημτσιζ, γιαούρτι, σταφύλι σαν τσιζκέικ

Μια τάρτα για την εποχή του τρύγου που παντρεύει σταφύλι με τυρί, σε μια εντυπωσιακή  οπτικά σύνθεση. Πρόκειται για μια εναλλακτική λογική τσηζκέικ, με βάση που ψήνεται στο φούρνο για να γίνει τραγανή, αντί για σπασμένα μπισκότα που συνδέονται με λιωμένο βούτυρο.

Μια τάρτα που γιορτάζει την λανθάνουσα καλοκαιρινή διάθεση καθώς μπαίνουμε στο φθινόπωρο, φωτίζοντας το τραπέζι με απλά, νόστιμα, και ελαφριά υλικά. Η έμφαση έχει δοθεί στη φυσικότητα και τη διατροφική αξία των υλικών, ώστε να δημιουργηθεί μια αγνή λιχουδιά. 

τάρτα κρημτσιζ, γιαούρτι, σταφύλι σαν τσιζκέικ

Το κρημ τσηζ που αποτελεί τη βάση της γέμισης, όπως όλα τα υπόλοιπα υλικά σε μια τέτοια σύνθεση, πρέπει οπωσδήποτε να είναι 100% φυσικό, εξ’ ου και η επιλογή του Natural Cream Cheese της Arla. Αυτό συνδυάζεται με το πιο απαλό και ελαφρύ γιαούρτι, και μια μικρή δόση από μέλι, ώστε η τελική σύνθεση να είναι πληθωρικά γευστική, αλλά παράλληλα ανάλαφρη και δροσερή, όσο τα φρούτα από πάνω.

Η βάση συνδυάζει αλεύρι με νυφάδες βρώμης που δίνουν σώμα και βέβαια μικρή ποσότητα από φυσικό αγελαδινό βούτυρο που συνδέει τα υλικά και νοστιμίζει τα πάντα.

Τέλος, πάνω στην επιφάνεια της τάρτας, δημιουργούνται ομόκεντροι κύκλοι από ρόγες σταφυλιού, δυο ή και περισσότερων ποικιλιών που γοητεύουν οπτικά και δροσίζουν γευστικά. Τι καλύτερο για επιδόρπιο σε ένα τραπέζι τέτοια εποχή;

τάρτα κρημτσιζ, γιαούρτι, σταφύλι σαν τσιζκέικ

Χαρακτηριστικά της συνταγής:

Εύκολη συνταγή που θέλει να της αφιερώσετε μισή ώρα περίπου απ’ τον χρόνο σας και θα είναι έτοιμη σε λιγότερο από μια ώρα.  Το πιο πολύπλοκο στάδιο είναι η παρασκευή της βάσης, που όμως δε θα πάρει πάνω από 10 λεπτά.

Μπορείτε να αντικαταστήσετε ή και να συμπληρώσετε το ντεκόρ από πάνω με σύκα, ως εναλλακτικά φρούτα της εποχής, που ταιριάζουν ιδιαίτερα και με το τυρί κρέμας. Αποφύγαμε να βάλουμε κάποιο γλάσο (μελιού;) από πάνω, για να μείνει πιο ελαφρύ το γλυκό, σύμφωνα και με το πνεύμα της εποχής.

τάρτα κρημτσιζ, γιαούρτι, σταφύλι σαν τσιζκέικ

Υλικά για μια τάρτα (σε αποσπώμενη φόρμα 25 εκ.)*

Για τη βάση:

115 γρ. βούτυρο Lurpak, σε θερμοκρασία δωματίου
250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
45 γρ. ζάχαρη
½ κ.γ. αλάτι
125 γρ. νυφάδες βρώμης
60+60 ml. παγωμένο νερό

Για τη γέμιση:

200 γρ. Arla Natural Cream Cheese
200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό 2%
2 κ.σ. μέλι
200 γρ. λευκά σταφύλια (χωρίς κουκούτσι)
100 γρ. μαύρα σταφύλια (Μοσχάτα για γεύση, ή χωρίς κουκούτσι για πρακτικότητα)

(*) Μια και οι μετρήσεις έγιναν με φόρμα 25 εκ. , αν η φόρμα σας είναι 24 ή 26 εκ. οι διαφορά είναι πολύ μικρή, οπότε δεν χρειάζεται να αλλάξετε ποσότητες υλικών.

Διαδικασία Παρασκευής

1. Ετοιμάζετε τη ζύμη της βάσης:

Στον κάδο του πολυμίξερ (food processor)* ρίξτε το αλεύρι, τη ζάχαρη και το αλάτι και ανακατέψτε τα καλά για μισό λεπτό. Προσθέστε το βούτυρο και δουλέψτε το για 1-2 λεπτά μέχρι το τελικό αποτέλεσμα να μοιάζει με πολύ μικρούς σβόλους, που σημαίνει ότι το βούτυρο πήγε παντού και έδεσε με το αλεύρι και τη ζάχαρη.

τάρτα κρημτσιζ, γιαούρτι, σταφύλι σαν τσιζκέικ

Τώρα προσθέστε σταδιακά τα πρώτα 60ml. παγωμένου νερού, καθώς δουλεύετε το πολυμίξερ, μέχρι να δείτε ότι το μίγμα βγαίνει σε μια εύπλαστη μορφή. Στη συνέχεια προσθέστε τις νυφάδες βρώμης και τα υπόλοιπα 60 ml. παγωμένου νερού και το ξαναδουλεύετε μέχρι πάλι να γίνει εύπλαστο μίγμα που να μπορεί να απλώσει στο πάτο της φόρμας.

τάρτα κρημτσιζ, γιαούρτι, σταφύλι σαν τσιζκέικ

*Σημείωση: Αν δεν έχετε food processor, χρησιμοποιείστε εναλλακτικά blender ή πολυκόφτη, αν χρειαστεί σε δυο δόσεις με τη μισή ποσότητα απ’ τα υλικά τη κάθε φορά και τα ανακατεύετε στο τέλος σε μια μπασίνα.

2. Ετοιμάζετε και ψήνετε τη τάρτα:

Βάζετε το φούρνο να προθερμανθεί στους 200°C πάνω-κάτω. Βουτυρώνετε τη φόρμα. μεταφέρετε τη ζύμη μέσα στη φόρμα και με τα δάχτυλα και τη παλάμη την απλώνετε ισοπαχώς σε όλη τη βάση και φτιάχνετε τοιχώματα περί το 1 εκ πιο ψηλά απ’ τη βάση, γύρω-γύρω. Όταν είναι έτοιμη η ζύμη στο σχήμα της τάρτας, βάζετε τη φόρμα στο φούρνο να ψηθεί στους 200°C πάνω-κάτω για 25’, μέχρι να πάρει χρώμα η ζύμη και να δείχνει τραγανή. Αφαιρείτε τον αποσπώμενο κύλινδρο και την αφήνετε 20’ να κρυώσει πριν βάλετε μέσα τη γέμιση.

τάρτα κρημτσιζ, γιαούρτι, σταφύλι σαν τσιζκέικ

3. Ετοιμάζετε τη γέμιση:

Σε ένα μπολ (μπασίνα), ρίχνετε το Arla Cream Cheese και το χτυπάτε λίγο με μια μαρίζ να μαλακώσει. Στη συνέχεια προσθέτετε το γιαούρτι και τα ξαναχτυπάτε παρέα, για να γίνουν ένα ενιαίο μίγμα. Τέλος προσθέτετε το μέλι και το διπλώνετε στο μίγμα της γέμισης για ένα λεπτό. Η γέμιση είναι έτοιμη.

τάρτα κρημτσιζ, γιαούρτι, σταφύλι σαν τσιζκέικ

4. Καθαρίζετε και κόβετε τα σταφύλια:

Αν έχετε πάρει σταφύλια με κουκούτσι, καλό είναι να τα αφαιρέσετε. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να κόψετε τις ρώγες που θα χρειαστείτε στη μέση για να κάνετε τη διακόσμηση. Καλό είναι να αφήσετε αυτή τη δουλειά, τελευταία στιγμή γιατί δεν είναι εύκολο να υπολογίσετε πόσες θα χρειαστείτε πριν αρχίζετε να τις τοποθετείτε. Ενδεικτικά στη δικιά μας διακόσμηση χρειάστηκαν περί τις 30 ρόγες λευκού και 14 μαύρου σταφυλιού.

5. Φτιάχνετε την τάρτα με τα σταφύλια:

 Βάζετε και απλώνετε τη γέμιση στη κρύα βάση της τάρτας. Αφού την ισιώσετε διακοσμείτε με τις ρόγες απ’ τα σταφύλια, όπως σας εμπνέει. Βάζετε τη τάρτα στο ψυγείο και την σερβίρετε κρύα.

τάρτα κρημτσιζ, γιαούρτι, σταφύλι σαν τσιζκέικ

Σερβίρισμα:

Μετά από δείπνο, τ’ απόγευμα ή το πρωί με τον καφέ, η αγνή αυτή λιχουδιά ταιριάζει τέλεια! Εμείς σερβίραμε στη πιατέλα της νέας σειράς MIDEIA της ΙΩΝΙΑ και σας προτείνουμε να χρησιμοποιήσετε την αποσπώμενη φορμα 26 εκ. της FEST

τάρτα κρημτσιζ, γιαούρτι, σταφύλι σαν τσιζκέικ

Print Friendly, PDF & Email

Εραστής των απολαύσεων της ζωής, διαφημιστής κατ' επάγγελμα, υπερήφανος πατέρας τριών κοριτσιών, με πολλά ετερόκλητα ενδιαφέροντα και εμπειρίες στα 55 χρόνια που συμμετέχω στη κοινωνική ζωή της πρωτεύουσας και άλλων κωμοπόλεων Ευρώπης και Αμερικής. Έχω μάθει να περνάω καλά με πολλά, αλλά και με λίγα, με μια ανεπαίσθητη προτίμηση στην άνεση, να τ' ομολογήσω. Ασχολούμαι καθημερινά με τη μαγειρική απ' τα 25 μου και με τον καιρό αυτή απασχολεί όλο και μεγαλύτερο ποσοστό των νευρώνων του εγκεφάλου μου, κάτι που ελπίζουμε να οφείλεται στο πάθος και όχι στην μείωση των κυττάρων. Αν πληρωνόμουν για τα πάθη μου (και τα λάθη μου) θα ήμουν μέγας χορηγός του δημοσίου χρέους. Το γεγονός ότι φίλοι, γνωστοί αλλά και τα παιδιά μου με αποκαλούν “chef” με ιντριγκάρει ως προς το τι μπορεί να γίνω όταν επιτέλους ενηλικιωθώ. Λατρεύω το καλό σπιτικό φαγητό, απεχθάνομαι τις μετριότητες και όσο κι αν βασίζομαι στη δημιουργικότητα, τη γνώση και την τέχνη, θέλω παράλληλα να γνωρίζω το επιστημονικό “γιατί” πίσω απ' τη μαγειρική και όχι μόνον. Όσο μαθαίνω νιώθω ζωντάνια, όσο δημιουργώ και προσφέρω, αποκτώ λόγο ύπαρξης.

Be first to comment

Leave a Reply