Σπαγγετόνι με σούπερ μίνι κεφτεδάκια

σπαγγέτι με κεφτέδες

Το spaghetti n ‘ meatballs είναι μια διάσημη ανά τον κόσμο συνταγή, που ξεκίνησε στη Little Italy της Νέας Υόρκης απ’ τους Ιταλοαμερικάνους μετανάστες και αφού έγινε τεράστια επιτυχία σε ευρύτερα κοινά Αμερικάνων μαζί με τη πίτσα και τη Μπολονέζ, επέστρεψε στην Ιταλία και ενσωματώθηκε σε πολλά μενού εστιατορίων, κυρίως για να καλύπτει τη ζήτηση από Αμερικάνους τουρίστες. Αλλά με τον καιρό την αγάπησαν και οι ίδιοι οι Ιταλοί και την έκαναν μέρος του ρεπερτορίου τους. Βέβαια υπάρχει και η  εκδοχή ότι πρόκειται για ένα παραδοσιακό πιάτο απ’ το Teramo, στη περιοχή Abruzzo, που βρίσκεται ανατολικά απ’ τη Ρώμη, στην Αδριατική. Πάντως, η επικρατούσα αίσθηση στην Ιταλία, νομίζω ότι στηρίζει την Ιταλοαμερικάνικη προέλευση του πιάτου.

Τα σπαγγέτι με κεφτεδάκια ήταν και κλασικό αγαπημένο πιάτο των Μαφιόζων, που το απολάμβαναν με μπόλικη κόκκινη σάλτσα με βασιλικό, σε βαθιά πιάτα  με νόστιμα κεφτεδάκια με μαμαδίστικη γεύση, ιδανικά για τους πιο σκληρούς άντρες. Στο “Νονό” και μόνο, υπάρχουν μπόλικες αναφορές σ’ αυτά…

Όπως συνήθως συμβαίνει με όλα αυτά τα δημοφιλή λαϊκά πιάτα, δεν υπάρχει μόνο μια συνταγή αναφοράς, αλλά πάρα πολλές εκδοχές, συχνά μάλιστα με αντικρουόμενες τεχνικές και διαφορετικά υλικά. Αλλά με ένα πιάτο τόσο comfort όσο οι κεφτέδες σε κόκκινη σάλτσα με σπαγγέτι, σχεδόν όποια εκδοχή και να διαλέξει κανείς, αποκλείεται να πέσει έξω σε νοστιμιά.

Ιταλικό σπαγγέτι με κοκκινιστούς κεφτέδες

Προσπαθώντας να καταλήξω στη συνταγή που θα σας πρότεινα απέκλεισα όλες όσες χρησιμοποιούν το κρέας από λουκάνικο στο μίγμα του κιμά όπως και όσες χρησιμοποιούν κιμά χοιρινό. Και αυτό, όχι γιατί δε θάταν νόστιμες, αλλά γιατί απλά βλέπω το κοινό που μ’ ακολουθεί να εκτιμά περισσότερο προτάσεις που το μαγειρικό αποτέλεσμα είναι πιο ελαφρύ.

Έτσι διάλεξα ως βάση κιμά μοσχαρίσιο, από λάπα, που είναι σχετικά λιπαρή κοπή και άρα ιδανική για κεφτεδάκια που θα τηγανιστούν ήπια και το εμπλούτισα με δυο κλασικά αρωματικά (δυόσμο και μαιντανό) , πολτοποιημένο κρεμμύδι για να πάει παντού και να δίνει τη γλύκα του, φρυγανιά να τα κάνει αφράτα και αυγό να δέσει τα υλικά. Μαζί τους, τριμμένο πεκορίνο ρομάνο για να δώσει την ιταλική νοστιμιά του νότου στα συγκεκριμένα κεφτεδάκια.

Ιταλικό σπαγγέτι με κοκκινιστούς κεφτέδες

Η πραγματική καινοτομία στη συγκεκριμένη συνταγή όμως, είναι το σούπερ μίνι μέγεθος στα κεφτεδάκια που προτείνω, τριών (3gr) μόνο γραμμαρίων το καθένα (αντι για 30γρ. το καθένα που κάνω τα κανονικά μου)! Και αυτό, πέρα απ’ το ότι αισθητικά τα κάνει να δείχνουν σα μικρές κόκκινες πέρλες που σου τρέχουν τα σάλια όταν τις βλέπεις δίπλα στο σπαγγέτι, στοχεύει λειτουργικά στο να μπορείς να τρως από ένα ολόκληρο κεφτεδάκι με κάθε σπαγγέτι που τυλίγεις στο πιρούνι σου.  Μάλιστα, για να ισορροπήσουν ιδανικά  τα σχετικά μεγέθη ζυμαρικού και κεφτέ, επέλεξα αντί για σπαγγέτι Νο5 , να βάλω σπαγγετόνι Νο. 7 που είναι λίγο πιο χοντρό.

Γνωρίζετε βέβαια πως το να πλάσεις 150 περίπου κεφτεδάκια “κούτσικα” και “κιούτικα”, σα πολύτιμες πέρλες,  θέλει πολύ μεράκι, αγάπη και υπομονή, αλλά αν το δείτε ως ψυχοθεραπεία μπορεί και να το τολμήσετε για μισή ώρα που θα χρειαστεί. Επίσης φανταστείτε πόση πλάκα θα γίνει στο τραπέζι και ειδικά πόσο θα ενθουσιάσουν τα σούπερ μίνι κεφτεδάκια τα παιδιά, που θα μετράνε πόσα φάγανε και θα γίνει χαβαλές.

Ιταλικό σπαγγέτι με κοκκινιστούς κεφτέδες

Μπορείτε βέβαια πάντα να τα κάνετε και σε κανονικό μέγεθος, νιώθοντας κάποιες ενοχές στη ψυχή σας ή και όχι. Η ουσία είναι ότι είτε ακολουθήσετε τη πρόταση για τα σούπερ μίνι κεφτεδάκια, είτε τα πλάσετε κανονικά, το φαγητό θα είναι ένα υπερνόστιμο πιάτο θαλπωρής, ιδανικό για Κυριακάτικο οικογενειακό τραπέζι.

Χαρακτηριστικά της συνταγής:

Ένα κλασικό Ιταλοαμερικάνικο φαγητό θαλπωρής που στην εκδοχή με τα σούπερ μίνι κεφτεδάκια αποκτά μια εντυπωσιακή, σχεδόν γιορτινή ταυτότητα. Αν ακολουθήστε τη λογική του μίνι κεφτέ θα σας πάρει μισή ώρα το πλάσιμο και περίπου 40’ λεπτά ακόμη, όλα τα υπόλοιπα.  

Διαλέξαμε σα σάλτσα ντομάτας, τις έτοιμες σάλτσες Βasilico της Barilla, τόσο γιατί έχουν μέσα τους βασιλικό που τον ζητά η συνταγή εκφράζοντας τον χαρακτήρα της Νότιας Ιταλίας, όσο και γιατί είναι πολύ νόστιμες, με συγκεντρωμένη γεύση και υφή. Γι’ αυτό άλλωστε και στα ζυμαρικά και στα κεφτεδάκια, την αραιώνουμε με λίγο νερό, που θα χαθεί στο βράσιμο.

Ιταλικό σπαγγέτι με κοκκινιστούς κεφτέδες

Υλικά για 4 μερίδες:

Για τα σπαγγετόνι:

500 γρ. Spaghettoni No 7 Barilla
20 ml. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
400 γρ. Σάλτσα Basilico Barilla
50 ml. ζεστό νερό
Αλάτι, πιπέρι

Για το μίγμα των κεφτέδων:

300 γρ. κιμά από λάπα ή ελιά
1 κρεμμύδι, πολτοποιημένο σε πολυκόφτη
50 γρ. τριμμένο πεκορίνο Ρομάνο
50 γρ. φρυγανιά τριμμένη
2-3 κλωνάρια μαϊντανό,  ψιλοκομμένα στον πολυκόφτη
2-3 κλωνάρια φρέσκο δυόσμο, ψιλοκομμένα στον πολυκόφτη
1 αυγό
10 ml. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
Αλάτι, πιπέρι

Για τους κεφτέδες κοκκινιστούς:

100+ ml. κλασικό ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
20 ml. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο για τη σάλτσα
400 γρ. Σάλτσα Basilico Barilla
200 ml. ζεστό νερό

Για το σερβίρισμα:

100 γρ. τριμμένο πεκορίνο Ρομάνο

Ιταλικό σπαγγέτι με κοκκινιστούς κεφτέδες

Διαδικασία Παρασκευής:

1 . Φτιάξτε το μίγμα των κεφτέδων:

Αναμίξτε τον κιμά , το πολτοποιημένο κρεμμύδι, τη φρυγανιά, το πεκορίνο, τα αρωματικά (μαϊντανό και δυόσμο) το αυγό, λίγο ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι σε ένα μπολ.

Ιταλικό σπαγγέτι με κοκκινιστούς κεφτέδες

2. Πλάστε τα κεφτεδάκια:

Ζυμώστε καλά τον κιμά και πλάστε με πολύ μεράκι τα μίνι κεφτεδάκια βάρους 3 γρ. το καθένα, όσο πιο στρογγυλά μπορείτε. Μπορεί να σας βοηθήσει λίγο λάδι στη παλάμη σας, για το πλάσιμο.

Ιταλικό σπαγγέτι με κοκκινιστούς κεφτέδες

3. Ετοιμάστε τα κεφτεδάκια με σάλτσα:

Σε μια κατσαρόλα βάλτε λίγο ελαιόλαδο, ρίξτε τη σάλτσα Basilico και 200 ml. νερό, να πάρουν μια βράση και σβήστε το μάτι. Σε ένα μεγάλο τηγάνι βάλτε 20ml. ελαιόλαδο να κάψει και ρίξτε μόνο όσα κεφτεδάκια χωράνε ώστε να τηγανιστούν ελαφρά. Κουνήστε το τηγάνι για να  ανακατευτούν προσεκτικά και όταν σε περίπου 5-6 λεπτά έχουν πάρει χρώμα πιάστε τα με σουρωτήρι και ρίξτε τα μέσα στη κατσαρόλα με τη σάλτσα. Αν έχετε και δεύτερη δόση κεφτεδάκια ολοκληρώστε το τηγάνισμά τους και συμπληρώστε τα στη κατσαρόλα. Βάλτε τη κατσαρόλα πίσω στο μάτι και ανακατέψτε κουνώντας τη για να πάει η σάλτσα παντού. Αν χρησιμοποιήσετε κουτάλα, θέλει πολλή προσοχή να μη χαλάσετε τα κεφτεδάκια.

Ιταλικό σπαγγέτι με κοκκινιστούς κεφτέδες

4. Βράστε τα ζυμαρικά:

Βάλτε τουλάχιστον 5 λίτρα νερό να βράσουν σε μεγάλη κατσαρόλα και αφού βράσουν προσθέστε μια κουταλιά σούπας χοντρό αλάτι. Μετά τον κοχλασμό ρίξτε τα σπαγγετόνι και ανακατέψτε να αρχίσουν να μουλιάζουν. Ανακατεύετε συστηματικά στα πρώτα τρία λεπτά του βρασμού, για να μη κολλήσουν.  Παράλληλα κάνετε το επόμενο βήμα, προετοιμάζοντας τη σάλτσα τους ώστε όταν είναι έτοιμα τα σπαγγετόνι στα 11 λεπτά που λέει και το πακέτο, να τα ρίξετε μέσα της

Ιταλικό σπαγγέτι με κοκκινιστούς κεφτέδες

5. Προετοιμάστε τη σάλτσα των ζυμαρικών:

Σε μεγάλο τηγάνι ρίξτε 20ml. ελαιόλαδο, το δεύτερο βάζο σάλτσας basilico και λίγο νερό (50 ml.) να αραιώσει λίγο, ώστε να πάρει μια βράση για 2 λεπτά . Προσθέστε επίσης λίγο αλατοπίπερο κατά βούληση. Αφήστε τη σάλτα ζεστή στο τηγάνι να περιμένει τα ζυμαρικά  

Ιταλικό σπαγγέτι με κοκκινιστούς κεφτέδες

6. Ανακατέψτε τα ζυμαρικά με τη σάλτσα:

Όταν τα ζυμαρικά είναι έτοιμα, ρίξτε τα με την ειδική κουτάλα σταδιακά στη σάλτσα (ή αν θέλετε σουρώστε τα ήπια, κρατώντας λίγο βραστό νερό για ενδεχόμενη αναβίωση / ζέσταμα, αργότερα). Υπόψη ότι θέλουμε να μπει και λίγο βραστό νερό μέσα στη σάλτσα να βοηθήσει στο δέσιμο. Ανακατέψτε καλά ζυμαρικά και σάλτσα, να πάει παντού.

Ιταλικό σπαγγέτι με κοκκινιστούς κεφτέδες

Σερβίρισμα:

Το δέσιμο του σπαγγετόνι με τους κεφτέδες προτείνουμε να γίνεται σε κάθε πιάτο ξεχωριστά μια και τα μίνι κεφτεδάκια είναι ευαίσθητα να σπάσουν με τ’ ανακατώματα. Οπότε μπορείτε με μια διχάλα να πιάσετε αρκετά σπαγγετόνι, να βάλετε κόντρα σε μια κουτάλα , να τα γυρίσετε γύρω-γύρω ώστε να πάρουν τα σπαγγετόνι μια κυκλική φορά και να μπουν όμορφα στο κέντρο ενός βαθιού πιάτου. Με άλλη κουτάλα προσθέτετε τα μίνι κεφτεδάκια σα πέρλες πάνω και γύρω απ’ τα σπαγγετόνι. Και έχετε ένα πιάτο τόσο θελκτικό, που το τρώτε πρώτα με τα μάτια και μετά με το στόμα σας! Πασπαλίζετε με πεκορίνο και φρισκοτριμμένο πιπέρι κατά βούληση , ο καθένας στο πιάτο του.

Ιταλικό σπαγγέτι με κοκκινιστούς κεφτέδες
Print Friendly, PDF & Email

Εραστής των απολαύσεων της ζωής, διαφημιστής κατ' επάγγελμα, υπερήφανος πατέρας τριών κοριτσιών, με πολλά ετερόκλητα ενδιαφέροντα και εμπειρίες στα 55 χρόνια που συμμετέχω στη κοινωνική ζωή της πρωτεύουσας και άλλων κωμοπόλεων Ευρώπης και Αμερικής. Έχω μάθει να περνάω καλά με πολλά, αλλά και με λίγα, με μια ανεπαίσθητη προτίμηση στην άνεση, να τ' ομολογήσω. Ασχολούμαι καθημερινά με τη μαγειρική απ' τα 25 μου και με τον καιρό αυτή απασχολεί όλο και μεγαλύτερο ποσοστό των νευρώνων του εγκεφάλου μου, κάτι που ελπίζουμε να οφείλεται στο πάθος και όχι στην μείωση των κυττάρων. Αν πληρωνόμουν για τα πάθη μου (και τα λάθη μου) θα ήμουν μέγας χορηγός του δημοσίου χρέους. Το γεγονός ότι φίλοι, γνωστοί αλλά και τα παιδιά μου με αποκαλούν “chef” με ιντριγκάρει ως προς το τι μπορεί να γίνω όταν επιτέλους ενηλικιωθώ. Λατρεύω το καλό σπιτικό φαγητό, απεχθάνομαι τις μετριότητες και όσο κι αν βασίζομαι στη δημιουργικότητα, τη γνώση και την τέχνη, θέλω παράλληλα να γνωρίζω το επιστημονικό “γιατί” πίσω απ' τη μαγειρική και όχι μόνον. Όσο μαθαίνω νιώθω ζωντάνια, όσο δημιουργώ και προσφέρω, αποκτώ λόγο ύπαρξης.

2 Comments

  • Reply January 27, 2022

    ΜΑΜΑΚΑΚΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

    ΓΕΙΑ ΣΑΣ ΚΥΡΙΕ ΔΗΜΗΤΡΗ, ΜΗΠΩΣ ΕΝΟΕΙΤΑΙ 30GR TO ΚΙΟΦΤΕΔΑΚΙ?

  • Reply January 29, 2022

    Μαρία Δημητρίου

    3 γρ, το λέει καθαρά στο κείμενο! Αξίζει η δοκιμή πάντως, το φτιάξαμε σήμερα! Υπέροχο!

Leave a Reply

Leave a Reply