Το Cucina Caruso μαγειρεύει στο Casserole Bistro στο Γέρακα ! Τηλέφωνο κρατήσεων : 210-6618838 (μετά τις 14.00)

Με παντζάρι, κάστανο και ρόδι στην εποχή τους και το ταχίνι να ενισχύει τα βασικά συστατικά από πλευράς ενέργειας και γεύσης, αυτή είναι μια σαλάτα που γεννήθηκε για να δώσει χρώμα και κέφι στον χειμώνα. Εμπνευσμένη από το βιβλίο Feasts με συνταγές Περσικής σπιτικής μαγειρικής  της Sabrina Ghaynour, αποτελεί μια απλοποιημένη προσαρμογή της συνταγής της,  αλλάζοντας κυρίως την σάλτσα ταχίνι που περιείχε γιαούρτι σε μια άλλη με λεμόνι, για να δουλέψουν καλύτερα οι ισορροπίες του πιάτου σύμφωνα με την δικιά μας γευστική παλέτα.

σαλάτα παντζάρια

Μια χειμωνιάτικη σαλάτα γεμάτη ενέργεια, εύκολη και εξαιρετικά νόστιμη. Με οικείες γεύσεις σε ένα πρωτότυπο συνδυασμό που αποπνέει γιορτινή διάθεση. Μια σαλάτα πραγματικό έργο τέχνης!

Μια σαλάτα που προτείνω να ταιριάξετε σε χειμωνιάτικα μενού με γιορτινό χαρακτήρα, από Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά, μέχρι πάσης φύσεως εορτασμούς. Και βέβαια ταιριάζει ιδανικά σαν πρώτο πιάτο μέχρι και σε ένα ρομαντικό ντινέ Αγίου Βαλεντίνου και λόγω χρωμάτων και γλύκας , αλλά και γιατί θα δώσει όλη την απαραίτητη ενέργεια για την κορύφωση του τρυφερού τετ-α-τετ!

Η μαγειρική λογική της εποχής μας προσπαθεί να συνδυάσει το ηδονικά εύγευστο με το λειτουργικά ωφέλιμο και χρήσιμο στον οργανισμό μας. Έτσι, κάτι τέτοιοι συνδυασμοί ωφέλιμων καρπών της γης όπως τα παντζάρια και των δέντρων όπως τα κάστανα και το ρόδι, που δένουν με μια  σάλτσα ταχινιού που ως γνωστόν είναι μια παραδοσιακή υπερτροφή της Μεσογείου, δημιουργούν ιδανικά πιάτα.

Διαφήμιση
Χειμωνιάτικη Σαλάτα Παντζάρι Κάστανο Ταχίνι

 Σε γευστικό επίπεδο επίσης, η αμυλώδης, πολυεπίπεδη γλύκα του κάστανου και η πιό μονοδιάστατη γλύκα του παντζαριού, βρίσκουν ιδανική ισορροπία με την στυφή, όξινη γεύση της σάλτσας ταχινιού με το λεμόνι της.

Να σημειώσουμε πως η σάλτσα ταχινιού που παρουσιάζεται εδώ έχει πολλές ακόμη εφαρμογές σε άλλες συνταγές για να τους δώσει ιδιαίτερη γεύση και θρέψη. Δοκιμάστε την πάνω σε βρασμένο μπρόκολο, σε ρόκα, μέσα σε μελιτζανοσαλάτα και αν θέλετε  μπορείτε να προσθέσετε και μισή σκελίδα σκόρδο μαζί με λίγο ελαιόλαδο και να την κάνετε ντιπ βουτώντας με πίτα ή ψωμί.

Χαρακτηριστικά της συνταγής:

Πανεύκολη συνταγή που θα σας πάρει 10 λεπτά για να κάνετε την σάλτσα ταχινιού και να καβουρντίστε τα κάστανα και άλλα 10 λεπτά ν’ ασχοληθείτε με τα παντζάρια, συν ένα μισάωρο να βράσουν μόνα τους. Βέβαια μπορείτε να πάρετε και προβρασμένα παντζάρια και να γλυτώσετε τον κόπο ή να πάρετε τα κατεψυγμένα παντζάρια του Μπάρμπα Στάθη και απλά να τα βράσετε χωρίς να χρειάζεται καθάρισμα.
Οι ισορροπίες της σαλάτας είναι δουλεμένες και δεν θα πρότεινα αλλαγές.  Ιδανικά τα παντζάρια και τα κάστανα πρέπει να είναι χλιαρά ή ζεστά και όλα τα άλλα στοιχεία κρύα.

Δώστε σημασία στην παρουσίαση γιατί πραγματικά οι χρωματισμοί στο πιάτο είναι εντυπωσιακοί. Ταιριάζει σε κάθε χειμωνιάτικο γεύμα που έχει σχετικά πληθωρικό κυρίως πιάτο για να μην το καπελώσει.

Διαφήμιση
Χειμωνιάτικη Σαλάτα Παντζάρι Κάστανο Ταχίνι

Υλικά (για σαλάτα 4-6 ατόμων)

2-3 μεγάλα παντζάρια (περ 400 γρ.) , βρασμένα & τεμαχισμένα σε κύβους 1.5 εκ.
100 γρ. προβρασμένα κάστανα
2 κ.σ. σπόρους ροδιού
1 κ.γ. ψιλοκομμένο μαϊντανό ή/και κόλιανδρο
15 ml. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Χρυσελιά
10 ml. ξύδι
1 κ.γ. σουσάμι για το σερβίρισμα.

Για την σάλτσα ταχίνι
(θα βγεί περισσότερη από όση χρειάζεται το φαγητό, για να την δοκιμάσετε κι αλλού)

Διαφήμιση

100 γρ. ταχίνι ΟΛΥΜΠΟΣ
100 ml. περίπου κρύο νερό
25 ml. χυμό λεμονιού (1 λεμόνι)
αλάτι, πιπέρι

Διαδικασία:

1. Ετοιμάζετε τα παντζάρια:

Κόβετε τα φύλλα και την ρίζα απ’ τους βολβούς των παντζαριών.
Πλένετε απ’ έξω τα παντζάρια, να φύγουν τα χώματα και τα βράζετε σε νερό όπου έχετε ρίξει μέσα το ξύδι για περίπου 30’, ανάλογα και με το μέγεθος τους, ώστε να είναι μαλακά. Δοκιμάστε να τα κόψετε με ένα μαχαίρι να δείτε αν έχουν γίνει.
Τα ξεπλένετε και στη συνέχεια τα ξεφλουδίζετε πολύ πιο εύκολα βρασμένα απ’ ότι νωπά,. Απλά φορέσετε γάντια γιατί θα βάψουν τα χέρια σας. Στη συνέχεια τα τεμαχίζετε σε μικρούς κύβους 1.5 εκ. ενώ είναι ακόμη χλιαρά.

Χειμωνιάτικη Σαλάτα Παντζάρι Κάστανο Ταχίνι

2. Ψήνετε τα κάστανα

Ψήνετε τα κάστανα σε σκέτο τηγάνι σε μεσαία προς δυνατή ένταση (στα 6-7/9) για 4-5 λεπτά να γίνουν τραγανά απ’ έξω και να καούν λίγο στις άκρες.

Χειμωνιάτικη Σαλάτα Παντζάρι Κάστανο Ταχίνι

3. Φτιάχνετε την σάλτσα ταχίνι

Βάζετε το ταχίνι σε μεγάλο μπολ (μπασίνα) . Με το σύρμα αρχίζετε να το χτυπάτε ρίχνοντας παράλληλα σε 2-3 δόσεις το νερό μέσα. Αφού πάρει όλο το νερό και αραιώσει προσθέτετε το λεμόνι πάλι σταδιακά, δοκιμάζοντας αφού περάσετε την μισή ποσότητα να μην γίνει υπερβολικά ξινό. Σε αυτό το σημείο η σάλτσα ταχίνι πρέπει να έχει γίνει αρκετά λεπτόρρευστη μεν ώστε να μπορείτε να την περιχύσετε σε γραμμές πάνω στην σαλάτα, αλλά και επαρκώς παχύρρευστη ώστε να μην απλώσoυν οι γραμμές αυτές. Αλατοπιπερώνετε διακριτικά την σάλτσα ταχίνι.

Χειμωνιάτικη Σαλάτα Παντζάρι Κάστανο Ταχίνι

Σημειώνω ότι στις δοκιμές σας κατά την διάρκεια της παρασκευής πρέπει να λάβετε υπόψη ότι την σάλτσα θα την γευτείτε τελικώς, μαζί με ένα υλικό βάσης (παντζάρι ή κάστανο) που είναι γλυκό, οπότε η όποια οξύτητα ή η πιο αλμυρή γεύση της, θα έχει εξισορροπητικό ρόλο. Οπότε καθώς φέρνετε την γεύση στα μέτρα σας, καλύτερα κόψτε λίγο παντζάρι και δοκιμάστε μαζί μ’ αυτό την σάλτσα, παρά να την δοκιμάζετε σκέτη ή με ψωμί.

4. Στήνετε την σαλάτα στην πιατέλα:

Απλώνετε τα παντζάρια και τα κάστανα στην πιατέλα. Περνάτε μια πρέζα ελαιόλαδο ίσα –ίσα να βοηθήσει . Περιχύνετε την σάλτσα ταχίνι σε σχηματισμό ζιγκ-ζαγκ από πάνω. Αλατοπιπερώνετε και πασπαλίζετε τα ρόδια, τον μαϊντανό και το σουσάμι με όλη την καλλιτεχνική διάθεση που διαθέτετε.

Χειμωνιάτικη Σαλάτα Παντζάρι Κάστανο Ταχίνι

Σερβίρισμα:

Έχετε μπροστά σας μια υπέροχη, θρεπτική και πρωτότυπη χειμερινή σαλάτα που θυμίζει πίνακα του Jackson Pollock. Έτσι οι συνδαιτυμόνες σας θ’ αναρωτιόνται αν πρέπει να την εκθειάσουν πιο πολύ για την νοστιμιά της ή για την ομορφιά της στην πιατέλα.

Jackson Pollock kai Χειμωνιάτικη Σαλάτα Παντζαρι Κάστανο Ταχίνι

Η σαλάτα αυτή, κατά την δικιά μου άποψη, ταιριάζει περισσότερο σαν πρώτο πιάτο παρά σαν διάλειμμα ανάμεσα σε πρώτο και κυρίως. Πάντως συνδυάζεται καλύτερα σε ένα μενού που περιλαμβάνει κάποιο ψητό ή μαγειρεμένο με σάλτσα κρέας ή πουλερικό, παρά με ψάρια, εκτός κι αν μιλάμε για μια πάστα με σολομό, όπως στην προηγούμενη συνταγή μας, που εύκολα τις βλέπω μαζί σε μενού Αγ. Βαλεντίνου!

Σερβίραμε την σαλάτα μας στην όμορφη στρογγυλή πιατέλα της σειράς SIREN της ΙΩΝΙΑ και βράσαμε τα παντζάρια στην αντικολλητική κατσαρόλα της Fest.

Print Friendly, PDF & Email
Διαφήμιση