Το Cucina Caruso μαγειρεύει στο Casserole Bistro στο Γέρακα ! Τηλέφωνο κρατήσεων : 210-6618838 (μετά τις 14.00)

Οι γαρίδες σαγανάκι είναι κλασικός ελληνικός μεζές απ’ τους καλύτερους μάλιστα, καθώς χρησιμοποιεί το εθνικό μας τυρί, τη φέτα σε συνδυασμό με ντομάτα, για να δοξάσει την αριστοκράτισσα γαρίδα.

γαριδα μικρη

Όλα αυτά βέβαια υπό τρεις αυστηρές γαστρονομικές προϋποθέσεις: η γαρίδα να είναι τρυφερή, η φέτα να μην διαλυθεί στη σάλτσα και η σάλτσα να έχει ισορροπίες και αρώματα.

Τα δύο πρώτα είναι σε μεγάλο βαθμό θέμα τεχνικής και η έμφαση είναι στο λίγο χρόνο που πρέπει να πάρει κάθε στάδιο και το τρίτο κυρίως θέμα συνδυασμών και επιλογής αρωματικών. Η δικιά μου συνταγή βασίζεται κυρίως στο συνδυασμό της γλύκας του μελωμένου πράσου, με τη σπιρτάδα και το χρώμα τριών ειδών πιπεριάς, εκ των οποίων η μία καυτερή, ώστε να υπάρχει πικάντικη διάσταση στη γεύση του πιάτου και να ωθήσει στη κατανάλωση συνοδευτικού ποτού, ως οφείλει να κάνει ένα ορεκτικό. Και για το αρωματικό της σύνθεσης έχει επιλεγεί ούζο και αστεροειδής γλυκάνισος ώστε να ενισχύσουν την Ελληνική γευστική ταυτότητα του πιάτου, μαζί με φρέσκο κόλιαντρο στο τέλος, που δίνει στο πιάτο ιδιαιτερότητα.

Είναι σαφές ότι στις δικές μου γαρίδες σαγανάκι ήθελα να μεταφέρω την αίσθηση του Αιγαίου σε ένα πιάτο!

Είναι ένα πιάτο που ειδικά το καλοκαίρι, το σερβίρω σε όλους τους ξένους φίλους που μας επισκέπτονται για να τους μυήσω στη μαγεία της σύγχρονης ελληνικής κουζίνας.

Διαφήμιση
Γαρίδες Σαγανάκι ΑΛΦΑ WEISS

Να σημειώσω ότι η συγκεκριμένη συνταγή (μαζί με άλλες 6 που θα ανέβουν στη πορεία) έχει επιλεγεί από τη Neff διεθνώς, για να προωθηθεί σε όλες τις χώρες του κόσμου μέσα απ’ τα social media ως πρόταση στους φίλους της μάρκας που λατρεύουν την μαγειρική, κάτι που με κάνει να νοιώθω περήφανος γιατί μ’ αυτό τον τρόπο προωθώ τη σύγχρονη ελληνική κουζίνα σε πολύ ψαγμένο διεθνές κοινό. Στα πλαίσια αυτά φωτογραφήθηκε απ΄την επίσημη φωτογράφο-συνεργάτη της Neff, την συμπαθέστατη και ταλαντούχα Katharina Bohm (www.katharinabohm.de) απ’ το Βερολίνο, οπότε οι περισσότερες φωτογραφίες που βλέπετε στο άρθρο είναι δικές της, όπως και το βίντεο.

Γαρίδες Σαγανάκι με Ούζο

Χαρακτηριστικά της συνταγής:

Πολύ εύκολη συνταγή που γίνεται σε 15′ λεπτά όταν έχετε καθαρισμένες τις γαρίδες. Θα σας πάρει περί το δεκάλεπτο να τις καθαρίσετε σύμφωνα με τις οδηγίες πιο κάτω.

Όλο το μυστικό είναι να μην σας ξεφύγει η φέτα και λιώσει και κυρίως να μην παραψήσετε τις γαρίδες. Μην ξεχνάτε ότι αφού  αφαιρέσετε απ’ το μάτι το σαγανάκι, οι γαρίδες θα ψήνονται άλλα δυο λεπτά απ’ τη θερμοκρασία της σάλτσας.

Διαφήμιση

Υλικά για μεζέ 4 ατόμων

16 μεγάλες γαρίδες (γάμπαρη κατά προτίμηση)
300 γρ. τριφτή ντομάτα ΓΚΡΕΚΑ
8-12 ντοματίνια βελανίδια κομμένα στη μέση
1 πράσο κομμένο σε ροδέλες
2 φρέσκα κρεμμυδάκια κομμένα σε ροδέλες
1 πιπεριά Φλωρίνης κομμένη σε ροδέλες
1 πράσινη πιπεριά κέρατο κομμένη σε ροδέλες
¼ -½ φρέσκια καυτερή πιπεριά, ψιλοκομμένη ή ½ κ.σ. μπούκοβο
1 κ.σ. φρέσκο κόλιανδρο, ψιλοκομμένο
150 gr. φέτα ΟΛΥΜΠΟΣ κομμένη σε 4 φέτες
80 ml. ούζο
1-2 αστεροειδείς γλυκάνισους
40 ml. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Χρυσελιά
αλάτι, πιπέρι

Γαρίδες Σαγανάκι με Ούζο

Διαδικασία Παρασκευής

Διαφήμιση

1. Ετοιμάστε τις γαρίδες
Κάνοντας μια σχισμή με αιχμηρό μαχαίρι στη κοιλιά απ’ την ουρά προς το κεφάλι σπάτε το κέλυφος και το αφαιρείτε. Στη συνέχεια με την αιχμή του μαχαιριού πιάνετε την άκρη του εντέρου που βρίσκεται ανάμεσα στον κορμό και το κεφάλι της γαρίδας και την τραβάτε για να βγει, διασφαλίζοντας ότι δεν θα νιώσετε κόκκους άμμου στη μπουκιά σας. Αφαιρείτε τα κεφάλια απ’ τις μισές γαρίδες και τα κρατάτε για να τα χρησιμοποιήσετε στη σάλτσα.

Γαρίδες Σαγανάκι με Ούζο

Μαρινάρετε όλες τις γαρίδες σε 40ml ούζου, ανακατεύοντάς τες και ετοιμάζετε τα υπόλοιπα υλικά.

Γαρίδες Σαγανάκι με Ούζο

2. Σοτάρετε τα λαχανικά
Σε μεγάλο τηγάνι ζεσταίνετε το λάδι σε χαμηλή ένταση και προσθέτετε τα πράσα, τα κρεμμυδάκια, τις πιπεριές, το μπούκοβο και τους αστεροειδείς γλυκάνισους. Σοτάρετε για 2 λεπτά και προσθέτετε τα κεφάλια απ’ τις γαρίδες που κρατήσατε για να δώσουν τ’ αρώματά τους. Τα αφήνετε για περίπου 10 λεπτά, ανακατεύοντας σταδιακά μέχρι να μελώσουν τα λαχανικά.

Γαρίδες Σαγανάκι με Ούζο

3. Προσθέτετε τις ντομάτες


Βάλτε την σάλτσα ντομάτας και τα ντοματίνια στα λαχανικά, ανακατέψτε και αφήστε να μαραθούν τα ντοματίνια και να εξατμιστούν τα υγρά για περίπου 5 λεπτά. ~Μέχρι εδώ μπορείτε να κάνετε τη συνταγή και από πιο νωρίς και να ξαναζεστάνετε 5 λεπτά πριν το σερβίρισμα τη σάλτσα κάνοντας πλέον τα 2 τελικά στάδια.

Γαρίδες Σαγανάκι με Ούζο

4. Προσθέτετε τη φέτα
Τοποθετήστε τη φέτα πάνω στη σάλτσα και αφήστε για 2 λεπτά απ’ τη μία πλευρά να μαλακώσει λίγο και γυρίστε την απ’ την άλλη.

Γαρίδες Σαγανάκι με Ούζο

5. Γαρίδες και ούζο
Μόλις γυρίσετε τη φέτα, προσθέστε τις γαρίδες από πάνω, μαζί με το ούζο που τις μαρινάρατε. Αφήστε τες να πάρουν χρώμα από κάτω για 2 λεπτά μόνο, γυρίστε τες ανάποδα, μια-μία και αφήστε για 1 ακόμη λεπτό (για μέγεθος γαρίδας γάμπαρης, αν βάλετε πιο μεγάλες μπορεί να χρειαστεί μισό λεπτό ακόμη). Προσθέστε το υπόλοιπο ούζο και -αν θέλετε- τις φλαμπάρετε βάζοντας φωτιά στις αναθυμιάσεις με πολύ προσοχή. Αφαιρείτε απ’ τη φωτιά, πασπαλίζετε με το ψιλοκομμένο κόλιανδρο και κατά βούληση προσθέτετε αλάτι και πιπέρι.

Γαρίδες Σαγανάκι με Ούζο

Σερβίρισμα

Σερβίρετε σαν ορεκτικό ή ελαφρύ γεύμα αμέσως μετά απ’ το τηγάνι σε πιάτα.

Γαρίδες Σαγανάκι ΑΛΦΑ WEISS

Print Friendly, PDF & Email
Διαφήμιση
  1. Κυριε Παπαζυμούρη ΚΑΘΕ άρθρο σας ειναι απόλαυση να το διαβάζω !
    Καλογραμμένο , μεστό με ολες τις πληροφορίες που απαιτούνται και ορισμένες φορες με ένα επιστημονικό twist
    Respect !

Your email address will not be published. Required fields are marked *