Το Cucina Caruso μαγειρεύει στο Casserole Bistro στο Γέρακα ! Τηλέφωνο κρατήσεων : 210-6618838 (μετά τις 14.00)
Prasokolokythopita Evi Adam Video

Πρασοκολοκυθόπιτα σε φύλλο ολικής άλεσης (VIDEO)

πιτα με κολοκυθι

Σε πολλούς αρέσει η πρασόπιτα, σε αρκετούς η κολοκυθόπιτα, όμως η πρασοκολοκυθόπιτα της δικιάς μου έμπνευσης έρχεται να κατακτήσει όλους όσους λατρεύουν τις πίτες, ειδικά αυτές με χωριάτικο χαρακτήρα. Είμαι σίγουρος επειδή η συγκεκριμένη πίτα που είναι μια παραλλαγή της πρώτης νέας συνταγής που ανέβηκε στο Caruso πριν 3 χρόνια, είναι φτιαγμένη με ένα εξαιρετικό χωριάτικο φύλλο ολικής άλεσης που έβγαλε πρόσφατα η Χρυσή Ζύμη και το οποίο  κατά τη γνώμη μου, δεν παίζεται.

Γιατί το συγκεκριμένο φύλλο συνδυάζει όλα τα διατροφικά καλά της ολικής άλεσης, με τέλεια γεύση και υφή και έτσι αναδεικνύει κάθε πίτα που έχει χωριάτικο χαρακτήρα.

πρασόπιτα & κολοκυθόπιτα με φυλλο ολικής άλεσης

Έτσι και η πρασοκολοκυθόπιτά μου! Η οποία ακολουθεί απόλυτα την ιδέα ενός πεντανόστιμου φαγητού που είναι παράλληλα διατροφικά σωστό και πλήρες.
Όπως ακριβώς δηλαδή το περιγράφει και στην εισαγωγή του βίντεο που κάναμε γι’ αυτή την πρασοκολοκυθόπιτα, η Εύη Αδάμ, που την μαγειρεύει μαζί μου. Ένα βίντεο που γυρίστηκε στο στούντιο της Neff, με τις επαγωγικές εστίες της και τους εκπληκτικούς φούρνους που έχω καταζηλέψει και ελπίζω σύντομα ν’ αποκτήσω και στο σπίτι μου.

Ευη Αδαμ

Αν σας γεννήθηκε απορία, πως προέκυψε η Εύη Αδάμ σε σχέση με το Cucina Caruso να σας την λύσω. Την Εύη τυχαίνει να την γνωρίζω απ’ όταν ήταν 19 χρονών. Συγκεκριμένα όταν ήμουν στην ομάδα μάρκετινγκ της εταιρίας ΜETAXA, υπεύθυνος για την vodka Smirnoff, η Εύη είχε πάρει μια απ’ τις πρώτες της δουλειές ως μοντέλο, δουλεύοντας στα promotions της βότκα σε μπαρ και κλαμπ που διοργάνωνα τότε, στα πλαίσια της δουλειάς μου. Πολύ πριν γίνει διάσημη βέβαια κατακτώντας τις πασαρέλες, τα εξώφυλλα και παγκόσμιους τίτλους ομορφιάς!

Διαφήμιση
πρασόπιτα & κολοκυθόπιτα με φυλλο ολικής άλεσης

Τα τελευταία χρόνια ανανεώσαμε την επαφή μας και έτσι πρόσφατα σε τραπέζι που είχαμε σπίτι μας, έφτιαξα την συγκεκριμένη συνταγή πρασοκολοκυθόπιτας με το φύλλο ολικής άλεσης με την οποία κυριολεκτικά ξετρελάθηκε! Έτσι, είπαμε να κάνουμε μαζί το βίντεο γι’ αυτή τη πίτα, η οποία συνδυάζει την νοστιμιά με την διατροφική αξία.

Καθώς μάλιστα η  Εύη εκπροσωπεί με τον πιο λαμπερό τρόπο μια σύγχρονη μητέρα που και προσέχει τον εαυτό της, νοιάζεται για το τι τρώνε τα παιδιά της, αλλά και χαίρεται το πραγματικά νόστιμο φαγητό, ήταν ιδανική για να με πλαισιώσει σε αυτό το βίντεο. Απολαύστε το!

Χαρακτηριστικά της συνταγής:

Εύκολη διαδικασία που θα σας πάρει γύρω στα 40’ μέχρι να ετοιμάσετε την γέμιση και στην συνέχεια την πίτα, με δεδομένο ότι θ’ αφήσετε και λίγο χρόνο να κρυώσει πριν την βάλετε στη πίτα. Από εκεί και πέρα θα είναι έτοιμη σε περίπου άλλα 50’.

Αν δεν βρείτε όλα τα αρωματικά χόρτα δεν πειράζει, βάλτε ό,τι βρείτε, αλλά το ελάχιστο είναι άνηθος και δυόσμος. Επίσης αν θέλετε περισσότερη γευστική ένταση, μπορείτε να προσθέσετε και λίγη φέτα ή κάποιο άλλο αλμυρό τυρί. Τέλος, έχετε στο νου σας ότι τα συγκεκριμένα φύλλα ολικής άλεσης διψάνε για ελαιόλαδο και αυτό τα νοστιμίζει.

Υλικά για ένα ταψί 30Χ40 (12 κομμάτια)

1 πακέτο χωριάτικο φύλλο ολικής άλεσης ή απλό χωριάτικο φύλλο
650 γρ. πράσα σε ροδέλες
650 γρ. κολοκύθια σε ροδέλες
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
350 γρ. μανούρι ή φέτα ΟΛΥΜΠΟΣ κομμένη σε μικρά κομμάτια
1 κ.σ. αποξηραμένο δυόσμο,
50 ml. ψιλοκομμένο άνηθο
100 ml. ψιλοκομμένο μάραθο
200 ml. μυρώνια ψιλοκομμένα
150 ml. καυκαλήθρες ψιλοκομμένες

Διαφήμιση

1 ½ κ.γ. αλάτι
100 ml. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Χρυσελιά
¼ κ.γ. πιπέρι
1 αυγό χτυπημένο

40 γρ + 2 κ.σ. (για ντεκορ) νυφάδες βρώμης

Διαφήμιση

Διαδικασία παρασκευής

1. Κόβετε τα λαχανικά

Έχετε βγάλει το φύλλο απ’ την κατάψυξη τουλάχιστον δυο ώρες πριν την προετοιμασία ή ακόμη καλύτερα απ’ την προηγούμενη και το αφήνετε στο ψυγείο. Μαζεύετε τα υλικά γύρω σας. Ψιλοκόβετε το κρεμμύδι, κόβετε σε ροδέλες και μετά στα 4 τα κολοκυθάκια και σε ροδέλες τα πράσα.

πρασόπιτα & κολοκυθόπιτα με φυλλο ολικής άλεσης

2. Βάζετε τα λαχανικά για σοτάρισμα

Σε πλατύ ταβά, όπως αυτόν της Fest που χρησιμοποιούμε ή σε μεγάλο τηγάνι βάζετε λίγο ελαιόλαδο να κάψει στα ¾ της έντασης και προσθέτετε τα λαχανικά. Ανακατεύετε κάθε τόσο να πάνε τα πάνω κάτω και ρίχνετε το αλάτι να βοηθήσει στην αφύγρανσή τους. Χαμηλώνετε την ένταση στο ½ και τα αφήνετε να μαραθούν και να βγάλουν τα υγρά τους.

πρασόπιτα & κολοκυθόπιτα με φυλλο ολικής άλεσης

3. Στο μεσοδιάστημα κόβετε τα μυρωδικά

Όσο τα λαχανικά βγάζουν τα υγρά τους έχετε χρόνο να ψιλοκόψετε τα μυρωδικά στις σωστές ποσότητες και αναλογίες που σημειώνονται στη συνταγή, ώστε να είναι ισορροπημένο το αποτέλεσμα. Αν δεν έχετε απ’ όλα τα μυρωδικά δεν πειράζει. Ταυτόχρονα ρίχνετε ματιές και από λίγο ανακάτεμα στα λαχανικά στη κατσαρόλα που μαραίνονται. Όταν δείτε πολύ νερό, δυναμώστε την ένταση να εξατμιστεί και βάλτε και τον εξαεριστήρα δυνατά από πάνω για να παίρνει τους υδρατμούς ώστε να μην κορεστεί η ατμόσφαιρα και σταματήσει ο βρασμός.

πρασόπιτα & κολοκυθόπιτα με φυλλο ολικής άλεσης

4. Προσθέτετε τα μυρωδικά και το τυρί

Στα 20’ περίπου που τα λαχανικά έχουν μαραθεί και το νερό έχει εξατμιστεί, σβήνετε το μάτι και ρίχνετε μέσα τα μυρωδικά πρώτα και στη συνέχεια το μανούρι. Αν δεν είχατε βάλει πιπέρι στην αρχή , προσθέστε τώρα. Ανακατέψτε καλά, απομακρύνετε τον ταβά απ’ το ζεστό μάτι για να κρυώσει η γέμιση της πίτας και να διώξει όσο υγρασία ακόμη μπορεί με τους αχνούς πριν μπει στο φύλλο. Λίγο πριν χρειαστεί να την βάλετε στην πίτα, θυμηθείτε να προσθέστε και τις νυφάδες βρώμης που προστίθενται για να απορροφήσουν όλη την υγρασία και να δέσουν τη γέμιση.

πρασόπιτα & κολοκυθόπιτα με φυλλο ολικής άλεσης

Τελειώνοντας με την γέμιση, μπορείτε να βάλετε τον φούρνο να προθερμαίνεται στους 180ºC.

5. Βάζετε τα κάτω φύλλα της πίτας

Αφού η γέμιση έχει πέσει σε θερμοκρασία για να μην μουλιάσει τα κάτω φύλλα, ξεκινάτε την τοποθέτηση των φύλλων και το γέμισμα. Σημειώστε ότι τα φύλλα ολικής άλεσης διψάνε για λάδι και μέσα απ’ το ελαιόλαδο γίνονται πεντανόστιμα, οπότε γενικά θα χρησιμοποιήσετε περισσότερο λάδι απ ότι αν είχατε κανονικά φύλα. Ξεκινάτε λαδώνοντας καλά τον πάτο και τις πλευρές του ταψιού. Πάνω του απλώνετε το πρώτο απ’ τα 6 φύλλα της συσκευασίας, του βάζετε λάδι από πάνω, το απλώνετε καλά και προσθέτετε το δεύτερο φύλλο. Αυτό δεν το λαδώνετε μια και πάνω του θα μπει η γέμιση, αλλά θα ρουφήξει λάδι από κάτω.

πρασόπιτα & κολοκυθόπιτα με φυλλο ολικής άλεσης

6. Βάζετε την γέμιση και κλείνετε την πίτα

Απλώνετε την γέμιση πάνω στο δεύτερο φύλλο και αφού την ισιώσετε βάζετε το τρίτο φύλλο από πάνω. Με τα δάχτυλα στις άκρες το χώνετε μέσα να ενωθεί με τα δύο κάτω σαν να κλείνετε φάκελλο. Απλώνετε λάδι πάνω του και στις άκρες. Τοποθετείτε το τέταρτο φύλλο πάνω απ’ αυτό, το ξαναπερνάτε στις άκρες να δέσει με τα κάτω και πάλι απλώνετε λάδι παντού πάνω του.

πρασόπιτα & κολοκυθόπιτα με φυλλο ολικής άλεσης

7. Πατσαβουρώνετε τα δύο τελευταία φύλλα

Τα δύο τελευταία φύλλα θα τα απλώσετε πατσαβουρωμένα στη μισή επιφάνεια το καθένα, όπως βλέπετε και στις φωτογραφίες. Θα τα πιτσιλίσετε λίγο με ελαιόλαδο για να ρουφήξουν νοστιμιά και στη συνέχεια θα τα περάστε με χτυπημένο αυγό με το πινέλο για να γυαλίσουν στο ψήσιμο. Ο ζεστός αέρας κάτω απ’ τα φύλλα στο φούρνο θα τα κάνει απίστευτα τραγανά.

πρασόπιτα & κολοκυθόπιτα με φυλλο ολικής άλεσης

8. Ολοκληρώνετε την πίτα και την βάζετε για ψήσιμο

Τέλος θα ρίξετε από πάνω λίγες νυφάδες βρώμης για ντεκόρ και γεύση να ταιριάξουν με την ιδέα της ολικής άλεσης και θα χαράξετε την πίτα τόσο για να κόβεται εύκολα, όσο και για να δραπετεύσει ο ατμός απ’ το ψήσιμο. Την βάζετε στον προθερμασμένο φούρνο των 180ºC σε χαμηλό ράφι ή στο πάτωμα για μισή ώρα να γίνει το κάτω φύλλο και στη συνέχεια σε μεσαίο ράφι για να ψηθεί καλά και το άνω φύλλο για περίπου άλλα 20’-30’, ανάλογα με τον φούρνο σας.

πρασόπιτα & κολοκυθόπιτα με φυλλο ολικής άλεσης

Σερβίρισμα:

Μόλις ετοιμαστεί η πρασοκολοκυθόπιτα την βγάζετε απ’ τον φούρνο και την αφήνετε τουλάχιστον ένα δεκάλεπτο να δέσουν τα υλικά, να κατέβει η θερμοκρασία για να κόβεται αλλά και για να αναδειχθούν γεύσεις και αρώματα όπως πρέπει. Τρώγεται κάλλιστα και σε θερμοκρασία δωματίου. Αν θέλετε να την ζεστάνετε την επόμενη μέρα (στην απίθανη περίπτωση που μείνουν κομμάτια) κάντε το πάντα στον φούρνο σε 120-130C για 10-15 λεπτά, για να ξαναγίνει τραγανό το φύλλο.

πρασόπιτα & κολοκυθόπιτα με φυλλο ολικής άλεσης

Print Friendly, PDF & Email
Διαφήμιση
  1. Πού να βρώ πόσα γραμμάρια είναι τα διάφορα ml της συνταγής prasokolokythopita-olikis/

  2. Ο λόγος που κάποια χορταρικά τα έχω γράψει σε ml. έιναι γιατί είναι πιο εύκολο να τα μετρήσετε σε όγκο, βάζοντάς τα σε ένα δοσομετρητή, παρά σε γραμμάρια σε ζυγαριά μια και έχουν ελάχιστο βάρος. Αλλά σε τέτοιες συνταγές, δε παίζει ιδιαίτερο ρόλο η ακρίβεια, μπορείτε να ξεφύγετε και λίγο… Για να τα μετατρέψετε σε γρ. θα πρέπει να έχουμε το ειδικό βάρος του κάθε υλικού- που δεν το έχω-, οπότε πείτε χοντρικά ότι είναι λίγο πιο ελαφριά απ το νερό -μια και επιπλέουν τα χορταρικά-, άρα πολλαπλασιάστε επί 80% την τιμή του όγκου και θάμαστε κάπου εκεί.

  3. Μπορώ να φτιάξω τη γέμιση αποβραδίς κι αφού κρυώσει να την διατηρήσω στο ψυγείο μέχρι την επομένη;

Your email address will not be published. Required fields are marked *