Πράσινη δροσερή σαλάτα αλ Καρούσο

πράσινη σαλατα καρουσο βινεγκρετ

Οι πράσινες σαλάτες είναι απλές λένε όλοι και έτσι συχνά βολεύονται με τα έτοιμα μίγματα που βρίσκεις στα σουπερμάρκετ. Μαζί τους κι εγώ έχω βολευτεί έτσι πολλές φορ΄ές, μέχρι που συνειδητοποίησα ότι οι συνθεσεις που υπάρχουν σε πράσινες σαλάτες, είναι πλέον πολύ προβλέψιμες. Τόσο που σ’ όποιο σπίτι και να πας, τρως τελικά τις ίδιες 2-3 σαλάτες που εμπλουτίζονται δημιουργικά με τίποτε ξηροκάρπια ή φρούτα, για να μοιάζουν δημιουργικές. Όπως και σε όποιο σπίτι κι αν πας θα έχει και μια βιβλιοθήκη BILLΥ απ’ το ΙΚΕΑ. Σαλάτες και βιβλιοθήκες εξαιρετικά πρακτικές και βολικές ομολογουμένως, συναρμολογούνται με ευκολία σε κάθε σπίτι σε dt και ξαφνικά όλα παντού μοιάζουν ίδια, βαρετά και απρόσωπα. Καιρός να ξεβολευτούμε και να ανεβάσουμε τον πήχη, λέω!

salata prasini

Αυτή η πλαδαρή αντιμετώπιση της πράσινης σαλάτας, μου ξύπνησε την αντιδραστική διάθεση να φτιάξω μια δικιά μου σύνθεση, απλή μεν, αλλά με προσωπικότητα, άποψη, σφρίγος και τσαχπινιά, που να έχει και μια αισθητική διάσταση, να σε προκαλεί ως παρουσίαση στη σαλατιέρα!

Σε κάθε σύνθεση σαλάτας πρέπει καταρχάς κανείς να ακολουθεί κάποιους γαστρονομικούς κανόνες, που τους έχω αναφέρει και εξηγησει σε προηγούμενο άρθρο. Αξίζει να τους δείτε για να κατανοήσετε μια φιλοσοφία σύνθεσης με κάποιες αρχές και όχι απλά να παρασυρόμαστε χώνοντας σε ένα πιάτο, ετερόκλητα υλικά που απλά μας αρέσουν ή τυχαίνει να έχουμε στο ψυγείο.

πράσινη σαλατα καρουσο βινεγκρετ

Η βάση της σαλάτας αλ Καρούσο, που τη δουλεύω δυο μήνες τώρα, είναι μια σύνθεση από τρείς πράσινες σαλάτες, σγουρή κόκκινη, σγουρή πράσινη και απλή πράσινη. Αυτές πλένονται με δροσερό τρεχούμενο νερό, στεγνώνουν σχολαστικά και απαραιτήτως κόβονται και ανακατεύονται στο χέρι, σύμφωνα με τη τελετουργία της κλασικής Γαλλικής πράσινης σαλάτας.

πράσινη σαλατα καρουσο βινεγκρετ
πράσινη σαλατα καρουσο βινεγκρετ

Οι δροσερές πρασινάδες εισέρχονται σε μια σαλατιέρα που έχει αρωματιστεί ήπια από σκόρδο και εμπλουτίζονται με δροσερό και σφριγηλό αγγούρι, με τραγανό και πικάντικο ραπανάκι και με αψύ και τραγανό κρεμμύδι, ώστε να κοντραριστούν οι υφές και να συμπληρωθεί μια γευστική παλέτα με διαφορετικά υλικά που έχουν προσωπικότητα και μάλιστα με κοπές που χτίζουν μια αισθητική ταυτότητα. Αν μάλιστα βρείτε και φρέσκο μάραθο εκτός από άνηθο, τότε δίνετε στη σαλάτα και μια σπιρτόζικη γευστική διάσταση λόγω των αρωμάτων ανετόλης του μάραθου, που θυμίζει ούζο.

πράσινη σαλατα καρουσο βινεγκρετ

Η τελική γευστική πινελιά είναι από λευκό βαλσαμικό ξίδι (με εναλλακτική το λευκό μηλόξιδο) δεδομένου ότι θέλουμε μια γλυκύζουσα αρωματική οξύτητα σε σχέση με την πιο επιθετική και μπρουτάλ αίσθηση ενός απλού ξυδιού. Και βέβαια όλα ολοκληρώνονται με ένα υπέροχο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο με επίσης ήπιο γευστικό προφίλ, χωρίς κάψιμο στο λαιμό, όπως το Χρυσελιά. Μια σαλάτα που συντίθεται με τόσο μεράκι πρέπει να ολοκληρωθεί με τη πρόσθεση νιφάδων αλατιού, όχι απλό αλατάκι.

πράσινη σαλατα καρουσο βινεγκρετ

Η συγκεκριμένη σαλάτα θα μπορούσε δυνητικά να περιέχει και καραμελωμένο μπέικον αν την βλέπαμε ως αυτοτελές γεύμα, αλλά προτιμώ να μείνει σε βήγκαν μορφή με φυτικά μόνον υλικά για να δίνει δροσιά και σφρίγος συνοδεύοντας ανοιξιάτικα και καλοκαιρινά πιάτα.  

Χαρακτηριστικά της συνταγής:

Η σαλάτα αλ Καρούσο είναι έτοιμη σε λιγότερο από 10’ και συνιστάται να ετοιμάζεται λίγα λεπτά πριν καταναλωθεί.

Προφανώς μπορείτε να αλλάξετε, να προσθέσετε και να αφαιρέσετε, αλλά κάντε μου τη χάρη πρώτα να τη δοκιμάσετε έτσι όπως τη καταγράφω, γιατί και εγώ και όσοι την έχουν δοκιμάσει βρήκαν τη συγκεκριμένη σύνθεση και πλήρη και ισορροπημένη, αλλά και με προσωπικότητα.

πράσινη σαλατα καρουσο βινεγκρετ

Υλικά για μια σαλάτα για 4 άτομα

½ σαλάτα σγουρή πράσινη
½ σαλάτα σγουρή κόκκινη
½ σαλάτα απλή πράσινη
1 αγγουράκι σε φέτες
1 μικρό κρεμμύδι λευκό σε ροδέλες
4 ραπανάκια σε φέτες
2 κλωνάρια άνηθο ή/και φρέσκο μάραθο
1 κ.σ. (15 ml) λευκό μπαλσάμικο ή μηλόξιδο
3 κ.σ (45 ml) εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Χρυσελιά
1 σκελίδα σκόρδο καθαρισμένη για τον αρωματισμό της σαλατιέρας (προαιρετικά)
½ κ.γ. ανθός αλατιού

Διαδικασία παρασκευής:

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ξεκινάτε τη παρασκευή, λίγη ώρα (μαξ 30’) πριν είναι η ώρα να σερβίρετε τη σαλάτα, για να είναι όλα φρέσκα, τραγανά και καταπράσινα, ενώ αφήνετε τη βινεγκρέτ για την τελευταία στιγμή, δηλαδή να μπεί στη σαλάτα ακριβώς πριν σερβίρετε, ώστε να μη μαράνει τα φύλλα με την οξύτητά της!

πράσινη σαλατα καρουσο βινεγκρετ

1. Αρωματίζετε τη σαλατιέρα:

Βάζετε τη σκελίδα σκόρδου στη σαλατιέρα και τη τρίβετε στην επιφάνειά της, να αρωματιστεί ήπια. Θα την αφήσετε να βγάζει αρώματα μέχρι να μπεί η σαλάτα, και στη συνέχεια θα την αφαιρέσετε.

πράσινη σαλατα καρουσο βινεγκρετ

2. Πλένετε και στέγνωνετε:

Αποσπάτε τα φύλλα απ’ τις σαλάτες και τα πλένετε με τρεχούμενο δροσερό νερό. Τα αφήνετε να σουρώνουν προσωρινά μέχρι να ολοκληρώσετε. Στη συνέχεια  τα βάζετε σταδιακά σε φυγοκεντρικό στεγνωτήρα σαλάτας και τα στεγνώνετε γυρνώντας κι’ απ τις δύο φορές.

πράσινη σαλατα καρουσο βινεγκρετ

3. Κόβετε & ανακατεύετε στο χέρι:

Αφαιρείτε και πετάτε τη σκελίδα σκόρδο απ’ τη σαλατιέρα. Κόβετε τα φύλλα της σαλάτας στο χέρι, πάνω απ’ τη σαλατιέρα και στη συνέχεια τα ανακατεύετε καλά, πάντα με το χέρι σας ωστε να μη πληγωθούν, για να ισομοιραστούν οι τρείς διαφορετικές σαλάτες στον όγκο της σαλατιέρας.

πράσινη σαλατα καρουσο βινεγκρετ

4. Προσθέτετε τα υπόλοιπα υλικά:

Προσθέτετε το αγγούρι κομμένο σε λεπτές φέτες , το κρεμμύδι σε ροδέλες και τα ραπανάκια σε φέτες. Από πάνω πασπαλίζετε με ψιλοκομμένο άνηθο ή/και μάραθο και ολοκληρώνετε με λίγο ανθό αλατιού.

πράσινη σαλατα καρουσο βινεγκρετ

5. Ολοκληρώνετε με τη βινεγκρέτ, ακριβώς πριν σερβίρετε:

Μπορείτε αν βιάζεστε, να ρίξετε πρώτα το ξίδι πάνω απ’ τη σαλάτα και μετά το ελαιόλαδο μαζί με λίγο ανθό αλατιού, αλλά καλύτερα να τα χτυπήσετε όλα μαζί σε αναδευτήρα και να τα ρίξετε ως βινεγκρέτ, κατά το τελετουργικό.

πράσινη σαλατα καρουσο βινεγκρετ

Σερβίρισμα:

Ανακατεύετε τη σαλάτα στο τραπέζι και σερβίρετε στα πιάτα.  Ταιριάζει με κάθε ψητή, στεγνή παρασκευή, από κρέας ως ψάρι,  αλλά και με πιάτα με σάλτσες ή καυτερά, καθώς τα ισορροπεί με την τραγανή φρεσκάδα της.

πράσινη σαλατα καρουσο βινεγκρετ
Print Friendly, PDF & Email

Εραστής των απολαύσεων της ζωής, διαφημιστής κατ' επάγγελμα, υπερήφανος πατέρας τριών κοριτσιών, με πολλά ετερόκλητα ενδιαφέροντα και εμπειρίες στα 55 χρόνια που συμμετέχω στη κοινωνική ζωή της πρωτεύουσας και άλλων κωμοπόλεων Ευρώπης και Αμερικής. Έχω μάθει να περνάω καλά με πολλά, αλλά και με λίγα, με μια ανεπαίσθητη προτίμηση στην άνεση, να τ' ομολογήσω. Ασχολούμαι καθημερινά με τη μαγειρική απ' τα 25 μου και με τον καιρό αυτή απασχολεί όλο και μεγαλύτερο ποσοστό των νευρώνων του εγκεφάλου μου, κάτι που ελπίζουμε να οφείλεται στο πάθος και όχι στην μείωση των κυττάρων. Αν πληρωνόμουν για τα πάθη μου (και τα λάθη μου) θα ήμουν μέγας χορηγός του δημοσίου χρέους. Το γεγονός ότι φίλοι, γνωστοί αλλά και τα παιδιά μου με αποκαλούν “chef” με ιντριγκάρει ως προς το τι μπορεί να γίνω όταν επιτέλους ενηλικιωθώ. Λατρεύω το καλό σπιτικό φαγητό, απεχθάνομαι τις μετριότητες και όσο κι αν βασίζομαι στη δημιουργικότητα, τη γνώση και την τέχνη, θέλω παράλληλα να γνωρίζω το επιστημονικό “γιατί” πίσω απ' τη μαγειρική και όχι μόνον. Όσο μαθαίνω νιώθω ζωντάνια, όσο δημιουργώ και προσφέρω, αποκτώ λόγο ύπαρξης.

Be first to comment

Leave a Reply