Point A Bar & Restaurant: Νέο Hot Γαστρονομικό Spot

HERODION HOTEL - POINT A BAR & RESTAURANT

Όταν επισκέπτεσαι για πρώτη φορά ένα εστιατόριο, συνήθως σχηματίζεις γνώμη στο τέλος της βραδιάς. Τότε μπορείς να κρίνεις μέχρις ενός σημείου ορθολογικά την POINT A BAR & RESTAURANT - HERODION HOTELγαστρονομική αξία σε σχέση με τη τιμή, την εξυπηρέτηση και την ατμόσφαιρα και να ζυγίσεις με το συναίσθημα, το αν τελικά πέρασες καλά και αν δοκίμασες κάτι που σου άρεσε πολύ. Σπάνια όμως θα συμβεί να μπεις σε ένα νέο χώρο και απ’ τη πρώτη στιγμή, να αισθανθείς σαν στο σπίτι σου, σαν ένα μέρος που φτιάχτηκε για σένα. Και φεύγοντας, να έχεις χαρεί τόσο που να θέλεις να βρεις αφορμή να ξαναπάς σύντομα, και να διαδώσεις την ανακάλυψή σου στους φίλους σου με περηφάνια, όντας σίγουρος ότι θα τους αρέσει.

Στα τελευταία χρόνια, αυτό, το πλήρες πακέτο, μου συνέβει μόνο δυο φορές:
Η πρώτη, ήταν πριν 5 χρόνια περίπου, όταν ανακάλυψα το Base Grill  σε φάση που ακόμη ήταν παντελώς άγνωστο, έγραψα γι’ αυτό πρώτος στο pandespani, και όλοι -υποθέτω- ξέρουμε τι συνέβει μετά…

Η πρόσφατη όμως ήταν πριν δυο εβδομάδες στο Point A Bar & Restaurant στο roof garden του Herodion Hotel, δίπλα στο Μουσείο Ακροπόλεως αγναντεύοντας τον Παρθενώνα. Πάλι σε φάση που είναι ακόμη άγνωστο. Τυχαίο; Δε νομίζω!

POINT A BAR & RESTAURANT VIEWΤο Point A Bar & Restaurant, η πρώτη ανακάλυψη του Cucina Caruso, είναι ακόμη ένα καλά φυλαγμένο μυστικό που έχει όλες τις δυνατότητες να γίνει ένα νέο Αθηναϊκό hot spot. Και θα σας εξηγήσω το γιατί αναλυτικά, ώστε να ξέρετε τι να προσέξετε και τι να περιμένετε όταν πάτε εκεί με την παρέας σας. Γιατί, ξέρω ότι θα πάτε…

Η Κάτια Τσιμιδοπούλου, η γλυκύτατη ιδιοκτήτρια του Herodion Hotel, είναι μια ξενοδόχος που αντιμετωπίζει τη δουλειά της με την απόλυτη ισορροπία ανάμεσα στον επαγγελματισμό, του να κάνει τα πράγματα σωστά, και το μαμαδίστικο μεράκι, του να κάνει τα σωστά πράγματα.

POIN A BAR & RESTAURANT - HERODION HOTELΒλέποντας και βιώνοντας την κρίση στο μικρό Art ξενοδοχείο της, αντί να γκρινιάζει για τη συμπίεση των περιθωρίων, αποφάσισε να επενδύσει στη γαστρονομία προσβλέποντας πως ό,τι έχανε από χαμηλότερες τιμές στο Bed & Breakfast, μπορούσε να το αναπληρώσει,  αν κατάφερνε οι πελάτες της να τρώνε μέσα στο ξενοδοχείο. Έτσι επένδυσε σε ένα προνομιακό χώρο roof garden, με παράλληλη θέα στον Παρθενώνα και στο Μουσείο Ακρόπολης, και βέβαια σε εστιατορική υποδομή. Αλλά κυρίως επένδυσε σε ομάδα.

Σε νέους και ταλαντούχους ανθρώπους με φρέσκιες ιδέες, που δεν είναι (ακόμη) γνωστοί στο εγχώριο γαστρονομικό σταρ σύστεμ. Τους ενέπνευσε, τους εμπιστέυτηκε και τους έδωσε τις ευκαιρίες να δημιουργήσουν. Και αυτοί την δικαίωσαν απόλυτα!

POINT A BAR & RESTAURANT 003Δημιούργησαν κατ’ αρχάς ένα σφιχτό, αλλά πλήρες μενού που βασίζεται σε κλασικές ελληνικές γεύσεις και πρώτες ύλες, οι οποίες με την επιλεκτική χρήση σύγχρονων τεχνικών της “μοριακής γαστρονομίας”, εκσυγχρονίστηκαν σε επίπεδο παρουσίασης και λεπτότητας γεύσης, χωρίς υπερβολές και άσκοπες φιγούρες. Οι γεύσεις τους, όπως είναι φυσικό, επιδιώκουν να απευθυνθούν σε ξένους που δοκιμάζουν μια εξαιρετική, ανεβασμένη εκδοχή της κουζίνας μας, χωρίς βέβαια να έχουν σημείο γευστικής αναφοράς.

Ταυτόχρονα όμως καλύπτουν πλήρως και Έλληνες, που ανακαλύπτουν πως οικείες σ’ εμάς γεύσεις μπορούν να αποδοθούν δημιουργικά με σύγχρονο τρόπο, χωρίς να χάνουν τη ταυτότητα τους. Αυτό που λέμε σύγχρονη δημιουργική ελληνική κουζίνα, στα καλύτερά της. Για να μην παρεξηγηθώ, δεν υπονοώ ότι, σε αυτή τη φάση τουλάχιστον, εκπροσωπούν την κορυφή της ελληνικής γαστρονομίας πιέζοντας τα όριά της, όπως κάποια άλλα γνωστά καλά εστιατόρια, αλλά ότι λειτουργούν σε ένα πολύ ανεβασμένο επίπεδο με εξαιρετική ποιότητα και δημιουργικότητα, που μπορεί να είναι βατό για όλους.

Παράλληλα με το μενού του εστιατορίου, δημιούργησαν και ένα νέο concept με εξαιρετικά tapas cocktails, όπου το ποτό συνοδεύεται από ένα μικρό δημιουργικό μεζέ παρουσιασμένο με ιδιαίτερη κομψότητα. Απόλυτα ταιριαστή ιδέα σε ένα χώρο που μόνο και μόνο με τη θέα που σου προσφέρει, σε καλεί να επιμηκύνεις την απόλαυσή σου, ρουφώντας γουλιά-γουλιά κάτι πολύ γευστικό.

TAPAS COCTAILS στο POINT A BAR & RESTAURANTjpgΤο κλού της ιστορίας όμως είναι οι πολύ ανταγωνιστικές τιμές που προσφέρονται όλα αυτά, με τα πρώτα πιάτα ανάμεσα στα 6-8€, τα κυρίως μεταξύ 10-15€ με 18€ το ακριβότερο και τα tapas cocktails στα 12€. Τιμές που σε σχέση με τις γεύσεις που προσφέρονται θα μπορούσαν κάλλιστα να είναι 50% παραπάνω στα φαγητά.

Αν συνυπολογίσει μάλιστα κανείς το επίπεδο εξυπηρέτησης και το μοναδικό location και περιβάλλον που πραγματικά σου φτιάχνει τη διάθεση, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το Point A Bar & Restaurant με το μενού που έχει, προσφέρει ένα απ’ τα καλύτερα γαστρονομικά deals της πόλης.

Η ομάδα που είναι υπεύθυνη για όλα αυτά τα καλούδια, αποτελείται από πέντε ανθρώπους κλειδιά, τον Μάριο Πιρπιρίδη και τον Μιχάλη Μωραίτη που είχαν την επιμέλεια του μενού και δημιούργησαν το concept cocktails/tapas, τον εξαιρετικό Μανώλη Μαυριγιαννάκη που είναι ο μόνιμος chef του ξενοδοχείου και τους Λευτέρη Σοφαντζή και τον Σταύρο Γαιτανάρο που έχουν την επιμέλεια των cocktail. Είναι όλοι ονόματα που σύντομα θα ανακαλυφθούν από τα παραδοσιακά μέσα επικοινωνίας για να πάρουν τη θέση που τους αξίζει στο εγχώριο γαστρονομικό σταρ σύστεμ.

Όμως τίποτα απ’ αυτά δεν θα ήταν όπως είναι, αν δεν υπήρχε από πίσω μια απίθανη Κάτια και από δίπλα της, η κομψή μητέρα της, η κυρία Νιόνια. “Είμαστε δυο γυναίκες εδώ. Εδώ είναι το σπίτι μας. Είμαστε οι μαμάδες” , λέει η Κάτια και το νιώθεις στον τρόπο που λειτουργεί, στον τρόπο που μιλά και συνεργάζεται με το προσωπικό, στο αυθόρμητο γέλιο της. Αισθάνεσαι ότι έχεις να κάνεις με μια δεμένη οικογένεια που χαίρεται να είναι μαζί, εμπιστεύεται ο ένας τον άλλον και μοιράζονται το χόμπυ της φιλοξενίας με πολύ κέφι και καλή διάθεση.

POINT A BAR & RESTAURANT - TSIMIDOPOULOYΣτα πιάτα που παραγγείλαμε στην παρέα, το πρώτο που έχω να σημειώσω είναι πως απ’ τα 13 διαφορετικά που δοκίμασα, σε ένα μόνο βρήκα μια μικρή τεχνική αστοχία που οφειλόταν στο υλικό, μια συγκεκριμένη ζύμη πεϊνιρλί, που ήταν απλά σύμπτωση, την συγκεκριμένη μέρα. Όλα τα υπόλοιπα όμως ήταν από πολύ καλά ως πραγματικά εξαιρετικά. Θα σταθώ όμως μόνο σε αυτά που μου έκαναν ιδιαίτερη εντύπωση για να μην μακρηγορήσω και να σας αφήσω λίγη χαρά ανακάλυψης, όταν πάτε. Γιατί, θα πάτε...

Ξεκινάω με τα εξαιρετικά γεμιστά που παρουσιάζονται σε κυβάκια γέμισης με ζελέ ντομάτας από πάνω. Όταν τα έβαλα στο στόμα ήταν τόσο μα τόσο κοντά στη γεύση των γεμιστών της Σμυρνιάς γιαγιάς μου, που εντυπωσιάστηκα. Πολύ σπάνιο να φας πραγματικά καλά γεμιστά σε εστιατόριο και ειδικά δημιουργικής κουζίνας. Παρεμπιπτόντως την #1 συνταγή για γεμιστά σμυρνεϊκα στις αναζητήσεις του ελληνικού Google την έχω γράψει με τα χεράκια μου, και έτσι δύσκολα παραδέχομαι κάποιον στο συγκεκριμένο φαγητό.

Ο σολωμός με πουρέ μελιτζάνας που πήρε η Sophie ήταν απλά τέλειος. Μαγειρεμένος σε sous vide, για να είναι σωστά ψημένος με όλη του τη γεύση, ταίριαζε απόλυτα με τους ελαφρά καπνιστούς τόνους της μελιτζάνας. Απλό νόστιμο πιάτο, εξαιρετικά εκτελεσμένο.

POINT A RESTAURANT - GEMISTA & SOLOMOSΟι μαύρες ταλιατέλες με αυγοτάραχο και λεμόνι που επέλεξα εγώ ως κυρίως πιάτο ήταν ακριβώς όπως τις είχα ονειρευτεί. Απίθανο και αιχμηρό πιάτο που αναδεικνύει τα ελληνικά πρωτογενή υλικά με ένταση και πληρότητα. Επιλογή γκουρμέ all the way.

Επίσης με κάλυψε απόλυτα η καρμπονάρα με σκιουφιχτά και σύγκλινο Μάνης που κατάφερα και έκλεψα τρεις μπουκιές, αλλά μια επόμενη φορά θα την επιλέξω για δικό μου πιάτο.

POINT A RESTAURANT 2 - TALIATELES & CARBONARAΟ μουσακάς, που επίσης είναι δύσκολο πιάτο και στο οποίο είμαι εξόχως απαιτητικός, μου θύμισε σπιτική εκτέλεση, αλλά με δημιουργική φόρμα. Πολύ ανάλαφρος και γευστικός ταυτόχρονα, καταφέρνει και κρατά το επίπεδο του εθνικού τουριστικού πιάτου μας, ψηλά.

Το κόντρα φιλέτο μαριναρισμένο με βότανα που είχε γίνει στο sous vide και τέλειωσε στη πλάκα, ήταν εξαιρετικά ζουμερό και γευστικό ως όφειλε, αποτελώντας και το πιο ακριβό πιάτο στο μενού με €18. Η εξήγηση της Κάτιας ήταν χαρακτηριστική της όλης αντιμετώπισης του μενού με το μαμαδίστικο μεράκι της: “Είναι και το κρέας που παίρνω απ’ το χασάπη μου, το ίδιο που αγοράζω για το σπίτι μου εδώ και χρόνια”.

POINT A RESTAURANT 3 - KONTRA, MOUSSAKAS & SOUVLAKIΣτα tapas cocktails θα σταθώ σε ένα πραγματικά εκπληκτικό lemon pie cocktail που επισκίασε για μένα, όλα τα υπόλοιπα cocktail & επιδόρπια. Must Try! Στην υγειά σου Λευτέρη!

POINT A RESTAURANT 4 - LEMON PIE COCKTAIL & DRY MARTINIΘα ξαναπάω σύντομα στο Point A Bar & Restaurant στο Herodion Hotel. Την επόμενη εβδομάδα κιόλας. Με φίλους και οικογένεια.
Μου άρεσε η αίσθηση του να νιώσω για λίγο σαν τουρίστας που ανακαλύπτει μια υπέροχη χώρα με οπτικά και γευστικά ερεθίσματα. Μου άρεσε το φαγητό, το ποτό, η ατμόσφαιρα, η θέα, οι τιμές, αλλά κυρίως μου άρεσαν οι άνθρωποι.

Μου άρεσε η Κάτια και η ομάδα της. Άνθρωποι με θέρμη, με το μεράκι και τη ζέση του παλιού καλού Έλληνα που θέλει να προσπαθήσει για το καλύτερο, που είναι τίμιος και νοικοκύρης, που βάζει την αξία της σωστής φιλοξενίας πάνω απ’ οτιδήποτε υλικό. Και ταυτόχρονα άνθρωποι με ανοιχτά μυαλά, με νέες ιδέες, με όραμα και όρεξη για δουλειά. Που ξέρουν το αντικείμενό τους και είναι ταγμένοι να πάνε αυτή τη χώρα μπροστά, έστω και από μια μαγευτική ταράτσα που σερβίρει φαγητό και ποτά απέναντι απ’ την Ακρόπολη.

Γιατί ανάμεσα στο παλιό εθνικό σύμβολο της Ακρόπολης και το νέο του Μουσείου, υπάρχει μια μικρή ταράτσα που αντιμετωπίζει την ελληνική γαστρονομία ως ουσιαστικό προϊόν πολιτισμού, ως τέχνη φιλοξενίας και δημιουργίας εμπειριών. Και αυτό είναι ένα σύμβολο του ελπιδοφόρου αύριο!

POINT A BAR & PESTAURANT 002Αξίζει πραγματικά να πάτε, ειδικά αν φτάσετε σχετικά νωρίς για να απολαύσετε πρώτα χαλαρά το magic hour της δύσης με ένα cocktail στο χέρι και τον Παρθενώνα μπροστά σας, να σας θυμίζει ότι ζούμε σε μαγική χώρα! Και πείτε τους ότι ήρθατε απ’ το Cucina Caruso…

POINT A MORE THAN A RESTAURANTPOINT a Bar & Restaurant
Herodion Hotel
Τηλ. Κρατήσεων: 210 923 6832
Ροβέρτου Γκάλλι 4, δίπλα από το Μουσείο Ακροπόλεως
herodion@herodion.gr
http://www.acropolispoint.com/

Print Friendly, PDF & Email

Εραστής των απολαύσεων της ζωής, διαφημιστής κατ' επάγγελμα, υπερήφανος πατέρας τριών κοριτσιών, με πολλά ετερόκλητα ενδιαφέροντα και εμπειρίες στα 55 χρόνια που συμμετέχω στη κοινωνική ζωή της πρωτεύουσας και άλλων κωμοπόλεων Ευρώπης και Αμερικής. Έχω μάθει να περνάω καλά με πολλά, αλλά και με λίγα, με μια ανεπαίσθητη προτίμηση στην άνεση, να τ' ομολογήσω. Ασχολούμαι καθημερινά με τη μαγειρική απ' τα 25 μου και με τον καιρό αυτή απασχολεί όλο και μεγαλύτερο ποσοστό των νευρώνων του εγκεφάλου μου, κάτι που ελπίζουμε να οφείλεται στο πάθος και όχι στην μείωση των κυττάρων. Αν πληρωνόμουν για τα πάθη μου (και τα λάθη μου) θα ήμουν μέγας χορηγός του δημοσίου χρέους. Το γεγονός ότι φίλοι, γνωστοί αλλά και τα παιδιά μου με αποκαλούν “chef” με ιντριγκάρει ως προς το τι μπορεί να γίνω όταν επιτέλους ενηλικιωθώ. Λατρεύω το καλό σπιτικό φαγητό, απεχθάνομαι τις μετριότητες και όσο κι αν βασίζομαι στη δημιουργικότητα, τη γνώση και την τέχνη, θέλω παράλληλα να γνωρίζω το επιστημονικό “γιατί” πίσω απ' τη μαγειρική και όχι μόνον. Όσο μαθαίνω νιώθω ζωντάνια, όσο δημιουργώ και προσφέρω, αποκτώ λόγο ύπαρξης.

2 Comments

Leave a Reply

Leave a Reply