Πέννες Ολικής με Πέστο από Σπαράγγια

πέννες ολικής με πέστο σπαραγγιών

Η εποχή των σπαραγγιών έφτασε και έψαχνα εδώ και μέρες αφορμή για μια νέα συνταγή με πρωτότυπη ιδέα, ώστε να την γιορτάσω. AsparagusΟπότε χτες μόλις, η λαχτάρα να γευτώ σπαράγγια στην εποχή τους, με οδήγησε σε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα Ιταλική συνταγή.

Η κεντρική ιδέα ήταν πάστα με πέστο από σπαράγγια που την βρήκα εξαιρετική, πρωτότυπη, διατροφικά πλούσια αλλά και πολύ εύκολη στην εκτέλεση.

Είπα λοιπόν να την δοκιμάσω και εφόσον μου άρεσε, να την δημοσιεύσω άμεσα, παρακάμπτοντας κάθε προγραμματισμό του μπλογκ. Οπότε εδώ έχουμε μια συνταγή όπου προκειμένου να γιορτάσουμε την εποχικότητα του σπαραγγιού, κατ’ εξαίρεση, επεκράτησε ο αυθορμητισμός της στιγμής στη δημοσίευσή της, έναντι του συνήθους ψαξίματος με διαδοχικές εκτελέσεις και πειραματισμούς μέχρι να φτάσει η συνταγή σε σημείο που εγώ θεωρώ ότι πλησιάζει την τελειότητα.

πέννες ολικής με πέστο σπαραγγιών

Η συνταγή που θα διαβάσετε και δοκιμάσετε, αν και δεν έχει ψαχτεί πλήρως, είναι πάρα πολύ ενδιαφέρουσα. Αλλά και αρκετά διαφορετική απ’ το τυπικό γευστικό αποτύπωμα των επιλογών του Caruso, που διακρίνονται για την γευστική τους ένταση και χαρακτήρα, μέσα από προσεκτικά δομημένες ισορροπίες ανάμεσα σε αντιθετικές γεύσεις και υφές.

Εδώ οι γεύσεις δεν φωνασκούν. Ψιθυρίζουν λεπτά και αρμονικά τους υπόξινους και κομψούς γευστικούς τόνους του σπαραγγιού και το δοξάζουν γι’ αυτό που είναι. Η μόνη κόντρα βρίσκεται στην οξύτητα του λεμονιού, που εντείνει στην παλέτα, ένα ανεπαίσθητο παιχνίδι φρεσκάδας.

Από επιλογή δεν υπάρχουν εξωγενή αρώματα να δώσουν εντάσεις, ακριβώς για να μπορέσουν ν’ ακουστούν οι γευστικοί ψίθυροι του σπαραγγιού. Η γκράνα και το κουκουνάρι απλά δίνουν σώμα, βάθος, umami και υφές. Και η επιλογή της πάστας ολικής, συμπληρώνει τον γήινο και διατροφικά ισορροπημένο χαρακτήρα της συνταγής. Οι πέννες με τη ριγωτή υφή τους γίνονται το γευστικό μέσο, που η σάλτσα πέστο σπαραγγιού σφιχταγγαλιάζει, προκειμένου να μεταφερθεί στο στόμα, στη κάθε μπουκιά.

πέννες ολικής με πέστο σπαραγγιών

Το αντίδοτο για την κρεατοφαγία του Πάσχα έχει πλέον όνομα και λέγεται πέννες ολικής με πέστο σπαραγγιού. Ίσως μετά απ’ αυτή τη συνταγή να αμβλυνθούν και οι εντυπώσεις όσων βετζετέριαν με έβαλαν στη μπούκα, καθώς περιέγραφα την οπτικά βάρβαρη τελετουργία του οβελία. Καλώς ή κακώς είμαι οπαδός της ισορροπίας στη διατροφή και χαίρομαι ένα υπέροχο κοψίδι που φωνάζει umami, όσο και μια λεπτή γεύση σπαραγγιού όπου νιώθεις το ωφέλιμο να φλερτάρει μετά του τερπνού!

Απολαύστε το, όσο διαρκούν τα σπαράγγια στην εποχή τους και σας προτείνω να πειραματιστείτε και με άγρια ελληνικά σπαράγγια.

πέννες ολικής με πέστο σπαραγγιών

Χαρακτηριστικά της συνταγής:

Πάρα πολύ εύκολη συνταγή που θέλει λιγότερο από μισή ώρα για να εκτελεστεί. Εξαιρετικά φίνες γεύσεις και διατροφικά ισορροπημένα υλικά σε ενδιαφέρουσα γαστρονομικά σύνθεση.

Το λεμόνι που θα σας ξενίσει ως ιδέα με την πάστα, έχει σημαντικό ρόλο στη ισορροπία των λεπτών γεύσεων, αλλά αν το φοβάστε βάλτε τη μισή ποσότητα στο πέστο και συμπληρώστε μετά στο πιάτο. Σερβίρεται αυστηρά μόλις ετοιμαστεί, σε ζεστά πιάτα!

Υλικά (για 2 άτομα)

500 γρ. σπαράγγια
300 γρ. penne integrale Barilla
50 γρ. Grana Padano
60 γρ. κουκουνάρι
Χυμό από 1 λεμόνι
30 μλ. ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι

Διαδικασία Παρασκευής:

πέννες ολικής με πέστο σπαραγγιών

1. Καθαρίζετε & βράζετε τα σπαράγγια

Βάζετε σε μια κατσαρόλα νερό να βράσει (μεγέθους ικανού ώστε μετά να βράσετε εκεί τα ζυμαρικά). Καθαρίζετε με ένα αποφλοιωτή την επιφάνεια από το κάτω, σκληρό μέρος των πιο μεγάλων σπαραγγιών.

Όταν έχει βράσει το νερό ρίχνετε μέσα μια κουταλιά σούπας αλάτι και μετά τα σπαράγγια για να βράσουν για 3-4 λεπτά κατά μέγιστο. Τα αφαιρείτε με μια λαβίδα και τα αφήνετε να κρυώσουν για 1-2 λεπτά. Δεν πετάτε το νερό απ’ τη κατσαρόλα γιατί εκεί θα βράσετε σε λίγο τις πέννες.

πέννες ολικής με πέστο σπαραγγιών

2. Φτιάχνετε το πέστο σπαραγγιών

Κόβετε 2-3 εκ απ’ τη βάση των βρασμένων σπαραγγιών που είναι σκληρή και το πετάτε. Κόβετε επίσης τις κορυφές που θα μπουν έτσι όπως είναι, στο τελικό πιάτο. Τα μεσαία κομμάτια του μίσχου των σπαραγγιών τα κόβετε σε κομμάτια και τα βάζετε σε ένα ηλεκτρικό πολυκόπτη.

Εκεί προσθέτετε τα 50 γρ. απ’ το κουκουνάρι, το ελαιόλαδο, τον χυμό απ’ το λεμόνι. Τα περνάτε να πολτοποιηθούν για 1 λεπτό και προσθέτετε το τυρί και ξαναπολτοποιείτε.

πέννες ολικής με πέστο σπαραγγιών

Τέλος, μεταφέρετε το έτοιμο πέστο σπαραγγιών σε ένα τηγάνι επαρκούς μεγέθους για να αναμιχθεί με τις πέννες όταν είναι έτοιμες, όπου προσθέτετε και το υπόλοιπο κουκουνάρι για να μείνει τραγανό στη μπουκιά.

3. Φτιάχνετε την πάστα και δένετε με την σάλτσα

Ξαναβάζετε το νερό των σπαραγγιών να βράσει και ρίχνετε μέσα τις πέννες ολικής. Στα 6 λεπτά περίπου βάζετε και το τηγάνι με το πέστο σε μεσαίας έντασης εστία να ζεσταθεί και μόλις αρχίζει να βγάζει ατμούς προσθέτετε αλάτι, πιπέρι και 2-3 κουταλιές απ’ το νερό που βράζουν οι πέννες, με στόχο να αραιώσει καταρχάς τη σάλτσα, πριν τελικά την βοηθήσει να πήξει, λόγω του αμύλου που περιέχει. Στα 9 λεπτά που οι πένες είναι έτοιμες, τις ρίχνετε με σουρωτήρι μέσα στο πέστο και όσο ανακατεύετε, βάζετε τις κορυφές των σπαραγγιών στο καυτό νερό να ξαναζεσταθούν.

πέννες ολικής με πέστο σπαραγγιών

Σερβίρισμα:

Σερβίρετε στα πιάτα τις πέννες και στη κορυφή βάζετε τις κορυφές απ’ τα σπαράγγια, τρίβετε φρέσκο πιπέρι και δίνετε την δυνατότητα να συμπληρώσει κανείς τυρί, με τριμμένη γκράνα.

πέννες ολικής με πέστο σπαραγγιών

Χρησιμοποιήσαμε την αντικολλητική κατσαρόλα της Fest για να βράσουμε τα ζυμαρικά και το νέο αντικολλητικό τηγάνι της, για την σάλτσα. Σερβίραμε στο βαθύ πιάτο της σειράς ΕΞΟΧΗ της ΙΩΝΙΑ.

Print Friendly, PDF & Email

Εραστής των απολαύσεων της ζωής, διαφημιστής κατ' επάγγελμα, υπερήφανος πατέρας τριών κοριτσιών, με πολλά ετερόκλητα ενδιαφέροντα και εμπειρίες στα 55 χρόνια που συμμετέχω στη κοινωνική ζωή της πρωτεύουσας και άλλων κωμοπόλεων Ευρώπης και Αμερικής. Έχω μάθει να περνάω καλά με πολλά, αλλά και με λίγα, με μια ανεπαίσθητη προτίμηση στην άνεση, να τ' ομολογήσω. Ασχολούμαι καθημερινά με τη μαγειρική απ' τα 25 μου και με τον καιρό αυτή απασχολεί όλο και μεγαλύτερο ποσοστό των νευρώνων του εγκεφάλου μου, κάτι που ελπίζουμε να οφείλεται στο πάθος και όχι στην μείωση των κυττάρων. Αν πληρωνόμουν για τα πάθη μου (και τα λάθη μου) θα ήμουν μέγας χορηγός του δημοσίου χρέους. Το γεγονός ότι φίλοι, γνωστοί αλλά και τα παιδιά μου με αποκαλούν “chef” με ιντριγκάρει ως προς το τι μπορεί να γίνω όταν επιτέλους ενηλικιωθώ. Λατρεύω το καλό σπιτικό φαγητό, απεχθάνομαι τις μετριότητες και όσο κι αν βασίζομαι στη δημιουργικότητα, τη γνώση και την τέχνη, θέλω παράλληλα να γνωρίζω το επιστημονικό “γιατί” πίσω απ' τη μαγειρική και όχι μόνον. Όσο μαθαίνω νιώθω ζωντάνια, όσο δημιουργώ και προσφέρω, αποκτώ λόγο ύπαρξης.

3 Comments

 • Reply April 25, 2017

  elenihioni

  Πραγματικά πολύ εύκολη συνταγή! Κρίμα που στην Κεφαλονιά τέλειωσαν τα αγρια σπαράγγια της εποχής με την απότομη ξηρασία. Θα την φτιάξω με πράσινα του εμπορίου όμως.

 • Reply May 2, 2017

  isabella

  συγχωρήστε μου τον ενικό, αλλά “Δεν παίζεσαι!” το αγαπημένο μου food blog,ever!

 • Reply May 7, 2017

  IOANNA KOKKINAKOU

  Σημερα δοκιμασα τη συνταγη.Προσθεσα μιση σκελιδα σκορδο στο πεστο και λιγο κουκουναρι ολοκληρο καβουρδισμενο με χοντρο αλατι απο πανω στο πιατο.Αρεσε πολυ.Ευχαριστω για τις ωραιες ιδεες σας.

Leave a Reply

Leave a Reply