Το Cucina Caruso μαγειρεύει στο Casserole Bistro στο Γέρακα ! Τηλέφωνο κρατήσεων : 210-6618838 (μετά τις 14.00)
πατατεσ φουρνου αρωματικές

Πεντανόστιμες & Πανεύκολες Πατάτες ΠΥΡΝΑΣ, στο Φούρνο

Οι Πατάτες Πύρνας στο φούρνο, είναι μια νέα, πανεύκολη και πεντανόστιμη συνταγή μας, φτιαγμένη ειδικά για να αποτελεί ιδανικό συνοδευτικό σε ψητά και πικάντικα κρέατα.

πατάτες ψητές στο φουρνο Χαρακτηριστικό τους είναι το πολυδιάστατο γευστικό τους αποτύπωμα όπου συνδυάζονται γλυκά, αρωματικά, όξινα, και ελαφρά πικάντικα στοιχεία από 17 υλικά. Ανάμεσα σ’ αυτά και κουνουπίδι και καρότο που κάνει το πιάτο με τις πατάτες να φλερτάρει με μπριάμ, χωρίς ωστόσο το βασικό υλικό να χάνει τον κεντρικό του ρόλο, ως οφείλει άλλωστε.

Το όνομα στη συνταγή, το έδωσα προς τιμήν της πολιτιστικής εταιρίας ΠΥΡΝΑ στη Κηφισιά που φιλοξένησε τα ιδιαίτερα επιτυχή σεμινάρια για το ψήσιμο κρέατος που έκανα πρόσφατα. Και αυτό γιατί η σύλληψη της συνταγής έγινε επ’ αφορμή των σεμιναρίων αυτών, η πρώτη εκτέλεση έγινε στη ΠΥΡΝΑ όπου και βίωσα την απίστευτη αποδοχή της απ’ τους συμμετέχοντες, που ζητούσαν την συνταγή επιμόνως. Έτσι αφού ζητήθηκε απ’ όλους να την ανεβάσω στο μπλογκ αποφάσισα να την βαφτίσω με βάση το μέρος που πρωτοέγινε, τιμώντας παράλληλα το πολύ αξιόλογο έργο της ΠΥΡΝΑΣ και ευχαριστώντας εμμέσως για το ότι φιλοξενεί τα σεμινάρια μου.

patates pyrnas fournou seminarioΗ ΠΥΡΝΑ είναι απ’ τις πλέον αξιόλογες πολιτιστικές οργανώσεις στην Ελλάδα, με μεγάλη φιλανθρωπική δράση και ιδιαίτερα πλούσιο και ουσιαστικό πρόγραμμα εκδηλώσεων σε όλους τους τομείς του πολιτισμού, περιλαμβανομένης βεβαίως και της μαγειρικής. Μπορείτε να μάθετε τα πάντα εδώ, στο site τους, και να μελετήσετε το πρόγραμμα των εκδηλώσεών τους μέχρι το καλοκαίρι, στο οποίο μάλιστα περιλαμβάνεται και ένα ακόμη σεμινάριο για ψήσιμο κρέατος, αυτή τη φορά σε ψησταριά με κάρβουνο και μπάρμπεκιου, στις 21 Μαΐου στον υπέροχο κήπο στον Κοκκιναρά.

Διαφήμιση

Το όνομά της, το πήρε απ’ το ρέμα της Πύρνας, που ήταν δίπλα στη πρώτη της έδρα στη Κάτω Κηφισιά και προέρχεται από την αρχαία λέξη πύρνο (= πουρνάρι, θάμνος) το οποίο προφανώς κατέκλυζε τις όχθες του αρχαίου ποταμού.

Το γεγονός ότι στη συνταγή πατάτες ΠΥΡΝΑΣ υπάρχουν πάμπολλα υλικά που προέρχονται από αρωματικούς θάμνους, ας το θεωρήσουμε καρμικό και όχι τυχαίο!

patates pyrnas fournou ψητεςΗ ιδέα της συνταγής αυτής για πατάτες φούρνου με αρωματικά ήρθε μέσα απ’ την ανάγκη να κάνω κάτι πολύ νόστιμο και γευστικά πολυεπίπεδο που να μπορεί να συνοδεύσει τα κρέατα που θα σέρβιρα στη διάρκεια του σεμιναρίου που ήταν από απλά ψημένα, αλλά εξαιρετικά κομμάτια ribeye απ’ τη Φάρμα Μπράλου, ώς πικάντικο συκώτι με καπνιστή πάπρικα και μικρά κεμπάπ με έντονα μπαχαρικά. Έτσι χρειαζόταν κάτι που να μπορεί να σταθεί δίπλα τους, χωρίς να τα καπελώσει και παράλληλα να είναι εξαιρετικά εύκολο στη παρασκευή, μια και εγώ έπρεπε να κάνω παρουσίαση στην αίθουσα, όσο αυτό θα ψηνόταν στη κουζίνα.

Η λύση που σκέφτηκα, ήταν σε νέες μικρές πατάτες να προσθέσω ένα μίγμα από πολλά υλικά που χαρακτηρίζεται από αρμονική αρωματική πολυπλοκότητα και βάθος, με μια όξινη διάθεση που ισορροπείται από γλυκά στοιχεία.

Όσοι γνωρίζουν την μαγειρική μου ξέρουν ότι αποφεύγω την πολυπλοκότητα, αλλά πάντα υπάρχει η αφορμή για τον καθένα μας, να παίξει εκτός των αναμενόμενων, ώστε να εκπλήξει και να εκπλαγεί κι ο ίδιος βέβαια! Πατατατράκ, έγινε!

patates-psites-aromatika_20160202_0029Χαρακτηριστικά της συνταγής:

Πανεύκολη συνταγή με αποτέλεσμα που κερδίζει εντυπώσεις ακόμη και σε όσους δεν αρέσουν τα πολύ πικάντικα. Έχετε 10 λεπτά δουλειά να ετοιμάσετε τα υλικά και να βάλετε το ταψί στο φούρνο. Από εκεί και πέρα στη μια ώρα λίγο να τα γυρίσετε και να προσέξετε μην σας καεί. Πιο απλό δεν γίνεται!

Διαφήμιση

Όπως πάντα τέτοιες συνταγές είναι αφορμές να πειραματιστείτε και σεις, με διαφορετικές πατάτες και λίγο διαφορετικά μπαχαρικά, αρωματικά ή υγρά στοιχεία. Σίγουρα μπορείτε να την κάνετε πιο καυτερή, γιατί όπως την έχω παρουσιάσει είναι μεν ελαφρά πικάντικη, χωρίς ωστόσο να είναι καυτερή.

Υλικά για συνοδευτικό 6-8 ατόμων

Διαφήμιση

1 κ. νέες μικρές Γαλλικές πατάτες για φούρνο, με τη φλούδα τους κομμένες στη μέση κατά μήκος (η συνταγή θα λειτουργήσει με κάθε είδος μικρής πατάτας και επίσης και με μεγάλες πατάτες κομμένες για φούρνο, απλά θα βγει λίγο διαφορετική η γεύση)
1 κουνουπίδι κομμένο σε άνθη
2 καρότα κομμένα σε φέτες κατά μήκος, και μετά στη μέση
1 κ.σ. πιπέρι Σετσουάν
1 κ.σ. σιναπόσπορος
1½ κ.σ. σκόνη μουστάρδας
1 κ.σ. ρίγανη
1 κ.σ. θυμάρι
1 κ. σ. δεντρολίβανο
1 κ.σ. ζάχαρη
1 κ.γ. αλάτι
½ κ.γ. πιπέρι
Χυμός από 1 λεμόνι
Χυμός από 1 πορτοκάλι (σαγκουίνι)
Ξύσμα από φλούδα ενός πορτοκαλιού
100 μλ. λευκό κρασί
150 μλ. ελαιόλαδο

Παρασκευή:

1. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200ºC πάνω-κάτω. Θα μπορούσατε να το βάλετε και σε αέρα, αλλά να ξέρετε ότι θα μειωθούν οι χρόνοι και πρέπει να προσέχετε μετά την πρώτη ώρα.

patates pyrnas ψητες2. Ετοιμάζετε και κόβετε όλα τα υλικά με το καλό σας μαχαίρι Global. Τα βάζετε σε ένα όμορφο ταψί όπως εδώ που διαλέξαμε το οβάλ 37 εκ. σχέδιο KYTHERA της σειράς Mediterranean Blue της ΙΩΝΙΑ, απ’ όπου και θα σερβίρετε. Τα ανακατεύετε να πάνε τα υγρά και τα μπαχαρικά παντού και βάζετε το ταψί στον φούρνο στους 200ºC.

patates pyrnas fournou ψητες3. Στη μια ώρα στον φούρνο, ανακατεύετε πάλι τα υλικά στο ταψί, ώστε να πάει λάδι και ζουμί παντού. Περίπου στις 1:40 ελέγχετε αν είναι έτοιμο, καθώς πρέπει να έχει μείνει μόνο λάδι στη σάλτσα και οι πατάτες να έχουν αρχίσει να αρπάζουν σε κάποια σημεία. Αφαιρείτε απ’ τον φούρνο. Αν θέλετε μπορείτε στα τελευταία 10 λεπτά να τις βάλετε στο γκριλ να ξεροψηθούν εξωτερικά, γιατί εσωτερικά έχουν απορροφήσει τόσα υγρά που ό,τι και να κάνετε θα μείνουν μαλακές και ζουμερές.

patates pyrnas fournou 0Σερβίρισμα:

Ταιριάζει με κάθε ψητό κρέας ως συνοδευτικό και κυρίως με πιο πικάντικες επιλογές (όπως συκώτι με καπνιστη πάπρικα ή κεμπάπ) μια και η μίξη αρωματικών και όξινων στοιχείων, δίνει χαρακτήρα στη γεύση της πατάτας ώστε να στέκεται επάξια δίπλα σε κάτι έντονο. Επίσης ταιριάζει τέλεια και σαν πιατέλα σε κάθε είδους μπουφέ ή σαν πρώτο πιάτο-μεζές.

Για το σερβίρισμα διαλέξαμε πέρα από την οβάλ πιατέλα / ταψί των 37 εκ. του ιδιαίτερα δημοφιλούς σχέδιου KYTHERA της σειράς Mediterranean Blue της ΙΩΝΙΑ και δυο πιάτα 22 εκ. από το σχέδιο ΙΤΗΑΚΑ της ίδιας σειράς. Τα πιάτα, με αντίθετη σχεδίαση το ένα προς το άλλο, αλλά και διαφορετικά προς το ταψί επειδή συνδέονται από το ίδιο βαθύ μεσογειακό μπλε χρώμα, λειτουργούν σε λογική mix & match. Αυτή είναι και η τάση της εποχής, ώστε τα τραπέζια να μην είναι στημένα και αυστηρά ομοιόμορφα, αλλά πιο ζωντανά, παιχνιδιάρικα και με προσωπικότητα. Μια αντανάκλαση των νοικοκυριών με φαντασία.

patates pyrnas fournou ψητες

Print Friendly, PDF & Email
Διαφήμιση