“Αστική” Παστουρμαδόπιτα αλ’ Caruso

pastourmadopita mystika

Οι συνταγές για παραδοσιακή παστουρμαδόπιτα ή πίτα Καισαρείας είναι σχεδόν ίδιες: παστουρμάς, ντομάτα, κασέρι, κύμινο και φύλλο κρούστας με μικρές παραλλαγές σε αναλογίες και μεθοδολογία, φτιάχνουν σχεδόν πάντα μια πολύ γευστική και λεπτή πίτα, ιδανική για μερακλήδικο μεζέ. Είναι μια εξαιρετική παραδοσιακή συνταγή που επειδή γράφεται παντού με τον ίδιο κατά βάση τρόπο, δεν θα είχε πολύ νόημα να επαναλάβω εδώ, αν δεν είχα κάτι να προσθέσω.

παστουρμαδοπιτα Καισαρειας

Και όταν εγώ λέω να προσθέσω, εννοώ είτε να βρω κάποια χρήσιμα τεχνικά μυστικά, είτε ιδανικές ισορροπίες στη γεύση, είτε να την βελτιώσω γευστικά σε λεπτομέρειες, χωρίς βεβαίως ν’ αλλάξω την δομή της ή ν’ αλλοτριώσω την ουσία της παραδοσιακής ανατολίτικης παστουρμαδόπιτας

Το τελευταίο διάστημα όμως μου δόθηκαν δύο ερεθίσματα για να ψάξω περαιτέρω την συνταγή της πίτας Καισαρείας από δυο φίλους που με τη σειρά τους με οδήγησαν σε μικρές αλλά χρήσιμες επεμβάσεις επί της κλασσικής συνταγής.

Το πρώτο ερέθισμα ήταν η νόστιμη παστουρμαδόπιτα που μαγείρεψε σπίτι του σε ένα τραπέζι κατά την διάρκεια των εορτών, ο γνωστός συγγραφέας και καθηγητής πολιτικής επιστήμης στο Yale, Στάθης Καλύβας, που μαζί με τη σύζυγο του Αγγελική είναι απ’ τους πιο ψαγμένους και φίνους οικιακούς μάγειρες της Αθήνας (όταν βρίσκονται στην πόλη, δηλαδή). Εκεί το ενδιαφέρον και διαφορετικό απ’ ότι εγώ έκανα συνήθως, ήταν ότι είχε αφήσει το τσιμένι του παστουρμά μέσα στη πίτα, με αποτέλεσμα να υπάρχουν ιδιαίτερες γευστικές εντάσεις και περισσή νοστιμιά και μυρωδιές. Τέσσερα κομμάτια έφαγα άλλωστε, αλλά ποιος μετράει…
Εγώ, εν αντιθέσει πάντα έβγαζα με φανατισμό και επιμέλεια όλο το τσιμένι, όπως λένε και οι περισσότερες συνταγές. Αλλά η εκδοχή του Στάθη μου άνοιξε τα μάτια και προς την αντίθετη λογική, γιατί το αποτέλεσμα είχε άποψη και στίγμα. Όπως μου άνοιξαν τα μάτια τα βιβλία του, αλλά αυτό είναι άλλο θέμα, απείρως πιο σημαντικό βέβαια!

παστουρμαδοπιτα Καισαρειας

Το άλλο ερέθισμα προέρχεται απ’ τον καλοφαγά κουμπάρο μου Νίκο Τσακωνιάτη, που εκτός από εξαιρετικός πλαστικός χειρουργός, είναι και μερακλής της κουζίνας, με ιδιαίτερη λατρεία σε Γαλλικές και Μικρασιάτικες γεύσεις και ιδίως στην συγκεκριμένη συνταγή. Ο Νίκος λοιπόν, μου επεσήμανε ότι ένα εγγενές μειονέκτημα που έχει η παστουρμαδόπιτα με την παραδοσιακή συνταγή, είναι ότι μόλις κρυώσει ελαφρά το λιωμένο κασέρι, γίνεται πολύ στεγνή. Με δεδομένο μάλιστα το ότι και η ντομάτα που μπαίνει στη γέμιση είναι κι’ αυτή στεγνή και χωρίς σπόρια. Το άλλο θέμα δε μ’ αυτή την ντομάτα είναι ότι επειδή η πίτα συνήθως γίνεται εκτός εποχής ντομάτας, είναι κατά τεκμήριο άνοστη.

Ως λύση, ο Νίκος λοιπόν μου πρότεινε, αφενός να αντικαταστήσω τις φέτες από ντομάτα με μικρά ντοματακια τύπου βελανίδι που είναι και πιο ζουμερά και σαφώς πιο νόστιμα και αφετέρου να σκεφτώ αν βάζοντας μέσα στη γέμιση κάποιο πιο ζουμερό στοιχείο τύπου σάλτσας, λύσω το πρόβλημα του στεγνού. Εξαιρετική και ψαγμένη ιδέα και παρατήρηση, ομολογώ!

Απ’ τη άλλη, ο ίδιος εν αντιθέσει προς τον Στάθη, αφαιρεί σχολαστικά όλο το τσιμένι πλένοντας μάλιστα τον παστουρμά, πριν την πρόσθεσή του στην πίτα.

παστουρμαδοπιτα Καισαρειας

Μ’ αυτά ως ερεθίσματα λοιπόν, έκανα τη μελέτη μου και τις δοκιμές μου και κατέληξα σε μια βελτιωμένη εκδοχή της παραδοσιακής πίτας Καισαρείας. Τα χαρακτηριστικά της και τα σημεία επέμβασης, είναι τα εξής:

 1. Αντί για στεγνή και άνοστη ντομάτα χωρίς σποράκια, μπαίνουν λεπτοκομμένα ντοματάκια βελανίδια που είναι και πιο ζουμερά.
 2. Σ’ αυτά προστίθενται ψιλοκομμένη λιαστή ντομάτα για να μεγεθύνει τις εντάσεις της γεύσης της ντομάτας.
 3. Το μυστικό συστατικό που μπαίνει για να κάνει την όλη γευστική εμπειρία πιο ζουμερή, είναι το στραγγιστό γιαούρτι. Υλικό απόλυτα συμβατό με την προέλευση και παράδοση της συνταγής και γευστικά ήπιο, ώστε να μην μεταλλάξει την ταυτότητά της.
 4. Ο παστουρμάς μπαίνει μέσα καθαρισμένος απ’ το τσιμένι μεν, αλλά χωρίς επιμέλεια δε, με τρόπο δηλαδή, που ένα επαρκές ποσοστό απ’ αυτό να μείνει πάνω του και να δώσει τόσο-όσο εντάσεις, χωρίς απ’ την άλλη να κάνει ιδιαίτερα αλμυρό και έντονο το αποτέλεσμα (έχω και ένα θέμα διατροφής, με το πολύ αλάτι…).

Η πίτα δοκιμάστηκε σε δύο εκδοχές, με και χωρίς γιαούρτι, ζεστή και σε θερμοκρασία δωματίου και κοινή διαπίστωση ήταν, ότι υπήρξε τελικώς η μικρή διαφορά που χρειαζόταν στην εκδοχή με γιαούρτι, ώστε να είναι πιο ευχάριστα ζουμερή. Ταυτόχρονα, το γιαούρτι δεν είναι αναγνωρίσιμο στη γεύση με την έννοια ότι δεν αλλοτριώνει την ταυτότητα της πίτας που ξέρουμε, ενώ καταφέρνει να την κάνει πιο ευχάριστη. Οι εντάσεις απ’ το λίγο τσιμένι πάνω στον παστουρμά, κάνουν τις μυρωδιές που βγαίνουν απ’ τη κουζίνα στο ψήσιμο μαγευτικές και τεστάρουν τα όρια της υπομονής. Τέλος ο συνδυασμός απ’ τα λιαστά ντοματίνια και τα βελανίδια, λειτουργεί και σε επίπεδο γεύσης και υφής.

Να συμπληρώσω ότι στη τελική δοκιμή σπίτι μας, όπου παρευρέθηκε ο ένας εκ των δύο εμπνευστών της συγκεκριμένης συνταγής, εισπράξαμε την επιβεβαίωση του ντόκτορ, ότι ήταν ‘εκπληκτική’. Και με έξτρα υποσημείωση για το φύλλο που χρησιμοποίησα και την τεχνική του πατσαβουριάσματος στα πάνω φύλλα!

παστουρμαδοπιτα Καισαρειας

Χαρακτηριστικά της συνταγής:

Απλή και εύκολη συνταγή που θα σας πάρει 15′-20′ λεπτά προετοιμασία και 45′-50′ στο φούρνο.

Ιδανική για τσιπουρομεζέ και τζάκι. Τρώγεται ευχάριστα και επόμενες μέρες, είτε σε θερμοκρασία δωματίου, είτε με ζέσταμα σε ήπιο φούρνο (70C για 15 λεπτά) για να ξανακάνει το φύλλο τραγανό.

Υλικά για ένα ταψί παστουρμαδόπιτα (16 κομμάτια)

1 συσκευασία φύλλο κρούστας για πίτες από την Χρυσή Ζύμη (10 φύλλα)
400 γρ. κασέρι
300 γρ. παστρουρμά
500 γρ. ντοματάκια βελανίδια μικρά
100 γρ. ντοματάκι λιαστό ψιλοκομμένο
400 γρ. γιαούρτι στραγγιστό 2%
1 κ.σ. κύμινο
100 μλ εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Χρυσελιά
2 κ.γ. παπαρουνόσπορο
1 αυγό χτυπημένο

Διαδικασία παρασκευής:

1. Προετοιμασία.

Έχετε βγάλει το φύλλο απ’ τη κατάψυξη τουλάχιστον δυο ώρες πριν ή ακόμη καλύτερα απ’ την προηγουμένη και το διατηρείτε στο ψυγείο. Βάζετε τον φούρνο να προθερμανθεί στους 180ºC.

Καθαρίζετε τον παστουρμά απ’ το πολύ τσιμένι και το πετάτε. Δεν πρέπει να είστε σχολαστικοί, μια και θέλετε να μείνει λίγο τσιμένι, το οποίο θα δώσει όσο άρωμα χρειάζεται η πίτα για να σας σπάει τη μύτη όταν ψήνεται και να σας απογειώσει όταν την φάτε. Κόβετε τις φέτες του κασεριού σε πάχος 2 χιλιοστών περίπου. Κόβετε τα φρέσκα ντοματάκια βελανίδια σε 3-4 φλούδες το καθένα και τα πιέζετε λίγο να φύγουν τα πολλά ζουμιά, αν υπάρχουν. Τέλος ψιλοκόβετε τα λιαστά ντοματάκια.

παστουρμαδοπιτα Καισαρειας

2. Τρία κάτω φύλλα

Απλώνετε 2-3 κ.σ. λάδι στο ταψί (και στα πλάγια) και το πρώτο φύλλο από πάνω. Το λαδώνετε και βάζετε ακόμη άλλα δυο φύλλα μη λαδώνοντας το τελευταίο.

παστουρμαδοπιτα Καισαρειας

3. Γέμισμα

Απλώνετε τον παστουρμά, το κασέρι, τα κομμένα πομοντόρια και πασπαλίζετε με την ψιλοκομμένη λιαστή ντομάτα. Από πάνω πασπαλίζετε με το κύμινο και τέλος ρίχνετε το γιαούρτι κουταλιά-κουταλιά να πάει χοντρικά παντού. Δεν χρειάζεται να απλωθεί σχολαστικά μια και είναι δύσκολο.

παστουρμαδοπιτα Καισαρειας

4. Τρία πάνω φύλλα και 4 πατσαβουριαστά

Κλείνετε την πίτα βάζοντας τρία φύλλα που τα λαδώνετε ανάμεσά τους και τα συνδέετε με τα κάτω σαν να κλείνετε φάκελο. Ολοκληρώνετε τα 4 τελευταία φύλλα που μπαίνουν πατσαβουριαστά πάνω στην επιφάνεια, με το καθένα να καταλαμβάνει το ¼ του εμβαδού της πίτας.

παστουρμαδοπιτα Καισαρειας

5. Τέλειωμα

Χτυπάτε το αυγό και το απλώνετε πάνω στη πίτα να γυαλίσει ωραία στο ψήσιμο. Από πάνω πασπαλίζετε με παπαρουνόσπορο και τέλος την χαράσσετε καλά για να μπορεί όταν ψηθεί να κοπεί και να φύγουν οι υδρατμοί κατά το ψήσιμο.

παστουρμαδοπιτα Καισαρειας

6. Ψήσιμο

Ψήνετε την πίτα για περίπου 40’-50’ στους 180ºC, ανάλογα με τον φούρνο σας. Στον δικό μου φούρνο, ακουμπάω το ταψί στον πάτο για 20′-30′ να γίνουν σωστά τα κάτω φύλλα και μετά την μεταφέρω σε μεσαίο ράφι να γίνει από πάνω, αλλά στον δικό σας αυτό το κόλπο μπορεί να μην χρειάζεται. Όταν ροδίσει καλά την αφήνετε στον πάγκο για τουλάχιστον 10’ λεπτά (ιδανικά 20’), να καταλαγιάσει η θερμοκρασία ώστε και να δέσουν τα υλικά και να μπορείτε να νιώσετε τις γεύσεις στο μέγιστο χωρίς να καίγεστε.

Σερβίρισμα:

Είναι κλασικός ουζο-τσιπουρο μεζές αλλά μπορεί και να παίξει ρόλο πρώτου πιάτου σε ένα τραπέζι, εφόσον επακολουθήσει κάτι παραδοσιακό και μεστό ή ανατολίτικο, όπως αρνάκι στο φούρνο ή χουνκιάρ μπεγεντί.

παστουρμαδοπιτα Καισαρειας

Η παστουρμαδόπιτά μας σερβιρίστηκε στα μινιμάλ πιάτα της συλλογής Symmetry red & Symmetry Black της ΙΩΝΙΑ.

Print Friendly, PDF & Email

Εραστής των απολαύσεων της ζωής, διαφημιστής κατ' επάγγελμα, υπερήφανος πατέρας τριών κοριτσιών, με πολλά ετερόκλητα ενδιαφέροντα και εμπειρίες στα 55 χρόνια που συμμετέχω στη κοινωνική ζωή της πρωτεύουσας και άλλων κωμοπόλεων Ευρώπης και Αμερικής. Έχω μάθει να περνάω καλά με πολλά, αλλά και με λίγα, με μια ανεπαίσθητη προτίμηση στην άνεση, να τ' ομολογήσω. Ασχολούμαι καθημερινά με τη μαγειρική απ' τα 25 μου και με τον καιρό αυτή απασχολεί όλο και μεγαλύτερο ποσοστό των νευρώνων του εγκεφάλου μου, κάτι που ελπίζουμε να οφείλεται στο πάθος και όχι στην μείωση των κυττάρων. Αν πληρωνόμουν για τα πάθη μου (και τα λάθη μου) θα ήμουν μέγας χορηγός του δημοσίου χρέους. Το γεγονός ότι φίλοι, γνωστοί αλλά και τα παιδιά μου με αποκαλούν “chef” με ιντριγκάρει ως προς το τι μπορεί να γίνω όταν επιτέλους ενηλικιωθώ. Λατρεύω το καλό σπιτικό φαγητό, απεχθάνομαι τις μετριότητες και όσο κι αν βασίζομαι στη δημιουργικότητα, τη γνώση και την τέχνη, θέλω παράλληλα να γνωρίζω το επιστημονικό “γιατί” πίσω απ' τη μαγειρική και όχι μόνον. Όσο μαθαίνω νιώθω ζωντάνια, όσο δημιουργώ και προσφέρω, αποκτώ λόγο ύπαρξης.

26 Comments

 • Reply January 19, 2017

  Anonymous

  TI ποιημα!!!

 • Reply January 20, 2017

  Panos Mitsakos

  Αγαπητέ Δημήτρη
  Συγχαρητήρια για το site, το παρακαλουθώ συστηματικά και με βοηθάει πολύ.
  Στην συγκεκριμένη συνταγή της παστουρμαδόπιτας ο φούρνος είναι στους 180 με αέρα,ή πάνω-κάτω?

  Μφχ,

  Panos Mitsakos

  • Ευχαριστώ πολύ! Να ξέρετε ότι πάντα όταν δεν αναφέρεται ρητώς κάτι άλλο, σε όλες τις συνταγές που αφορούν σε φούρνο ανα τον κόσμο, υπονοείται το πάνω-κάτω.

  • January 23, 2017

   Panos Mitsakos

   Ευχαριστώ πολύ!

 • Reply March 15, 2017

  Μακης

  Πολύ καλή συνταγή ,θα πρόσθετα και 1-2 αρωματικά χόρτα (δυόσμο-μαιντανό) .

 • Reply May 5, 2017

  Ν. Σταματιάδης

  Μια άλλη επιλογή για να αποφευχθεί το στέγνωμα είναι το μουλιασμα του παστουρμά με το τσιμενι σε αυγό με λίγο νερό για 10-15 λεπτά. Έτσι ο παστουρμάς γίνεται πιο μαλακός και κρατάει υγρασία (μυστικό Πολιτισσας γιαγιάς).

 • Reply June 3, 2017

  Anonymous

  “Aστική παστουρμαδόπιτα” Πςςςςςςςςςς, ανατρίχιασα. Γιατί η κανονική είναι πολύ “ταπεινή” για τα γούστα σας. Να χατε άραγε και στο χωριό σας τέτοιες γεύσεις?

 • Reply August 29, 2017

  Βίκυ Πάγκα

  Για μια ακόμη φορά πολλά συγχαρητήρια για τις συνταγές σας που με έχουν βγάλει πάμπολλες φορές “ασπροπρόσωπη”! Ερώτηση : Επειδή ζώ στην Αγγλία με ποιό τυρί νομίζετε οτι μπορώ να αντικαταστήσω το κασέρι;

 • Reply September 12, 2017

  Βίκυ Πάγκα

  Ευχαριστώ πολύ, θα τα δοκιμάσω!

 • Reply November 24, 2017

  ΕΛΕΥΘ. ΧΡΙΣΤΟΦΙΔΗΣ

  ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ, ΑΝ ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ ΤΗΝ ΑΠΟΞΗΡΑΜΕΝΗ ΝΤΟΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΔΥΣΑΝΑΛΟΓΑ ΕΝΤΟΝΗ ΕΠΙΓΕΥΣΗ ΚΑΙ ΤΑ 100 γρ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΑ. ΑΝ ΥΓΡΑΝΘΕΙ Ο ΠΑΣΤΟΥΡΜΑΣ ΝΩΡΙΤΕΡΑ, ΟΠΩΣ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΑΛΛΟΣ ΣΧΟΛΙΑΣΤΗΣ, ΙΣΩΣ ΑΝΕΒΑΙΝΕ ΑΚΟΜΗ ΨΗΛΟΤΕΡΑ Η ΓΕΥΣΗ

 • Reply January 15, 2018

  Μαρία Κωνσταντοπούλου

  Καλημέρα κύριε Παπαζυμούρη! Θα μπορούσε να γίνει η προετοιμασία της πίτας νωρίτερα, να καταψυχθεί και να ψηθεί σε δεύτερο χρόνο και αν ναι σε πιο στάδιο? Ευχαριστώ

  • Ναί άνετα! Ετοιμάστε την συνολικά και από την προηγουμένη ή καταψύξτε την. Απλά δεν μπορώ να υπολογίσω χρόνο μαγειρέματος αν την βάλετε κατευθείαν από την κατάψυξη, αλλά θα το δείτε με το μάτι όταν ψηθεί το φύλλο. Η γέμιση θα είναι έτοιμη στον ίδιο χρόνο σίγουρα.

 • Reply January 21, 2018

  Anonymous

  Συγκλονιστική! Νεα εμμονή μετα το αγριογούρουνο α λα μπουργκινιον!

 • Reply December 12, 2018

  Giorgos Vogiatzhs

  Tin dokimasa me mple tiri nomizo oti tis teriazi

 • Reply December 23, 2018

  Anonymous

  Καταπληκτική συνταγή, τη δοκίμασα με σουτζούκι από τον Μιράν και ήταν όνειρο..

 • Reply December 17, 2019

  nikos

  καλημέρα σας και ευχαριστούμε για τις υπέροχες συνταγές και φυσικά για τις γεμάτες απο εμπειρία συμβουλές και ιστορίες που μοιράζεσαι μαζί μας.
  θα ήθελα να ρωτήσω εαν θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε και λευκό κατσικίσιο τυρί στην πίτα. και αν ναι αν θα μπορούσε να αντικαταστήσει το κασέρι ή το γιαούρτι;
  ευχαριστω

  • Ευχαριστω πολύ!. Δεν νόμίζω ότι ταιριάζει στη λογική της υποκατάστασης αν μιλάμε τουλάχιστον για ενα αποτέλεσμα κοντά στο παραδοσιακό. Σε μια δημιουργική λογική όμως, θα μπορούσατε να το δοκιμάσετε, περισσότερο αντικαθιστωντας το γιαούρτι παρά το κασέρι.

 • Reply December 27, 2019

  Θεοδωρίδης Θεόδωρος

  Επειδή στην κουζίνα δεν πετάμε τίποτα, το τσιμένι το κρατάμε, το αποξηραίνουμε και το χρησιμοποιούμε στα όσπρια. Τους δίνει μια υπέροχη γεύση.

 • Reply December 29, 2020

  Other

  Καλησπερα κ ευχαριστουμε για την εξαιρετικη συνταγη! Να τολμησω σε μικρο ταψακι με μια συσκευασια παστουρμα που βρεθηκε στα χερια μου (περι τα 200γρ) και αν ναι πως να αλλαξω τα υπολοιπα υλικα?

  • Δεν μπορώ να σας πω ακριβώς… αλλά μην προβληματίζεσετε. Βάλτε τα φύλλα στο πάτο του ταψιού που επιλέξατε, απλώστε τον παστουρμά και μετα θα χρησιμοποιήσετε τόσο τυρί και ντομάτα όσο να τον καλύψετε, να πιάσει όλη την επιφάνεια. Τα υπόλοιπα με το μάτι…απλά να πάνε παντού.

 • Reply January 3, 2021

  Other

  Ετσι εκανα με το ματι σε μικροτερο ταψι κ βγηκε καταπληκτικη. Ευχαριστω πολυ κ παπαζυμουρη !

 • Reply January 29, 2021

  Kirki

  Συγχαρητήριααααα, είσαστε ο αγαπημένος μου σεφ, παρακολουθώ τις συνταγές σας ανελλιπώς, πολλές τις έχω δοκιμάσει και η επιτυχία είναι πάντα σίγουρη.. Για πόσο καιρό μέγιστο μπορεί να διατηρηθεί μια άψητη πίτα στην κατάψυξη? Σας ευχαριστώ πολύ.

Leave a Reply

Leave a Reply