Το Cucina Caruso μαγειρεύει στο Casserole Bistro στο Γέρακα ! Τηλέφωνο κρατήσεων : 210-6618838 (μετά τις 14.00)

Στο προηγούμενο επεισόδιο είδαμε το πόσο χρήσιμο και καλό πράγμα είναι η ιχθυοκαλλιέργεια και από πλευράς βιωσιμότητας της αλιείας και για την οικονομία μας, μια και βρίσκεται στη 2η θέση των εξαγωγών στη κατηγορία τροφίμων.Fish from Greece Όμως επειδή υπάρχουν καταγεγραμμένες στις έρευνες αρκετές απορίες του κόσμου σχετικά με τα ψάρια ιχθυοτροφείου, σ’ αυτό το επεισόδιο θα δώσω απαντήσεις σ’ αυτές, επιτόπου σε μια μονάδα ιχθυοκαλλιέργειας, για να δούμε τι συμβαίνει με όλα τα ψάρια με την υπογραφή FISH from GREECE.


Πρώτο ερώτημα: Τροφή

Ένα απ’ τα πρώτα πράγματα που ρωτάει ο κόσμος είναι το τι τρώνε τα ψάρια στις ιχθυοκαλλιέργειες;

Διαφήμιση

Απαντώντας να σημειώσω ότι θέλω να επικεντρωθώ αποκλειστικά στην Ελλάδα, γιατί εμείς μόνο ελληνικά ψάρια τρώμε και δεν μας αφορούν οι πρακτικές άλλων χωρών
Καταρχάς όταν τα ψάρια έχουν μόλις σκάσει απ’ τα αυγά, είναι δηλαδή γόνος, τρώνε τη φυσική τους τροφή, τα τροχόζωα, που τρέφονται με τη σειρά τους με άλγη. Η άλγη προέρχεται απ’ τη φύση και καλλιεργείται σε εργαστηριακές συνθήκες απόλυτης αποστείρωσης σε ορισμένες απ’ τις μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας, αυτές που εκτρέφουν γόνο.

Όταν τα ψαράκια μεγαλώσουν λίγο, η τροφή που τους δίνεται είναι ένα γαριδάκι απειροελάχιστου μεγέθους. Στη συνέχεια η τροφή δίνεται σε πέλετς, διαφορετικού μεγέθους ανάλογα με την ηλικία. Στα ιχθυοτροφεία που επισκέφτηκα τα πέλετς ήταν φτιαγμένα κατά το μεγαλύτερο ποσοστό από ιχθυάλευρα και ιχθυέλαια, μη ξεχνάμε ότι τα ψάρια για τα οποία μιλάμε είναι κατά βάση σαρκοβόρα. Σε μικρότερο ποσοστό περιέχουν φυτικής προέλευσης τροφή.

Fish from Greece Mystika Psariou 4

Συμπερασματικά η τροφή τους είναι 100% φυσική και προσομοιάζει την ιδανική τους δίαιτα στη φύση, απλά η φόρμα της είναι βιομηχανοποιημένη, όπως αντίστοιχα είναι και οι τροφές που δίνουμε στα κατοικίδια μας.

Διαφήμιση

Αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι ότι ψάχνοντας το θέμα, είδα έρευνες που έδειχναν ότι η ποσότητα Ω3 που βρίσκεται στα ψάρια μιας μονάδας ιχθυοκαλλιέργειας που χρησιμοποιεί ποιοτικές τροφές όπως αυτές του Fish from Greece είναι σημαντικά αυξημένη από τα αλανιάρικα. Και η απλή εξήγηση είναι ότι τα αλανιάρικα πασκίζουν να βρουν καλή τροφή στη φύση, ενώ τα ιχθυοτροφείου την έχουν άφθονη και καλής ποιότητας και δεν χρειάζεται να κουραστούν. Το αποτέλεσμα είναι τα ψάρια αυτά να είναι πιο λιπαρά αλλά αυτό στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι καλό. Γιατί αυτό το λίπος είναι το Ω3 που είναι ό,τι πιο ωφέλιμο στον οργανισμό.

Δεύτερο ερώτημα: Τα Φάρμακα

Ένα άλλο ερώτημα που θέτει συχνά ο κόσμος σε σχέση με τα ψάρια ιχθυοτροφείου έχει να κάνει με φάρμακα, αντιβιοτικά, ορμόνες κλπ. Τι συμβαίνει ακριβώς στα Ελληνικά ιχθυοτροφεία;

Διαφήμιση

Καταρχάς να πούμε ότι ορμόνες κάθε είδους δεν υπάρχουν για τα ψάρια αυτά, αυτό βγάλτε το απ’ το μυαλό σας
Η βασική αρχή στην ιχθυοκαλλιέργεια είναι η πρόληψη. Μια και θέλουμε να διασφαλίσουμε την υγεία ενός τεράστιου πληθυσμού ψαριών που ζούνε σε ένα κοπάδι, η κοινή πρακτική είναι να γίνεται ένας απλός εμβολιασμός όταν τα ψάρια είναι σε μέγεθος 2-3 εκατοστών για να τα προστατεύσει από κοινές ασθένειες. Όπως κάνουμε και στα παιδιά μας.
Φάρμακα δίνονται σπάνια και μόνο αν υπάρξει κάποιο πρόβλημα σε ένα πολύ συγκεκριμένο πληθυσμό με βάση οδηγίες κτηνιάτρου.

Fish from Greece Mystika psariou 4 -1

Τρίτο ερώτημα: Ζούνε φυσικά;

Μια άλλη απορία που έχουν πολλοί είναι κατά πόσο ζούνε φυσικά, αν ζούνε σε καθαρό νερό, αν είναι υπερβολικά στοιβαγμένα μέσα στους κλωβούς;

Σκέφτηκα ότι ο καλύτερος τρόπος να απαντήσω σ’ αυτή τη απορία είναι να μπω και εγώ μέσα σε ένα κλωβό…
Ο κλωβός με τις τσιπούρες που μπήκα ήταν σε ένα σημείο που το βάθος της θάλασσας ήταν περίπου 100 μέτρα και το νερό ήταν πεντακάθαρο. Οι κλωβοί μπαίνουν πάντα σε μέρη που υπάρχουν θαλάσσια ρεύματα ώστε να καθαρίζονται φυσικά.

Fish from greece Mystika Psariou 4 -2
Η πυκνότητα των ψαριών είναι βάσει προδιαγραφών, δεν τα ενοχλεί η συνύπαρξη, είναι ψάρια κοπαδιού και δεν πιέζονται. Αν ήταν πιο πυκνά θα ήταν κακό για την ανάπτυξη τους, δεν συμφέρει κανένα ιχθυοτροφείο να το κάνει αυτό.
Μια επιπλέον απόδειξη για το πόσο φυσικό είναι το περιβάλλον είναι ότι γύρω απ’ όλες τις μονάδες δημιουργείται ένα νέο οικοσύστημα. Εδώ έρχονται άλλα μικρά ψάρια για να φάνε ότι διαφεύγει μέσα απ’ τους κλωβούς και έτσι συχνά βλέπουμε τόνους ή δελφίνια που έρχονται για να τραφούν απ’ αυτό.

Τέταρτο ερώτημα: Αλίευση

Τα επόμενα ερωτήματα που θέτει ο κόσμος έχουν να κάνουν με το τελικό στάδιο της διαδικασίας, δηλαδή πως αλιεύονται, πως ξέρουμε ότι είναι φρέσκα και πως φτάνουν σε μας;


Ένα απ τα πιο ενδιαφέροντα που έμαθα κάνοντας επισκέψεις σε μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας είναι ότι πριν την αλίευση τα ψάρια δεν τρώνε για 4 μέρες να είναι άδειο το έντερο. Αυτό είναι φυσική συνθήκη για τα ψάρια, που είναι οργανισμοί που στη φύση τρώνε μόνο όταν βρουν τροφή και μπορούν να μην φάνε για μέρες, δεν υποφέρουν σαν κι εμένα.
Η σημασία αυτής της λεπτομέρειας είναι ότι με άδειο το έντερο η μικροβιακή φόρτιση στη κοιλιά τους είναι ελαχιστοποιημένη. Από εκεί προκύπτει και η δυνατότητα να μείνουν φρέσκα για περισσότερες μέρες, πράγμα πολύ σημαντικό για τις εξαγωγές, όχι τόσο σημαντικό για μας βέβαια, που μας έρχονται την άλλη μέρα.
Μετά την αλίευση τα ψάρια διατηρούνται σε χαμηλές θερμοκρασίες χωρίς να χαθεί χρόνος.
Αφού αλιευτούν σε λίγα λεπτά βρίσκονται στο χώρο όπου πακετάρονται σε πάγο. Και σε μερικές ώρες ξεκινάει ο δρόμος για την παράδοση στο λιανεμπόριο. Σκεφτείτε δε ότι οι παραδόσεις των ιχθυοκαλλιεργειών είναι καθημερινές και συμβαδίζουν με τη ζήτηση, απ’ το εμπόριο, δεν είναι ό,τι έτυχε να πιάσουμε σήμερα.
Έτσι είναι σχεδόν απόλυτα διασφαλισμένο ότι το ψάρι ιχθυοκαλλιέργειας που θα αγοράσουμε με ετικέτα FISH from GREECE, είναι απόλυτα φρέσκο, έχει υψηλό Ω3 και έχει ελάχιστο μικροβιακό φορτίο.

Fish from Greece Mystika Psarioy 4 -3

Ελπίζω να σας λύσαμε όλες τις βασικές απορίες για τα ψάρια της Ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας, αυτά που φέρουν το σήμα FISH from Greece. Στο επόμενο επεισόδιο που θα βγει απ’ τη νέα χρονιά, θα μιλήσουμε για τα είδη των ψαριών ιχθυοκαλλιέργειας και σιγά-σιγά θα πάρουμε το δρόμο προς τη κουζίνα με νόστιμες, απλές και πρακτικές συνταγές.

Print Friendly, PDF & Email
Διαφήμιση
  1. “σιγά-σιγά θα πάρουμε το δρόμο προς τη κουζίνα με νόστιμες, απλές και πρακτικές συνταγές”

    αυτό είναι που περιμένουμε Δημήτρη! 🙂 περιμένω κλασική απλή συνταγή για βραστό (είχα βάλει φρέσκο μπακαλιάρο και μου ψιλοδιαλύθηκε, δυστυχώς δεν τα πάω καλά με το μαγείρεμα του ψαριού) αλλά και πιο εξεζητημένη μπουγιαμπέσα! ά, και κάτι σε φούρνο αν γινεται!

  2. Κυριε Παπαζυμουρη καλημερα σας, εχοντας δει και τα τεσερα μικρα ντοκυμανταιρ που εχετε κανει οσον αφορα το ψαρι , νοιωθω την αναγκη να σας πω ενα ευχαριστω , διοτι ειναι εξαιρετικης ποιοτητας δουλειες και εμαθα πολλα πραγματα που δεν ηξερα , αλλα και εκανα μαζι σας σκεψεις για το ψαρι που δεν ειχα κανει ποτε !. για παραδειγμα ειμαι 56 ετων και δεν ειχα σκεφτει ποτε την τοσο γλαφυρα εκφρασμενη απο εσας σκεψη : για φαντασου να επρεπε να στειλουμε κυνηγους να κυνηγησουν προκειμενου να φαμε μπριζολα !. Ελπιζω να μπορεσετε να συνεχισετε και να μαθουμε ακομα περισσοτερα ,ταυτοχρονα με την ωραια σας δουλεια με τις συνταγες !. Η διαφορα που βρισκω εγω με τις υπολοιπες παρομοιες ιστοσελιδες , ειναι οτι πιανετε καθε θεμα πολυ οργανωμενα δινοντας μας μια πολυ ολοκληρωμενη αποψη για καθε τι ,μη σταματωντας στην απαριθμηση των υλικων η της εκτελεσης , λετε δλδ και το πως και γιατι , πραγματα που λειπουν . ειστε πολυ αναλυτικος, καθολου ομως πληκτικος ,εχοντας μαλλον βαθεια αγαπη γι αυτο , αλλα και γνωση . Ευχαριστω και παλι , καλη συνεχεια και καλη δυναμη

Your email address will not be published. Required fields are marked *