Τα Μυστικά του Ψαριού – Επεισόδιο 3 (video)

ΜΥΣΤΙΚΑ ΨΑΡΙΟΥ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 3

Μάθαμε αρκετά για τα ψάρια στα πρώτα δύο επεισόδια (επεισόδιο 1 & επεισόδιο 2) και τώρα ήρθε η ώρα να μπούμε στα βαθιά. Να μιλήσουμε για το θέμα του κόστους και κυρίως για το μεγάλο θέμα της βιωσιμότητας της αλιείας

Η Τιμή

Μια άλλη διάκριση ανάμεσα στα ψάρια για τον καταναλωτή, είναι και η τιμή.
Κάτι που πρέπει να συνειδητοποιήσουμε είναι ότι κανείς δεν πρέπει να νιώθει υποχρεωμένος να αγοράσει ακριβά ψάρια για να τραφεί σωστά, γιατί ακόμη και πολλά ταπεινά ή φτηνά ψάρια είναι και διατροφικά εξαιρετικά και γευστικά πεντανόστιμα.

Άρα η λογική ‘το ακριβό είναι καλύτερο’, δεν ισχύει απαραίτητα στα ψάρια γιατί η τιμή δεν καθρεφτίζει τόσο την ποιότητα, όσο το έλλειμμα της προσφοράς σε σχέση με τη ζήτηση κάποιου ψαριού.

3 Mystika Psariou 2019-12-04 at 10.15.12

Μάλιστα εκεί που γίνεται ενδιαφέρον το δίλημμα των τιμών είναι ανάμεσα σε δυο ίδια ψάρια που το ένα είναι πελαγίσιο και το άλλο ιχθυοτροφείου.
Στο ιχθυοπωλείο συχνά συναντάτε δυο τσιπούρες, τη μία δίπλα στην άλλη, αλλά η αλανιάρα κοστίζει τρεις φορές όσο η προερχόμενη από υδατοκαλλιέργεια. Αυτό που πρέπει να καταλάβουμε είναι πως η αναλογία των τιμών δεν έχει να κάνει με την πραγματική αξία τους, δηλαδή με κάποια σημαντική ποιοτική, γευστική ή διατροφική διαφορά ανάμεσα στις δυο αυτές τσιπούρες.  Αυτή η διαφορά στις τιμές καθρεφτίζει κυρίως το γεγονός ότι το ιχθυοτροφείο θα έχει και αύριο και μεθαύριο την ίδια ποσότητα τσιπούρας προς πώληση, ενώ ο ψαράς δεν ξέρει αν θα έχει. Με άλλα λόγια το αλίευμα του ψαρά είναι σπάνιο, ενώ του ιχθυοτροφείου σίγουρο. Και στην ελεύθερη αγορά αυτό διαμορφώνει την υψηλή τιμή.

3 Mystika Psariou 2019-12-04 at 10.16.06

Το πρόβλημα της βιωσιμότητας

Αυτή η σκέψη όμως μας οδηγεί στο μεγάλο θέμα της βιωσιμότητας. Όποιον ψαρά κι αν ρωτήσετε θα σας πει πως κάθε πέρυσι και καλύτερα, όλο και σπανίζουν τα ψάρια, όλο και λιγότερα βρίσκει για να φέρει στην αγορά. Εσείς μπορεί να μην το νοιώθετε γιατί υπάρχουν μεγάλες εισαγωγές φρέσκων αλιευμάτων, και βλέπετε τους πάγκους του ψαρά γεμάτους, αλλά όλο και λιγότερα είναι απ’ τις θάλασσές μας.
Παρεμπιπτόντως όσα ψάρια είναι όντως Ελληνικά θα έπρεπε να αναγράφουν ως προέλευση την περιοχή της Μεσογείου, το FAO 37.

Έχουμε υπεραλιεύσει δραματικά τις θάλασσές μας, σε βαθμό που πολλά απ’ τα ψάρια που έρχονται στο τραπέζι μας δεν είχαν ποτέ την ευκαιρία να γεννήσουν έστω μια φορά. Ο ρυθμός αναπαραγωγής δεν μπορεί να αναπληρώσει όσα αλιεύονται και αυτό δεν συμβαίνει μόνο στην Ελλάδα αλλά παγκοσμίως.

Και όσο ο αναπτυσσόμενος κόσμος αυξάνεται τόσο και θα προσφεύγει στην καλύτερη μορφή πρόσληψης πρωτεΐνης που είναι το ψάρι.

Μυστικά Ψαριού - Επεισόδιο 3 - Fish from Greece

Η λύση στη βιωσιμότητα

Ποια είναι λοιπόν η βιώσιμη λύση για να συνεχίσουν να υπάρχουν ψάρια στις θάλασσές μας;

Η λύση έχει δύο σκέλη. Το πρώτο είναι αυστηροί κανονισμοί με ποσοστώσεις για την αλιεία κάθε είδους. Δηλαδή κάθε ψαράς δεν μπορεί να αλιεύσει πάνω από μια ποσότητα ανά είδος σε κάθε συγκεκριμένη εποχή.
Στην Ευρώπη οι κανονισμοί έχουν τεθεί και εφαρμόζονται σε μεγάλο βαθμό, με τις γνωστές βέβαια καταστρατηγήσεις που μεμονωμένοι ψαράδες κάνουν, είτε ψαρεύοντας με παράνομα μέσα ή υπερβαίνοντας την ποσότητα των αλιευμάτων που δικαιούνται. Αλλά σε γενικές γραμμές οι κανόνες στην Ευρώπη τηρούνται. Όπως είναι αναμενόμενο όμως, οι κανόνες αυτοί καταστρατηγούνται κυρίως απ’ τις χώρες του τρίτου κόσμου, που είτε δεν υπέγραψαν τις σχετικές συμφωνίες είτε δεν μπορούν να τις εφαρμόσουν κάνοντας συνήθως τα τραβά μάτια. Και βέβαια καταλήγουν στο ιχθυοπωλείο μας, ως εισαγωγές.

Μυστικά Ψαριού - Επεισόδιο 3 - Fish from Greece

Το δεύτερο σκέλος της λύσης είναι η ιχθυοκαλλιέργεια. Καθώς η παραγωγή της θάλασσας επιβάλλεται να μειωθεί, ενώ παράλληλα ο κόσμος αναζητά όλο και περισσότερο ψάρι στη διατροφή του, η ιχθυοκαλλιέργεια αποτελεί την ιδανική λύση. Και το πρώτο που πρέπει να γνωρίζουμε ότι στην Ευρώπη τηρούνται εξαιρετικά αυστηρές προδιαγραφές απ’ τους παραγωγούς και έτσι η διατροφική και γαστρονομική ποιότητα των ψαριών είναι εξαιρετική. Αυτό μάλιστα διασφαλίζεται τόσο από συχνούς κρατικούς ελέγχους αλλά και από τις πολύ αυστηρές προδιαγραφές που έχουν οι μεγάλες αλυσίδες supermarket, που είναι βασικοί πελάτες των μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας.
Η αλήθεια είναι ότι επειδή δεν βλέπαμε τι έχει μέσα της η θάλασσα και νομίζαμε ότι το απόθεμα ψαριών είναι ανεξάντλητο, αργήσαμε πολύ να συνειδητοποιήσουμε την ανάγκη για ιχθυοκαλλιέργεια! Αν το καλοσκεφτείτε, το ψάρι είναι η μόνη τροφή που αρχίσαμε να καλλιεργούμε συστηματικά τα τελευταία 100 χρόνια στον πλανήτη και μόνο τα τελευταία 30 κάτι στην Ελλάδα. Φανταστείτε κατ’ αναλογία σήμερα να βασίζαμε τη διατροφή μας από κρέας, σε κυνηγούς που θα σκοτώνανε άγριους Βίσωνες στα βουνά για να φάμε μπριζόλες.

Μυστικά Ψαριού - Επεισόδιο 3 - Fish from Greece

Είναι η φυσική εξέλιξη των πραγμάτων η ιχθυοκαλλιέργεια, απλά πρέπει να εξοικειωθούμε μαζί της.

Η ιχθυοκαλλιέργεια στην Ελλάδα πάντως καλό είναι να ξέρουμε ότι είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο. Το 80% της παραγωγής μας στην Ελλάδα πάει στο εξωτερικό, στις μεγάλες αγορές της Ευρώπης, και αυτό δείχνει μεταξύ άλλων την ποιότητα του προϊόντος μας. Μάλιστα η Ελληνική Οργάνωση Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας που εκπροσωπεί πάνω από 23 εταιρίες-μέλη με πάνω απ’ το 80% της εγχώριας παραγωγής, έχει προχωρήσει στο να θέσει οικειοθελώς κανόνες και πρότυπα, πολύ αυστηρότερα απ’ τις προδιαγραφές της ΕΕ. Ταυτόχρονα πλέον όλα τα ψάρια που παράγονται με αυτές τις απαιτητικές προδιαγραφές σε τροφή, συνθήκες διαβίωσης και περιβαλλοντικού σεβασμού έχουν τη σήμανση Fish from Greece, που λειτουργεί στην ουσία ως ποιοτική εγγύηση.

Μυστικά Ψαριού - Επεισόδιο 3 - Fish from Greece

Στο επόμενο επεισόδιο λοιπόν θα δούμε σε βάθος την Ελληνική ιχθυοκαλλιέργεια, γιατί είναι σε όφελός μας να καταναλώνουμε τα ψάρια που παράγονται μ’ αυτό τον τρόπο σε κάθε επίπεδο: οικονομικά, διατροφικά, γαστρονομικά και περιβαλλοντικά. Και σ’ αυτό θα συμφωνούσαν και όλα τα αλανιάρικα που έτσι θα έβρισκαν την ευκαιρία να επανακάμψουν τους πληθυσμούς τους.

Print Friendly, PDF & Email

Εραστής των απολαύσεων της ζωής, διαφημιστής κατ' επάγγελμα, υπερήφανος πατέρας τριών κοριτσιών, με πολλά ετερόκλητα ενδιαφέροντα και εμπειρίες στα 55 χρόνια που συμμετέχω στη κοινωνική ζωή της πρωτεύουσας και άλλων κωμοπόλεων Ευρώπης και Αμερικής. Έχω μάθει να περνάω καλά με πολλά, αλλά και με λίγα, με μια ανεπαίσθητη προτίμηση στην άνεση, να τ' ομολογήσω. Ασχολούμαι καθημερινά με τη μαγειρική απ' τα 25 μου και με τον καιρό αυτή απασχολεί όλο και μεγαλύτερο ποσοστό των νευρώνων του εγκεφάλου μου, κάτι που ελπίζουμε να οφείλεται στο πάθος και όχι στην μείωση των κυττάρων. Αν πληρωνόμουν για τα πάθη μου (και τα λάθη μου) θα ήμουν μέγας χορηγός του δημοσίου χρέους. Το γεγονός ότι φίλοι, γνωστοί αλλά και τα παιδιά μου με αποκαλούν “chef” με ιντριγκάρει ως προς το τι μπορεί να γίνω όταν επιτέλους ενηλικιωθώ. Λατρεύω το καλό σπιτικό φαγητό, απεχθάνομαι τις μετριότητες και όσο κι αν βασίζομαι στη δημιουργικότητα, τη γνώση και την τέχνη, θέλω παράλληλα να γνωρίζω το επιστημονικό “γιατί” πίσω απ' τη μαγειρική και όχι μόνον. Όσο μαθαίνω νιώθω ζωντάνια, όσο δημιουργώ και προσφέρω, αποκτώ λόγο ύπαρξης.

3 Comments

  • Reply December 13, 2019

    Anonymous Kreatofagous

    Συγχαρητήρια για όλα σας τα βίντεο Κε Παπαζυμουρη όλο με τόσο ωραία προσέγγιση προσεκτική. Ακόμα και άτομα σαν και εμένα που δεν το έχω με τη μαγειρική αν έχω το ταμπλετ ανοιχτό ή με μια μάτια πριν φτιάξω το φαγητό μας βοηθάτε να φάμε σωστο φαγητό πάνω από όλα.(εμένα σκοπός μου ούτως η άλλως δεν είναι να εντυπωσιάσω κάποιον με το αποτέλεσμα). Συνεχίστε δυνατά το σαιτ σας είναι στους σελιδοδείκτες μας στο ιντερνετ να μπαίνουμε γρήγορα ….

  • […] Τα Μυστικά του Ψαριού – Επεισόδιο 3 (video) […]

Leave a Reply

Leave a Reply