Όπως είπαμε και στο προηγούμενο άρθρο της σειράς, αυτά τα άρθρα γράφονται για να υπάρχει σημείο αναφοράς με γραπτό κείμενο για κάθε νέο επεισόδιο της βιντεο-σειράς. Υπενθυμίζω πως η αποστολή μου στη σειρά αυτή, είναι να παροτρύνω τον κόσμο να τρώει 2 φορές την εβδομάδα ψάρι στο σπίτι του, όπως συνιστούν και οι γιατροί, λύνοντας απορίες, και προτείνοντας λύσεις. Σ’ αυτό το επεισόδιο μιλάμε για τα περισσότερα είδη ψαριών που μας αφορούν στην Ελλάδα, πως τα μαγειρεύουμε και πως τα καθαρίζουμε.
Είδη ψαριών και μαγειρέματα
Στις θάλασσες μας υπάρχουν πάνω από 500 διαφορετικά είδη ψαριών αλλά ας ρίξουμε μια ματιά σε αυτά που συνήθως καταναλώνουμε και να πούμε πως μπορούμε να τα μαγειρέψουμε:
• Ξεκινώντας απ’ τα μικρά ψάρια, η μαρίδα και η αθερίνα είναι δύο πολύ δημοφιλή είδη που λόγω μεγέθους δεν χρειάζεται καν να τα καθαρίσουμε, τα τρώμε τηγανητά όπως είναι, ολόκληρα. Πανεύκολα και είναι ωραίος μεζές, αρκεί να είναι πολύ φρέσκα μια και τα τρώμε ολόκληρα. Απ’ τα μικρά, επίσης ο γαύρος είναι ιδιαίτερα ωφέλιμος, λίγο μπελάς στο καθάρισμα, αλλά γίνεται πολύ νόστιμος τηγανητός ή στο φούρνο, πλακί και βέβαια μαρινάτος, Επίσης τον απολαμβάνουμε παστό, ως αντζούγια, (είναι το ίδιο πράγμα αντζούγια και γαύρος).
• Πηγαίνοντας σε λίγο πιο μεγάλα ψαράκια για μένα ξεχωρίζουν η σαρδέλα και η γόπα που ενώ θα μπορούσαν να γίνουν τηγανητά, είναι υπέροχα ως ψητά. Φτηνά, ωφέλιμα και εξαιρετικά νόστιμα.
• Το μπαρμπούνι και η κουτσομούρα είναι δυο απ’ τα πιο αγαπημένα Ελληνικά ψάρια που μυρίζουν ιώδιο. Ένα χαρακτηριστικό τους είναι ότι επηρεάζεται η γεύση της σάρκας τους, απ’ τη τραγάνα που βοσκάνε και έτσι διαφοροποιούνται γευστικά ανά περιοχή. Είθισται να τα κάνουμε τηγανητά αλλά σε μεγάλο μέγεθος και ειδικά τα πετρομπάρμπουνα, παίζει και το ψητό.
• Μπαίνοντας στα λεγόμενα πρώτα ψάρια όπως τσιπούρα, φαγκρί, λαβράκι, συναγρίδα, αυτά που όλος ο κόσμος θέλει στο τραπέζι του, να πούμε πως εκτός από ψητά στη σχάρα και στο φούρνο, παίζουν και πιο δημιουργικές εκδοχές, όπως τηγανητό, ποσέ, ή σεβίτσε ή και καρπάτσιο. Και σας υπόσχομαι πως θα επανέλθουμε σε επόμενο επεισόδιο με απλές και νόστιμες συνταγές, ειδικά γι’ αυτά, αλλά μέχρι τότε δείτε αυτές τις δύο κλασικές εδώ και εδώ.
• Σ’ αυτή την κατηγορία των πρώτων ψαριών ανήκουν και τα κλασικά μεγάλα πετρόψαρα όπως ο ροφάς, η στήρα και η σφυρίδα, αλλά εγώ θα πρόσθετα σ’ αυτά και τη σκορπίνα. Όλα αυτά τρώγονται με πολλούς τρόπους από σούπα, ως ψητό, ή και μαγειρευτό, αλλά όποιος δεν έχει δοκιμάσει σκορπίνα ψητή στα κάρβουνα πραγματικά έχει χάσει.
• Ο μπακαλιάρος, είναι ένα εξαιρετικά δημοφιλές ψάρι στην Ελλάδα που μπορεί να μαγειρευτεί με πολλούς διαφορετικούς τρόπους από τηγανητός, ως βραστός ανάλογα και με το μέγεθος και χαρακτηρίζεται απ’ τη πολύ λεπτή γεύση του και το γεγονός ότι είναι εύκολος στο καθάρισμα, οπότε θεωρείται και ιδανικός για παιδιά.
• Ένα αντίστοιχο ρόλο μπορεί να παίξει και ο κρανιός, ένα είδος που πρόσφατα ξεκίνησε στην ιχθυοκαλλιέργεια στην Ελλάδα. Ο κρανιός είναι ένα είδος ψαριού που μοιάζει πολύ με το μυλοκόπι, έχει πολύ λεπτή γεύση και μαλακή, λευκή σάρκα και άρα είναι και αυτός ιδανικός για τα παιδιά.
• Στο βυθό βρίσκονται αρκετά ψάρια που είναι επίπεδα, με πιο γνωστά στην Ελλάδα τη γλώσσα, το καλκάνι και τη πεσκανδρίτσα. Τα δυο πρώτα με πολύ λεπτές γεύσεις θέλουν ιδανικά τηγάνισμα σε βούτυρο να τα νοστιμέψει, ενώ η πεσκανδρίτσα που έχει πολύ ιδιαίτερη γεύση και υφή μπορεί ανάλογα και με το μέγεθος να γίνει από σούπα, ως τηγανητή, και μαγειρευτή.
• Μια ακόμη κατηγορία ψαριών που είναι δημοφιλή είναι τα διάφορα αφρόψαρα με τόνο, παλαμίδα, σκουμπρί και κολιό να ανήκουν σ αυτή τη κατηγορία. Εδώ το αρκετά πιο λιπαρό κρέας, επιβάλλει να γίνουν ψητά.
• Περιφερειακά σ’ αυτά υπάρχει και το ευγενές μαγιάτικο που τρώγεται συχνά ως φέτα, αλλά και το γοφάρι, ψάρια κυνηγοί, πολύ νόστιμα που γίνονται επίσης ψητά.
• Τέλος να πούμε για τον ξιφιό που συνήθως τρώγεται ψητός σε φέτες και τον γαλέο, που γίνεται τηγανητός. Για σολομό δεν μιλάω μια και αναφέρομαι αποκλειστικά στα Ελληνικά ψάρια.
Καθάρισμα Ψαριών
Τα περισσότερα απ’ αυτά τα ψάρια που αναφέρθηκαν, θέλουν καθάρισμα πριν μαγειρευτούν. Αν και πλέον το αναλαμβάνουν οι ιχθυοπώλες οφείλουμει να ξέρουμε τα τρία (+1) βασικά στάδια για το καθάρισμα τους:
1. Το πρώτο που κάνουμε είναι το ξελέπισμα, είτε με ειδικό εργαλείο είτε με ένα μαχαίρι. Πάντα ξεκινάμε από εδώ γιατί αν ανοίξουμε τη κοιλιά είναι πολύ δύσκολο μετά να ξελεπίσει κανείς το ψάρι.
2. Ξεβγάζουμε και προχωράμε στο δεύτερο στάδιο, να αφαιρέσουμε τα εντόσθια.
Τα εντόσθια στα αλανιάρικα ψάρια περιέχουν τροφές μισοχωνεμένες και άρα πρέπει να τα αφαιρέσουμε για να μην αυξήσουν το μικροβιακό φορτίο και συντελέσουν στο να χαθεί η φρεσκάδα πριν την ώρα της. Όμως στα ψάρια με την ετικέτα Fish from Greece το πρωτόκολλο λέει να μην ταΐζονται για 4 μέρες πριν αλιευτούν, ακριβώς για να είναι τα εντερά τους καθαρά από μικροβιακό φορτίο. Το ιδανικό μαχαίρι εδώ είναι το “παπαγαλάκι” και ξεκινάτε το κόψιμο από πίσω προς τα μπρος ανοίγοντας τη κοιλιά. Αφού ανοίξετε καλά, μπορείτε σιγά-σιγά ν’ αφαιρέσετε τα εντόσθια με το χέρι.
3. Ανοίγωντας την κοιλιά, διευκολύνεται εμμέσως και η πρόσβαση προς το τελευταίο πράγμα που πρέπει να αφαιρέσετε, τα βράγχια. Εδώ είναι που θέλει προσοχή να μην κοπεί κανείς, ειδικά σε πιο μεγάλα ψάρια, καθώς θέλει δύναμη ή βέβαια ένα πολύ καλό μαχαίρι. Στις περισσότερες περιπτώσεις όμως, απλά τα τραβάτε και τα ξεριζώνετε.
4. Ένα μικρό μυστικό για το καθάρισμα μεγάλων ψαριών που θα κάνετε σούπα, είναι να μην ξεχνάτε να καθαρίσετε τον νοτιαίο μυελό απ’ την σπονδυλική στήλη, (μοιάζει με πηχτό αίμα) για να μην βαρύνει γευστικά τη σούπα.
Με την ευκαιρία που παρουσιάζουμε τα διάφορα δημοφιλή ψάρια σ’ αυτό το άρθρο, σας παραθέτω πιο κάτω ένα πίνακα που έχει όλες τις ονομασίες των ψαριών και θαλασσινών που συναντάμε στην Ελλάδα, σε Ελληνικά, Αγγλικά, και Γαλλικά και επιπλέον την επιστημονική ονομασία, κάτι που είναι συχνά χρήσιμο να γνωρίζει κανείς.
ΕΛΛΗΝΙΚΑ | ENGLISH | FRENCH | ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ |
Αθερίνα | Sand smelt/ silversides/whitebait | Joël | Atherina boyeri |
Αστακός | Lobster | Homard | Palinurus sp. |
Αχινοί | Sea-urchin | Oursin-pierre | Paracentrotus lividus |
Βακαλάος | Cod/hake | Merlu commun | Merluccius merluccius |
Βλάχος | Dogtooth grouper | Mérou gris | Epinephelus caninus |
Γαλέος | Tope | Emissole techetѐe | Mustelus sp. |
Γαρίδα | Shrimp (μικρή) / Prawn (μεγάλη) | Crevette rose du large | Parapenaeus longirostris |
Γαύρος | Anchovy | Anchois | Engraulis encrasicolus |
Γλώσσα | Common sole | Sole | Solea vulgaris |
Γόπα | Bogue | Bogue | Boops boops |
Γοφάρι | Bluefish | Tassergal | Pomatomus saltator |
Γυαλιστερή | Smooth clam | Vernis faure | Callista chione |
Γύλος | Rainbow wrasse | Girelle | Coris julis |
Δράκαινα | Greater weever | Grande vive | Trachinus draco |
Ζακέτα | Spotted flounder | Feuille | Citharus linguatula |
Ζαργάνα | Garfish | Orphie | Belone belone |
Θράψαλο | Southern/Broadtail shortfin squid | Encornet rouge | Illex coindeti |
Καβούρι | Crab | Araignée | Maja sp., Portunus sp. |
Καλαμάρι | Common squid | Encornet | Loligo vulgaris |
Καλκάνι | Brill / Turbot | Barbue | Scophthalmus rhombus |
Καπόνι | Piper, Gurnard | Grondin | Trigla sp. |
Καραβίδα | Scampi/Dublin Bay prawn/Norway lobster | Langoustine | Nephrops norvegicus |
Καρχαρίας | Shark | Requin | Carcharodon carcharias |
Κεντρόνια | Atlantic spiny/ piked dogfish | Aiguillat | Squalus acanthias |
Κέφαλος | Grey mullet | Mulet | Mugil cephalus |
Κοκκάλι | White trevally | Carangue dentue | Caranx dentex |
Κολιός | Pacific/Chub mackerel | Maquereau | Scomber japonicus |
Κουτσομούρα | Red mullet | Rouget-barbet de vase | Mullus barbatus |
Κυδώνι | Warty venus/ saltwater clam | Praire | Venus verrucosa |
Κυνηγός | Common dolphinfish | Coryphѐne | Coryphaena hippurus |
Λακέρδα | Skipjack tuna | Bonite à ventre rayé | Euthynnus pelamis |
Λαυράκια | Seabass | Bar | Dicentrarchus labrax |
Λιθρίνι | Common Pandora | Pageot | Pagellus erythrinus |
Λίτσα | Leerfish/Garrick | Liche né-bé | Lichia amia |
Λούτσος | European/Mediterranean barracuda | Bѐcune | Sphyraena sphyraena |
Μαγιάτικο | Greater amberjack | Sériole couronnée | Seriola dumerili |
Μαρίδα | Picarel | Picarel | Spicara smaris |
Μελανούρι | Saddled seabream/oblade | Oblade | Oblada melanura |
Μένουλα | Blotched picarel | Gerle | Spicara maena |
Μοσκιός | Horned/musky octopus | Poulpe blanc | Eledone spp |
Μουγγρί | European conger eel | Congre | Conger conger |
Μουδιάστρα | Common/ocellate torpedo/Eyed electric ray | Torpille ocellée | Torpedo torpedo |
Μουρμούρα | Striped seabream/sand steenbras | Marbré | Lithognathus mormyrus |
Μουσμούλι | Axillary/Spanish seabream | Pageot acarnѐ | Pagellus acarne |
Μπαλάς | Large-eye dentex | Denté à gros yeux | Dentex macrophthalmus |
Μπαρμπούνι | Red surmullet/ red mullet | Rouget-barbet de roche | Mullus surmuletus |
Μύδι | Mediterranean mussel | Moule | Mytilus galloprovincialis |
Μυλοκόπι | Shi drum/Bearded umbrine | Ombrine côtiѐre | Umbrina cirrosa |
Ξιφίας | Swordfish/broadbill | Espadon | Xiphias gladius |
Παλαμίδα | Atlantic bonito | Bonite à dos rayé | Sarda sarda |
Πέρκες | Painted/pointed comber | Serran-écriture | Serranus scriba |
Πεσκανδρίτσα | Anglerfish | Baudroie | Lophius spp |
Πέστροφα | Brown/Sea Trout | Truite | Salmo trutta |
Προσφυγάκι | Blue whiting | Merlan bleu | Micromesistius poutassou |
Ρίνα | Angelshark/monkfish | Ange de mer | Squatina squatina |
Ροφός | Dusky grouper | Mérou noir | Epinephelus guaza |
Σαλάχι | Ray/Skate | Raie | Raja sp |
Σάλπα | Salema/dreamfish/salema porgy/cow bream/goldline | Saupe | Sarpa salpa |
Σαργός | Sargo/White seabream | Sar | Dilplodus sargus |
Σαρδέλα | Pilchard/sardine | Sardine | Sardina pilchardus |
Σαυρίδι | Horse mackerel/scad | Chinchard | Trachurus spp. |
Σηκιός | Brown meagre/corb | Corb | Sciaena umbra |
Σκαθάρι | Black seabream/old wife | Dorade grise | Spondyliosoma cantharus |
Σκάρος | Parrotfish | Perroquet-vieillard | Sparisoma cretense |
Σκορπίνα | Red scorpion fish | Rascasse rouge | Scorpaena scrofa |
Σκυλόψαρο | Thintail/Green thresher | Renard | Alopias vulpinus |
Σμέρνα | Mediterranean moray eel | Muréne | Muraena helena |
Σολoμός | Atlantic salmon | Salmon | Salmo salar |
Σουπιά | Cuttle fish | Seiche | Sepia officinalis |
Σπαθόψαρο | Silver scabbardfish/frostfish | Sabre argenté | Lepidopus caudatus |
Σπάρος | Annular sea bream | Sparaillon | Diplodus annularis |
Στήρα | Golden/Gold Blotch Grouper | Mérou badѐche | Epinephelus costae |
Στρείδι | European flat oyster | Huitre | Ostrea edulis |
Συναγρίδα | Common dentex | Denté | Dentex dentex |
Σφυρίδες | White grouper | Mérou blanc | Epinephelus aeneus |
Τονάκι | Little tunny/spotted bonito | Thonine | Euthynnus alletteratus |
Τόνος | Bluefin tuna | Thon rouge | Thunnus thynnus |
Τόνος μακρόπτερος | Longfin tuna/Albacore | Germon | Thunnus alalunga |
Τσαούσης | Pink Dentex | Gros denté rose | Dentex gibbosus |
Τσιπούρα | Gilt-head/silver seabream/ Snapper | Dorade royale | Sparus aurata |
Φαγγρί, Μερτζάνι | Seabream / Red Porgy | Pagre | Pagrus pagrus |
Φρίσσα | Round sardinella | Allache | Sardinella aurita |
Χάνος | Comber/Gaper | Serran-chѐvre | Serranus cabrilla |
Χειλού | Wrasse | Vieille | Labrus sp. |
Χέλια | European Eel | Anguille | Anguila anguila |
Χελιδονόψαρο | Flying Gurnard/Batfish | Grondin volant | Dactylopterus volitans |
Χριστόψαρο | John Dory/St Peter’s fish/Gallocristo | Saint-Pierre | Zeus faber |
Χταπόδι | Octopus | Pieuvre | Octopus vulgaris |
Χτένι | Scallop/saltwater clam | Coquille | Pecten Sp. |
Στο επόμενο επεισόδιο θα μιλήσουμε για την διάκριση των ψαριών ανάλογα με την τιμή και θα μπούμε στο πιο σημαντικό θέμα της σειράς, το θέμα της βιωσιμότητας της αλιείας.
«Τα Μυστικά του Ψαριού», μια σειρά του Cucina Caruso για το Ελληνικό ψάρι ιχθυοκαλλιέργειας - Fish from Greece
[…] Τα Μυστικά του Ψαριού – επεισόδιο 2 (video) […]