Τα μυστικά του Ψαριού – Επεισόδιο 1 (video)

Mystika Psariou Epeisodio 1

Εισαγωγή στη σειρά “τα Μυστικά του Ψαριού”

Τα μυστικά του ψαριού είναι η νέα σειρά του Cucina Caruso που έχει σαν στόχο να φωτίσει τις άγνωστες πλευρές θεμάτων σχετικών με το ψάρι και να δώσει ιδέες, λύσεις και τεκμηριωμένη πληροφόρηση, προκειμένου πολλά από τα προβλήματα και τις δικαιολογίες που δηλώνει ο κόσμος σε έρευνες που έχουμε στα χέρια μας, να πάψουν να αποτελούν εμπόδια στην αύξηση της οικιακής κατανάλωσης ψαριού.

Τα μυστικά του ψαριού - ιχθυοκαλλιέργεια

Η αποστολή μας είναι μέσα από αυτή τη σειρά να πείσουμε όσους περισσότερους Έλληνες να τρώνε δύο φορές την εβδομάδα ψάρι, όπως ακριβώς συνιστούν οι γιατροί.

Τα μυστικά του ψαριού - ιχθυοκαλλιέργειαΣυνεργάτες και χορηγοί σ’ αυτή την ευγενή αποστολή είναι η ΕΛ.Ο.Π.Υ. , η Ελληνική Οργάνωση Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας που αριθμεί σήμερα 23 εταιρίες-μέλη που εκπροσωπούν πάνω από το 90% της εγχώριας παραγωγής ψαριών υδατοκαλλιέργειας.

 

Τα μυστικά του ψαριού - ιχθυοκαλλιέργειαΤα μέλη της ΕΛ.Ο.Π.Υ. μάλιστα, λανσάρουν μια κοινή ταυτότητα για τα ψάρια παραγωγής τους, το Fish from Greece, που θα σηματοδοτεί τα ψάρια σε Ελλάδα και Εξωτερικό, πέρα από την επωνυμία της κάθε συγκεκριμένης εταιρίας.

Η σήμανση Fish from Greece σημαίνει στη πράξη, ότι το συγκεκριμένο ψάρι έχει μεγαλώσει, τραφεί, αλιευθεί και συντηρηθεί με προδιαγραφές πολύ αυστηρότερες από αυτές της Ε.Ε., βάσει ενός ιδιωτικού προτύπου πιστοποίησης που εφαρμόζεται εθελοντικά απ’ τα 23 μέλη της ΕΛ.Ο.Π.Υ., προκειμένου να εξασφαλίζουν/χαρακτηρίζουν την καλύτερη δυνατή ποιότητα.

τα μυστικά του ψαριού - ιχθυοκαλλιέργεια

Αλλά γι’ αυτό θα μιλήσουμε πιο εκτενώς σε επόμενα επεισόδια.

Σε κάθε επεισόδιο πέρα απ το βίντεο, θα καταγράφω και σε άρθρο όλα τα βασικά σημεία της αφήγησης προκειμένου να υπάρχει και ένα γραπτό σημείο αναφοράς. Η λογική της αφήγησης ξεκινά στο πρώτο επεισόδιο απ’ τα βασικά οφέλη της κατανάλωσης ψαριού, εντοπίζει το πρόβλημα που έχουμε στην Ελλάδα και ξεκινά να δίνει λύσεις με πρώτη, τη μεγαλύτερη απορία που θέτει ο κόσμος, το πως δηλαδή να αναγνωρίζει το φρέσκο ψάρι. Δείτε το εδώ, ιδανικά σε μεγάλη οθόνη και ταξιδέψτε στο κόσμο του ψαριού μαζί μας!

Τα επόμενα 3 επεισόδια που γυρίστηκαν φέτος, θα δημοσιευτούν τις επόμενες τρεις Παρασκευές (29/11, 6/12 & 13/12). Έτσι στο 2ο επεισόδιο θα γνωρίσουμε τα βασικά ψάρια που καταναλώνουμε στην Ελλάδα και τους τρόπους μαγειρέματός τους και σαν πρακτική πληροφόρηση θα μάθουμε το πως καθαρίζεται ένα ψάρι. Στο 3ο επεισόδιο θα κάνουμε μια διάκριση των ψαριών ανάλογα με τη τιμή, θα καταλάβουμε πως και τι την επηρεάζει και στη συνέχεια θα συνειδητοποιήσουμε το τεράστιο πρόβλημα της βιωσιμότητας της αλιείας για να καταλήξουμε στο ότι η μια απ’ τις λύσεις σ’ αυτό το τεράστιο θέμα, είναι η υδατοκαλλιέργεια. Τέλος στο 4ο επεισόδιο της σειράς, θα λύσω όλες τις καταγεγραμμένες απορίες βάσει ερευνών που έχω διαβάσει και αφορούν στα ψάρια ιχθυοτροφείου, επισκεπτόμενος μια μονάδα που παράγει Fish from Greece.
Στα επόμενα 4 επεισόδια τα οποία θα βγουν μέσα στο 2020, θα μπούμε στη κουζίνα για να δούμε πρακτικές, εύκολες και νόστιμες συνταγές που θα βοηθήσουν τον καθένα να αυξήσει τη κατανάλωση ψαριού στην οικογένειά του όπως προστάζουν οι σύγχρονοι διατροφικοί κανόνες. Έτσι θα απολαύσετε μια σειρά που ξεκινά σε ντοκυμενταρίστικη λογική, μοιράζοντας νέα γνώση και πληροφορία, πριν καταλήξει την επόμενη χρονιά, στη πιο οικεία φόρμα των συνταγών.

Ας δούμε λοιπόν ποιες είναι οι βασικές πληροφορίες που περιέχονται στο 1ο επεισόδιο.

Τα μυστικά του ψαριού - ιχθυοκαλλιέργεια

Η διατροφική αξία του ψαριού

• Το ψάρι είναι μια απ’ τις πιο σημαντικές πηγές διατροφής στον κόσμο.

Ποιοτικά το ψάρι είναι ίσως η καλύτερη πηγή πρωτεΐνης, καθώς είναι χαμηλή σε κορεσμένα λιπαρά και με σαφώς λιγότερες θερμίδες από το κρέας και το κοτόπουλο. Άρα είναι πολύ πιο υγιεινή επιλογή από όλα τα κρεατικά.

Χάρη στα Ω3 λιπαρά που περιέχει λειτουργεί προστατευτικά για την καρδιά και το κυκλοφοριακό σύστημα, καθώς μειώνει τα περιβόητα τριγλυκερίδια στο αίμα, αποτρέποντας εγκεφαλικά και καρδιακά επεισόδια.
Οι επιστήμονες μάλιστα έχουν βρει και έναν σαφή συσχετισμό ανάμεσα στην κατανάλωση ψαριού και τα χαμηλά επίπεδα κατάθλιψης σε πληθυσμούς που τρώνε συχνά ψάρι.

Καθόλου τυχαία λοιπόν βάσει όλων αυτών, οι γιατροί συνιστούν την κατανάλωση ψαριού τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα.

Τα μυστικά του ψαριού - ιχθυοκαλλιέργεια

Κατανάλωση στην Ελλάδα

Θα φανταζόταν κανείς ότι στην Ελλάδα καταναλώνουμε πολύ ψάρι…

• Στην Ελλάδα η σχέση μας με τη θάλασσα και το ψάρι πάει αιώνες και είναι στενή. Από τη διεθνώς αναγνωρίσιμη κυκλαδίτικη τοιχογραφία του Ψαρά στη Σαντορίνη που χρονολογείται από το 1650 π.Χ. ως τα σήμερα, η σχέση αυτή εξακολουθεί ν’ αποτυπώνεται συχνά και πυκνά σε όλες τις εκφάνσεις τις τέχνης και βέβαια και της πραγματικής ζωής.
• Εξάλλου, παραδοσιακά, η παραγωγή μας σε αλιεύματα κάθε είδους παραμένει αρκετά υψηλή σε απόλυτα μεγέθη αθροίζοντας την παραδοσιακή αλιεία και την ιχθυοκαλλιέργεια.

Το περίεργο είναι όμως το ότι αν και θεωρούμε ότι η Ελλάδα είναι ταυτισμένη με το καλό ψάρι, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της ΕΛ.Ο.Π.Υ., η κατά κεφαλήν κατανάλωση ψαριού στη χώρα μας είναι μόνο 17,3 κιλά/χρόνο, δηλαδή 32% χαμηλότερα από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι 25,5 και σχεδόν μισή απ’ τη Πορτογαλία με 32,2.
Συγκλονιστικό ε;

Τα μυστικά του ψαριού - ιχθυοκαλλιέργεια

• Πώς λοιπόν ερμηνεύεται αυτή η δυσανάλογη σχέση μεταξύ της μεγάλης παραγωγής και σχετικά μικρής κατανάλωσης, σε μια νησιωτική χώρα γεμάτη θάλασσα;
• Η πρώτη εξήγηση είναι ότι το 90% της παραγωγής μας, πηγαίνει στις εξαγωγές και εδώ μιλάμε για ιχθυοκαλλιέργειες βέβαια.
• Αυτό είναι προφανώς πολύ καλό για όλους μας, αλλά παράλληλα υπάρχει και ένα άλλο πολύ σημαντικό θέμα…
Αυτό που έχω δει, μέσα από έρευνες και μελέτη της συμπεριφοράς των Ελλήνων, είναι ότι εκτός σπιτιού σχετικά εύκολα “πάμε για ψαράκι”, αν και όχι πάρα πολύ συχνά.
Στο δικό μας σπίτι όμως, αντιμετωπίζουμε μια σειρά θέματα που μας εμποδίζουν να βάλουμε αυτή τη πολύτιμη διατροφικά τροφή στην καθημερινότητα μας και μάλιστα στη συχνότητα που πρέπει.
Αποστολή μου σ’ αυτή τη σειρά είναι να διευκολύνω τον κόσμο στο να αυξήσει την κατανάλωση ψαριού στο σπίτι του, λύνοντας απορίες , προτείνοντας λύσεις και ιδέες και αίροντας τα εμπόδια στην κατανάλωση του.

Τα μυστικά του ψαριού - ιχθυοκαλλιέργεια

Και είναι εντυπωσιακό το πόσα λίγα πράγματα ξέρουμε για το ψάρι αν και θαλασσινός λαός.

Πως αναγνωρίζω το Φρέσκο Ψάρι;

Το πιο βασικό ερώτημα που θέτει ο κόσμος στις έρευνες που διάβασα, είναι το πως θα καταλάβει ότι το ψάρι που θ’ αγοράσει για το σπίτι είναι φρέσκο; Πως θάναι σίγουρος; Δεν ξέρει, λέει!

Καταρχάς να πούμε πως σήμερα μια σειρά από παράγοντες μαζί με το αυστηρό πλαίσιο διάθεσης προϊόντων έχουν σε μεγάλο βαθμό εξαλείψει το πρόβλημα διάθεσης ψαριών που δεν είναι φρέσκα, στο οργανωμένο εμπόριο. Αλλά εμείς οφείλουμε να ξέρουμε τι πρέπει να δούμε σε ένα ψάρι.

Τα μυστικά του ψαριού - ιχθυοκαλλιέργεια

Τέσσερα στοιχεία μας δείχνουν τη φρεσκάδα σε ένα ψάρι: η μυρωδιά, το μάτι, τα βράγχια και το σώμα

Τα μυστικά του ψαριού - ιχθυοκαλλιέργεια

• Αν μυρίζει βαριά, δεν χρειάζεται να ψάξουμε κάτι άλλο, η μυρωδιά προέρχεται από το γεγονός ότι τα βακτήρια κάνουν πάρτι και έχουν αλλοιώσει τη σάρκα του ψαριού… το ξεχνάμε και πάμε γι’ άλλα!
• Το μάτι τώρα… πρέπει να΄ ναι λαμπερό, τσακίρικο, να λάμπει, όχι θολό!

Τα μυστικά του ψαριού - ιχθυοκαλλιέργεια
• Τα βράγχια, όσο πιο κόκκινα είναι, τόσο πιο φρέσκο είναι το ψάρι.
• Τέλος, στο σώμα, πιέζουμε και βλέπουμε πόσο σφριγηλό είναι, θέλουμε η σάρκα να επανέλθει μετά να μην είναι μαλακή. Όταν μάλιστα βλέπετε το ψάρι να έχει νεκρική ακαμψία, είναι σίγουρα πρόσφατα αλιευμένο.

Τα μυστικά του ψαριού - ιχθυοκαλλιέργεια

• Ένα μικρό μυστικό που λίγοι γνωρίζουν, έχει να κάνει με μια βλεννώδη ουσία που κάποιες φορές βλέπουμε πάνω στα ψάρια. Κόντρα στη φυσική μας αντίδραση να θεωρήσουμε αυτό ως πρόβλημα, η βλέννα αυτή είναι σημάδι φρεσκάδας και αγνότητας. Τα ψάρια καλύπτονται απ’ αυτή τη βλεννώδη ουσία μέσα στη θάλασσα που λειτουργεί ως αμυντική προστασία τους απέναντι σε βλαβερά μικρόβια και μικροοργανισμούς. Όταν λοιπόν αλιεύονται, την έχουν πάνω τους. Όσο περνά ο χρόνος, και οι ψαράδες τα μεταφέρουν από πάγο σε πάγο και τα πλένουν, η ουσία φεύγει. Άρα αν δούμε ένα ψάρι να την έχει είναι σημάδι ότι είναι πρόσφατα αλιευμένο και μάλιστα δεν έχει κανείς επέμβει να τη βγάλει, άρα είναι καλό! Αν η βλέννα λείπει απ’ την άλλη, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι πρόβλημα, μια και οι ψαράδες τα πλένουν τα ψάρια για να γυαλίζουν, μια και ο κόσμος δεν αναγνωρίζει τη βλέννα ως σημάδι φρεσκάδας. Αλλά τώρα εσείς ξέρετε….
Στο επόμενο επεισόδιο που θα δημοσιευτεί την επόμενη Παρασκευή, θα μιλήσουμε για τα βασικά είδη ψαριών που αγοράζει ο κόσμος, τον τρόπο που μαγειρεύονται συνήθως και θα σας δείξω πως καθαρίζουμε ένα ψάρι, μιας και εκεί υπάρχουν αρκετές απορίες, παρόλο που σιγά-σιγά, τον καθαρισμό αναλαμβάνει ο ιχθυοπώλης.

Τα μυστικά του ψαριού - ιχθυοκαλλιέργεια

Και μην ξεχνάτε:
2 φορές την εβδομάδα, τρώμε ψάρι!

Print Friendly, PDF & Email

Εραστής των απολαύσεων της ζωής, διαφημιστής κατ' επάγγελμα, υπερήφανος πατέρας τριών κοριτσιών, με πολλά ετερόκλητα ενδιαφέροντα και εμπειρίες στα 55 χρόνια που συμμετέχω στη κοινωνική ζωή της πρωτεύουσας και άλλων κωμοπόλεων Ευρώπης και Αμερικής. Έχω μάθει να περνάω καλά με πολλά, αλλά και με λίγα, με μια ανεπαίσθητη προτίμηση στην άνεση, να τ' ομολογήσω. Ασχολούμαι καθημερινά με τη μαγειρική απ' τα 25 μου και με τον καιρό αυτή απασχολεί όλο και μεγαλύτερο ποσοστό των νευρώνων του εγκεφάλου μου, κάτι που ελπίζουμε να οφείλεται στο πάθος και όχι στην μείωση των κυττάρων. Αν πληρωνόμουν για τα πάθη μου (και τα λάθη μου) θα ήμουν μέγας χορηγός του δημοσίου χρέους. Το γεγονός ότι φίλοι, γνωστοί αλλά και τα παιδιά μου με αποκαλούν “chef” με ιντριγκάρει ως προς το τι μπορεί να γίνω όταν επιτέλους ενηλικιωθώ. Λατρεύω το καλό σπιτικό φαγητό, απεχθάνομαι τις μετριότητες και όσο κι αν βασίζομαι στη δημιουργικότητα, τη γνώση και την τέχνη, θέλω παράλληλα να γνωρίζω το επιστημονικό “γιατί” πίσω απ' τη μαγειρική και όχι μόνον. Όσο μαθαίνω νιώθω ζωντάνια, όσο δημιουργώ και προσφέρω, αποκτώ λόγο ύπαρξης.

8 Comments

 • Reply November 22, 2019

  ΔΑΜΙΑΝΟΣ ΜΠΙΣΧΙΝΙΩΤΗΣ

  Εύγε κύριε Παπαζυμούρη για την πρωτοβουλία σας.

  Είμαι πατέρας τριών αγοριών που πάνε όλα στο δημοτικό σχολείο και φροντίζω (μαζί με την σύζυγο) να τρώνε τουλάχιστον 1 φορά την εβδομάδα ψάρι. Αναμένω εναγωνίως τα επόμενα επεισόδια και συνταγές για ψάρι.

  Με εκτίμηση

  Δαμιανός Μπισχινιώτης

  • Πολύ καλά κάνετε! Είμαι τυχερός που ο χορηγός υποστήριξε αυτη την ιδέα και μια τέτοια παραγωγή.

 • Reply November 22, 2019

  Κωνσταντίνος Σιφνάκης

  Θερμά συγχαρητήρια και για αυτήν τη σειρά videos, που μας εισάγουν στα μυστικά του ψαριού. Πιστεύω, ότι θα είναι το ίδιο ενδιαφέροντα και χρήσιμα, όπως και τα μυστικά του ψήστη.
  Χαίρομαι, γιατί μέσα από το ιστολόγιό σας έχουμε βελτιώσει το εβδομαδιαίο σιτηρέσιό μας.
  Εύχομαι υγεία και επιτυχίες!

  • Νάστε καλά! Και γω αισθάνομαι ότι τέτοιο περιεχόμενο είναι πολύ πιο χρήσιμο από 2-3 συνταγούλες.

 • Reply November 27, 2019

  ΜΑΡΙΑ ΜΠ.

  Καλημέρα σας !
  ειμαι πολυ πολυ φανατική οπαδος σας οχι μονο για τις συνταγες σας αλλα και για την κουλτουρα και την ποιοτητα που αποπνεεται με οτι παρουσιαζετε !
  Συγχαρητηρια για το νεο σας εγχειρημα , πραγματικα το περιμενω πως και πως γιατι θα ηθελα το ψαρι στην οικογενεια μας να αποκτησει πρωταγωνιστικη θεση !!
  ευχομαι τα καλυτερα !!!

 • Reply December 16, 2019

  Φαιη

  Εξαιρετικό περιεχόμενο,παρουσίαση και αισθητική! Νιώθω ότι οι μαγειρικές μου ικανότητες και γνώσεις διευρύνονται με πολύ ωραίο τρόπο μέσα από την ιστοσελίδα σας…
  Keep up the amazing work;)

Leave a Reply

Leave a Reply