#menoumespiticookies: τα μπισκότα της σπιτικής θαλπωρής

εύκολα μπισκότα menoumespiti cookies ANZAC biscuits

Μια και #menoumespiti και η ιδέα του baking είναι εύκολα πραγματοποιήσιμη λόγω χρόνου και διάθεσης, σκεφτήκαμε να σας παρουσιάσουμε μια εύκολη συνταγή για cookies (μπισκότα βρώμης) που είναι νόστιμα, θρεπτικά, με απλά και υγιεινά συστατικά και χωρίς μεγάλη θερμιδική επιβάρυνση. Αλλά έχει κι’ άλλα πλεονεκτήματα η συγκεκριμένη ιδέα:

εύκολα μπισκότα menoumespiti cookies ANZAC biscuits

Τα #menoumespiticookies είναι μια συνταγή που θέλει μόνο 15’ προετοιμασία και 20’ ψήσιμο, και μπορείτε να την κάνετε με τα παιδιά σας, ως fun, δημιουργική απασχόληση!

Η ιδέα της συνταγής είναι βέβαια απ’ τη Σόφη που μου ανέφερε τα ANZAC  cookies ως μια ιδανική εύκολη συνταγή μπισκότων για να φτιάξει κανείς σπίτι σε λίγο χρόνο, παρέα με τα παιδιά του. Το όνομα ANZAC αναφέρεται στο Australia and New Zealand Army Corps που ήταν η δύναμη που έστειλαν οι δυο χώρες στην Ευρώπη κατά τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο. Λέγεται λοιπόν ότι οι  σύζυγοι που έμειναν πίσω, άρχισαν να ψήνουν αυτά τα cookies που βασίζονταν σε πολύ απλά υλικά που υπήρχαν σε κάθε σπίτι και να τα πουλάνε, προκειμένου να μαζέψουν χρήματα για να στηρίξουν οικονομικά το στρατιωτικό σώμα που είχε πάει στην Ευρώπη. Πολλές επίσης έστελναν τα cookies αυτά στους στρατιώτες στο μέτωπο για να τους εμψυχώσουν.

εύκολα μπισκότα menoumespiti cookies ANZAC biscuits

Μια και αυτές τις μέρες ζούμε αυτόν τον ιδιότυπο πόλεμο της πανδημίας  σκεφτήκαμε λοιπόν να μετονομάσουμε τα ANZAC cookies ή biscuits σε #menoumespiticookies για να αποτελέσουν μια ευχάριστη νότα στη καθημερινότητά μας, ειδικά όσων έχουν παιδιά στο σπίτι.  

Η αυθεντική συνταγή ANZAC είχε μέσα καρύδα, αλλά εμείς κάναμε και παραλλαγές με πορτοκάλι και με σοκολάτα, και γενικώς σας προτρέπουμε να παίξετε, όπως θα δείτε πιο κάτω.  
Ας μείνουμε σπίτι με #menoumespiticookies για να βγούμε απ’ αυτό, όλοι καλά και με υψηλό το ηθικό!

Χαρακτηριστικά της συνταγής:

Πανεύκολη συνταγή που σας δίνει εξαιρετικά σπιτικά cookies σε λίγο περισσότερο από μισή ώρα, με απλά , καθημερινά υλικά που μάλλον ήδη έχετε στο σπίτι. Η συνταγή αποτελεί βάση για εμπλουτισμό της γεύσης με διάφορα δευτερεύοντα υλικά που δίνουν γευστικό τόνο, όπως καρύδα, πορτοκάλι ή σοκολάτα που σας δείχνουμε εμείς, αλλά η λίστα εύκολα μεγαλώνει με λεμόνι, βανίλια, κανέλα , τζίντζερ κλπ. Απλά όχι όλα μαζί, ένα –ένα για να υπάρχει μια σαφήνεια στη γεύση. 

εύκολα μπισκότα menoumespiti cookies ANZAC biscuits

Σας δίνεται η δυνατότητα έτσι, να χωρίσετε τη ζύμη βάσης σε 2-3 μπολ και να βάλετε στο καθένα το υλικό που επιλέγει ο καθένας και στη συνέχεια να πλάσετε τα κουλουράκια και να τα ψήσετε όλα μαζί σε διαφορετικές σειρές ή και να τα μπλέξετε δολίως, ώστε να είναι έκπληξη η γεύση που θα δοκιμάσετε κάθε φορά. Μένοντας σπίτι άλλωστε, χρειάζεται κανείς κάποιες μικροεκπλήξεις για να αποσείσει την αναπόφευκτη βαρεμάρα.

Υλικά

125 γρ. βούτυρο Lurpak
1 κ.σ. μέλι
½ κ.γ. μαγειρική σόδα λιωμένη σε ζεστό νερό
90 γρ. νυφάδες βρώμης
100 γρ. ζάχαρη
190 γρ. αλεύρι
35 γρ. καρύδα (προαιρετικό)
ξύσμα από ένα πορτοκάλι (προαιρετικό)
100 γρ. λιωμένη κουβερτούρα (προαιρετικό)

εύκολα μπισκότα menoumespiti cookies ANZAC biscuits

Διαδικασία Παρασκευής:

1. Λιώνετε το βούτυρο

Λιώστε τη σόδα μέσα σε 15-20 ml. ζεστό νερό. Λιώστε σε κατσαρολάκι το βούτυρο σε ήπιο μάτι και με το που λιώνει προσθέστε τη σόδα με το νερό της και το μέλι και ανακατέψτε καλά. Αφαιρέστε απ’ το μάτι.

εύκολα μπισκότα menoumespiti cookies ANZAC biscuits

Βάλτε τον φούρνο σε προθέρμανση στους 150°C πάνω-κάτω.

2. Φτιάχνετε τη ζύμη

Σε μπολ ρίχνετε τις νυφάδες βρώμης, τη ζάχαρη και το αλεύρι και τα ανακατεύετε. Προσθέτετε το λιωμένο βούτυρο και πάλι ανακατεύετε να πάει παντού. Στη συνέχεια με τα χέρια σας πλάθετε τη ζύμη να γίνει ενιαία. Αν χρειαστεί προσθέστε λίγο νερό.

εύκολα μπισκότα menoumespiti cookies ANZAC biscuits

3. Προσθέτετε ή όχι, έξτρα γεύσεις και πλάθετε τα cookies

Σ’ αυτή τη φάση μπορείτε να προσθέσετε είτε το ξύσμα από πορτοκάλι, είτε τη καρύδα. Οι ποσότητες αντιστοιχούν στη συνολική ποσότητα ζύμης, αλλά θα μπορούσατε να κάνετε τα μπισκότα σας μισά-μισά, οπότε χρησιμοποιείστε τις μισές ποσότητες. Πάντως όχι και τα δύο μαζί, γιατί τα μπλέκουμε!

εύκολα μπισκότα menoumespiti cookies ANZAC biscuits

Αφού ζυμώσετε την έξτρα γεύση που θέλετε, πλάθετε τα cookies σαν μικρά κεφτεδάκια ή σαν μπισκότα και τα βάζετε σε ταψί με λαδόκολλα σε σειρές με λίγη απόσταση μεταξύ τους γιατί θα φουσκώσουν λίγο.

εύκολα μπισκότα menoumespiti cookies ANZAC biscuits

4. Ψήστε τα cookies

Βάλτε το ταψί στο φούρνο και ψήστε τα στους 150°C για 20’. Βγάλτε τα και τοποθετείστε τα πάνω σε σχάρα, να κρυώσουν και να αποκτήσουν τη σωστή υφή, ελαφρά τραγανά απ’ έξω και μαλακά μέσα.

εύκολα μπισκότα menoumespiti cookies ANZAC biscuits

5. Προαιρετικό βήμα: βάλτε τους σοκολάτα

Αν θέλετε να βάλετε σοκολάτα στα cookies μπορείτε να λιώσετε κουβερτούρα στα μικροκύματα με προσοχή και σταδιακά ή σε μπαιν μαρί στο μάτι και να τα βουτήξετε να πάρουν σοκολάτα στο μισό τους όγκο. Στη συνέχεια μπορείτε να τα βάλετε να στεγνώσουν λίγο πάνω στη σχάρα και μετά σε ένα πιάτο στο ψυγείο για 20’ να δέσει η σοκολάτα.

εύκολα μπισκότα menoumespiti cookies ANZAC biscuits

Σερβίρισμα:

Στη πιατέλα της σειράς Fantasy της ΙΩΝΙΑ τοποθετήσαμε και τις τρεις εκδοχές των #menoumespiticookies, αυτά με πορτοκάλι που μάλλον είναι τα αγαπημένα μου αυτά με καρύδα που είναι επίσης υπέροχα και στη μέση τα απλά με σοκολάτα, που είναι τα πιο λιχουδιαστά βέβαια. Με καφέ ή σαν ελαφρά γλυκό σνακ, είναι άπαιχτα!

εύκολα μπισκότα menoumespiti cookies ANZAC biscuits
Print Friendly, PDF & Email

Εραστής των απολαύσεων της ζωής, διαφημιστής κατ' επάγγελμα, υπερήφανος πατέρας τριών κοριτσιών, με πολλά ετερόκλητα ενδιαφέροντα και εμπειρίες στα 55 χρόνια που συμμετέχω στη κοινωνική ζωή της πρωτεύουσας και άλλων κωμοπόλεων Ευρώπης και Αμερικής. Έχω μάθει να περνάω καλά με πολλά, αλλά και με λίγα, με μια ανεπαίσθητη προτίμηση στην άνεση, να τ' ομολογήσω. Ασχολούμαι καθημερινά με τη μαγειρική απ' τα 25 μου και με τον καιρό αυτή απασχολεί όλο και μεγαλύτερο ποσοστό των νευρώνων του εγκεφάλου μου, κάτι που ελπίζουμε να οφείλεται στο πάθος και όχι στην μείωση των κυττάρων. Αν πληρωνόμουν για τα πάθη μου (και τα λάθη μου) θα ήμουν μέγας χορηγός του δημοσίου χρέους. Το γεγονός ότι φίλοι, γνωστοί αλλά και τα παιδιά μου με αποκαλούν “chef” με ιντριγκάρει ως προς το τι μπορεί να γίνω όταν επιτέλους ενηλικιωθώ. Λατρεύω το καλό σπιτικό φαγητό, απεχθάνομαι τις μετριότητες και όσο κι αν βασίζομαι στη δημιουργικότητα, τη γνώση και την τέχνη, θέλω παράλληλα να γνωρίζω το επιστημονικό “γιατί” πίσω απ' τη μαγειρική και όχι μόνον. Όσο μαθαίνω νιώθω ζωντάνια, όσο δημιουργώ και προσφέρω, αποκτώ λόγο ύπαρξης.

7 Comments

  • Reply March 25, 2020

    Katerina

    Δεν έχω νιφάδες βρώμης αλλά έχω steel cut βρώμη, που θέλει βράσιμο πρώτα. Αν τη βράσω λέτε να μπορώ να τη χρησιμοποιήσω αντί για τις νιφάδες;

    • Υποθέτω, δεν είμαι σίγουρος τι εννοείται. Υπόψη ότι θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε και μουσλι σα βάση, μεό,τι έχει μέσα.

  • Reply March 25, 2020

    Melina

    Φαίνονται λαχταριστά. Ευχαριστούμε για τη συνταγή! Σε πόσο νερό να λιώσουμε τη σόδα;

    • Κυριολεκτικά “σε μια κουταλιά νερό”, 15-20 ml. δεν έχει τόση σημασία

    • March 28, 2020

      Anonymous

      Είστε σίγουρος για τις αναλογίες; εδώ προσθεσει το βουτυρο και λείπει πολλη υγρασια

    • Αν λείπει πολύ προσθέστε λίγο βουτυρο ακόμη, αν λίγο, λίγο νεράκι. Δεν θα έπρεπε να έχεει συμβεί αυτό, αλλά ας λύσουμε το πρόβήμα τωρα και θα δούμε μετά που πήγε στραβά. Υποθέτω (επειδή την πάθαμε και μεις μια φορα) ότι μπλεχτήκανε ml με γραμμάρια σε κάποια απ τα υλικά.

  • Reply March 29, 2020

    Ioanna Tz

    Καλημέρα, έχει σημασία σε ποιά θέση θα τοποθετηθεί το ταψί? Σωστά υποθέτω στη μεσαία θέση?
    Ευχαριστώ!

Leave a Reply

Leave a Reply