Μια ζεστή μανιταρόσουπα είναι ιδανικό φθινοπωρινό ή χειμωνιάτικο πρώτο πιάτο ή και πλήρες γεύμα, ειδικά τις μέρες που το τζάκι καίει στο φουλ και η παρέα ή η οικογένεια, είναι σε διάθεση θαλπωρής. Με το που σερβίρετε θα παρατηρήσετε ότι η κουβέντα διακόπτεται, καθώς κυριαρχούν χαμηλοί μυκηθμοί ικανοποίησης, διακοπτόμενοι από εκφράσεις θαυμασμού προς τον μάγειρα. Ο οποίος στη πραγματικότητα δεν κουράστηκε καθόλου να πετύχει το υπέροχο αυτό πιάτο…
Η μανιταρόσουπα είναι ένα πιάτο πανεύκολο, εξαιρετικά θρεπτικό και με τα μικρά μυστικά που θα σας δείξω και θα βγει απίστευτα νόστιμο και φίνο, γεμάτο αρώματα και γήινες γεύσεις.
Τα τρία μικρά μυστικά της μανιταρόσουπάς μου είναι πρώτα απ’ όλα το να χρησιμοποιήσει κανείς λίγα πορτσίνι μαζί με τα κανονικά απλά μανιτάρια ώστε να γεμίσουν το πιάτο αρώματα. Δεύτερο μυστικό είναι το να προσθέσει κανείς λίγο λευκό κρασί και ιδανικά Fino Sherry που ταιριάζει απόλυτα. Τέλος το τρίτο μυστικό, είναι να έχει πάντα τα απαραίτητα υλικά σπίτι, έτοιμα για την απροσδόκητη ώρα που θα σας έρθει η έμπνευση ή η όρεξη για μανιταρόσουπα, γιατί άντε να βγαίνεις να πάρεις μανιτάρια μέσα στο κρύο ή τη βροχή.
Έτσι, στο σπίτι καλό είναι πάντα να υπάρχουν αποξηραμένα πορτσίνι στο ντουλάπι (για πάσα χρήση) και μανιτάρια κομμένα σε φέτες στη κατάψυξη για σούπες ή γαρνιτούρες. Γιατί χρησιμοποιώντας κατεψυγμένα, καθαρισμένα και κομμένα μανιτάρια Μπάρμπα Στάθη, γλυτώνετε κόπο και περίπου 20’ χρόνο, χωρίς συμβιβασμούς σε θρέψη και νοστιμιά. Σας διαβεβαιώ ότι είτε κάνετε τη σούπα με φρέσκα μανιτάρια, είτε με αυτά που σας προτείνω, διαφορά γεύσης δεν θα καταλάβετε στο τελικό πιάτο.
Στο βίντεο που ακολουθεί θα δείτε πόσο εύκολη είναι η συνταγή που σας προτείνω και διαβάστε τις αναλυτικές οδηγίες πιο κάτω.
Χαρακτηριστικά της συνταγής:
Πανεύκολη συνταγή που ολοκληρώνεται σε 30’-35’ με εγγυημένα νόστιμο αποτέλεσμα και χωρίς πολλά-πολλά από σας. Συμβουλεύω να μην τη “χαλάσετε”, βάζοντας σκόρδο όπως προτείνουν διάφοροι, το οποίο ταιριάζει μεν γευστικά, αλλά μετατρέπει ένα φίνο αστικό πιάτο με λεπτές γεύσεις σε κάτι πληθωρικά χωριάτικο.
Ταιριάζει τόσο σαν πρώτο πιάτο σε επίσημο δείπνο, ή σαν καθημερινό, ελαφρύ πλήρες γεύμα.
1. Βάζετε τα πορτσίνι σε λίγο ζεστό νερό (70 ml. περίπου) να μουλιάσουν για 10 λεπτά. Σε μεγάλη κατσαρόλα και σε μέτρια ένταση βάζετε το βούτυρο να λιώσει. Ρίχνετε μέσα το κρεμμύδι και το σοτάρετε μέχρι να λιώσει ο πάγος και να πάρει χρώμα, δηλαδή περίπου 5-7 λεπτά.
2. Ρίχνετε μέσα στην κατσαρόλα τα μανιτάρια και τ’ ανακατεύετε λίγο για να ξεπαγώσουν και σοταριστούν ελαφρά. Προσθέτετε τα πορτσίνι με το νερό τους που είναι γεμάτο γήινα αρώματα. Στη συνέχεια προσθέτετε τον ζωμό και το κρασί. Ανακατεύετε καλά και τα αφήνετε να σιγοβράσουν με ανοιχτή κατσαρόλα ώστε να μειωθεί το νερό για περίπου 20’. Θέλετε να μείνουν τα 2/3 του νερού περίπου.
3. Λιώνετε τα μανιτάρια με ραβδομπλέντερ. Αν σας φαίνεται πολύ νερουλή για τα γούστα σας, αφήστε τη να βράσει λίγο ακόμη, αν πάλι σας είναι πολύ πηχτή, προσθέστε λίγο βραστό νερό. Προσθέτετε αλάτι και πιπέρι και δοκιμάζετε να είναι στη γεύση σας. Αφού κρυώσει λίγο για κανένα 10λεπτο προσθέτετε τη κρέμα και ανακατέψτε πάλι με το ραβδομπλέντερ να μοιραστεί παντού και να απαλύνει το χρώμα.
Σερβίρισμα:
Σερβίρετε τη μανιταρόσουπα ζεστή στα πιάτα και ρίχνετε λίγη κρέμα από πάνω επιστρατεύοντας όλο τον καλλιτεχνικό σας οίστρο, ψιλοκομμένο σχοινόπρασο και λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Σερβίραμε στο πολύ κομψό σερβίτσιο PLUS MAT της ΙΩΝΙΑ που ανδεικνύει κάθε όμορφο φαγητό χωρίς να φλυαρεί και μαγειρέψαμε τη σούπα σε ανοξείδωτη κατσαρόλα της Fest.
Εραστής των απολαύσεων της ζωής, διαφημιστής κατ' επάγγελμα, υπερήφανος πατέρας τριών κοριτσιών, με πολλά ετερόκλητα ενδιαφέροντα και εμπειρίες στα 55 χρόνια που συμμετέχω στη κοινωνική ζωή της πρωτεύουσας και άλλων κωμοπόλεων Ευρώπης και Αμερικής. Έχω μάθει να περνάω καλά με πολλά, αλλά και με λίγα, με μια ανεπαίσθητη προτίμηση στην άνεση, να τ' ομολογήσω. Ασχολούμαι καθημερινά με τη μαγειρική απ' τα 25 μου και με τον καιρό αυτή απασχολεί όλο και μεγαλύτερο ποσοστό των νευρώνων του εγκεφάλου μου, κάτι που ελπίζουμε να οφείλεται στο πάθος και όχι στην μείωση των κυττάρων. Αν πληρωνόμουν για τα πάθη μου (και τα λάθη μου) θα ήμουν μέγας χορηγός του δημοσίου χρέους. Το γεγονός ότι φίλοι, γνωστοί αλλά και τα παιδιά μου με αποκαλούν “chef” με ιντριγκάρει ως προς το τι μπορεί να γίνω όταν επιτέλους ενηλικιωθώ.
Λατρεύω το καλό σπιτικό φαγητό, απεχθάνομαι τις μετριότητες και όσο κι αν βασίζομαι στη δημιουργικότητα, τη γνώση και την τέχνη, θέλω παράλληλα να γνωρίζω το επιστημονικό “γιατί” πίσω απ' τη μαγειρική και όχι μόνον.
Όσο μαθαίνω νιώθω ζωντάνια, όσο δημιουργώ και προσφέρω, αποκτώ λόγο ύπαρξης.
Φοβερή συνταγή όπως πάντα, αλλα δυστυχώς (μάλλον ως πρώην διαφημιστής) μπήκες κι εσυ στο τριπ χρησιμοποίησης κατεψυγμένων επώνυμων προϊόντων με σκοπό το κέρδος! ΚΡΙΜΑ!!!
Ποιό είναι ακριβώς το θέμα σας κ. Ανώνυμε; Αισθάνεστε οτι για κάποιο λόγο δικαιούστε ΕΣΕΙΣ ή γενικώς οι αναγνώστες μου να απολαμβάνετε ΔΩΡΕΑΝ τη σκληρή δουλειά κάποιου που γράφει, φωτογραφίζει, πειραματίζεται με συνταγές, αγοράζει υλικά, ξοδεύει ώρες και χρήμα για να διατηρεί ένα ιστότοπο και δεν πρέπει κατά την εκτίμησή σας αυτός να αμοίβεται; Ποιός ακριβώς θα χρηματοδοτήσει την παραγωγή των βίντεο όπου συμμετέχουν 6-7 άνθρωποι και ειδικός εξοπλισμός; Αισθάνετσετ ότι θάπρεπε να το πληρώνω εγώ απ’ το περίσσευμα μου, από κάποια άλλη δουλειά που πρέπει να κάνω για να χρηματοδοτώ ένα χόμπι, γιατί εσείς θεωρείτε ότι η διαφήμιση είναι κακό πράγμα; Αγαπητέ μου το χόμπι της μαγειρικής, μέσα στα χρόνια έγινε δουλειά για να ζήσει μια οικογένεια! Εσείς δηλαδή δουλεύετε δωρεάν; Και για να συνεννοηθούμε με σωστούς όρους οικονομικά, δεν μιλάμε για “κέρδος” αλλά για “εισόδημα” απ’ το οποίο αφαιρούνται όλα τα έξοδα και η επένδυση σε χρήμα και χρόνο που κάνω και αν μείνει κάτι απ’ την εφορία, ίσως να αγγίξουμε τη λέξη κέρδος. Που δεν είναι καταρραμένη πιά, έλεος. Σιγά που θα μου ρίξετε ενοχές γράφοντας δεικτικά στο σχόλιό σας “με σκοπό το κέρδος, ΚΡΙΜΑ”… Ωριμάστε! Το κρίμα είναι σε σας που δεν καταλαβαίνετε το προφανές, ότι δηλαδή κάπως πρέπει να αμοίβομαι όπως εσείς για την όποια εργασία κάνω εγώ (και όσοι επιδιώκουν να έχουν κάποιο κέρδος με τον κόπο τους), την οποία και δείχνετε μάλιστα να εκτιμάτε.
Τέλος, ποιό είναι ακριβώς το πρόβλημά σας με τα κατεψυγμένα προϊόντα, ειδικά της καλύτερης ελληνικής μάρκας; Δεν έχετε συνειδοποιήσει ότι τα κατεψυγμένα λαχανικά διατηρούν τις βιταμίνες, τα ιχνοστοιχεία και όλη τους τη θρέψη που είχαν λίγες ώρες μετα που κόπηκαν; Είναι απολύτως υγιεινά και εξαιρετικά πρακτικά και εκατομμύρια καταναλωτές τα χρησιμοποιούν καθημερινά. Και είμαι περήφανος που με συνταγές που βγάζουν νόστιμο αποτέλεσμα, στηρίζω τόσο κόσμο που γυρνά κατάκοπος απ’ τη δουλειά του (για την οποία δεν θα είχατε πρόβλημα να αμοίβονται φαντάζομαι) και θέλει ένα εύκολο, πρακτικό τρόπο να φτιάξει μια μανιταρόσουπα ή ένα ριζότο αγκινάρες, γιατί άλλο που δεν έχουν όρεξη είναι να καθαρίζουν μανιτάρια για μισηώρα ή αγκινάρες για 1 ώρα. Για να φάνε κάτι με πιθανότατα λιγότερα θρεπτικά συστατικά απ’ ότι το κατεψυγμένο. Το συγκεκριμένο μπλόγκ επιλέγει ως χορηγούς ΜΟΝΟ τα προιόντα που χρησιμοποιώ σπίτι μου και αμοίβεται μέσω συμφωνιών με τις εταιρίες αυτές. Δεν διαφημίζω ποτέ προιόν που δεν χρησιμοποιώ. Άλωστε όπως θα ξέρετε η επιλογή των υλικών είναι μέρος της συνταγής. Κάποια είναι ανώνυμα, κάποια επώνυμα. This is the world we live in. Καλό θα είναι να το συνειδητοποιήσετε!
@anonymous Και πώς θα ειναι βιώσιμο το site? Είναι θεμιτή και καλοδεχούμενη η διαφήμιση. Εξάλλου αν είχατε παρακολουθήσει τακτικά το blog, θα ξέρατε οτι διαφημίζονται μoνο προϊόντα άριστης ποιότητας.
Την έκανα χωρίς πορτσινι αλλά με 4 διαφορετικά είδη μανιταριών και δοκίμασα και με γιαούρτι και με Philadelphia καθώς και με κρέμα γάλακτος. Τη διαφορά την κάνουν τα αρώματα των μανιταριών και στην εκδοχή του γιαουρτιού έβαλα και λίγο μοσχοκάρυδο και Καγιέν. Πολύ ιδιαίτερη μπορώ να πω.
Οι συνταγές σας είναι καταπληκτικές. Η ιστορία της κάθε συνταγής και η ανάλυση που κάνετε είναι συγκλονιστική. Εννοείται ότι χρησιμοποιώ και κατεψυγμένα και πράγματι κάτι μέρες δεν έχω πολύ χρόνο για μαγείρεμα αλλά με τόσο εύκολες λύσεις τρως γρήγορο, νόστιμο και σπιτικό φαγάκι!!!!
Έλα χαλάρωσε… καλά κάνεις και αμείβεσαι για τη δουλειά σου. Δικαίωμα σου. Ακόμα και να την ευτελίσεις για να ανεβάσεις την αμοιβή σου δικαίωμα σου είναι και αυτό.
Πάντως ο δεκάρικος που έκατσες και έγραψες (με ολίγη από διαφήμιση για τις καταπληκτικές ιδιότητες των κατεψυγμένων λαχανικών ) κάτι δείχνει…
Εν πάσει περιπτώσει καλά κάνεις αφού μπορεις και μέχρι να μπορείς. Δημοσιογράφοι με νανογιλέκα, γιατροί με θαυματουργά χάπια και “Επιστήμη της Γεύσης& Τέχνη της Απόλαυσης” με κατεψυγμένο κρεμμύδι !!! Γιατί όχι ; This is the world we live in
Κάνω κι εγώ μια παρόμοια συνταγή και θα ήθελα να ρωτήσω αν υπάρχει κάποιος λόγος που δεν βάζουμε φρέσκο θυμάρι. Νομίζετε ότι καπελώνει τόσο πολύ το άρωμα; Ευχαριστώ πολύ!
Δεν βρίσκω το λόγο να προσθέσω ένα έξτρα άρωμα σε μια σύνθεση που έχει ένα λεπτό σε στιλ, αλλά έντονο σε ένταση, γήινο αρωματικό προφίλ που είναι απολύτως πλήρες. Είμαι της μαγειρικής αρχής “η πρόσθεση συνήθως αφαιρεί ενώ η αφαίρεση προσθέτει”. Το θυμάρι (που το λατρεύω) σ’ αυτη τη σύνθεση (αν και πάει θεωρητικά), θα δημιουργήσει “γευστικό θόρυβο” που θα αφαιρέσει απ’ τη λεπτότητα των αρωμάτων των μανιταριών και του κρασιού.
Ευχαριστώ πολύ για την απάντησή σας. Θεωρούσα ότι προσθέτει το θυμάρι αλλά καταλαβαίνω πως μπορεί να αφαιρεί λεπτότητα. Θα το δοκιμάσω έτσι και θα αναφέρω αποτέλεσμα! Θα ήθελα επίσης να πω ότι τέτοια σελίδα δεν έχω ξαναβρεί. Είστε μοναδικός. Μπράβο.
Na rotiso an anti gia katepsigmena manitaria valo kanonika siskeuasmena dn ioarxi thema etsi. K episis ta 300gr katepsigmeno krwmmidi pali an valo 300 gr kremmidi kanoniko to idio ine sosta
Χαίρετε!
Λατρεύω τις σούπες και δεν βλέπω την ώρα , να τις φτιάξω όλες…
Έχω δυό ερωτησούλες: 1) Πόσες μερίδες βγαίνουν περίπου στις συνταγές αυτές?
2) Πιστεύετε ότι ταιριάζει κάποια από αυτές σε brunch με φίλες?
Η οικογένεια του πατέρα μου (καταγωγή από Σμύρνη)έκανε τραχανά σούπα για πρωινό δυναμωτικό τις κρύες μέρες του χειμώνα πριν ξεκινήσουν για δουλειά.
Νομίζετε ότι θα ταίριαζε λοιπόν κάποια?
Ευχαριστώ
Φανή Δεκούλη
Πάντα γράφω μερίδες στα υλικά, στη μανιταρόσουπα π.χ. μιλάω για 4-6 μερίδες. Η έννοια “ταιριάζει” είναι λίγο υποκειμενική ειδικά για το brunch που προσωπικά το αντιπαθώ γιατί ποτέ δεν ξέρω με τι διάθεση πρέπει να το αντιμετωπίσω, πρωϊνού ή μεσημεριανού ξεκοιλιάσματος; Εμένα μου φαίνεται λίγο βαρια μια μανιταρόσουπα για brunch, αλλά σας επαναλαμβάνω ότι μάλλον δεν είμαι και ο πιο κατάλληλος να το κρίνω.
Πωπωπω υπάρχουν άνθρωποι που γυρνάνε απ’ τη δουλειά κουρασμένοι και δεν έχουν διάθεση να καθαρίζουν και να κόβουν κρεμμυδάκια και μανιταράκια. Άλλωστε τα κατεψυγμένα δεν έχουν τίποτε διαφορετικό απ’ τα φρέσκα για τέτοιες συνταγές, κόπηκαν φρεσκα απ’ τον αγρό, καθαρίστηκαν και πάγωσαν 4-5 ώρες μετά.
Καλησπέρα σας! Καλές γιορτές με υγεία και νοστιμιές ! Υπέροχη η συνταγή σας όπως πάντα . Αν προσθέσω στο σερβίρισμα σταγόνες από λάδι τρούφας, θα αλλάξει πολύ η γεύση της ;
Προσωπικά μισώ το λάδι τρούφας γιατί καπελώνει τα πάντα με ένα ψέυτικο άρωμα, δεν μυρίζει όπως η πραγματική τρούφα, οπότε με βάση το δικό μου γούστο δεν θα το έκανα. Αν ήμουν μάλιστα καλεσμένος στο τραπέζι σας δεν θα έτρωγα τη σούπα με το λάδι, ενω θα την έτρωγα χωρίς. Αλλά αν σας αρέσει, θεωρητικά ταιριάζει. Σίγουρα όμως δεν το χρειάζεται γιατί εχετε τα αρώματα απ’ το πορτσίνι που είναι επαρκή και πληθωρικά. Αν βάλετε θα ανταγωνιστείτε το αληθινό άρωμα των πορτσίνι με ένα ελαφρά επίπλαστο άρωμα λαδιού τρούφας που δεν έιναι πραγματική τρούφα και δεν αρέσει απαραίτητα σε όλους. Η συμβουλή μου είναι λοιπόν να μη βάλετε , να φέρετε το λάδι στο τραπέζι να το αφήσετε στον κάθε καλεσμένο σας να βάλει ή να μη βάλει
στο πιάτο του,
ΑΦΟΥ ΠΡΩΤΑ ΔΟΚΙΜΑΣΕΙ χωρίς. Το ίδιο μπορέιτε να κάνετε και σεις σε άνα μικρό μπολάκι πριν, και ν αποφασίσετε για τον εαυτό σας!!!
Καλησπερα σας και χρόνια πολλαα .ήθελα να ρωτήσω..εγω δεν διαθέτω ραβδομπλεντερ..το απλό μουλτι φαντάζομαι θα κάνει την ίδια δουλειά η οχι??υπάρχει κάποιος άλλος τρόπος??ευχαριστώ πολύ
Ναι μια χαρά, η δουλειά να γίνεται, έστω και με 2-3 δόσεις, ανάλογα τι χωράει. Πάντως στη πρώτη ευκαιρία πάρτε ένα ραβδομπλέντερ, είναι πολύ βολικό εργαλείο στη κουζίνα, έχει χρήση σε πολλές συνταγές και ειδικά σε σούπες.
Καλημέρα σας! Το site σας είναι καταπληκτικό και πάντα οι συνταγές σαν έχουν επιτυχία! Ήθελα να κάνω μία ερώτηση. Αν κάνουμε αυτή τη σούπα από την προηγούμενη μέρα και την ξαναζεστάνουμε την επομένη θα χάσει τη γεύση της? Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων! Καλή χρονιά με υγεία
Όχι μια χαρά θα είναι! Η καλυτερη ιδέα όμως έιναι να την περάσετε απ’ το μούλτι ή το ραβδομπλέντερ απ’ τη προηγουμένη χωρίς να έχετε βάλει κρέμα και τη μέρα σερβιρισματος να τη ζεστάνετε και τότε να προσθέσετε τη κρέμα. Καλή χρονιά!
Εγώ πάντως που αποφάσισα να την κάνω για πρώτο πιάτο στο αυριανό γιορταστικό οικογενειακό μας τραπέζι μαζί με το όσο μπούκο αλα μιλανέζε με κριθαρώτο με σάφραν θα την κάνω με κατεψυγμένα μανιτάρια και κρεμμύδια. Θέλω να είμαι όσο το δυνατό ξεκούραστη και χαρούμενη με την οικογένειά μου χρονιάρα μέρα!
Anonymous
Φοβερή συνταγή όπως πάντα, αλλα δυστυχώς (μάλλον ως πρώην διαφημιστής) μπήκες κι εσυ στο τριπ χρησιμοποίησης κατεψυγμένων επώνυμων προϊόντων με σκοπό το κέρδος! ΚΡΙΜΑ!!!
Δημήτρης Παπαζυμούρης
Ποιό είναι ακριβώς το θέμα σας κ. Ανώνυμε; Αισθάνεστε οτι για κάποιο λόγο δικαιούστε ΕΣΕΙΣ ή γενικώς οι αναγνώστες μου να απολαμβάνετε ΔΩΡΕΑΝ τη σκληρή δουλειά κάποιου που γράφει, φωτογραφίζει, πειραματίζεται με συνταγές, αγοράζει υλικά, ξοδεύει ώρες και χρήμα για να διατηρεί ένα ιστότοπο και δεν πρέπει κατά την εκτίμησή σας αυτός να αμοίβεται; Ποιός ακριβώς θα χρηματοδοτήσει την παραγωγή των βίντεο όπου συμμετέχουν 6-7 άνθρωποι και ειδικός εξοπλισμός; Αισθάνετσετ ότι θάπρεπε να το πληρώνω εγώ απ’ το περίσσευμα μου, από κάποια άλλη δουλειά που πρέπει να κάνω για να χρηματοδοτώ ένα χόμπι, γιατί εσείς θεωρείτε ότι η διαφήμιση είναι κακό πράγμα; Αγαπητέ μου το χόμπι της μαγειρικής, μέσα στα χρόνια έγινε δουλειά για να ζήσει μια οικογένεια! Εσείς δηλαδή δουλεύετε δωρεάν; Και για να συνεννοηθούμε με σωστούς όρους οικονομικά, δεν μιλάμε για “κέρδος” αλλά για “εισόδημα” απ’ το οποίο αφαιρούνται όλα τα έξοδα και η επένδυση σε χρήμα και χρόνο που κάνω και αν μείνει κάτι απ’ την εφορία, ίσως να αγγίξουμε τη λέξη κέρδος. Που δεν είναι καταρραμένη πιά, έλεος. Σιγά που θα μου ρίξετε ενοχές γράφοντας δεικτικά στο σχόλιό σας “με σκοπό το κέρδος, ΚΡΙΜΑ”… Ωριμάστε! Το κρίμα είναι σε σας που δεν καταλαβαίνετε το προφανές, ότι δηλαδή κάπως πρέπει να αμοίβομαι όπως εσείς για την όποια εργασία κάνω εγώ (και όσοι επιδιώκουν να έχουν κάποιο κέρδος με τον κόπο τους), την οποία και δείχνετε μάλιστα να εκτιμάτε.
Τέλος, ποιό είναι ακριβώς το πρόβλημά σας με τα κατεψυγμένα προϊόντα, ειδικά της καλύτερης ελληνικής μάρκας; Δεν έχετε συνειδοποιήσει ότι τα κατεψυγμένα λαχανικά διατηρούν τις βιταμίνες, τα ιχνοστοιχεία και όλη τους τη θρέψη που είχαν λίγες ώρες μετα που κόπηκαν; Είναι απολύτως υγιεινά και εξαιρετικά πρακτικά και εκατομμύρια καταναλωτές τα χρησιμοποιούν καθημερινά. Και είμαι περήφανος που με συνταγές που βγάζουν νόστιμο αποτέλεσμα, στηρίζω τόσο κόσμο που γυρνά κατάκοπος απ’ τη δουλειά του (για την οποία δεν θα είχατε πρόβλημα να αμοίβονται φαντάζομαι) και θέλει ένα εύκολο, πρακτικό τρόπο να φτιάξει μια μανιταρόσουπα ή ένα ριζότο αγκινάρες, γιατί άλλο που δεν έχουν όρεξη είναι να καθαρίζουν μανιτάρια για μισηώρα ή αγκινάρες για 1 ώρα. Για να φάνε κάτι με πιθανότατα λιγότερα θρεπτικά συστατικά απ’ ότι το κατεψυγμένο.
Το συγκεκριμένο μπλόγκ επιλέγει ως χορηγούς ΜΟΝΟ τα προιόντα που χρησιμοποιώ σπίτι μου και αμοίβεται μέσω συμφωνιών με τις εταιρίες αυτές. Δεν διαφημίζω ποτέ προιόν που δεν χρησιμοποιώ. Άλωστε όπως θα ξέρετε η επιλογή των υλικών είναι μέρος της συνταγής. Κάποια είναι ανώνυμα, κάποια επώνυμα. This is the world we live in. Καλό θα είναι να το συνειδητοποιήσετε!
NIKOLAOU
@anonymous Και πώς θα ειναι βιώσιμο το site? Είναι θεμιτή και καλοδεχούμενη η διαφήμιση. Εξάλλου αν είχατε παρακολουθήσει τακτικά το blog, θα ξέρατε οτι διαφημίζονται μoνο προϊόντα άριστης ποιότητας.
Δημήτρης Παπαζυμούρης
Ευχαριστώ για τη συμπαράσταση! Τι τραβάω με κάτι τέτοια σχόλια εκτός πραγματικότητας…
George Argyrakis
Καλησπέρα σας, Προτείνεται να αντικαταστήσουμε την κρέμα γάλακτος με γιαούρτι ή με extra ζωμό?
Δημήτρης Παπαζυμούρης
Εγώ δεν το προτείνω, αλλά αν εσείς θέλετε να δοκιμάσετε…
Anonymous
Την έκανα χωρίς πορτσινι αλλά με 4 διαφορετικά είδη μανιταριών και δοκίμασα και με γιαούρτι και με Philadelphia καθώς και με κρέμα γάλακτος. Τη διαφορά την κάνουν τα αρώματα των μανιταριών και στην εκδοχή του γιαουρτιού έβαλα και λίγο μοσχοκάρυδο και Καγιέν. Πολύ ιδιαίτερη μπορώ να πω.
Δημήτρης Παπαζυμούρης
🙂
Anonymous
Ομολογώ ότι διαβάζοντας τη συνταγή, δεν περίμενα ότι θα ήταν τόσο ωραία η σούπα αυτή! Φοβερή γεύση, πανεύκολη εκτέλεση, εύγε!
Ζωή
Προς τον «ανώνυμο» για τα περί διαφήμισης : έλεος!
Δημήτρης Παπαζυμούρης
🙂
Vicky
Οι συνταγές σας είναι καταπληκτικές. Η ιστορία της κάθε συνταγής και η ανάλυση που κάνετε είναι συγκλονιστική. Εννοείται ότι χρησιμοποιώ και κατεψυγμένα και πράγματι κάτι μέρες δεν έχω πολύ χρόνο για μαγείρεμα αλλά με τόσο εύκολες λύσεις τρως γρήγορο, νόστιμο και σπιτικό φαγάκι!!!!
Δημήτρης Παπαζυμούρης
🙂
Anonymous
Μου άρεσε τόσο πολύ (και είναι και τόσο εύκολη) που την φτιάχνω τρεις φορές την εβδομάδα!!!
Εξαιρετική!
Δημήτρης Παπαζυμούρης
🙂
Dora Bokorou
Συγχαρητήρια είναι καταπληκτική!!!
Frozen Onion
Έλα χαλάρωσε… καλά κάνεις και αμείβεσαι για τη δουλειά σου. Δικαίωμα σου. Ακόμα και να την ευτελίσεις για να ανεβάσεις την αμοιβή σου δικαίωμα σου είναι και αυτό.
Πάντως ο δεκάρικος που έκατσες και έγραψες (με ολίγη από διαφήμιση για τις καταπληκτικές ιδιότητες των κατεψυγμένων λαχανικών ) κάτι δείχνει…
Εν πάσει περιπτώσει καλά κάνεις αφού μπορεις και μέχρι να μπορείς. Δημοσιογράφοι με νανογιλέκα, γιατροί με θαυματουργά χάπια και “Επιστήμη της Γεύσης& Τέχνη της Απόλαυσης” με κατεψυγμένο κρεμμύδι !!! Γιατί όχι ; This is the world we live in
Δημήτρης Παπαζυμούρης
Τι νόημα ακριβώς είχε αυτό το σχόλιο δεν το πιάνω, αλλά για να μπήκατε στον κόπο, ελπίζω να το ευχαριστηθήκατε τουλάχιστον.
Localian
Κάνω κι εγώ μια παρόμοια συνταγή και θα ήθελα να ρωτήσω αν υπάρχει κάποιος λόγος που δεν βάζουμε φρέσκο θυμάρι. Νομίζετε ότι καπελώνει τόσο πολύ το άρωμα; Ευχαριστώ πολύ!
Δημήτρης Παπαζυμούρης
Δεν βρίσκω το λόγο να προσθέσω ένα έξτρα άρωμα σε μια σύνθεση που έχει ένα λεπτό σε στιλ, αλλά έντονο σε ένταση, γήινο αρωματικό προφίλ που είναι απολύτως πλήρες. Είμαι της μαγειρικής αρχής “η πρόσθεση συνήθως αφαιρεί ενώ η αφαίρεση προσθέτει”. Το θυμάρι (που το λατρεύω) σ’ αυτη τη σύνθεση (αν και πάει θεωρητικά), θα δημιουργήσει “γευστικό θόρυβο” που θα αφαιρέσει απ’ τη λεπτότητα των αρωμάτων των μανιταριών και του κρασιού.
Localian
Ευχαριστώ πολύ για την απάντησή σας. Θεωρούσα ότι προσθέτει το θυμάρι αλλά καταλαβαίνω πως μπορεί να αφαιρεί λεπτότητα. Θα το δοκιμάσω έτσι και θα αναφέρω αποτέλεσμα! Θα ήθελα επίσης να πω ότι τέτοια σελίδα δεν έχω ξαναβρεί. Είστε μοναδικός. Μπράβο.
Anonymous
Ανακατεύουμε τα κρεμμύδια μέχρι να λιώσει ο πάγος…….. αυτό τα λέει όλα !!!
Δημήτρης Παπαζυμούρης
Τι λέει ακριβώς;
Δημήτρης Παπαζυμούρης
🙂
Dimitroula
Na rotiso an anti gia katepsigmena manitaria valo kanonika siskeuasmena dn ioarxi thema etsi. K episis ta 300gr katepsigmeno krwmmidi pali an valo 300 gr kremmidi kanoniko to idio ine sosta
Δημήτρης Παπαζυμούρης
Ναί βέβαια!
Anonymous
Χαίρετε!
Λατρεύω τις σούπες και δεν βλέπω την ώρα , να τις φτιάξω όλες…
Έχω δυό ερωτησούλες: 1) Πόσες μερίδες βγαίνουν περίπου στις συνταγές αυτές?
2) Πιστεύετε ότι ταιριάζει κάποια από αυτές σε brunch με φίλες?
Η οικογένεια του πατέρα μου (καταγωγή από Σμύρνη)έκανε τραχανά σούπα για πρωινό δυναμωτικό τις κρύες μέρες του χειμώνα πριν ξεκινήσουν για δουλειά.
Νομίζετε ότι θα ταίριαζε λοιπόν κάποια?
Ευχαριστώ
Φανή Δεκούλη
Δημήτρης Παπαζυμούρης
Πάντα γράφω μερίδες στα υλικά, στη μανιταρόσουπα π.χ. μιλάω για 4-6 μερίδες. Η έννοια “ταιριάζει” είναι λίγο υποκειμενική ειδικά για το brunch που προσωπικά το αντιπαθώ γιατί ποτέ δεν ξέρω με τι διάθεση πρέπει να το αντιμετωπίσω, πρωϊνού ή μεσημεριανού ξεκοιλιάσματος; Εμένα μου φαίνεται λίγο βαρια μια μανιταρόσουπα για brunch, αλλά σας επαναλαμβάνω ότι μάλλον δεν είμαι και ο πιο κατάλληλος να το κρίνω.
VOULA
POPOPO KREMUDIA KAI MANITARIA KATEPSUGMENA ????????????
Δημήτρης Παπαζυμούρης
Πωπωπω υπάρχουν άνθρωποι που γυρνάνε απ’ τη δουλειά κουρασμένοι και δεν έχουν διάθεση να καθαρίζουν και να κόβουν κρεμμυδάκια και μανιταράκια. Άλλωστε τα κατεψυγμένα δεν έχουν τίποτε διαφορετικό απ’ τα φρέσκα για τέτοιες συνταγές, κόπηκαν φρεσκα απ’ τον αγρό, καθαρίστηκαν και πάγωσαν 4-5 ώρες μετά.
Natasa
Καλησπέρα σας! Καλές γιορτές με υγεία και νοστιμιές ! Υπέροχη η συνταγή σας όπως πάντα . Αν προσθέσω στο σερβίρισμα σταγόνες από λάδι τρούφας, θα αλλάξει πολύ η γεύση της ;
Δημήτρης Παπαζυμούρης
Προσωπικά μισώ το λάδι τρούφας γιατί καπελώνει τα πάντα με ένα ψέυτικο άρωμα, δεν μυρίζει όπως η πραγματική τρούφα, οπότε με βάση το δικό μου γούστο δεν θα το έκανα. Αν ήμουν μάλιστα καλεσμένος στο τραπέζι σας δεν θα έτρωγα τη σούπα με το λάδι, ενω θα την έτρωγα χωρίς. Αλλά αν σας αρέσει, θεωρητικά ταιριάζει. Σίγουρα όμως δεν το χρειάζεται γιατί εχετε τα αρώματα απ’ το πορτσίνι που είναι επαρκή και πληθωρικά. Αν βάλετε θα ανταγωνιστείτε το αληθινό άρωμα των πορτσίνι με ένα ελαφρά επίπλαστο άρωμα λαδιού τρούφας που δεν έιναι πραγματική τρούφα και δεν αρέσει απαραίτητα σε όλους. Η συμβουλή μου είναι λοιπόν να μη βάλετε , να φέρετε το λάδι στο τραπέζι να το αφήσετε στον κάθε καλεσμένο σας να βάλει ή να μη βάλει
στο πιάτο του,
ΑΦΟΥ ΠΡΩΤΑ ΔΟΚΙΜΑΣΕΙ χωρίς. Το ίδιο μπορέιτε να κάνετε και σεις σε άνα μικρό μπολάκι πριν, και ν αποφασίσετε για τον εαυτό σας!!!
Anonymous
Καλησπερα σας και χρόνια πολλαα .ήθελα να ρωτήσω..εγω δεν διαθέτω ραβδομπλεντερ..το απλό μουλτι φαντάζομαι θα κάνει την ίδια δουλειά η οχι??υπάρχει κάποιος άλλος τρόπος??ευχαριστώ πολύ
Δημήτρης Παπαζυμούρης
Ναι μια χαρά, η δουλειά να γίνεται, έστω και με 2-3 δόσεις, ανάλογα τι χωράει. Πάντως στη πρώτη ευκαιρία πάρτε ένα ραβδομπλέντερ, είναι πολύ βολικό εργαλείο στη κουζίνα, έχει χρήση σε πολλές συνταγές και ειδικά σε σούπες.
Anonymous
Καλημέρα σας! Το site σας είναι καταπληκτικό και πάντα οι συνταγές σαν έχουν επιτυχία! Ήθελα να κάνω μία ερώτηση. Αν κάνουμε αυτή τη σούπα από την προηγούμενη μέρα και την ξαναζεστάνουμε την επομένη θα χάσει τη γεύση της? Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων! Καλή χρονιά με υγεία
Δημήτρης Παπαζυμούρης
Όχι μια χαρά θα είναι! Η καλυτερη ιδέα όμως έιναι να την περάσετε απ’ το μούλτι ή το ραβδομπλέντερ απ’ τη προηγουμένη χωρίς να έχετε βάλει κρέμα και τη μέρα σερβιρισματος να τη ζεστάνετε και τότε να προσθέσετε τη κρέμα. Καλή χρονιά!
miluquero5
Εγώ πάντως που αποφάσισα να την κάνω για πρώτο πιάτο στο αυριανό γιορταστικό οικογενειακό μας τραπέζι μαζί με το όσο μπούκο αλα μιλανέζε με κριθαρώτο με σάφραν θα την κάνω με κατεψυγμένα μανιτάρια και κρεμμύδια. Θέλω να είμαι όσο το δυνατό ξεκούραστη και χαρούμενη με την οικογένειά μου χρονιάρα μέρα!
Δημήτρης Παπαζυμούρης
🙂 καλη χρονιά, δεν ευχομαι καλή επιτυχία, τη θεωρώ σίγουρη
Natasha
Εξαιρετική!!