Μανιταρόσουπα βελουτέ με λευκό κρασί (VIDEO)

μανιταρόσουπα εύκολη με πορτσίνι

Μια ζεστή μανιταρόσουπα είναι ιδανικό φθινοπωρινό ή χειμωνιάτικο πρώτο πιάτο ή και πλήρες γεύμα, ειδικά τις μέρες που το τζάκι καίει στο φουλ και η παρέα ή η οικογένεια, είναι σε διάθεση θαλπωρής. Με το που σερβίρετε θα παρατηρήσετε ότι η κουβέντα διακόπτεται, καθώς κυριαρχούν χαμηλοί μυκηθμοί ικανοποίησης, διακοπτόμενοι από εκφράσεις θαυμασμού προς τον μάγειρα. Ο οποίος στη πραγματικότητα δεν κουράστηκε καθόλου να πετύχει το υπέροχο αυτό πιάτο…

μανιταρόσουπα εύκολη με πορτσίνιΗ μανιταρόσουπα είναι ένα πιάτο πανεύκολο, εξαιρετικά θρεπτικό και με τα μικρά μυστικά που θα σας δείξω και θα βγει απίστευτα νόστιμο και φίνο, γεμάτο αρώματα και γήινες γεύσεις.

Τα τρία μικρά μυστικά της μανιταρόσουπάς μου είναι πρώτα απ’ όλα το να χρησιμοποιήσει κανείς λίγα πορτσίνι μαζί με τα κανονικά απλά μανιτάρια ώστε να γεμίσουν το πιάτο αρώματα. Δεύτερο μυστικό είναι το να προσθέσει κανείς λίγο λευκό κρασί και ιδανικά Fino Sherry που ταιριάζει απόλυτα. Τέλος το τρίτο μυστικό, είναι να έχει πάντα τα απαραίτητα υλικά σπίτι, έτοιμα για την απροσδόκητη ώρα που θα σας έρθει η έμπνευση ή η όρεξη για μανιταρόσουπα, γιατί άντε να βγαίνεις να πάρεις μανιτάρια μέσα στο κρύο ή τη βροχή.

Μανιταρόσουπα με πορτσίνι

Έτσι, στο σπίτι καλό είναι πάντα να υπάρχουν αποξηραμένα πορτσίνι στο ντουλάπι (για πάσα χρήση) και μανιτάρια κομμένα σε φέτες στη κατάψυξη για σούπες ή γαρνιτούρες. Γιατί χρησιμοποιώντας κατεψυγμένα, καθαρισμένα και κομμένα μανιτάρια Μπάρμπα Στάθη, γλυτώνετε κόπο και περίπου 20’ χρόνο, χωρίς συμβιβασμούς σε θρέψη και νοστιμιά. Σας διαβεβαιώ ότι είτε κάνετε τη σούπα με φρέσκα μανιτάρια, είτε με αυτά που σας προτείνω, διαφορά γεύσης δεν θα καταλάβετε στο τελικό πιάτο.

Στο βίντεο που ακολουθεί θα δείτε πόσο εύκολη είναι η συνταγή που σας προτείνω και διαβάστε τις αναλυτικές οδηγίες πιο κάτω.

Χαρακτηριστικά της συνταγής:

Πανεύκολη συνταγή που ολοκληρώνεται σε 30’-35’ με εγγυημένα νόστιμο αποτέλεσμα και χωρίς πολλά-πολλά από σας. Συμβουλεύω να μην τη “χαλάσετε”, βάζοντας σκόρδο όπως προτείνουν διάφοροι, το οποίο ταιριάζει μεν γευστικά, αλλά μετατρέπει ένα φίνο αστικό πιάτο με λεπτές γεύσεις σε κάτι πληθωρικά χωριάτικο.

Ταιριάζει τόσο σαν πρώτο πιάτο σε επίσημο δείπνο, ή σαν καθημερινό, ελαφρύ πλήρες γεύμα.

Υλικά για 4-6 άτομα

2 Χ 450 γρ. Μανιτάρια σε φέτες Μπάρμπα Στάθη
15 γρ. μανιτάρια Πορτσίνι αποξηραμένα (Βασιλομανίταρα)
300 γρ. κρεμμύδι ψιλοκομμένο Μπάρμπα Στάθη
50 γρ. βούτυρο Lurpak
150 ml. λευκό κρασί
900 ml. ζωμο λαχανικών
200 γρ. κρέμα γάλακτος Arla + 50γρ. για το σερβίρισμα
1 κ.σ. ψιλοκομμένο σχοινόπρασο, για διακόσμηση του πιάτου
αλάτι, πιπέρι

Διαδικασία Παρασκευής

Μανιταρόσουπα εύκολη με πορτσίνι

1. Βάζετε τα πορτσίνι σε λίγο ζεστό νερό (70 ml. περίπου) να μουλιάσουν για 10 λεπτά. Σε μεγάλη κατσαρόλα και σε μέτρια ένταση βάζετε το βούτυρο να λιώσει. Ρίχνετε μέσα το κρεμμύδι και το σοτάρετε μέχρι να λιώσει ο πάγος και να πάρει χρώμα, δηλαδή περίπου 5-7 λεπτά.

Μανιταρόσουπα εύκολη με πορτσίνι
2. Ρίχνετε μέσα στην κατσαρόλα τα μανιτάρια και τ’ ανακατεύετε λίγο για να ξεπαγώσουν και σοταριστούν ελαφρά. Προσθέτετε τα πορτσίνι με το νερό τους που είναι γεμάτο γήινα αρώματα. Στη συνέχεια προσθέτετε τον ζωμό και το κρασί. Ανακατεύετε καλά και τα αφήνετε να σιγοβράσουν με ανοιχτή κατσαρόλα ώστε να μειωθεί το νερό για περίπου 20’. Θέλετε να μείνουν τα 2/3 του νερού περίπου.

Μανιταρόσουπα εύκολη με πορτσίνι
3. Λιώνετε τα μανιτάρια με ραβδομπλέντερ. Αν σας φαίνεται πολύ νερουλή για τα γούστα σας, αφήστε τη να βράσει λίγο ακόμη, αν πάλι σας είναι πολύ πηχτή, προσθέστε λίγο βραστό νερό. Προσθέτετε αλάτι και πιπέρι και δοκιμάζετε να είναι στη γεύση σας. Αφού κρυώσει λίγο για κανένα 10λεπτο προσθέτετε τη κρέμα και ανακατέψτε πάλι με το ραβδομπλέντερ να μοιραστεί παντού και να απαλύνει το χρώμα.

Μανιταρόσουπα εύκολη με πορτσίνι

Σερβίρισμα:

Σερβίρετε τη μανιταρόσουπα ζεστή στα πιάτα και ρίχνετε λίγη κρέμα από πάνω επιστρατεύοντας όλο τον καλλιτεχνικό σας οίστρο, ψιλοκομμένο σχοινόπρασο και λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Σερβίραμε στο πολύ κομψό σερβίτσιο PLUS MAT της ΙΩΝΙΑ  που ανδεικνύει κάθε όμορφο φαγητό χωρίς να φλυαρεί και μαγειρέψαμε τη σούπα σε ανοξείδωτη κατσαρόλα της Fest.

Μανιταρόσουπα εύκολη με πορτσίνι

Μανιταρόσουπα βελουτέ με λευκό κρασί (VIDEO) 4.56/5 (91.11%) 18 votes

Εραστής των απολαύσεων της ζωής, διαφημιστής κατ' επάγγελμα, υπερήφανος πατέρας τριών κοριτσιών, με πολλά ετερόκλητα ενδιαφέροντα και εμπειρίες στα 55 χρόνια που συμμετέχω στη κοινωνική ζωή της πρωτεύουσας και άλλων κωμοπόλεων Ευρώπης και Αμερικής. Έχω μάθει να περνάω καλά με πολλά, αλλά και με λίγα, με μια ανεπαίσθητη προτίμηση στην άνεση, να τ' ομολογήσω. Ασχολούμαι καθημερινά με τη μαγειρική απ' τα 25 μου και με τον καιρό αυτή απασχολεί όλο και μεγαλύτερο ποσοστό των νευρώνων του εγκεφάλου μου, κάτι που ελπίζουμε να οφείλεται στο πάθος και όχι στην μείωση των κυττάρων. Αν πληρωνόμουν για τα πάθη μου (και τα λάθη μου) θα ήμουν μέγας χορηγός του δημοσίου χρέους. Το γεγονός ότι φίλοι, γνωστοί αλλά και τα παιδιά μου με αποκαλούν “chef” με ιντριγκάρει ως προς το τι μπορεί να γίνω όταν επιτέλους ενηλικιωθώ. Λατρεύω το καλό σπιτικό φαγητό, απεχθάνομαι τις μετριότητες και όσο κι αν βασίζομαι στη δημιουργικότητα, τη γνώση και την τέχνη, θέλω παράλληλα να γνωρίζω το επιστημονικό “γιατί” πίσω απ' τη μαγειρική και όχι μόνον. Όσο μαθαίνω νιώθω ζωντάνια, όσο δημιουργώ και προσφέρω, αποκτώ λόγο ύπαρξης.

11 Comments

  • Reply November 22, 2018

    Anonymous

    Φοβερή συνταγή όπως πάντα, αλλα δυστυχώς (μάλλον ως πρώην διαφημιστής) μπήκες κι εσυ στο τριπ χρησιμοποίησης κατεψυγμένων επώνυμων προϊόντων με σκοπό το κέρδος! ΚΡΙΜΑ!!!

    • Ποιό είναι ακριβώς το θέμα σας κ. Ανώνυμε; Αισθάνεστε οτι για κάποιο λόγο δικαιούστε ΕΣΕΙΣ ή γενικώς οι αναγνώστες μου να απολαμβάνετε ΔΩΡΕΑΝ τη σκληρή δουλειά κάποιου που γράφει, φωτογραφίζει, πειραματίζεται με συνταγές, αγοράζει υλικά, ξοδεύει ώρες και χρήμα για να διατηρεί ένα ιστότοπο και δεν πρέπει κατά την εκτίμησή σας αυτός να αμοίβεται; Ποιός ακριβώς θα χρηματοδοτήσει την παραγωγή των βίντεο όπου συμμετέχουν 6-7 άνθρωποι και ειδικός εξοπλισμός; Αισθάνετσετ ότι θάπρεπε να το πληρώνω εγώ απ’ το περίσσευμα μου, από κάποια άλλη δουλειά που πρέπει να κάνω για να χρηματοδοτώ ένα χόμπι, γιατί εσείς θεωρείτε ότι η διαφήμιση είναι κακό πράγμα; Αγαπητέ μου το χόμπι της μαγειρικής, μέσα στα χρόνια έγινε δουλειά για να ζήσει μια οικογένεια! Εσείς δηλαδή δουλεύετε δωρεάν; Και για να συνεννοηθούμε με σωστούς όρους οικονομικά, δεν μιλάμε για “κέρδος” αλλά για “εισόδημα” απ’ το οποίο αφαιρούνται όλα τα έξοδα και η επένδυση σε χρήμα και χρόνο που κάνω και αν μείνει κάτι απ’ την εφορία, ίσως να αγγίξουμε τη λέξη κέρδος. Που δεν είναι καταρραμένη πιά, έλεος. Σιγά που θα μου ρίξετε ενοχές γράφοντας δεικτικά στο σχόλιό σας “με σκοπό το κέρδος, ΚΡΙΜΑ”… Ωριμάστε! Το κρίμα είναι σε σας που δεν καταλαβαίνετε το προφανές, ότι δηλαδή κάπως πρέπει να αμοίβομαι όπως εσείς για την όποια εργασία κάνω εγώ (και όσοι επιδιώκουν να έχουν κάποιο κέρδος με τον κόπο τους), την οποία και δείχνετε μάλιστα να εκτιμάτε.
      Τέλος, ποιό είναι ακριβώς το πρόβλημά σας με τα κατεψυγμένα προϊόντα, ειδικά της καλύτερης ελληνικής μάρκας; Δεν έχετε συνειδοποιήσει ότι τα κατεψυγμένα λαχανικά διατηρούν τις βιταμίνες, τα ιχνοστοιχεία και όλη τους τη θρέψη που είχαν λίγες ώρες μετα που κόπηκαν; Είναι απολύτως υγιεινά και εξαιρετικά πρακτικά και εκατομμύρια καταναλωτές τα χρησιμοποιούν καθημερινά. Και είμαι περήφανος που με συνταγές που βγάζουν νόστιμο αποτέλεσμα, στηρίζω τόσο κόσμο που γυρνά κατάκοπος απ’ τη δουλειά του (για την οποία δεν θα είχατε πρόβλημα να αμοίβονται φαντάζομαι) και θέλει ένα εύκολο, πρακτικό τρόπο να φτιάξει μια μανιταρόσουπα ή ένα ριζότο αγκινάρες, γιατί άλλο που δεν έχουν όρεξη είναι να καθαρίζουν μανιτάρια για μισηώρα ή αγκινάρες για 1 ώρα. Για να φάνε κάτι με πιθανότατα λιγότερα θρεπτικά συστατικά απ’ ότι το κατεψυγμένο.
      Το συγκεκριμένο μπλόγκ επιλέγει ως χορηγούς ΜΟΝΟ τα προιόντα που χρησιμοποιώ σπίτι μου και αμοίβεται μέσω συμφωνιών με τις εταιρίες αυτές. Δεν διαφημίζω ποτέ προιόν που δεν χρησιμοποιώ. Άλωστε όπως θα ξέρετε η επιλογή των υλικών είναι μέρος της συνταγής. Κάποια είναι ανώνυμα, κάποια επώνυμα. This is the world we live in. Καλό θα είναι να το συνειδητοποιήσετε!

  • Reply November 22, 2018

    NIKOLAOU

    @anonymous Και πώς θα ειναι βιώσιμο το site? Είναι θεμιτή και καλοδεχούμενη η διαφήμιση. Εξάλλου αν είχατε παρακολουθήσει τακτικά το blog, θα ξέρατε οτι διαφημίζονται μoνο προϊόντα άριστης ποιότητας.

    • Ευχαριστώ για τη συμπαράσταση! Τι τραβάω με κάτι τέτοια σχόλια εκτός πραγματικότητας…

  • Reply November 28, 2018

    George Argyrakis

    Καλησπέρα σας, Προτείνεται να αντικαταστήσουμε την κρέμα γάλακτος με γιαούρτι ή με extra ζωμό?

  • Reply November 28, 2018

    Anonymous

    Την έκανα χωρίς πορτσινι αλλά με 4 διαφορετικά είδη μανιταριών και δοκίμασα και με γιαούρτι και με Philadelphia καθώς και με κρέμα γάλακτος. Τη διαφορά την κάνουν τα αρώματα των μανιταριών και στην εκδοχή του γιαουρτιού έβαλα και λίγο μοσχοκάρυδο και Καγιέν. Πολύ ιδιαίτερη μπορώ να πω.

  • Reply November 29, 2018

    Anonymous

    Ομολογώ ότι διαβάζοντας τη συνταγή, δεν περίμενα ότι θα ήταν τόσο ωραία η σούπα αυτή! Φοβερή γεύση, πανεύκολη εκτέλεση, εύγε!

  • Reply December 6, 2018

    Ζωή

    Προς τον «ανώνυμο» για τα περί διαφήμισης : έλεος!

Leave a Reply Click here to cancel reply.

Leave a Reply to NIKOLAOU Cancel reply