Το Cucina Caruso μαγειρεύει στο Casserole Bistro στο Γέρακα ! Τηλέφωνο κρατήσεων : 210-6618838 (μετά τις 14.00)
lasagna vegeterian

Λαζάνια Τρικολόρε με Λαχανικά

Ένα απ’ τα πιο βασικά στοιχεία της δουλειάς μου (στρατηγική επικοινωνίας στη διαφήμιση) είναι η δημιουργία των συνθηκών για να προκύψει «η έμπνευση». λαζανιαΣτο χώρο της επικοινωνίας που σχοινοβατεί ανάμεσα στην τέχνη και τη λογική, στόχος μου είναι να μπορέσω να ενεργοποιήσω το ταλέντο των γύρω μου προς μια κατεύθυνση και γι’ αυτό χρειάζονται απλά ερεθίσματα κάθε είδους… Ναι, κι απ’ ‘αυτά’ τα άλλα, αλλά όχι μόνον, πάλι το μυαλό σας στο πονηρό πήγε και έχουμε και νηστεία!
Στο χώρο της κουζίνας που χαρακτηρίζεται επίσης απ’ την δημιουργικότητα, για να φτιάξει μια συνταγή ο μάγειρας συμβαίνει το αντίστοιχο, μια και ο πειραματισμός πρέπει πάντα να έχει ένα απλό στοιχείο αφετηρίας ώστε να εμπνευστεί κανείς μια ιδέα. Κάτι, που και χρησιμοποίησα με την διπλή μου ιδιότητα για να φτιάξω αυτή τη συνταγή για λαζάνια vegetarian. Η αφετηρία λοιπόν δεν ήταν άλλη απ’ την εικόνα της ιταλικής σημαίας και τα τρία χρώματά της. Πράσινο, λευκό, κόκκινο. Η ιταλική αίσθηση να μεταφραστεί σε ένα πιάτο με πάστα, λαχανικά και γαλακτοκομικά με τα τρία χρώματα σαν οδηγό.

λαζάνια βετζετέριαν με μανιτάρια σπανάκι ντομάτα  και μοτσαρέλαΗ αναγωγή σε υλικά βετζετέριαν που συνδέονται με την Ιταλία ήταν απλή και σχεδόν ακαριαία…

Σπανάκι μια και θα χρησιμοποιούσα και πράσινα λαζάνια από σπανάκι.

Διαφήμιση

Ντομάτα σάλτσα, η προφανής επιλογή για το κόκκινο.

Και για το λευκό, μοτσαρέλα στα σίγουρα γιατί το τυρί θα φέρει μια ισορροπία στις εντάσεις των λαχανικών, αλλά και μανιτάρια για να συμπληρωθούν και τρία λαχανικά.

λαζάνια βετζετέριαν με μανιτάρια σπανάκι ντομάτα  και μοτσαρέλα

Τρικολόρε λοιπόν η έμπνευση, η ιδέα και η εκτέλεση, τρικολόρε και το όνομα για τα λαζάνια αυτά, αλλά και η γεύση έτσι όπως έχει τελειοποιηθεί η συνταγή με τους γευστικούς συντονισμούς απ’ τη πρώτη φορά που την έκανα πριν μια δεκαετία. Μια απ’ τις τελευταίες μικρές επεμβάσεις-αποκάλυψη ήταν το καβουρντισμένο κουκουνάρι που μπλέκεται με το σπανάκι και προσθέτει πολύ σε γεύση και υφή, όπως και τα porcini που ανεβάζουν τα αρώματα και την ιταλική προσωπικότητα του πιάτου.

Διαφήμιση

Οι ποσότητες των υλικών όπως έχουν καταλήξει στη συνταγή κάνουν το αποτέλεσμα ένα παιχνίδι γευστικών ισορροπιών ανάμεσα σε υλικά που, ενώ μπορείς να τα ξεχωρίσεις μέσα στην κάθε μπουκιά, δένουν όλα μαζί και πλουτίζουν την εμπειρία. Η υπεραξία μιας σύνθεσης γεύσεων που είναι μεγαλύτερη απ’ το άθροισμα των μερών της, χαρακτηρίζει αυτό το πιάτο-έκπληξη που ήταν και ο τελικός στόχος. Και όλα αυτά με υλικά που σε μεταφέρουν στον τόπο που θέλεις να τιμήσεις, γεμάτα ανοιξιάτικη φρεσκάδα και υγεία. Είναι μάλιστα πιο εύκολη απ’ όσο φαίνεται παρά την πληθώρα των πρώτων υλών.

λαζάνια βετζετέριαν με μανιτάρια σπανάκι ντομάτα  και μοτσαρέλαΧαρακτηριστικά της συνταγής:

Περίπου μία ωρα και άλλη τόση για το ψήσιμο. Εύκολη για έναν έμπειρο μάγειρα αλλά σχετικά σύνθετη συνταγή λόγω των διαφορετικών υλικών. Μπορείτε πάντα να ετοιμάσετε τα λαζάνια απ’ την προηγούμενη και να τα ψήσετε την επόμενη μέρα.

Διαφήμιση

PastistioΥλικά (για 6-8 ατομα)

1 κουτί (500 γρ.) λαζάνια Barilla με σπανάκι
500 γρ. σπανάκι (φρέσκο ή κατεψυγμένο)
25 γρ. κουκουνάρι
5 φρέσκα κρεμμυδάκια κομμένα σε ροδέλες
20 γρ. μανιτάρια porcini αποξηραμένα
500 γρ. μανιτάρια άσπρα κομμένα σε φέτες
500 γρ. σάλτσα ντομάτας
150 ml κόκκινο κρασί
1 κ.σ. φρέσκια ρίγανη ή βασιλικό (ανάλογα την εποχή)
3 μοτσαρέλες σε φέτες
80 γρ. βούτυρο
100 γρ. αλεύρι
1 λίτρο γάλα
1 πρέζα τριμμένο μοσχοκάρυδο
1 κ.σ. τριμμένη παρμεζάνα
5-6 κ.σ. ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Παρασκευή

1. Βάζετε σε 100 ml. ζεστού νερού τα porcini να μαλακώσουν και να φουσκώσουν

2. Ετοιμάζετε τη στρώση σπανακιού: Σοτάρετε σε μεγάλο βαθύ τηγάνι τη μισή ποσότητα από τα κρεμμυδάκια με λίγο λάδι σε μεσαία φωτιά. Στα 2 λεπτά ρίχνετε μέσα το σπανάκι, ανακατεύετε, αλατίζετε και το αφήνετε 10 λεπτά (αν είναι κατεψυγμένο) ή μεχρι να φύγουν τα υγρά του (αν είναι φρέσκο). Αφαιρείτε το σπανάκι σε μπολ και ρίχνετε μέσα στο τηγάνι τα κουκουνάρια. Ανακατεύετε συνεχώς για 2-3 λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα (προσοχή καίγονται εύκολα, να είστε από πάνω) και τα ρίχνετε στο μπολ με το σπανάκι.

λαζάνια βετζετέριαν με μανιτάρια σπανάκι ντομάτα  και μοτσαρέλα3. Ετοιμάζετε τη στρώση μανιταριών: Σοτάρετε το υπόλοιπο κρεμμυδάκι με λίγο λάδι στο ίδιο τηγάνι όπως πριν και ρίχνετε στα 2 λεπτά μέσα τα φρέσκα μανιτάρια και τα porcini με το ζουμί τους. Ανακατεύετε κάθε τόσο, προσθέτετε αλατοπίπερο και στα 10 λεπτά όταν έχουν πιεί όλο το ζουμί τους, τα αφαιρείτε σε άλλο μπολ.

λαζάνια βετζετέριαν με μανιτάρια σπανάκι ντομάτα  και μοτσαρέλα4. Ετοιμάζετε τη σάλτσα ντομάτας: Στο ίδιο τηγάνι βάζετε 2 κ.σ. λάδι και ρίχνετε τον ζωμό ντομάτας και το κρασί. Ανακατεύετε και αφήνετε την σάλτσα να σιγοβράσει για περίπου 15 λεπτά μέχρι να είναι σχετικά πηχτή. Λίγο πριν την βγάλετε απ’ τη φωτιά προσθέτετε την φρέσκια ρίγανη ή τον βασιλικό και αλατοπιπερώνετε.

λαζάνια βετζετέριαν με μανιτάρια σπανάκι ντομάτα  και μοτσαρέλα5. Ετοιμάζετε τη μπεσαμέλ: Σε κατσαρόλα βάζετε το βούτυρο να λιώσει σε χαμηλή φωτιά και μόλις είναι έτοιμο προσθέτετε το αλεύρι. Ανακατεύετε καλά με κουτάλι ή καλύτερα με σύρμα κουζίνας. Προσθέτετε σιγά-σιγά το γάλα και ανακατεύετε συνεχώς να μην σβολιάσει το μίγμα. Προσθέτετε σταδιακά όλο το γάλα, φροντίζοντας να μην πάρει βράση και ανακατεύετε μέχρι η σάλτσα να είναι σχετικά πηχτή και βελουδένια (συνολικά 10 λεπτά περίπου). Προσθέτετε αλάτι, πιπέρι και το τριμμένο μοχοκάρυδο και αφαιρείτε απ’ τη φωτιά. Για την αναλυτική συνταγή μπεσαμέλ, δείτε εδώ

λαζάνια βετζετέριαν με μανιτάρια σπανάκι ντομάτα  και μοτσαρέλα6. Ετοιμάζετε τα λαζάνια: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180ºC. Στρώνετε στο πάτο του ταψιού που θα κάνετε τα λαζάνια περίπου το 1/3 της σάλτσας ντομάτας και το απλώνετε καλά. Πάνω του τοποθετείτε την πρώτη στρώση λαζάνια. Αν χρειαστεί να κόψετε κάποιο για να καλύψετε κενά, χρησιμοποιείστε κοφτερό μαχαίρι κάνοντας μια χαραγματιά πάνω στο λαζάνι και μετά σπάστε το με το χέρι. Πάνω στα πρώτα λαζάνια βάζετε το μίγμα από σπανάκι-κουκουνάρι και απλώστε το παντού. Βάζετε δεύτερη στρώση λαζάνια και πάνω της απλώνετε τα μανιτάρια, προσθέτοντας λίγη μπεσαμέλ ίσα-ίσα να τα καλύψει. Βάζετε τρίτη στρώση λαζάνια και πάνω της απλώνετε τις μοτσαρέλες και το υπόλοιπο 1/3 της σάλτσας ντομάτας. Καλύπτετε με την τέταρτη και τελευταία στρώση λαζάνια. Ρίχνετε πάνω τους την υπόλοιπη σάλτσα ντομάτας και απλώνετε όλη την υπόλοιπη μπεσαμέλ. Πασπαλίζετε με την τριμμένη παρμεζάνα

λαζάνια βετζετέριαν με μανιτάρια σπανάκι ντομάτα  και μοτσαρέλα7. Βάζετε το ταψί με τα λαζάνια στο φούρνο για 1 ώρα περίπου, μέχρι να δείτε ότι η μπεσαμέλ έχει ψηθεί και έχει αυτό το υπέροχο βαθύ μελί χρώμα κατά τόπους (στο μεσοδιάστημα βάζετε ένα μανταλάκι στη μύτη σας για να αντέξετε την υπέροχη μυρωδιά στη κουζίνα). Βγάζετε το ταψί απ’ τον φούρνο και το αφήνετε για 10-20 λεπτά τουλάχιστον να δέσουν τα υλικά σωστά και να φτάσει σε θερμοκρασία που να μπορεί κανείς να το απολαύσει.

λαζάνια βετζετέριαν με μανιτάρια σπανάκι ντομάτα  και μοτσαρέλαΣερβίρισμα:

Στο τραπέζι κόβετε πρώτα όλα τα κομμάτια με κοφτερό μαχαίρι και σερβίρετε με σπάτουλα προσεκτικά κάθε πιάτο. Επαναλάβατε. Επαναλάβατε. Δώστε τη συνταγή, μιλήστε γι’ αυτήν. Γράψτε μας κι ένα καλό λόγο για την ηθική ικανοποίηση. Ξανακάντε τη συνταγή τον επόμενο μήνα.

λαζάνια βετζετέριαν με μανιτάρια σπανάκι ντομάτα  και μοτσαρέλα

Το άρθρο με τη συνταγή για βετζετέριαν λαζάνια τρικολόρε πρωτογράφτηκε στο pandespani

Print Friendly, PDF & Email
Διαφήμιση
  1. αααχχχχ πολύ λαχταριστή φαίνεται η συνταγή. Θέλω να την δοκιμάσω οπωσδήποτε! Εχω μια ένσταση ομως σχετικά με τα υλικά γτ θα το φτιάξω για βρεφακι 2,5 χρονών και νηπιο 4. Τα κουκουνάρια μπορώ να τα αντικαταστήσω με κάτι άλλο? αν τα πολτοποιήσω?

    1. Είναι άπαιχτη η συνταγή, όντως! Και έχετε απόλυτο δίκιο ότι το κουκουνάρι δεν είναι για πιτσιρικάκια και μπράβο σας που το σκεφτήκατε. Θαυμάζω πάντα την υπευθυνότητα σε θέματα ουσίας, στις μαμάδες! Η πρότασή σας για να τα πολτοποιήσετε, σωστή αν και εύκολα θα μπορούσατε να μην τα βάλετε καθόλου, εφόσον είναι και για παιδιά. Η κριτσανιστή υφή τους στη μπουκιά είναι πιο σημαντική απ΄τη γευστική τους συμβολή στο σύνολο, οπότε αναμεσα στη πολτοποίηση και στην πληρη απαλειφή, μικρό το κακό. Το υπόλοιπο είναι υπερεπαρκές για γευστικές ηδονές σε παιδιά κάθε ηλικίας! Εναλλακτικά , βάλτε κουκουνάρι μόνο στο μισό ταψί και βάλτε μια οδοντογλυφίδα από πάνω για να ξέρετε από που και πέρα βάλατε, όταν πλέον κόψετε τα κομμάτια.

    2. Υπέροχο φαγητό. Στο σπίτι μας έχει γίνει πια κλασικό πιάτο. Ελαφρύ, γευστικό και με πολλές υφές. Ευχαριστούμε για τις υπέροχες συνταγές.

  2. Τι να πω?? Απίστευτη γεύση! Ειδικά το κουκουνάρι εκτίναξε το πιατο! Πολλά μπράβο για την έμπνευση!!

  3. Mόλις τελείωσα τη συνταγή και είναι έτοιμο για το φούρνο. Πιστεύω ότι χρειάζεται λίγη περισσότερη σάλτσα (ή ίσως εγώ φοβήθηκα μην αφήσει πολλά ζουμιά και την άφησα να πιεί σχεδόν όλο το υγρό της). Επίσης και η μπεσαμέλ μου φάνηκε λίγη (επειδή χρειάζεται να καλύψουμε και τα μανιτάρια στην προτελευταία στρώση. Πάντως με αυτό το συνδιασμό υλικών είναι βέβαιο ότι θα είναι πολύ νόστιμο. Μάλλον πάντως φταίω εγώ, γιατί και τη μπεσαμέλ την άφησα να πήξει αρκετά. Μετά το φαγητό θα γράψω αναλυτικά σχόλια για τη γεύση και την υφή. Ελπίζω να μαλακώσουν τα λαζάνια… Ευχαριστώ πάντως γιατί στο σαιτ σας θα βρω πάντα κάτι καινούργιο να φτιάξω και είναι πάντα οι οδηγίες σαφέστατες. (το κόλπο με το χάραγμα των λαζανιών εξαιρετικό!).

Your email address will not be published. Required fields are marked *