Λαζάνια με σπανάκι και σάλτσα τομάτας

lasagna spanaki tomata

Τα λαζάνια στο μυαλό μου είναι τοποθετημένα ως μια νόστιμη “Κυριακάτικου χαρακτήρα” συνταγή θαλπωρής που  ανεξάρτητα απ’ τη γέμιση, θα αρέσει σε όλους και κανείς δε θα μπορέσει να συγκρατηθεί να φάει μόνο μια μερίδα. Και βέβαια το σπίτι όλο θα έχει πλημυρίσει με την υπέροχη μυρωδιά της ψημένης μπεσαμέλ που συνήθως εμπεριέχεται στο πιάτο.

Μέχρι σήμερα, όλες οι συνταγές για λαζάνια που έχω ανεβάσει στο Cucina Caruso (εδώ με σπανάκι ανθότυρο , εδώ με μανιταρια πορτσίνι, εδώ αλ Caruso, εδώ με κολοκύθα, μπέικον και γκοργκονζόλα, εδώ βετζετέριαν, εδώ με φέτα και μελιτζάνες) είχαν μέσα και πάνω, μπεσαμέλ. Ήρθε όμως η ώρα να δοκιμασουμε και μια πιο ελαφριά εκδοχή όπου το υλικό που δίνει τη πινελιά του στο πιάτο, είναι η σάλτσα τομάτας.

Λαζάνια σπανάκι σάλτσα τομάτας

Γιατί μια πληθωρική σάλτσα τομάτας με λίγο ελαιόλαδο, μπορεί να δώσει τη νόστιμη υγρασία που χρειάζονται τα λαζάνια για να ψηθούν και να συμπληρώσουν τη γεύση μιας γέμισης, με γλυκιά οξύτητα. Ακόμη κι αν η γέμιση είναι από σπανάκι με τη γνωστή μεταλλικότητά του, που σε πρώτη σκέψη, δεν ταιριάζει με τομάτα.

Κι’ όμως, στην Ιταλική συνταγή που σας μεταφέρω με λίγες δικές μου παρεμβάσεις, οι γεύσεις του σπανακιού και της τομάτας, που δεν θα φανταζόσουν να συνδυαστούν εύκολα σε μια άλλη παρασκευή, αλληλοσυμπληρώνονται απόλυτα. Κόκκινα και πράσινα, Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός μονιασμένοι και συνεργαζόμενοι, ένα πράγμα! Ίσως, ο καταλύτης στην αρμονική τους συνύπαρξη να είναι τα λευκά, νόστιμα λαζάνια, που συμπληρώνουν τη χρωματική παλέτα, δημιουργώντας σημειολογικά μια Ιταλική σημαία που ζωντανεύει στο πιάτο.

Λαζάνια σπανάκι σάλτσα τομάτας

Το τελικό πιάτο χαρακτηρίζεται από φρεσκάδα και ζωντάνια, είναι ελαφρύ, θρεπτικό, υγιεινό, αλλά παράλληλα ιδιαίτερα νόστιμο. Τα ελαφριά τυριά ανθότυρο και μοτσαρέλα συμπληρώνουν τις ιδιαίτερα προσεγμένες επιλογές υλικών με το μίνιμουμ της κρεμώδους διάστασης που ένα τέτοιο πληθωρικό πιάτο έχει ανάγκη για να ισορροπήσει.

Λαζάνια σπανάκι σάλτσα τομάτας

Πάντως έχω να σημειώσω πως η ισορροπία και η γευστική πληθωρικότητα του πιάτου οφείλεται εν πολλοίς στην εξαιρετικά νόστιμη σάλτσα τομάτας Pommodoro της Barilla που περιέχει και τα διάσημα Ιταλικά ντοματίνια datterino με τη γλυκιά , πυκνή γεύση. Θα την χαρακτήριζα ως την πλέον “μονοδιάστατη” γευστικά απ’ τις σάλτσες τομάτας της Barilla,  καθώς η ντοματένια γεύση της έχει την μέγιστη ένταση.

λαζάνια σπανακι σαλτσα τοματας

Έτσι, για μένα, αποτελεί ιδανική επιλογή για την συγκεκριμένη συνταγή όπου το ζητούμενο είναι να συνυπάρξουν αρμονικά δυο έντονες, αγνές, φυσικές γεύσεις, του σπανακιού και της τομάτας. Δευτερευόντως, το γεγονός ότι είναι πυκνή, χωρίς περιττά υγρά, την κάνει ιδανική για χρήση σε ένα πιάτο όπως λαζάνια που δεν θέλει κανείς να μείνει με υγρά στο ταψί.

Το πιάτο είναι ιδανικό για οικογενειακή μάζωξη αλλά και για φίλους (βετζετέριαν), ως ένα πληθωρικό γευστικά φαγητό θαλπωρής που είναι ιδιαίτερα ελαφρύ και υγιεινό. Λόγω χρωμάτων ταιριάζει επίσης και σε Χριστουγεννιάτικο τραπέζι ή γιορτινό μπουφέ.

Λαζάνια σπανάκι σάλτσα τομάτας

Χαρακτηριστικά της συνταγής:

Μια εύκολη συνταγή, όπου η μόνη παρασκευή είναι η γέμιση σπανακιού, στην οποία η μαγειρική δράση εξαντλείται σε μια βράση στο σπανάκι και το σούρωμά του. Όλα τα υπόλοιπα βήματα της συνταγής είναι συμπληρώσεις με υλικά και τοποθέτηση σε στρώσεις πριν μπει το ταψί στο φούρνο. Η προετοιμασία θα σας πάρει λιγότερο από 30’ και μετά χρειάζεται 40’ ψήσιμο και 15’ υπομονή μέχρι να κόψετε μερίδες και να σερβίρετε.

Λαζάνια σπανάκι σάλτσα τομάτας

Υλικά για ένα ταψί 35 εκ. (για 8 μερίδες)

300 γρ. Lasagna uovo Barilla

Για τη γέμιση:
1.5 κ. φρέσκο σπανάκι
3 κ.σ. ψιλοκομμένο άνηθο
25 γρ. κουκουνάρι
400 γρ. ανθότυρο ή ricotta
60 ml. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
30 γρ. τριμμένη παρμεζάνα
Αλάτι, πιπέρι

Για τη σάλτσα τομάτας:

2 Χ 400 γρ. Pomodoro Barilla
50 ml. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
250 gr. Mozzarella κομμένη σε φέτες
30 γρ. τριμμένη παρμεζάνα

Λαζάνια σπανάκι σάλτσα τομάτας

Διαδικασία παρασκευής

  1. Ετοιμάζετε το σπανάκι:

Βάζετε σε μια μεγάλη κατσαρόλα περί το 1 λίτρο νερό και το φέρνετε σε θερμοκρασία βρασμού. Προσθέτετε το σπανάκι σταδιακά να ζεματιστεί και να μαραθεί. Αν δεν χωράει όλο περιμένετε λίγο να μαραθούν τα κάτω φύλλα και προσθέτετε το υπόλοιπο. Σε περίπου 8′ λεπτά θα έχει όλο μαραθεί και μικρύνει σημαντικά σε όγκο.

Ρίχνετε το σπανάκι σε σουρωτήρι και το βάζετε κάτω από τη βρύση με κρύο νερό να πέσει η θερμοκρασία του για να το στύψετε στη συνέχεια με τα χέρια ώστε να φύγουν όλα σχεδόν τα υγρά του, προκειμένου να μπει στο μίγμα της γέμισης.  

Λαζάνια σπανάκι σάλτσα τομάτας
  1. Ετοιμάζετε τη γέμιση:

Βάζετε το βρασμένο σπανάκι σε ένα μπολ / μπασίνα. Προσθέτετε αλάτι και πιπέρο, τρίβετε το ανθότυρο, προσθέτετε περίπου 3 κ.σ εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο (45ml.), ανακατεύετε και τελικά προσθέτετε την παρμεζάνα και τα κουκουνάρια πριν το τελικό ανακάτεμα να μοιραστούν παντού τα υλικά.

Λαζάνια σπανάκι σάλτσα τομάτας
  1. Ετοιμάζετε τη πρώτη στρώση γέμισης:

Πριν αρχίσετε, βάλτε τον φούρνο σας να προθερμανθεί στους 180°C με πάνω-κάτω αντιστάσεις.

Ρίχνετε στον πάτο του ταψιού μια γερή πρέζα ελαιόλαδο (περ. 1,5 κ.σ.  = 25ml.).

Από πάνω της απλώνετε περί τα  250-300 γρ. απ’ τη σάλτσα ντομάτας Pommodoro να καλύψει όλο τον πάτο του ταψιού. Εκεί θα στρώσετε τη πρώτη στρώση λαζάνια. Αν μένουν κενά σημεία στο στρώσιμο, πάρτε ένα λαζάνι και χαράξτε πολύ απαλά με κοφτερό μαχαίρι μια λωρίδα και στη συνέχεια κόψτε τη να συμπληρώσετε την κάλυψη.

Λαζάνια σπανάκι σάλτσα τομάτας

Από πάνω θα  απλώσετε τη μισή ποσότητα γέμισης και την δεύτερη στρώση λαζάνια.

  1. Ετοιμάζετε τη δεύτερη στρώση γέμισης:

Πάνω απ’ τη δεύτερη στρώση λαζάνια θα απλώσετε πάλι αντίστοιχη με πριν ποσότητα σάλτσας τομάτας (250-300 γρ.) και θα προσθέσετε μια αντίστοπιχη πρέζα ελαιόλαδο (20-25 ml.). Στη συνέχεια θα απλώσετε την υπόλοιπη μισή γέμιση σπανακιού, θα τη σκεπάσετε με την τελευταία (3η) στρώση λαζάνια και πάνω τους θα απλώσετε όλη την υπόλοιπη σάλτσα τομάτας και άλλη μια πρέζα ελαιόλαδο, όπως και πριν.

Λαζάνια σπανάκι σάλτσα τομάτας
  1. Ολοκληρώνετε τα λαζάνια και τα ψήνετε στο φούρνο

Κόψτε τις δυο μοτσαρέλλες σε φέτες και απλώστε τες πάνω στην τελική στρώση της σάλτσας σαν να ήταν πάνω σε πίτσα. Πασπαλίστε με 30 γρ. παρμεζάνα και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και βάλτε το ταψί στον προθερμασμένο φούρνο σε μεσαίο ράφι. Θα ψήσετε τα λαζάνια για 40’ στους 180°C με πάνω-κάτω αντιστάσεις.

Λαζάνια σπανάκι σάλτσα τομάτας

Σερβίρισμα:

Όταν τα λαζάνια είναι έτοιμα, θα τα αφήσετε περί τα 15’ να καταλαγιάσει η θερμοκρασία και να δέσουν τα υλικά, πριν τα κόψετε και τα σερβίρετε σε πιάτα. Συνοδεύονται από μια  ελαφριά φρέσκια σαλάτα είτε πράσινη, είτε με ντοματίνια. Εμείς τα ετοιμάσαμε και τα σερβίραμε σε ταψί και πιάτα της σειράς KYTHERA της ΙΩΝΙΑ.

Λαζάνια σπανάκι σάλτσα τομάτας
Print Friendly, PDF & Email

Εραστής των απολαύσεων της ζωής, διαφημιστής κατ' επάγγελμα, υπερήφανος πατέρας τριών κοριτσιών, με πολλά ετερόκλητα ενδιαφέροντα και εμπειρίες στα 55 χρόνια που συμμετέχω στη κοινωνική ζωή της πρωτεύουσας και άλλων κωμοπόλεων Ευρώπης και Αμερικής. Έχω μάθει να περνάω καλά με πολλά, αλλά και με λίγα, με μια ανεπαίσθητη προτίμηση στην άνεση, να τ' ομολογήσω. Ασχολούμαι καθημερινά με τη μαγειρική απ' τα 25 μου και με τον καιρό αυτή απασχολεί όλο και μεγαλύτερο ποσοστό των νευρώνων του εγκεφάλου μου, κάτι που ελπίζουμε να οφείλεται στο πάθος και όχι στην μείωση των κυττάρων. Αν πληρωνόμουν για τα πάθη μου (και τα λάθη μου) θα ήμουν μέγας χορηγός του δημοσίου χρέους. Το γεγονός ότι φίλοι, γνωστοί αλλά και τα παιδιά μου με αποκαλούν “chef” με ιντριγκάρει ως προς το τι μπορεί να γίνω όταν επιτέλους ενηλικιωθώ. Λατρεύω το καλό σπιτικό φαγητό, απεχθάνομαι τις μετριότητες και όσο κι αν βασίζομαι στη δημιουργικότητα, τη γνώση και την τέχνη, θέλω παράλληλα να γνωρίζω το επιστημονικό “γιατί” πίσω απ' τη μαγειρική και όχι μόνον. Όσο μαθαίνω νιώθω ζωντάνια, όσο δημιουργώ και προσφέρω, αποκτώ λόγο ύπαρξης.

3 Comments

  • Reply November 25, 2021

    Βικυ

    Καλησπέρα. Θα μπορούσαμε να προσθέσουμε και γαρίδες; Μας αρέσει ο συνδυασμός σπανάκι με γαρίδες κι αναρωτιέμαι αν μπορεί να μπει σε αυτή τη συνταγή.

  • Reply November 26, 2021

    Angeliki

    Καλησπέρα. Επειδή με έχετε πείσει και χρησιμοποιώ κατεψυγμένο σπανάκι, που είναι σαφώς πιο εύκολο/γρήγορο, πως διαφοροποιείται αυτή η συνταγή με το κατεψυγμένο;

  • Reply November 28, 2021

    Caruso-fan

    Πολύ ενδιαφέρουσα συνταγή, θα δοκιμαστεί άμεσα! Δυο απορίες μόνο:

    1) Δεν είναι πολλά τα 8 λεπτά βράσιμο στο σπανάκι;

    2) Σε παλιότερα άρθρα σας για τη βασική γέμιση σπανάκι είχατε χρησιμοποιήσει 600γρ για συνταγές 6-8 ατόμων. Δε θα πέσει πολύ το 1.5kg εδώ;

    Πολλά συγχαρητήρια για τη δουλειά σας!

Leave a Reply

Leave a Reply