Βετζετέριαν λαζάνια με μελιτζάνες και φέτα

λαζάνια βετζετεριαν μελιτζανες φετα

Τα λαζάνια με μελιτζάνες είναι μια κλασική Ιταλική συνταγή που συνήθως συμπληρώνεται από ένα λευκό τυρί, είτε μοτσαρέλα , είτε ρικότα (ανθότυρο στα καθ’ ημάς). Ο συνολικός συνδυασμός βασικών γεύσεων είναι δηλαδή λαζάνια, μελιτζάνες, σάλτσα ντομάτας, τυριά (λευκά και τριμμένα κίτρινα, κυρίως παρμεζάνα) και μπεσαμέλ για να δέσει το σύνολο και να γίνει λαχταριστό στον φούρνο.

Εγώ πάντως βρίσκω τον συνδυασμό μελιτζάνας με τα δύο κλασικά ιταλικά λευκά τυριά, Μοτσαρέλα ή Ρικότα, ελαφρά μη ισορροπημένο. Αισθάνομαι πως και τα δυο αυτά τυριά, που κατά τα άλλα τα αγαπώ σε άλλους συνδυασμούς, δεν έχουν την ένταση που απαιτείται για να κοντράρουν τον πληθωρικό χαρακτήρα της μελιτζάνας. Είναι πολύ απαλά γευστικά και έτσι χάνονται στον συνδυασμό.

λαζανια με φεταΈτσι, μέσα απ’ την βιωματική σχέση με την Ελληνική κουζίνα, ήρθε η απλή ιδέα της χρήσης φέτας, σαν ιδανικό γευστικό αντίβαρο στη μελιτζάνα. Ξέρουμε όλοι άλλωστε, πόσο ιδανικά πάει η αυθάδης αρμύρα της φέτας που βγάζει χαρακτήρα, κόντρα στις εντάσεις της μελιτζάνας και της ντομάτας, στην κλασική κι αγαπημένη Ελληνική συνταγή, μελιτζάνες στον φούρνο.

Οπότε η ιδέα της χρήσης φέτας και στα λαζάνια αποτελεί μια βελτιωτική υπέρβαση που γεφυρώνει τους γαστρονομικούς κόσμους Ελλάδας και Ιταλίας, στη συγκεκριμένη συνταγή. Άλλωστε και τα Ιταλικά λαζάνια προέρχονται ετυμολογικά και ιστορικά απ’ το αρχαίο Ελληνικό “λάγανον” που ήταν ένα πλατύ ζυμαρικό, οπότε το παιχνίδι γευστικών ανταλλαγών ανάμεσα στις δυο χώρες είναι πολύ παλιό και αρκετά εύκολο να μεταφερθεί στο παρόν. Κατά τα άλλα, η συνταγή που σας προτείνω χρησιμοποιεί την Ιταλική λογική.

Βετζετέριαν λαζάνια με μελιτζάνες κ φέτα

Βλέποντας το αίτημα πολλών αναγνωστών του blog, για εύκολες και πρακτικές λύσεις που δεν εμπεριέχουν γευστικούς συμβιβασμούς, στη συγκεκριμένη συνταγή επέλεξα να χρησιμοποιήσω μια έτοιμη σάλτσα ντομάτας, αντί να προτείνω να ετοιμάσετε μια σάλτσα εσείς, με επιπλέον υλικά. Γιατί η Napoletana της Barilla που σας προτείνω, πέρα από πεντανόστιμες γλυκές ντομάτες, περιέχει καρότο, κρεμμύδι, σκόρδο και αρωματικά, δηλαδή ακριβώς τα υλικά που θα σας ζήταγα να βάλετε στη δικιά σας σάλτσα για να συνοδεύσει ιδανικά τις μελιτζάνες ανάμεσα στα λαζάνια. Οπότε δεν βλέπω τον λόγο να παιδευόμαστε αν μπορούμε να έχουμε εξαιρετικό αποτέλεσμα με ένα πολύ γευστικό και δοκιμασμένο προϊόν, χωρίς συντηρητικά.

Χαρακτηριστικά της συνταγής:

Μάλλον μια εύκολη συνταγή, αν δεν βαριέστε να ξεπετάξετε μια μπεσαμέλ σε 10’ λεπτά, που θα απαιτήσει συνολικά μισή ώρα προετοιμασίας από σας και περί τα 45’ στο φούρνο. Πολύ καλοκαιρινή λόγω μελιτζάνας, αλλά ταιριάζει και σε κάθε άλλη εποχή, όντας μια ιδανική και εύκολη λύση για βετζετέριαν λαζάνια με ιδιαίτερη νοστιμιά.

Wine-pairing-Karoulias

L’ Esprit du Lac

Ξηρός, Ήπιος, Ροζέ, Ξινόμαυρο, Κρατήστε το 2-3 χρόνια

“l’esprit

Γνωρίζουμε ότι Ξινόμαυρο στο Αμύνταιο μπορεί να δώσει αναζωογονητικά και πολύ ευχάριστα ροζέ κρασιά, πόσο μάλλον όταν φέρει την υπογραφή του Κτήματος Κυρ Γιάννη. Εδώ έχουμε το δεύτερο ήρεμο και ξηρό ροζέ κρασί από το Κτήμα, όπου επιλέγονται εξαιρετικής ποιότητας σταφύλια από παλαιούς αμπελώνες σε υψόμετρο 600 μέτρων για την παραγωγή του.

Περιγραφή:
Το χρώμα του είναι ανοιχτό σομόν με κάποιες πορτοκαλί ανταύγειες. Το άρωμα του κυριαρχείται από τα ανθικά στοιχεία όπως το τριαντάφυλλο αλλά και τα κόκκινα φρούτα που θυμίζουν φράουλα και κεράσι και ολοκληρώνεται από διακριτικές νύξεις κανέλας. Στο στόμα είναι προκλητικό και εκφραστικό με τραγανό φρέσκο κόκκινο φρούτο, οξύτητα που ξεδιψάει, μέτριο σώμα και φρουτένια επίγευση.

Ταιριάζει εξαιρετικά με:
Συνδυάζεται με πικάντικα πιάτα ασιατικής κουζίνας, ζυμαρικά με θαλασσινά ή λαχανικά, κρύα μεζεδάκια, ψάρια, πιπεριές Φλωρίνης, μελιτζάνες με φέτα, γεμιστά αλλά και σαν απεριτίφ.

Αγοράστε το στο House of Wine, εδώ

 

Υλικά για 6-8 ατομα (ταψί 36εκ.)

500 γρ. λαζάνια Barilla
3 μελιτζάνες φλασκιές σε φέτες
400 γρ. φέτα σε μικρά κομμάτια
2 Χ 400 γρ. σάλτσα ντομάτας Napoletana Barilla
100 γρ. Grana Padano τριμμένη
3 κ.σ. ψιλοκομμένο φρέσκο δυόσμο
2 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό
150 ml. ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι

Για την Μπεσαμέλ:

75 γρ. βούτυρο Lurpak
75 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις Barilla
1 λτ. γάλα πλήρες
¼ κ.γ. μοσχοκάρυδο τριμμένο
αλάτι, πιπέρι

Διαδικασία Παρασκευής:

1. Προετοιμάζετε τα υλικά:

Κόβετε τις μελιτζάνες σε λεπτές φέτες, την φέτα σε κομματάκια και ψιλοκόβετε τον δυόσμο και τον μαϊντανό.

βετζετέριαν λαζάνια με μελιτζάνες κ φέτα

2. Ψήνετε τις μελιτζάνες:

Σε σχαροτήγανο που βάζετε στο μάτι με υψηλή ένταση, ρίχνετε λίγο ελαιόλαδο (περίπου 40 ml) και τοποθετείτε μια δόση απ’ τις μελιτζάνες, μόλις κάψει το λάδι. Αυτές άμεσα θα ρουφήξουν όλο το λάδι απ’ την κάτω πλευρά. Τις αφήνετε για περίπου 2 λεπτά να κάνουν ραβδώσεις και τις γυρνάτε για άλλα 2 λεπτά απ’ την άλλη πλευρά. Μόλις μαραθούν κάπως τις αφαιρείτε. Συνεχίζετε την ίδια διαδικασία με την επόμενη δόση. Θα χρειαστούν περίπου 4 δόσεις ανάλογα με το σχαροτήγανό σας.

Βετζετέριαν λαζάνια με μελιτζάνες κ φέτα

Στη συνέχεια κόβετε με το μαχαίρι τις ψημένες μελιτζάνες σε μικρότερα κομμάτια και τις αλατίζετε με 1.5 κ.γ. αλάτι και ½ κ.γ. πιπέρι. Τις αφήνετε σε ένα μπολ για να μπουν στη γέμιση.

3. Ετοιμάζετε την μπεσαμέλ:

Ζεσταίνετε το γάλα, χωρίς να βράσει. Σε κατσαρόλα σε μεσαία ένταση βάζετε το βούτυρο να λιώσει. Μόλις λιώσει, προσθέτετε το αλεύρι και ανακατώνετε με το σύρμα για να δημιουργηθεί το roux (ρου), το κολλώδες μίγμα τους. Στη συνέχεια αρχίζετε να ρίχνετε σταδιακά λίγο γάλα μέσα στο ρου, ανακατεύοντας να ενσωματωθεί. Καθώς προσθέτετε γάλα, το κολλώδες μίγμα γίνεται λιγότερο πηχτό και αφού έχετε ρίξει περίπου το μισό γάλα το δουλεύετε με το σύρμα έντονα ώστε να μην έχει σβόλους. Προσθέτετε μετά όλο το υπόλοιπο γάλα , δουλεύοντάς το με το σύρμα χαλαρα και καθώς αρχίζει να πήζει, προσθέτετε λίγο αλάτι, πιπέρι και μοσχοκάρυδο. Δοκιμάζετε να δείτε ότι είναι σωστό σε αλατοπίπερο και προσθέτετε την τριμμένη παρμεζάνα. Το δουλεύετε μαζί για 1 λεπτό και στην συνέχεια αφαιρείτε την κατσαρόλα απ’ το μάτι.

Βετζετέριαν λαζάνια με μελιτζάνες κ φέτα

4. Ετοιμάζετε τα λαζάνια:

Βάζετε τον φούρνο να προθερμανθεί στους 180ºC πάνω/κάτω.
Σε ταψί βάζετε στον πάτο λίγη απ’ τη σάλτσα ντομάτας Napoletana για να είναι υγρός ο πάτος και να μην κολλήσουν τα λαζάνια στο ψήσιμο. Πάνω της ξεκινάτε την πρώτη στρώση με λαζάνια. Αν χρειαστεί στις άκρες κόβετε λαζάνια να καλύψουν όλον τον πάτο. Πάνω στα λαζάνια θα βάλετε το 1/3 απ’ τις μελιτζάνες ακανόνιστα. Θα σκορπίσετε το 1/3 απ’ τη φέτα πάνω και ανάμεσά τους και στη συνέχεια περίπου τα 2/3 απ’ τη μία συσκευασία σάλτσας Napoletana. Από πάνω βάζετε το 1/3 απ’ το μίγμα δυόσμου-μαϊντανού και τελειώνετε την στρώση με 2-3 κουταλιές απ’ την μπεσαμέλ που κύριο στόχο έχει να συνδέσει τις στρώσεις των λαζανιών στο ψήσιμο.

Βετζετέριαν λαζάνια με μελιτζάνες κ φέτα

Επαναλαμβάνετε την ίδια ακριβώς διαδικασία για άλλες δυο στρώσεις, ήτοι 3 συνολικά στρώσεις με γέμιση. Πάνω απ’ την τρίτη στρώση θα ξανατοποθετήσετε λαζάνια, φτάνοντας δηλαδή τις 4 στρώσεις λαζανιών. Τέλος, πάνω απ’ την τελευταία στρώση λαζανιών, θα απλώσετε όλη την μπεσαμέλ προσπαθώντας να καλύψετε όλη την επιφάνεια. Εγώ επίτηδες αφήνω κάποιες γωνίες ψιλοακάλυπτες μια και μ’ αρέσει να υπάρχουν κάποια λαζάνια, που χωρίς υγραντικό στοιχείο απ’ την σάλτσα “καίγονται” και γίνονται τραγανά.

Βετζετέριαν λαζάνια με μελιτζάνες κ φέτα

Τέλος, πάνω απ’ την μπεσαμέλ ρίχνετε λίγο πιπέρι και ελάχιστο ακόμη μοσχοκάρυδο.

5. Ψήνετε τα λαζάνια:

Βάζετε το ταψί στον φούρνο και το ψήνετε επί 45’ στους 180ºC ή μέχρι να ροδίσει καλά η μπεσαμέλ από πάνω. Το βγάζετε απ’ τον φούρνο και το αφήνετε τουλάχιστον 20’ πριν το κόψετε και το σερβίρετε για να πέσει η θερμοκρασία και να δέσουν τα υλικά, ώστε να κόβεται χωρίς να διαλυθεί, αλλά και να είναι στο μάξιμουμ της νοστιμιάς.

Βετζετέριαν λαζάνια με μελιτζάνες κ φέτα

Σερβίρισμα:

Με μαχαίρι και σπάτουλα βγάζετε κομμάτια απ’ το ταψί στα πιάτα. Μπορείτε να προσθέσετε φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Ψήσαμε τις μελιτζάνες στο νέο αντικολλητικό σχαροτήγανο της Fest (απαραίτητο εργαλείο σε κάθε κουζίνα για ψάρια, κρεατικά και λαχανικά), τα λαζάνια στο εντυπωσιακό ταψί της σειράς Fantasy της ΙΩΝΙΑ και σερβίραμε στα κομψά τετράγωνα πιάτα της σειράς Velvet.

Βετζετέριαν λαζάνια με μελιτζάνες κ φέτα

Βετζετέριαν λαζάνια με μελιτζάνες και φέτα 4.14/5 (82.86%) 21 votes

Εραστής των απολαύσεων της ζωής, διαφημιστής κατ' επάγγελμα, υπερήφανος πατέρας τριών κοριτσιών, με πολλά ετερόκλητα ενδιαφέροντα και εμπειρίες στα 55 χρόνια που συμμετέχω στη κοινωνική ζωή της πρωτεύουσας και άλλων κωμοπόλεων Ευρώπης και Αμερικής. Έχω μάθει να περνάω καλά με πολλά, αλλά και με λίγα, με μια ανεπαίσθητη προτίμηση στην άνεση, να τ' ομολογήσω. Ασχολούμαι καθημερινά με τη μαγειρική απ' τα 25 μου και με τον καιρό αυτή απασχολεί όλο και μεγαλύτερο ποσοστό των νευρώνων του εγκεφάλου μου, κάτι που ελπίζουμε να οφείλεται στο πάθος και όχι στην μείωση των κυττάρων. Αν πληρωνόμουν για τα πάθη μου (και τα λάθη μου) θα ήμουν μέγας χορηγός του δημοσίου χρέους. Το γεγονός ότι φίλοι, γνωστοί αλλά και τα παιδιά μου με αποκαλούν “chef” με ιντριγκάρει ως προς το τι μπορεί να γίνω όταν επιτέλους ενηλικιωθώ. Λατρεύω το καλό σπιτικό φαγητό, απεχθάνομαι τις μετριότητες και όσο κι αν βασίζομαι στη δημιουργικότητα, τη γνώση και την τέχνη, θέλω παράλληλα να γνωρίζω το επιστημονικό “γιατί” πίσω απ' τη μαγειρική και όχι μόνον. Όσο μαθαίνω νιώθω ζωντάνια, όσο δημιουργώ και προσφέρω, αποκτώ λόγο ύπαρξης.

2 Comments

  • Reply May 27, 2018

    Anonymous

    Γεία! κάνω χρόνια μπεσαμέλ κάθε μέρα (επειδη είναι η δουλειά μου) και βρίσκω χάσιμο χρόνου το να ζεσταίνεις το γάλα και να το προσθέτεις σταδιακά, μπορείς απλά να προσθέσεις το γάλα κρύο και όλη την ποσότητα κατευθείαν μόλις τελειώσει το μαγείρεμα του ρου, η μπεσαμέλ δεν σβωλιάζει ποτέ, μπορείτε να κάνετε κάποιο πείραμα και να δείτε πως ισχύει και έπειτα να το προτείνετε στους αναγνώστες σας, πιστεύω πως αν αφαιρέσουμε έστω και αυτά τα δύο μικρά στάδια ίσως καταφέρουμε να κάνουμε λίγο πιο προσιτή την μπεσαμέλ σε όσους ακόμα την φοβούνται :) με τελικό σκοπό να εξαφανίσουμε φυσικά τις έτοιμες σκόνες από τα ράφια των σουπερμαρκετ ;)

    • Συμφωνούμε στον τελικό στόχο ν’ απαξιώσουμε τις σκόνες και να κάνουμε μαγειρική όπως πρέπει. Το έχω κάνει αυτό που λέτε και όντως έτσι είναι. Όμως είναι έτσι γιατί έχετε πείρα και βάζετε τις σωστές ποσότητες εξ’ αρχής, χωρίς να έχετε αγωνία για το αποτέλεσμα στη διαδικασία με το σύρμα. Προτιμώ να μαθαίνω όσους κάνουν μπεσαμελ την σταδιακή μέθοδο γιατί βλέπουν στη πραξη πως λειτουργεί και από πηχτή γίνεται σιγά σιγά υδαρή και ξαναπήζει εύκολα στο τέλος. Αν δεν το έχεις κάνει πολλές φορές, φοβάμαι πως θα πανικοβληθείς με την απλή μάθοδο των επαγγελματιών, ότι δεν θα πήξει ποτέ και ότι “χάλασε”… ειδικά αν δεν έχεις βάλει σωστές ποσότητες που οι ελληνίδες νοικοκυρές δεν έχουν μάθει να μετρούν με ακρίβεια.

Leave a Reply Click here to cancel reply.

Leave a Reply to Anonymous Cancel reply