Το Cucina Caruso μαγειρεύει στο Casserole Bistro στο Γέρακα ! Τηλέφωνο κρατήσεων : 210-6618838 (μετά τις 14.00)
Λαζάνια φούρνου κολοκυθα μπείκον γκοργκονζόλα

Γιορτινά λαζάνια με κολοκύθα, μπέικον, γκοργκονζόλα και φουντούκι

Τα λαζάνια έχουν στο μυαλό μου πάντα μια γιορτινή διάθεση, αλλά ειδικά η συνταγή που σας παρουσιάζω σήμερα είναι φτιαγμένη για γιορτή! Έχουμε μια σπάνια σύνθεση απλών, χειμωνιάτικων υλικών, το καθένα με έντονο χαρακτήρα που με τη μαγειρική χρυσαφίζουν σε διάφορους τόνους και πέρα απ’ ότι  νοστιμίζουν το τελικό πιάτο, δημιουργούν υποσυνείδητα μια αίσθηση πολυτέλειας μαζί με θαλπωρή.

Λαζάνια φούρνου κολοκυθα μπείκον γκοργκονζόλα

Κυβάκια κίτρινης γλυκιάς κολοκύθας παντρεύονται με καπνιστό καραμελωμένο μπέικον και τραγανά φουντούκια, για να κοντράρουν την υπόξινη κρεμώδη γκοργκονζόλα που δίνει ένα ατίθασο χαρακτήρα και  μοναδική γαστρονομική αξία σε ένα πιάτο οικιακής θαλπωρής, ανάγοντάς το σε γκουρμέ!

Η ιδέα της σύνθεσης ξεκίνησε διαβάζοντας κλασικές Ιταλικές συνταγές όπου κολοκύθα και μπέικον συνδυάζονται σε χειμερινές πάστες. Από εκεί και πέρα μου ήρθε η ιδέα να τα συνδυάσω σε λαζάνια και στη σύνθεση πρόσθεσα τα φουντούκια για να δώσω μια τραγανή υφή και να ενισχύσω τη χειμερινή λογική των υλικών. Όμως έψαχνα και το ιδανικό τυρί να τα συνοδέψει μέσα στη σ/υνθεση ως τρίτο βασικό υλικό που θα ολοκληρωσει τις ισορροπίες.

Λαζάνια φούρνου κολοκυθα μπείκον γκοργκονζόλα

Τρεις ιδέες μου ήρθαν στο μυαλό. Η πρώτη ήταν να βάλω μετσοβόνε για να δέσει με τη καπνιστή λογική του μπέικον. Η δεύτερη, η πιο safe ίσως, να βάλω μοτσαρέλα για να λειτουργήσει ήπια και ντροπαλά, αυξάνοντας τη κρεμώδη αίσθηση, ώστε να αναδειχθούν τα δύο κεντρικά υλικά. Η τρίτη ιδέα, η πιο ρισκέ,  ήταν να βάλω γκοργκονζόλα, για να κοντράρει  τα δύο βασικά υλικά και να δώσει χαρακτήρα, αλλά σε τέτοια αναλογία ώστε να μην τα καπελώσει κιόλας.

Διαφήμιση

Έτσι ετοίμασα ένα ταψί λαζάνια βάζοντας σε διαφορετικές θέσεις το καθένα από τα τρία διαφορετικά τυριά, ώστε να έχω μερίδες που να έχουν το καθένα τυρί ξεχωριστά μέσα στο ίδιο ταψί. Έτσι μπορούσα να αξιολογήσω στη πράξη τι πήγαινε τελικά καλύτερα μαζί με φίλους, που δεν ήξεραν τι έχω κάνει ακριβώς. Το αποτέλεσμα ήταν φανερό μετά απ’ τη πρώτη μπουκιά καθεμίας απ’ τις τρεις εκδοχές. Το μετσοβόνε βγήκε πιο υποτονικό απ’ ότι είχα φανταστεί, η μοτσαρέλα λειτουργούσε αρμονικά χωρίς όμως να φτιάχνει χαρακτήρα στο πιάτο, αλλά η γκοργκονζόλα ήταν μακράν ο απόλυτος συνδυασμός και μάλιστα στην αναλογία που επέλεξα!

Λαζάνια φούρνου κολοκυθα μπείκον γκοργκονζόλα

Το πιάτο ανέβηκε γαστρονομική κλάση με τη γκοργκονζόλα, γιατί κόντραρε ιδανικά τη γλύκα και τη καπνιστή αίσθηση των άλλων δυο βασικών υλικών, δημιουργώντας γευστικές εντάσεις τόσο-όσο. Καταφέρνει παράλληλα να ερεθίζει την όρεξή σου ν’ αποζητάς την επόμενη μπουκιά, πράγμα σπάνιο για συνθέσεις με τόσο ξεχωριστό χαρακτήρα, που συνήθως φέρνουν νωρίς κορεσμό.

Λαζάνια φούρνου κολοκυθα μπείκον γκοργκονζόλα

Θεωρώ αυτό το πιάτο ένα απ’ τα καλύτερα που έχω ποτέ δημιουργήσει, ακριβώς γιατί έχει εντάσεις, λεπτές ισορροπίες σε γεύσεις και υφές και ξεχωριστό χαρακτήρα. Επίσης γιατί μπορεί να λειτουργήσει ταυτόχρονα ως καθημερινό πιάτο οικογενειακής θαλπωρής αλλά και ως πιάτο που βγάζεις σε επίσημο γιορτινό τραπέζι παρέα με ένα μεγάλο κρασί.  Είναι δε το πιάτο που σχεδιάζω να κάνω αυτό το χειμώνα στα περισσότερα τραπέζια σπίτι μου, όταν βέβαια αυτό είναι εφικτό.

Χαρακτηριστικά του πιάτου:

Επειδή είναι μια σύνθεση με τρεις ξεχωριστές παρασκευές θα το χαρακτήριζα ως μέτριας δυσκολίας, χωρίς όμως να έχει κάποια δυσκολία ή μαγειρική πρόκληση, ώστε και ένας αρχάριος να μπορεί να ανταποκριθεί. Θα σας πάρει περί την 1:40’ συνολικά, εφόσον συνδυάσετε σωστά την αλληλουχία των 3 πρώτων βημάτων, εκμεταλλευόμενοι τον κενό χρόνο στο καθένα. Μετά απ’ αυτό έχετε να συνθέσετε τις παρασκευές με τα λαζάνια της Barilla και να τα ψήσετε στο φούρνο 40-50’, ανάλογα με τον φούρνο σας. 

Λαζάνια φούρνου κολοκυθα μπείκον γκοργκονζόλα

Τα λαζάνια της Barilla είναι φτιαγμένα με σιμιγδάλι σκληρού σίτου, υψηλής  περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες και αυγό, οπότε θα απορροφήσουν υγρασία απ’ τη μπεσαμέλ καθώς ψήνονται στο ταψί και έτσι θα βγουν τέλεια σε υφή και πεντανόστιμα.

Διαφήμιση
Λαζάνια φούρνου κολοκυθα μπείκον γκοργκονζόλα

Προτείνω να προτιμήσετε κολοκύθα που έχει ήδη καθαριστεί απ’ τον μανάβη ή το σούπερ μάρκετ, μια και αν δεν είστε εξοικειωμένοι στο κόψιμο με μεγάλο κοφτερό μαχαίρι που θέλει δύναμη γιατί είναι πολύ σκληρή, θα δυσκολευτείτε, άσε που είναι και επικίνδυνη διαδικασία.

Υλικά για ταψί 35 εκ.

1 κουτί Lasagne all’ uovo Barilla
1 κιλό κολοκύθα καθαρισμένη και κομμένη σε μικρά κυβάκια 1 εκ.
500 γρ. μπέικον κομμένο σε μικρά κυβάκια 0,5 εκ.
500 γρ. Gorgonzola κομμένη σε μικρά κομμάτια
80 γρ. φουντούκια ακανόνιστα θρυμματισμένα στο γουδί
80 ml. ελαιόλαδο
1/8 κ.γ. μοσχοκάρυδο
αλάτι, πιπέρι

Διαφήμιση

Για τη Μπεσαμέλ:

80 γρ. βούτυρο
80 γρ. αλεύρι
1 λτ. γάλα ζεστό
1/8 κ.γ. μοσχοκάρυδο
70 γρ. τριμμένη παρμεζάνα
αλάτι, πιπέρι

Λαζάνια φούρνου κολοκυθα μπείκον γκοργκονζόλα

Διαδικασία Παρασκευής:

1. Καραμελώστε το μπέικον:

Κόψτε το μπέικον σε μικρά κυβάκια, περίπου 0.5 εκ. ανά πλευρά. Βάλτε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι σε μεσαία ένταση και προσθέστε το ελαιόλαδο. Βάλτε το μπέικον μέσα και σιγομαγειρέψτε το για περίπου 15 λεπτά, ώστε να χάνει σταδιακά το λίπος του και να καραμελώνει, να παίρνει βαθύ χρυσαφί χρώμα και τραγανή υφή. Αν στο τηγάνι σας μπαίνει καπάκι με δυνατότητα διαφυγής υδρατμών, βάλτε το για να αποφύγετε το να λερώσει η κουζίνα από πιτσιλιές και να επιταχύνετε ελαφρά τη διαδικασία καραμελώματος. Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία, αφαιρέστε το μπέικον σε ένα μπολ και αφήστε στο τηγάνι όλο το λίπος και ελαιόλαδο, χωρίς να σβήσετε.

Λαζάνια φούρνου κολοκυθα μπείκον γκοργκονζόλα

2. Ετοιμάστε τη κολοκύθα με το φουντούκι:

Όσο καραμελώνετε το μπέικον, κόψτε τη κολοκύθα σε μικρά κυβάκια, λίγο πιο μεγάλα απ’ τα αντίστοιχα του μπέικον και σπάστε λίγο τα φουντούκια σε ακανόνιστα μεγέθη, χωρίς να γίνουν σκόνη. Ρίξτε τα κυβάκια κολοκύθας στο τηγάνι που καραμελώσατε το μπέικον, το οποίο εξακολουθεί να είναι σε μεσαία ένταση,  και ανακατέψτε κάθε τόσο. Στα 15΄περίπου λεπτά που έχει μαραθεί αρκετά η κολοκύθα, προσθέστε αλάτι, πιπέρι και μοσχοκάρυδο και στη συνέχεια τα τριμμένα φουντούκια Ανακατέψτε καλά, αφήστε μερικά λεπτά ακόμη να μαλακώσει η κολοκύθα ωστε να τρώγεται ευχάριστα, δοκιμάστε και κλείστε το μάτι.

Λαζάνια φούρνου κολοκυθα μπείκον γκοργκονζόλα

3. Ετοιμάστε τη μπεσαμέλ:

Όσο μαγειρεύετε τη κολοκύθα ετοιμάστε και τη μπεσαμέλ σε άλλο μάτι. Πάρτε μια μεσαία αντικολλητική κατσαρόλα και βάλτε τη σε μεσαία ένταση. Βάλτε μέσα το βούτυρο να λιώσει και όταν λιώσει προσθέστε το αλεύρι και ανακατέψτε με ένα σύρμα να δημιουργήσετε ένα ρου (roux). Αφού μαγειρέψετε το ρου για 1 λεπτό, αρχίστε να προσθέτετε το ζεστό γάλα σταδιακά ανακατεύοντας και αραιώνοντας το πηκτό κολλώδες μείγμα της μπεσαμέλ. Όταν έχετε βάλει περίπου τη μισή ποσότητα του γάλακτος, η μπεσαμέλ θα έχει λογικά αραιώσει, θα είναι χωρίς σβόλους απ’ το ανακάτεμα με το σύρμα, οπότε μπορείτε να προσθέσετε το υπόλοιπο γάλα, αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο και τη περισσότερη ποσότητα της παρμεζάνας (κρατείστε λίγη για να πασπαλίσετε πάνω απ’ τα λαζάνια). Θα τη δουλέψετε λίγο ακόμη (2’-4’) με το σύρμα πάνω στην εστία μέχρι να αρχίσει να ξαναπήζει. Όταν αρχίσει να χύνεται σχετικά αργά απ’ το σύρμα, τότε είναι έτοιμη για τα λαζάνια.

Λαζάνια φούρνου κολοκυθα μπείκον γκοργκονζόλα

4. Ετοιμάστε τα λαζάνια σε στρώσεις:

Βάλτε τον φούρνο να προθερμανθεί στους 180°C, πάνω-κάτω αντιστάσεις.

Στο ταψί που επιλέξατε (κατά προτίμηση κεραμικό ή πυρέξ για να βγει στο τραπέζι) περάστε τον πάτο με λίγη μπεσαμέλ να δώσει υγρασία και λιπαρότητα στη πρώτη στρώση λαζάνια. Κάντε τη πρώτη στρώση από λαζάνια και καλύψτε μεγάλα τυχόν κενά βάζοντας κάποιες λωρίδες από λαζάνια. Ρίξτε από πάνω το 1/3 της φάρσας κολοκύθας, το 1/3 του μπέικον, το 1/3 της γκοργκονζόλας σε μικρά κομμάτια και 2 κουτάλες μπεσαμέλ ακανόνιστα. Στρώσε δεύτερη στρώση λαζάνια και κάντε το ίδιο και τρίτη επίσης. Καλύψτε  από πάνω τη τρίτη στρώση με λαζάνια και απλώστε άνω στα λαζάνια όλη την υπόλοιπη μπεσαμέλ. Πασπαλίστε λίγη παρμεζάνα, μοσχοκάρυδο και φρεσκοτριμμένο πιπέρι πάνω απ’ τη μπεσαμέλ και τα λαζάνια είναι έτοιμα για φούρνο.

Λαζάνια φούρνου κολοκυθα μπείκον γκοργκονζόλα

5. Ψήστε τα λαζάνια:

Στον προθερμασμένο φούρνο στους 180°C, με πάνω-κάτω αντιστάσεις, βάλτε τα λαζάνια σε μεσαίο ράφι να ψηθούν για περίπου 40’-50’ (ανάλογα με τον φούρνο) ώστε η μπεσαμέλ από πάνω να ψηθεί και να πάρει έντονο σκούρο χρυσαφί χρώμα κατά μέρη. Βγάλτε το ταψί απ’ τον φούρνο και αφήστε το για 20’ περίπου να καταλαγιάσει η θερμοκρασία, να δέσουν οι γεύσεις και να κόβεται καλύτερα σε κομμάτια. Κόβετε σε 8 κομμάτια (ανάλογα και με το ταψί σας) και σερβίρετε στα πιάτα.

Λαζάνια φούρνου κολοκυθα μπείκον γκοργκονζόλα

Σερβίρισμα:

Τα λαζάνια αυτά δεν χρειάζονται τίποτα άλλο πέρα από φρεσκοτριμμένο πιπέρι, μια τραγανή πράσινη σαλάτα από δίπλα, ένα μεγάλο κόκκινο κρασί και πολύ όρεξη! Είναι μια χειμωνιάτικη γιορτή γεύσεων, υφών και χρωμάτων στο πιάτο σας και ταιριάζουν με κάθε επίσημο ή και όχι τραπέζι.

Λαζάνια φούρνου κολοκυθα μπείκον γκοργκονζόλα

Εμείς σερβίραμε στα πολύ φινετσάτα πιάτα της σειράς Dantelle της ΙΩΝΙΑ , έχοντας μαγειρέψει τις 3 παρασκευές σε αντικολλητική κατσαρόλα και τηγάνι Magic Fest.

Print Friendly, PDF & Email
Διαφήμιση
  1. Καλησπέρα σας εξαιρετική φαίνεται η συνταγή με τα λαζάνια
    θα ήθελα να σας ρωτήσω τα λαζάνια τα βράζουμε καθόλου η στεγνά από το κουτί απευθείας;
    Σε ευχαριστώ

  2. Καλή η ιδέα σας, με τα τρία τυριά και βλέπουμε τι μας αρέσει περισσότερο !!!!

    1. Νομιζω οτι για να πετυχει το φαγητο αυτο θα πρεπει η μπεσαμελ να ειναι πολυ πιο αραιη, απο οσο φαινεται στη φωτο και ακομη καλυτερα να εχεις ετοιμασει το φαγητο απο την προηγουμενη μερα και να το φουρνισεις την επομενη..

    2. Όχι απαράιτητα, το αραιή είναι θέμα άποψης και γούστου, όντως θα μπορούσε, αλλά δεν υπάρχει κανένας λόγος να το ετοιμάσεις από πριν και να το φουρνίσεις, εκτός κι αν σε βολέυει από πλευράς χρόνου σου.

  3. Χαίρετε, θα ήθελα να ρωτήσω κάτι, ίσως όχι τόσο σχετικό με αυτή την συνταγή. Πως ξεχωρίζει ένα καλό, ποιοτικό βούτυρο; Υπάρχει κάποιος τρόπος ή κάποια χαρακτηριστικά που μπορούν να το ξεχωρίσουν;

  4. Γειά σας! Οι συνταγές σας, όπως, πάντα, υπέροχες! Έφτιαξα τα λαζάνια και…αποθεώθηκα!!! Μία ερώτηση : Επειδή σκοπεύω να τα φτιάξω για τα Χριστούγεννα, γίνεται να τα ψήσω, να τα καταψύξω και να τα ζεστάνω όταν θα πρόκειται να φαγωθούν;

    1. Γινεται αλλά θα χάσει κυρίως σε εμφάνιση και υφές. Εγω δεν θα το έκανα ετσι. θα τα ετοιμαζα την προηγουμένη, θα τα έβαα ψυγειο και θα τα έψηνα μια ωρίτσα κάποια στιγμή την μερα που θα σερβιριστούν. Θα περιμενα καμιά ωρα έχοντας τα εκτος φουρνου, να τα κόψω μερίδες και αν χρειαζόταν θα τα ζέσταινε απλά πριν το σερβίρισμα.

  5. Χαίρεται και Χρόνια Πολλά! Μια διευκρίνιση θα ήθελα. Μια κολοκύθα μπορεί να είναι και 500 γρ ή και 1.5 κιλό. Πόση ακριβώς ποσότητα για τη συνταγή? Ευχαριστώ!

    1. VICKY PANGA
      Σας ευχαριστώ πολύ, έτσι θα τα κάνω. Αυτό το anonymous μου την…σπάει, αλλά δεν ξέρω πώς να τι βγάλω.
      Σας εύχομαι καλές γιορτές και καλές μαγειρικές

  6. Συγνώμη, δικό μου λάθος, τώρα είδα το 1 κ. (για το πόση ποσότητα στην κολοκύθα). Καλές γιορτές!

    1. Καλησπέρα και Χρόνια Πολλά με υγεία σας εύχομαι .
      Μόλις βγήκε από τον φούρνου εξαιρετική όψη και γεύση με μοναδική ένσταση ότι η τελευταία στρώση με τα σκέτα λαζάνια δεν μπορούν ν να τραβήξουν τον απαραίτητη υγρασία με αποτέλεσμα να μένουν ωμά. Η συνταγή έχει ακολουθηθεί σε όλα της κατά γράμμα.
      Με εκτίμηση

    2. Διόρθωση στο τελευταίο σχόλιο…λάθος μου ήταν τελικά… Η τελευταία στρώση είχε λιγότερη μπεσαμέλ από ότι θα έπρεπε. Παρόλα αυτά η συνταγή είναι απίστευτη. Ευχαριστούμε για την μοιραστήκατε μαζί μας.

    3. Πάντως ακόμη και έτσι εμένα έχω να σας πώ ότι μ’ αρέσει πολύ το λαζάνι που “καίγεται” ελαφρά και τραγανίζει… ειναι απ’ τις ατελειες που συχνά ατις επιδιώκω, μη βάζοντας παντού μπεσαμέλ. Οι ατέλειες στη σπιτική μαγειρική είναι ένας απ’ τους λόγους που την προτιμώ απ’ την εστιατορική. Προσοχή δε λέω για αστοχίες αλλά για ατέλειες, αυτές που κάνουν τα φαγητά πιο ανθρώπινα, τα φέρνουν πιο κοντά μου!

  7. Καλησπέρα κ. Παπαζυμούρη. Φαίνεται εξαιρετική συνταγή όπως και οι προηγούμενες!

    Σκέφτομαι να το δοκιμάσω αλλά αντιμετωπίζω το εξής πρόβλημα ελέω απομακρυσμένης κατοικίας και δυσκολίας στη μετακίνηση λόγω καραντίνας: έχω πρόσβαση μόνο σε βρασμένη γλυκοκολοκύθα, συσκευασμένη σε κενό αέρος και όχι φρέσκια. Πώς πρέπει να τη μεταχειριστώ? Λιγότερο χρόνο στο σοτάρισμα ή τη βάζω απευθείας στα λαζάνια χάνοντας όμως τη νοστιμιά που θα πάρουν από΄το τηγάνι που έγινε το μπέικον?

    Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων!

    1. Κανένα πρόβλημα!Προτείνω να βάλετε τη κολοκύθα κομμένη στο τηγάνι με το λίπος απ το μπέικον για 5 λεπτά, να το “πιεί” να πάρει γεύση. Και μετά τα χειρίζεστε όλα κανονικά

  8. Καλησπέρα σας! Σήμερα έκανα την συνταγή με τα λαζανια! Εξαιρετική! Τα εξαφανισαμεΈχω κάνει πολλές συνταγές σας, όλες πετυχημένες! Ευχαριστούμε πολύ!

  9. Καλησπέρα σας, θα ήθελα να ρωτήσω αν θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω αυτή τη συνταγή σαν γέμιση για τάρτα αντί για τα λαζάνια. Ποια είναι η γνώμη σας?

  10. Εξαιρετικα δημιουργική συνταγη. Θα την εκτελέσω χρησιμοποιώντας τα lasagna Emiliane sottili Barilla, μία εκδοχή με λεπτότερα φυλλα ζυμαρικού (δεν ξέρω αν υπάρχουν στην Ελλάδα). Το λεπτόμερο φύλλο κατά την άποψη μου αφήνει χώρο στη γεύση των υπολοίπων υλικών (γέμιση). Επειδή ψήνονται σε 12-14 λεπτά χρειάζονται ή υψηλότερη θερμοκρασία ή 3 λεπτά στο grill για το τελείωμα. Θα σας ενημερώσω

  11. Thn εκανα παραμονη πρωτοχρονιας με μια στρώση κιμα στη μεση και έκλαιγε ο κόσμος, χωρις γκοργκοτζολα, με παρμεζάνα. Και νεράκι στον πάτο του ταψιου για να μη στεγνώσουν τα λαζάνια, να το κάνετε..

Your email address will not be published. Required fields are marked *