Κρεμμύδια φούρνου: Τέλειο συνοδευτικό για ψητά κρέατα

kremydia kai ntomatakia fournou

Το κρεμμύδι είναι ίσως το πιο απαραίτητο λαχανικό στη μεσογειακή κουζίνα, αλλά σπανίως πρωταγωνιστεί σε πιάτα. kremmydia sto fournoΣτις περισσότερες συνταγές δανείζει τη σπιρτάδα ή τη γλύκα του, για να αναδείξει άλλα υλικά που κλέβουν τις εντυπώσεις.

Αν εξαιρέσει κανείς τους ελληνικούς κρεμμυδοντολμάδες και τη γαλλική κρεμμυδόσουπα (για τα οποία έχουμε και κίλερ συνταγές, παρεμπιπτόντως), δεν μου έρχονται στο μυαλό, άλλα δημοφιλή πιάτα όπου το κρεμμύδι ορίζει τον ρυθμό και τα υπόλοιπα υλικά χορεύουν στο ταψί. Άλλα βέβαια μπορεί να φταίει και το μυαλό μου… Γιατί με το που σκέφτομαι κρεμμύδι, πάντα θυμάμαι τη κλασική ατάκα του Καραγκιόζη “Τα παιδιά μου τρελαίνονται για φρούτο. Μου έχουν ρημάξει τα κρεμμύδια” ! Στο περίπου, κι’ εγώ… δηλώνω λάτρης του κρεμμυδιού στη μαγειρική!

Πριν μερικούς μήνες λοιπόν, είδα σε μια εκπομπή, την Nigella Lawson, να ετοιμάζει μια πολύ απλή συνταγή εμπνευσμένη απ’ την Ιταλία, με κόκκινα κρεμμύδια στο φούρνο που τα συνδύασε με μπόλικο φρέσκο βασιλικό, ελαιόλαδο και μπαλσάμικο.

καραμελομενα krεmydia sto foyrnoΗ ιδέα προφανώς μου έκανε αμέσως κλικ. Μ’ άρεσε το ταπεινό κρεμμύδι να έχει ρόλο πρωταγωνιστή σε ένα πιάτο με τόσο Μεσογειακό χαρακτήρα και είπα να το δοκιμάσω. Η πρώτη δοκιμή πέτυχε, δεν ήταν δα και δύσκολο το εγχείρημα.

Τα κρεμμύδια βγήκαν ιδανικά απ’ το φούρνο, κρατώντας τη σπιρτάδα τους και τη τραγανή υφή τους, ακριβώς “τόσο-όσο”. Ταυτόχρονα, καθώς καραμέλωσαν ελαφρά, έβγαζαν όση γλύκα χρειαζόταν για να διατηρήσει το πιάτο τη καλοκαιρινή φρεσκάδα που πρέπει να το χαρακτηρίζει, ως μεσογειακό.

karamelomena kremydia fournouΆλλα βέβαια όπως συμβαίνει με δημιουργικούς μάγειρες, είπα να πάω τη συνταγή ένα βήμα πιο πέρα. Μη φανταστείτε καμία ανακάλυψη για Νόμπελ, αλλά ένα κάτι τις, να μη σκουριάζει ο εγκέφαλος του μεσήλικα και μας πάρει η κατηφόρα της βολής με όσα ξέρουμε.

Έτσι, αποφάσισα να πλαισιώσω το κρεμμύδι με μικρά πομοντόρια (που μέχρι τώρα τα έκανα στο φούρνο με άλλη συνταγή) για να γίνει το όλο πιάτο μια “ψητή εκδοχή της ντοματοσαλάτας” αλλά με αντεστραμμένους τους πρωτεύοντες ρόλους στα υλικά.

karamelomena kremydia k domatakia fournou _20131201_0136Το πιάτο βγήκε άψογο και καθιερώθηκε στα μενού μου, ως ιδανικό συνοδευτικό σε ψητά κρέατα, πέρα από τις κλασικές πατάτες, αλλά και ως υποκατάστατο νωπής σαλάτας στο τραπέζι.

Η πρωτοτυπία και η απλότητα μαζί με οικεία, αγαπημένα μεσογειακά υλικά, είναι σίγουρο ότι θα σας βάλει στη λογική “πως δεν το είχα σκεφτεί τόσο καιρό” και θα αποσπάσει ενθουσιώδη σχόλια σε κάθε μπάρμπεκιου.

Πάντως ομολογώ ότι ανυπομονώ να δοκιμάσω αυτή τη συνταγή και με τα αγαπημένα μου νεροκρέμμυδα Ζακύνθου που βγαίνουν τον Αύγουστο και διαρκούν μέχρι Οκτώβρη. Εικάζω ότι θα βγάλουν πολύ διαφορετικό γευστικό αποτέλεσμα, μια και φρέσκα είναι σαφώς πιο γλυκά, έχοντας λιγότερη αψάδα απ’ τα κόκκινα. “Φρουτοσαλάτα”, που θα έλεγε κι’ ο Καραγκιόζης!

Χαρακτηριστικά του πιάτου:

Απλή, φτηνή και εύκολη συνταγή των 5 λεπτών στη προετοιμασία και μιας ώρας στο φούρνο. Ιδανικό συνοδευτικό για ψητά κρέατα, κοτόπουλο ή και ψάρι δίνοντας μια φρέσκια, καλοκαιρινή νότα κάθε εποχή του χρόνου.
Σε εποχές που δεν έχει φρέσκο βασιλικό, βάλτε μαϊντανό.
Επίσης μπορείτε να προσθέσετε και φέτα τριμμένη στα τελευταία 15 λεπτά που ψήνεται στο φούρνο, σε μια παραλλαγή εμπνευσμένη απ’ τη χωριάτικη σαλάτα.

kremydia-k-domatakia-fournou-0Υλικά: Για 4-6 άτομα (ως συνοδευτικό)

2 κόκκινα κρεμμύδια, κομμένα στα 4
200 γρ. μικρά πομοντόρια, κομμένα στη μέση
2 σκελίδες σκόρδου πολτοποιημένες (προαιρετικά)
1-2 κ.σ. μπαλσάμικο
80 ml. ελαιόλαδο
1 φλυτζάνι φρέσκο βασιλικό πλατύφυλλο (ή 1 φλυτζάνι μαϊντανό, με ολόκληρο το φύλο)
αλάτι, πιπέρι

Παρασκευή:

1. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180ºC

kremydia-k-domatakia-fournou-12. Κόβετε τα κρεμμύδια στα 4 και μετά αφαιρείτε τα ξερά εξωτερικά φύλλα.

3. Κόβετε τα πομοντόρια στη μέση.

kremydia-k-domatakia-fournou-2

4. Τα βάζετε όλα σε ένα πυρίμαχο σκεύος με τα ντοματίνια γύρω-γύρω και τα κρεμμύδια στη μέση. Προσθέτετε το σκόρδο, το μπαλσάμικο και το λάδι, λίγο αλάτι και πιπέρι.

kremydia-k-domatakia-fournou-35. Βάζετε το σκεύος στο φούρνο για μια ώρα περίπου, μέχρι να δείτε ότι τα κρεμμύδια αρχίζουν να μαυρίζουν στις άκρες.

kremydia-k-domatakia-fournou-46. Αφαιρείτε το σκεύος απ’ το φούρνο και προσθέτετε από πάνω τον φρέσκο βασιλικό (ή τον μαϊντανό, τον χειμώνα)

karamelomena kremydia k ntomatakia fournou

Σερβίρισμα:

Αφήστε να περάσουν τουλάχιστον 5 λεπτά πριν σερβίρετε, για να έρθουν οι ντομάτες σε θερμοκρασία που μπορείτε να τις φάτε, γιατί ως γνωστόν, διατηρούν τη θερμοκρασία τους πολύ περισσότερο από άλλα λαχανικά και εύκολα παθαίνει κανείς έγκαυμα στο στόμα. Συνοδέψτε με το πιάτο αυτό στεγνά, ψητά κρέατα, κοτόπουλο ή ψάρι.

Print Friendly, PDF & Email

Εραστής των απολαύσεων της ζωής, διαφημιστής κατ' επάγγελμα, υπερήφανος πατέρας τριών κοριτσιών, με πολλά ετερόκλητα ενδιαφέροντα και εμπειρίες στα 55 χρόνια που συμμετέχω στη κοινωνική ζωή της πρωτεύουσας και άλλων κωμοπόλεων Ευρώπης και Αμερικής. Έχω μάθει να περνάω καλά με πολλά, αλλά και με λίγα, με μια ανεπαίσθητη προτίμηση στην άνεση, να τ' ομολογήσω. Ασχολούμαι καθημερινά με τη μαγειρική απ' τα 25 μου και με τον καιρό αυτή απασχολεί όλο και μεγαλύτερο ποσοστό των νευρώνων του εγκεφάλου μου, κάτι που ελπίζουμε να οφείλεται στο πάθος και όχι στην μείωση των κυττάρων. Αν πληρωνόμουν για τα πάθη μου (και τα λάθη μου) θα ήμουν μέγας χορηγός του δημοσίου χρέους. Το γεγονός ότι φίλοι, γνωστοί αλλά και τα παιδιά μου με αποκαλούν “chef” με ιντριγκάρει ως προς το τι μπορεί να γίνω όταν επιτέλους ενηλικιωθώ. Λατρεύω το καλό σπιτικό φαγητό, απεχθάνομαι τις μετριότητες και όσο κι αν βασίζομαι στη δημιουργικότητα, τη γνώση και την τέχνη, θέλω παράλληλα να γνωρίζω το επιστημονικό “γιατί” πίσω απ' τη μαγειρική και όχι μόνον. Όσο μαθαίνω νιώθω ζωντάνια, όσο δημιουργώ και προσφέρω, αποκτώ λόγο ύπαρξης.

10 Comments

  • Reply July 14, 2014

    Πελαγια

    Σιγουρα θα το δοκιμασω, μου κεντρισε το ενδιαφερον!

  • Reply September 4, 2015

    Panagiotis Mitsakos

    Πάνος Αλιμος: Καλησπέρα καινουριος στην παρέα. Μόλις εφτιαξα τα πιο πανω κρεμυδακια και αντι για φετα έριξα Βολακι Τήνου που βρηκα στα ΑΒ. Ειλικρινα μου έρχεται να κυλιστω κατω απο την χαρά μου… Παρεπιπτωντος ξεκίνησα με την φαβα:απαιχτη! Μετά εκανα το συκωτι:φοβερό !! Μετα τα συνδυασα !!! Εξοχα! .. Παράκληση: Σταματηστε να ποσταρετε για λίγο.. .Δεν προλαβαινω….

  • Reply November 13, 2019

    Πολύμνια Παναγάκου

    ‘Εφτιαξα τη συνταγή με τα ψητά κρεμμύδια με κάποιες παραλλαγές γαιτί μου έλειπαν κάποια υλικά.Π.Χ.αντί για ντοματίνια έβαλα φρέσκες ξεφλουδισμένες ντομάτες σε κύβους και αντί για μπαλσάμικο έβαλα πετιμέζι αραιωμένο με λίγο ξύδι. Επίσης πρόσθεσα γύρω από τις ντομάτες πατάτες φρέσκες κομμένες σε μικρούς κύβους (μήπως και καταφέρω να αποφύγω την… απαίτηση για τηγανητές…!!!).Στα σνίτσελ ακολούθησα πιστά τις οδηγίες σας. Αποτέλεσμα: ΤΕΛΕΙΟ !
    Επισκέπτομαι καθημερινά σχεδόν τη σελίδα σας,αλλά πρώτη φορά βρήκα το θάρρος να γράψω.Χαίρομαι ιδιαίτερα που υπάρχουν άνθρωποι στο χώρο σας , που έχουν τόσο καλή αίσθηση της γεύσης,τόσο σωστή ενημέρωση.πληροφόρηση και σεβασμό στην παραδοσιακή κουζίνα .αλλά και τόσο έξυπνο και ευρηματικό λόγο γραφής. Σας ευχαριστώ,Πολύμνια.

  • Reply November 14, 2019

    Georgia A.

    Εγώ γιατί παθαίνω μια μικρή σύγχυση όταν,για να έχω καλύτερη εικόνα για τη συνταγή από όσους την έφτιαξαν,διαβάζω τα σχόλια και την βλέπω ?είναι γιατί είμαι στρίτζω?Οι αλλαγές επηρεάζουν το γευστικό αποτέλεσμα ή την εμφάνιση του φαγητού?

  • Reply April 7, 2020

    Rita orf

    Θα μπορούσα να το ψήσω το πρωί και λίγο πριν το φαγητό να το ζεστάνω;

    • Δεν θα είναι τόσο σφριγηλά όσο αν γίνουν τη τελευταία στιγμή, αλλά γίνεται. Αφηστε τα καλύτερα “μισοτελειωμένα” και δώστε τους το τελευταίο 10λεπτο το βράδι, να ζωντανέψουν.

Leave a Reply

Leave a Reply