Το Cucina Caruso μαγειρεύει στο Casserole Bistro στο Γέρακα ! Τηλέφωνο κρατήσεων : 210-6618838 (μετά τις 14.00)

Το κουνουπίδι είναι απ’ αυτά τα love-or-hate λαχανικά που διχάζει τις γνώμες σε τραπέζια και σπίτια. Με άλλα λόγια και πιό θετική ματιά, αυτό σημαίνει ότι έχει σαφή γευστική προσωπικότητα, έχει αιχμές και χαρακτήρα, και έτσι δεν περνά απαρατήρητο. Άρα είναι ιδανικό υλικό γαστρονομικά αν κάποιος το χειριστεί σωστά!

kounoupidi 1

Νομίζω ότι στην Ελλάδα ο λόγος που το κουνουπίδι έχει πολλούς haters, έχει να κάνει με το ότι είθισται όχι απλά να το βράζουμε, αλλά να το παραβράζουμε μέχρι να γίνει εντελώς νιανιά, ενώ παράλληλα όλο το σπίτι παίρνει τη χαρακτηριστική δυσάρεστη μυρωδιά του, όσο αυτό βράζει… Ντιζάστερ!

Για μένα το κουνουπίδι γενικώς, δεν θα έπρεπε να βράζεται. Και βέβαια αν χρειαστεί να βραστεί, ποτέ για πάνω από 5-7 λεπτά! Το κουνουπίδι θεωρώ ότι είναι φτιαγμένο για να ψήνεται είτε στο φούρνο ωμό, είτε σε πλάκα ή θράκα. Γιατί μόνο έτσι κρατά τις υφές του, ανεβάζει τη γλύκα του, νοστιμίζει και …δε βρωμίζει τον τόπο. Άλλωστε γι’ αυτό το έχω εντάξει και στην εξαιρετικά δημοφιλή συνταγή του μπριάμ μου.

Πρόσφατα, σε ένα ταξίδι μου στη Βιέννη, επισκέφτηκα το Miznon, ένα παραδοσιακό εβραϊκό φαγάδικο, όπου ένα απ’ τα εδέσματα ήταν ένα ολόκληρο κεφάλι κουνουπίδι που είχε ψηθεί (μάλλον στη πλάκα ή σε γκριλ) και σερβιριζόταν με μια κλασική σος ταχίνι. Δεν μπορώ να σας περιγράψω τη νοστιμιά του. Απόλυτη έκπληξη το πώς κάτι τόσο απλό, μπορεί να είναι τόσο νόστιμο!

Διαφήμιση

Επίσης πριν ένα χρόνο περίπου, στο GrandCoeur Restaurant & Brasserie στο Παρίσι, δοκίμασα ως πρώτο πιάτο ένα κουνουπίδι ψητό με μια ελαφριά τυρένια κρέμα και είχε μια αναπάντεχα πληθωρική και ταυτόχρονα κομψή γεύση, με γκουρμέ χαρακτήρα.

Κουνουπίδι φούρνου με τυρια ο γρατέν

Μ’ αυτά τα δύο ερεθίσματα στο μυαλό, μου ήρθε λοιπόν η έμπνευση να συνθέσω τη συνταγή που σας περιγράφω, Φεβρουάριο μήνα, εντελώς μέσα στην εποχή του κουνουπιδιού.

Το βασικό χαρακτηριστικό που έψαχνα όσον αφορά στο κύριο υλικό, ήταν να αναδειχτεί η γλυκιά και νόστιμη γεύση του ψητού κουνουπιδιού. Άρα δεν έπρεπε να λιώσει, αλλά να διατηρήσει υφή στο μάσημα.
Για να κοντραριστεί αυτή η γεύση όμως και να δημιουργήσει ενδιαφέρουσα σύνθεση, χρειαζόταν κάτι κρεμώδες και έντονο, οπότε επιλέχτηκε τυρί γκοργκονζόλα που φέρνει υπόξινες γεύσεις απ’ τον μύκητα που του δίνει τα μπλε χρώματα. Παράλληλα, με τη γλύκα της κρεμώδους υφής της, η γκοργκονζόλα λιώνοντας θ’ αγκάλιαζε τα άνθη του κουνουπιδιού.
Τρίτο βασικό υλικό στη σύνθεση αυτή, θα ήταν ένα τραγανό στοιχείο, που να διασκεδάζει τη γλυκιά θαλπωρή που έχουν οι μαλακές υφές των δύο πρωταγωνιστικών υλικών, με κάτι που σε ξυπνάει με αναπάντεχη, παιχνιδιάρικη διάθεση στη κάθε μπουκιά! Επέλεξα λοιπόν φουντούκι, που δένει ιδανικά ως γεύση με τη γκοργκονζόλα και βέβαια κάνει το παιχνίδι των υφών που θέλουμε.

Την τριπλέτα των βασικών υλικών που πρωταγωνιστούν και χτίζουν τον χαρακτήρα της συνταγής, συμπληρώνουν το βούτυρο και η κρέμα γάλακτος που εντείνουν τον κρεμώδη χαρακτήρα, τη νοστιμιά και τη θαλπωρή του πιάτου, μένοντας σε υποστηρικτικό ρόλο. Απ’ την άλλη όμως, προστέθηκε ως υλικό το ξινόμηλο, το οποίο λιώνει στη πορεία του ψησίματος (γι’ αυτό το θέλουμε λεπτοκομμένο) και εντάσσεται στη κρεμώδη σάλτσα εν είδει μυστικού συστατικού. Γιατί ρόλος του είναι να σιγοντάρει τη γκοργκονζόλα στις υπόξινες γεύσεις και να σπάει την κρεμώδη γλύκα του κουνουπιδιού αλά κρεμ, με μια φρουτώδη οξύτητα. Έτσι, το ξινόμηλο φέρνει ισορροπία στο σύνολο, μέσα απ’ την αντιθετικότητα του με το κύριο υλικό, εντείνοντας τον χαρακτήρα της συνταγής.

Διαφήμιση
Κουνουπίδι φούρνου με τυρια ο γρατέν

Να σημειώσουμε πως σχετική με αυτή την ιδέα, είναι μια πολύ δημοφιλής comfort food συνταγή στη Βρετανία, με το όνομα cauliflower cheese όπου χρησιμοποιείται cheddar και γάλα, αλλά η δικιά μου πρωτότυπη συνταγή δεν προήλθε από εκεί. Άλλωστε η φιλοσοφία της σύνθεσης όπως εξήγησα πιο πάνω, βασίζεται στη κόντρα μεταξύ των βασικών υλικών σε γεύση και υφές, και όχι στη σύμπνοια που χαρακτηρίζει την κλασική εγγλέζικη συνταγή.

Χαρακτηριστικά της συνταγής:

Μια πανεύκολη συνταγή χωρίς καμία τεχνική πρόκληση,  που θα πάρει απ’ την αρχή ως το τέλος 50’ αλλά με δικιά σας εργασία όχι πάνω από 10’ λεπτά. Ιδανικό για χειμωνιάτικο πρώτο πιάτο σε ένα τραπέζι που αναζητάτε πρωτότυπες γεύσεις με χαρακτήρα θαλπωρής.

Διαφήμιση

Στη περίπτωση που δεν σας αρέσουν τα μπλέ τυριά, μπορείτε να δοκιμάσετε τη συνταγή με γαλλικό κατσικίσιο τυρί chevre, που παίζει μεν τον ρόλο της υπόξινης γευστικής κόντρας απέναντι στο ήπιο κουνουπίδι, αλλά βέβαια όχι με τις εντάσεις της γκοργκονζόλας.

Υλικά (για πρώτο πιάτο 6 ατόμων)

1 μεγάλο κουνουπίδι κομμένο σε μπουκετάκια
50 γρ. βούτυρο Lurpak
1 ξινόμηλο καθαρισμένο και κομμένο σε λεπτές φέτες
75 γρ. φουντούκια ελαφρά χτυπημένα στο γουδί
250 γρ. τυρί Gorgonzola σε μικρά κομμάτια
200 γρ. κρέμα γάλακτος Arla
αλάτι, πιπέρι

Διαδικασία Παρασκευής:

1. Προετοιμασία:

Βάζετε τον φούρνο να προθερμανθεί πάνω-κάτω στους 200ºC.
Κόβετε το κουνουπίδι σε μπουκετάκια και αν κάποιο απ’ αυτά είναι μεγάλο, το κόβετε στη μέση. Καθαρίζετε το ξινόμηλο και το κόβετε σε λεπτές φέτες. Χτυπάτε ελαφρά τα φουντούκια στο γουδί ή με προσοχή σε πολυκόφτη με στόχο απλά να σπάσουν σε μικρότερα ακανόνιστα κομμάτια, αλλά όχι να τριφτούν σε σκόνη. Κόβετε το βούτυρο και τη γκοργκονζόλα σε μικρά κομμάτια – κυβάκια.

Κουνουπίδι φούρνου με τυρια ο γρατέν

2. Ετοιμάζετε & ψήνετε το κουνουπίδι

Σε ταψί, βάζετε στον πάτο τις φέτες του μήλου, από πάνω τα μπουκετάκια του κουνουπιδιού, ρίχνετε τα φουντούκια ανάμεσα και τα κυβάκια απ’ το βούτυρο πάνω και ανάμεσα στα κουνουπίδια. Βάζετε το ταψί στο φούρνο για 30’ σε μεσαίο ράφι (200ºC πάνω-κάτω).

Κουνουπίδι φούρνου με τυρια ο γρατέν

3. Προσθέτετε κρέμα και γκοργκονζόλα

Στο μισάωρο που το κουνουπίδι έχει ψηθεί και πάρει χρώμα κατά τόπους, βγάζετε το ταψί και προσθέτετε τηκρέμα γάλακτος και τη γκοργκονζολα που ρίχνετε πάνω στα μπουκετάκια. Αλατοπιπερώνετε και ξαναβάζετε το ταψί στο φούρνο για άλλα 10’ στους 200C, να λιώσει η γκοργονζόλα και να πήξει η κρέμα με τα υπόλοιπα υλικά.

Κουνουπίδι φούρνου με τυρια ο γρατέν

Σερβίρισμα:

Σερβίρετε με το ταψί στο τραπέζι μετά από 5-10’ από τότε που βγήκε απ’ τον φούρνο να καταλαγιάσει η θερμοκρασία, να δέσουν τα υλικά και να βγουν πιο ξεκάθαρα οι γεύσεις. Εμείς χρησιμοποιήσαμε το ταψί της σειράς KYTHERA της ΙΩΝΙΑ που είναι πανέμορφο στο τραπέζι και εκφράζει σχεδιαστικά την οικεία θαλπωρή των γεύσεων της συνταγής μας.

Κουνουπίδι φούρνου με τυρια ο γρατέν
Print Friendly, PDF & Email
Διαφήμιση
  1. Καλησπέρα κύριε Παπαζυμουρη,
    Ποσο κακό θα εκανα στην συνταγη εάν αντικαθιστούσα την κρέμα γάλακτος με εβαπορέ?

    1. Πως ακριβώς να το απαντήσω αυτό; Σίγουρα είναι υποδεέστερη η γεύση και λιγότερο φυσική αλλά επειδή δεν είναι βασικό υλικό, δεν θα χαλάσει το σύνολο.

  2. Geia sas. Mporoume na valoume brokolo anti gia kounopidi? euxaristo gia oles tis yperoxes syntages! Kali synexeia!

    1. Ευχαριστώ! Νομίζω σ’ αυτη τη λογική συνταγής το μπρόκολο ταιριάζει κάπως λιγότερο απ’ το κουνουπίδι, αλλά δεν θα είναι προβληματικό σίγουρα.

  3. Κύριε Παπαζυμούρη, είδα πιο πάνω γράψατε τα φουντούκια ωμά. Στις φωτογραφίες σας φαίνονται ψημένα/αποφλοιωμένα. Πως τα καθαρίσατε αφού είναι ωμά; Τα μουλιάσατε σε νερό;

    1. Μάλλον έχετε δίκιο. Έγραψα ωμά γιατί εννοούσα ότι δεν τα έψησα εγω στη διαδικασία της συνταγής. Απλά τα πήρα έτοιμα από ΑΒ πακεταρισμένα και ήταν προφανώς ψημένα και καθαρισμένα. Mea Culpa!

  4. Πολύ νόστιμο! Το έχω φτιάξει πολλές φορές και έχω κάνει και μικροαλλαγές ανα καιρούς.. έτσι για την διαφορά! Δοκίμασα και με αχλάδι, με καρύδι, με συνδυασμό γκοργκοντζόλα-μπλου τσιζ.. Όλα νόστιμα!!!!

  5. Πεντανοστιμο πιάτο! Για άλλη μια φορά βγήκα ασπροπρόσωπη ακολουθώντας τη συνταγή σας!

  6. Μπορώ να αντικαταστήσω το τυρί γκοργκονζολα με κάποιο άλλο;

Your email address will not be published. Required fields are marked *