Κοτόπουλο με μανιτάρια και πιλάφι & το σύνθετο σκεπτικό μιας απλής συνταγής

κοτοπουλο μανιταρια πιλαφι

To κοτόπουλο με μανιτάρια και πιλάφι είναι μια απλή, comfort, καθημερινή συνταγή για όλη την οικογένεια. Ο τρόπος όμως που την αντιμετωπίζω από πλευράς διαδικασίας, βασίζεται σε σύγχρονες επιλογές και απλές τεχνικές με μικρά μυστικά, ώστε να πετύχει ένα αποτέλεσμα που οι βασικές γεύσεις εντείνονται στο μέγιστο, τα τρία στοιχεία του πιάτου δένουν μεταξύ τους απόλυτα ισορροπημένα και η σάλτσα βγαίνει δεμένη, χωρίς να χρειαστεί βούτυρο ή ρου ή κορνφλάουρ, απλά με εξάτμιση των υγρών.

κοτοπουλο μανιταρια ρυζι

Στη σύγχρονη, κομψή, οικιακή μαγειρική που ευαγγελίζομαι, όλα είναι θέμα λεπτών ισορροπιών και γι’ αυτό οι επιλογές σε υλικά και απλές τεχνικές είναι μελετημένες στη λεπτομέρεια ώστε να πετύχουν το μέγιστο της απόλαυσης σε μια κατά τα άλλα, απλή και καθημερινή συνταγή, που θέλει ν’ αρέσει σε όλους!

Όπως έχω γράψει και σε πολλές άλλες αντίστοιχες συνταγές, σε όλα τα πιάτα που περιέχουν ένα κρεατικό και λαχανικά, με σάλτσα, ακολουθώ μια πολύ μελετημένη μεθοδολογία, ένα σκελετό βημάτων που το καθένα έχει ένα πολύ σαφή στόχο και όλα μαζί δημιουργούν μια λογική αλληλουχία μαγειρικών ενεργειών, που λειτουργεί σε όφελος του τελικού αποτελέσματος.

κοτόπουλο με μανιτάρια και ρύζι

Τις αρχές και το σκεπτικό της μαγειρικής αυτής μεθοδολογίας μου, τις καταγράφω τόσο αναλυτικά για πρώτη φορά εδώ, και είναι τα εξής 8 σημαντικά σημεία:

 1. Να νοστιμίσει εξωτερικά το κρέας μέσα από αντιδράσεις Μαγιάρ στην επιφάνειά του, που μας οδηγεί στο ότι θα πρέπει να σοταριστεί / τσιγαριστεί σε λάδι, υπό υψηλή θερμοκρασία (160°C), όντας στεγνό, μέχρι να πάρει χρώμα (=γεύση).
 2. Να δημιουργηθεί μια γευστική υποδομή για τη τελική σάλτσα,  από μελωμένα λαχανικά που θα δώσουν πολλά στοιχεία νοστιμιάς στο τελικό πιάτο, χωρίς να “ακούγονται” μεμονωμένα ως γεύσεις. Θέλουμε να υπάρχουν και να λειτουργούν σιωπηλά. Πάντα, η βάση θα είναι το κρεμμύδι που πολύ  συχνά το χρησιμοποιούμε μαζί με καρότο και σέλερι, για να γίνει το φημισμένο “μιρεπουά” της γαλλικής κουζίνας ή το “battuto” της Ιταλικής, που είναι και η ιδανική γευστική βάση στις περισσότερες σάλτσες. Μαζί μ’ αυτά, κάποιες φορές παίζουν το πράσο, το σκόρδο ή  διάφορες πιπεριές, ανάλογα τη συνταγή.  Όταν αυτά τα λαχανικά σοτάρονται αργά, ανεβάζουν σάκχαρα, μελώνουν, και λιώνουν στη πορεία και έτσι αφενός δημιουργούν σώμα στη σάλτσα και απ’ την άλλη, δίνουν εξαιρετικά νόστιμη γεύση στο όλο φαγητό.

  Σημείωση: Θεωρώ ότι αυτή η διαδικασία είναι απείρως πιο σημαντική για τη νοστιμιά ενός πιάτου, απ’ τη πρόσθεση μπαχαρικών που πάρα πολλοί νομίζουν ότι σώζει την παρτίδα. Τα μπαχαρικά στις περισσότερες περιπτώσεις φαγητών, είναι τονισμός λεπτομερειών και εντάσεων, όχι  όμως  η βάση ή το μυστικό της νοστιμιάς. Λειτουργούν σαν τη γραβάτα σε ένα καλό ντύσιμο: δεν το σώνουν αν είναι κακό, αλλά το τονίζουν αν είναι καλό!
 3. Όταν και αν επιλέξουμε να βάλουμε τα κατάλληλα μπαχαρικά, καλό είναι να τα σοτάρουμε στο ίδιο στάδιο με τα λαχανικά βάσης της σάλτσας, κατά την Ινδική και Ιταλική λογική, ώστε να βγάλουν τα αρώματά τους στο λάδι.
 4. Το σβήσιμο με κρασί, (ή μπύρα ή ξύδι κάποιες φορές) δίνει αρώματα στο φαγητό και καλύτερα να γίνεται νωρίς στη διαδικασία, για να προλάβει το περισσότερο αλκοόλ, να εξατμιστεί μέχρι το τέλος.
 5. Το κρέας για να μαλακώσει, πρέπει να βράζει σε ζωμούς, όχι σε νερό. Οι ζωμοί μεταφέρουν πλούτο και βάθος συμπληρωματικών γεύσεων που θα συμβάλουν στη νοστιμιά του τελικού πιάτου, χωρίς να είναι αναγνωρίσιμη η ταυτότητά τους. Οι ζωμοί δρουν ως οι αφανείς ήρωες της γεύσης. Δεν είναι τυχαίο που οι ζωμοί αποτελούν τη βάση της Γαλλικής κουζίνας και εξ’ αυτής, τη βάση της διεθνούς επαγγελματικής μαγειρικής. Πρέπει επιτέλους να τους υιοθετήσουμε και στην οικιακή μαγειρική στην Ελλάδα, διαλέγοντας προϊόντα υψηλής ποιότητας, γιατί ρεαλιστικά κανείς μας δεν έχει χρόνο να φτιάξει τους δικούς του ζωμούς, όπως συμβαίνει σε όλες τις κορυφαίες επαγγελματικές κουζίνες.
 6. Όταν βράζει το κρέας για να μαλακώσει, το περιβάλλον δεν πρέπει αν είναι όξινο, γιατί αυτό σφίγγει το κρέας. Γι’ αυτό πρέπει πρώτα να μαλακώσει το κρέας βράζοντας σε ζωμό και μετά να προστεθεί το όποιο όξινο στοιχείο θέλουμε, όπως το λεμόνι ή η ντομάτα. Αυτά πρέπει να προστίθενται πάντα στο απολύτως τελευταίο μαγειρικό στάδιο, όχι απ’ την αρχή όπως κακώς μας μάθανε.
 7. Αν στο πιάτο χρησιμοποιούμε λαχανικά ως συνοδευτικό (όχι ως βάση σάλτσας που θέλουμε να λιώσουν) πρέπει να κρίνουμε αν μπορούμε τεχνικά να τα συγχρονίσουμε εύκολα ώστε να μαγειρευτούν μαζί με το κρέας, αλλιώς για σιγουριά τα κάνουμε ανεξάρτητα και τα ενώνουμε στο τέλος. Εφόσον λοιπόν επιλέξουμε ότι είναι ασφαλές να τα κάνουμε παρέα,  πρέπει να  τα βάζουμε στο χρονικό σημείο που η ιδανική υφή που θέλουμε να πετύχουμε στο τέλος, (να στέκουν λίγο δηλαδή),  συντονίζεται με τον χρόνο που το κρεατικό μας θα είναι έτοιμο. Εδώ θέλει πείρα, αλλά και καλές οδηγίες στις συνταγές.
 8. Οι σάλτσες πρέπει οπωσδήποτε να δένουν στο τελικό πιάτο, όχι να είναι νερομπλούμ. Για να το πετύχουμε αυτό, έχουμε πληθώρα τεχνικών και μυστικών που ξεκινούν από το να διαλέγουμε πλατιά σκεύη (ταβάς), να χρησιμοποιούμε απορροφητήρα, να ελευθερώνουμε την επιφάνεια των υγρών προς τον αέρα, και να χρησιμοποιούμε ρου (αλεύρι και βούτυρο), αυγολέμονο ή κορνφλάουρ.  Βέβαια έχει μεγάλη σημασία να βάζουμε σωστές ποσότητες υγρών απ’ την αρχή, γι’ αυτό εγώ τουλάχιστον προσέχω πολύ τις οδηγίες και τις ποσότητες  στα υλικά.
κοτόπουλο με μανιτάρια και ρύζι

Όλα αυτά θα τα δείτε και θα τ’ αναγνωρίσετε σ’ αυτή τη συνταγή, όπως τα έχετε δει και σε πολλές άλλες στο Cucina Caruso. Η συγκεκριμένη συνταγή βέβαια είναι πολύ πιο απλή ως διαδικασία, απ’ την τεχνική σκέψη που υπάρχει από πίσω και εξήγησα ανωτέρω. Η μεθοδολογία μου λοιπόν για να εξυπηρετηθούν τα 8 παραπάνω ζητούμενα, συνοψίζεται σε 5 πολύ απλά και διακριτά βήματα που έχουν ως εξής:

Ξεκινάμε (#1) πάντα με σοτάρισμα του κρεατικού (εδώ κοτόπουλο) σε δυνατή ένταση και στη συνέχεια το αφαιρούμε. Συνεχίζουμε (#2)  με σοτάρισμα του λαχανικού βάσης της σάλτσας (εδώ κρεμμύδι και σκόρδο), σε χαμηλή ένταση, και μετά, (#3) επανασυνδέουμε κρεατικό και λαχανικά (κοτόπουλο με κρεμμύδι και σκόρδο) και σβήνουμε με κρασί. Στη συνέχεια,  (#4) προσθέτουμε ζωμό να βράσει το κρέας και τέλος (#5) προσθέτουμε το συνοδευτικό λαχανικό την κατάλληλη στιγμή, ώστε αφενός να βγει σωστά σε υφή και να συντονιστεί με την ολοκλήρωση μαγειρέματος του κοτόπουλου και ταυτόχρονα να δέσει η σάλτσα στο τέλος.  Στη συγκεκριμένη συνταγή δεν έχουμε υποχρεωτική πρόσθεση όξινου στοιχείου στο τέλος, αλλά εύκολα κάποιος θα μπορούσε να προσθέσει λεμόνι στο τελευταίο βήμα, αν ήθελε.

Χαρακτηριστικά της συνταγής

Παρ όλη την τεχνική ανάλυση που προηγήθηκε, η συνταγή είναι μάλλον εύκολη, τυφλοσούρτη θα την χαρακτήριζα, μια και οι οδηγίες είναι πάρα πολύ δουλεμένες.  Θα σας πάρει περί την μία ώρα συνολικά.

κοτοπουλο μανιταρια πιλαφι ζωμος maggi marketplace

Το πρώτο σημείο που θέλω να επιστήσω τη προσοχή,  είναι η επιλογή μου στο ζωμό κοτόπουλου που δεν είναι τυχαία.  Όπως έγραψα πριν ένα μήνα περίπου που τυχαία πρωτοδοκίμασα τον υγρό ζωμό της Maggi Marketplace, επεδίωξα να με χορηγήσει, όπως και έγινε. Ο συγκεκριμένος ζωμός μ’ αρέσει γιατί είναι ό,τι πιο κοντά σε ένα ζωμό που θα παρασκεύαζα σπίτι μου με αγνά υλικά και είναι σε μια φόρμα (παχύρρευστο υγρό) που χρησιμοποιείται πανεύκολα σε διάφορες παρασκευές. Μπορείτε να τον αναμίξετε με βραστό νερό από πριν, ή μέσα στη κατσαρόλα. Πάντως απ’ τη στιγμή που ανοίγει, το βαζάκι διατηρείται στο ψυγείο για δυο βδομάδες. Με τη μαγειρική που κάνω εγώ, που βασίζεται σε ζωμούς, η συσκευασία τελειώνει πριν τις δυο βδομάδες κι’ ας είμαστε μόνο δύο άτομα στο σπίτι, σε μόνιμη βάση.

Το δεύτερο σημείο που θέλω να επισημάνω, είναι ότι επέλεξα στη βασική εκτέλεση της συνταγής αυτής να μην προσθέσω οξύτητα στο τέλος. Εύκολα όμως, όποιος θέλει, στο στάδιο 5 μπορεί μαζί με τα μανιτάρια, να προσθέσει χυμό από λεμόνι, ώστε να δώσει εντάσεις στο τελικό αποτέλεσμα.

Υλικά για 4 άτομα

Για το κοτόπουλο μανιτάρια:

800 γρ. φιλέτα μπουτιού κοτόπουλου, στεγνωμένα με χαρτί κουζίνας
500 γρ. μανιτάρια, κομμένα σε φέτες
500 ml. ζωμός κότας από 2 κ.σ. Maggi Marketplace σιγομαγειρεμένο ζωμό κοτόπουλου, αραιωμένο σε 500 ml καυτού νερού
80 ml. λευκό κρασί
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
4 σκελίδες σκόρδο
60 ml. παρθένο ελαιόλαδο
3 κλωνάρια φρέσκο δεντρλίβανο
αλάτι, πιπέρι
½ λεμόνι, τον χυμό (προαιρετικά)

Για το πιλάφι:

300 γρ. ρύζι parboiled
700 ml. ζωμός κότας από 3 κ.σ. Maggi Marketplace σιγομαγειρεμένο ζωμό κοτόπουλου αραιωμένο σε 700 ml καυτού νερού
1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
30 ml. παρθένο ελαιόλαδο
50 γρ. κριθαράκι
αλάτι, πιπέρι

Διαδικασία Παρασκευής:

ΤΕΧΝΙΚΗ ΣΗΜΕΙΩΣΗ για ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟ ΠΑΡΑΣΚΕΥΩΝ:

Τα βήματα πιο κάτω σημειώνονται και αριθμούνται πρώτα με τη σειρά της βασικής παρασκευής του κοτόπουλου και στη συνέχεια του ρυζιού. Αλλά στη διαδικασία που εσείς θα κάνετε σπίτι σας, θα πρέπει να ξεκινήσετε το ρύζι (βήμα 6) σχεδόν παράλληλα με το βήμα 4 στο κοτόπουλο, ώστε οι δύο παρασκευές να συντονιστούν χρονικά, όπως σημειώνεται πιο κάτω. 

κοτόπουλο με μανιτάρια και ρύζι

1. Σοτάρετε το κοτόπουλο

Σε πλατιά κατσαρόλα ή ταβά, βάλτε το ελαιόλαδο να κάψει σε δυνατή ένταση. Σοτάρετε τα φιλέτα του κοτόπουλου μέχρι να πάρουν χρώμα και απ’ τις δύο πλευρές και στη συνέχεια τα αφαιρείτε.

κοτόπουλο με μανιτάρια και ρύζι

2. Σοτάρετε το κρεμμύδι

Χαμηλώνετε την ένταση και προσθέτετε κρεμμύδι και σκόρδο να σοταριστούν καθώς αυτά τα δύο υλικά είναι η βάση της νοστιμιάς της σάλτσας σας. θα τα αφήσετε περί τα 7-10 λεπτά σε ήπια ένταση να μελώσουν.

κοτόπουλο με μανιτάρια και ρύζι

3. Σβήνετε με κρασί

Επαναφέρετε το κοτόπουλο στη κατσαρόλα, και σε μεσαία ένταση, προσθέτετε το κρασί και αφήνετε 2-3 λεπτά να εξατμιστεί το περισσότερο αλκοόλ του και να μείνει η γεύση του που θα βοηθήσει τη σάλτσα.

κοτόπουλο με μανιτάρια και ρύζι

4.  Προσθέτετε ζωμό και βράζετε το κοτόπουλο

Ετοιμάζετε τον ζωμό που θα χρειαστείτε στο επόμενο βήμα. Για το κοτόπουλο θα βάλετε δυο κουταλιές υγρό ζωμό Maggi Marketplace και θα τον αραιώσετε σε 500 μλ καυτού νερού.  Εναλλακτικά μπορέιτε να βάλετε τις 2 κουταλιές maggi στη κατσαρόλα, να ρίξετε το βραστό νερό από πάνω και να ανακατέψετε.

κοτόπουλο με μανιτάρια και ρύζι

Προσθέτετε το δεντρολίβανο, αλάτι και πιπέρι. Αλλά προσέξτε, το αλάτι πάντα με μέτρο μια και τώρα τα υγρά είναι πολλά, αλλά στο τέλος του πιάτου θα έχει δέσει η σάλτσα και έτσι το αλάτι θα ακούγεται αναλογικά πιο πολύ γιατί δεν θα εξατμιστεί. Συνήθως εγώ προτιμάω να προσθέτω αλατοπίπερο στο τελικό στάδιο που δεν υπάρχουν πολλά υγρά, αλλά εδώ το θέλω πριν τα μανιτάρια που θα αμέσως μετά, για να τα βοηθήσει στο να βγάλουν γρήγορα τα υγρά τους.

κοτόπουλο με μανιτάρια και ρύζι

ΠΡΟΣΟΧΗ: Αφού έχουν περάσει περί τα 10’ σε αυτό το στάδιο, μπορείτε να βάλετε και το ρύζι να γίνεται (βήμα 6) συντονίζοντας τις δύο παρασκευές.

Θα αφήσετε το φαγητό να βράσει για περίπου 15-20’ χωρίς το καπάκι βέβαια, ώσπου το κοτόπουλο να έχει μαλακώσει αρκετά μεν, αλλά να έχει περιθώριο και για 15’ περίπου λεπτά ακόμη, που χρειάζεται για να μαγειρευτούν τα μανιτάρια και να δέσει η σάλτσα.

5. Προσθέτετε τα μανιτάρια και δένετε τη σάλτσα

Προσθέτετε τα μανιτάρια και ανακατεύετε κάθε τόσο μέχρι ν’ αρχίσουν να μαραίνονται, βγάζοντας τα υγρά τους. Υπόψη ότι τα θέλουμε να στέκουν λίγο στο τελικό πιάτο, να τα νιώθετε στη μπουκιά, οπότε  πρέπει σχετικά γρήγορα να απαλλαγείτε απ’ τα πολλά νερά, για να δέσει η σάλτσα με βάση την ακόλουθη τεχνική.

κοτόπουλο με μανιτάρια και ρύζι

ΤΕΧΝΙΚΗ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΣΕΙ Η ΣΑΛΤΣΑ:
Ανεβάζετε την ένταση της εστίας στο φουλ και βάζετε τον εξαεριστήρα επίσης δυνατά, για να απάγει τους υδρατμούς και να μην σταματά το βρασμό, λόγω κορεσμού της ατμόσφαιρας. Παράλληλα δημιουργείτε μια «τρύπα» στο κέντρο της κατσαρόλας, όπου θα μαζευτούν ταο περισσότερα υγρά, καθώς παράλληλα θα σπρώξετε το κρέας και τα μανιτάρια κυκλικά, στις άκρες του ταβά. Καθώς τώρα το υγρό έχει άμεση επαφή με τον αέρα σε μεγάλη επιφάνεια (γι’ αυτό θέλουμε και τέτοιες κατσαρόλες σε αυτές τις συνταγές) και παράλληλα βράζει δυνατά λόγω της έντασης στο φούλ, επιταχύνεται η διαδικασία εξάτμισης, πριν μαλακώσουν πολύ τα μανιτάρια. Καθώς φεύγουν τα πολλά υγρά, αναπόφευκτα δένει και η σάλτσα. Κάποια στιγμή κοντά στα 12’-15’ λεπτά, θα δείτε στο κέντρο τη σάλτσα να πήζει αρκετά και τις μπουρμπουλήθρες να γίνονται μικρότερες, οπότε σε λίγο σβήνετε το μάτι, με το φαγητό να είναι έτοιμο!

6. Ξεκινάτε το πιλάφι, ετοιμάζοντας ζωμό και σοτάροντας κρεμμύδι

Το βήμα αυτό συντονίζεται για να ξεκινήσει παράλληλα με τα μέσα του βήματος 4, πιο πάνω.

Θα βάλετε 3 κουταλιές ζωμό maggi σε 700 ml βραστού νερού και θα ανακατέψετε. Σε μικρή κατσαρόλα, σκεπάστε τον πάτο με λάδι και σε ήπια ένταση βάλτε το κρεμμύδι και σοτάρετέ το, για 4’-5’ λεπτά.

κοτόπουλο με μανιτάρια και ρύζι

7. Ολοκληρώστε το πιλάφι

Προσθέτετε στο κρεμμύδι που σοτάρετε τα 50γρ. κριθαράκι να πάρουν χρώμα για 4’ λεπτά περίπου, ανακατεύοντας κάθε τόσο. Στη συνέχεια, προσθέτετε το ρύζι, τον ζωμό, λίγο αλάτι και πιπέρι και κλείνετε το καπάκι να πάρει βράση. Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνετε την ένταση να σιγοβράζει.

κοτόπουλο με μανιτάρια και ρύζι

Ελέγχετε μετά από 15 λεπτά μήπως χρειάζεται νερό και βγάζετε το πιλάφι στα 20’, σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας και αφού δοκιμάσετε (αν το ρύζι που επιλέξατε, θέλει λιγότερο από 20’ προσαρμόστε τους χρόνους για να τελειώσουν περίπου μαζί με το κοτόπουλο). Το αφήνετε σκεπασμένο μέχρι να σερβίρετε στα πιάτα.

κοτόπουλο με μανιτάρια και ρύζι

Σερβίρισμα:

Σερβίρετε στα πιάτα από δυο φιλέτα κοτόπουλου, με το πιλάφι από δίπλα και τα μανιτάρια να φλερτάρουν και με τα δύο. Μη ξεχάσετε να προσθέσετε και λίγη απ’ τη σάλτσα πάνω στο πιλάφι.  Είναι φανερό ότι  τα τρία συστατικά του πιάτου θα δέσουν απόλυτα μεταξύ τους, μια και έχουν κοινά υλικά στη μαγειρική τους (ζωμός, λάδι και κρεμμύδι).

κοτόπουλο με μανιτάρια και ρύζι

Σερβίραμε στα πιάτα της αγαπημένης σειράς APEIRON BEIGE της ΙΩΝΙΑ και βέβαια μαγειρέψαμε το φαγητό σε ταβά  της Fest.
Ξανασημειώνω εδώ πως για όλα τα μαγειρευτά φαγητά με σάλτσα και τα λαδερά, ο ταβάς είναι το απολύτως ιδανικό σκεύος, γιατί έχει μεγάλη χωρητικότητα σε φαγητό, και παράλληλα  μεγάλη επιφάνεια, που είναι και το κρίσιμο στοιχείο που διευκολύνει την μείωση των υγρών. Γιατί όπως θα θυμάστε απ’ τη Φυσική στο γυμνάσιο (αν δε κάνατε κοπάνα η καζούρα στο πίσω θρανίο) ο ρυθμός της εξάτμισης των υγρών, είναι συνάρτηση της επιφάνειας που έρχεται σε επαφή με τον αέρα. Έτσι, αν η ίδια ποσότητα φαγητού και υγρών, μπει σε μια κανονική μακρόστενη κατσαρόλα και σε ένα ταβά, υπό την ίδια ένταση και στο ίδιο μάτι, στον ταβά η σάλτσα θα δέσει αρκετά πιο γρήγορα, απ’ ότι στην κατσαρόλα. Επιπλέον, στην προσπάθεια να εξατμιστούν τα υγρά απ’ τη κατσαρόλα, επειδή θα πάρει περισσότερο χρόνο, τα λαχανικά θα βράσουν αναπόφευκτα πιο πολύ απ’ ότι θα θέλαμε. Οι χρόνοι που δίνω είναι πάντα σε σχέση με το σκεύος που συστήνω και χρησιμοποιώ, επειδή όλα στη μαγειρική είναι λεπτές ισορροπίες.

Print Friendly, PDF & Email

Εραστής των απολαύσεων της ζωής, διαφημιστής κατ' επάγγελμα, υπερήφανος πατέρας τριών κοριτσιών, με πολλά ετερόκλητα ενδιαφέροντα και εμπειρίες στα 55 χρόνια που συμμετέχω στη κοινωνική ζωή της πρωτεύουσας και άλλων κωμοπόλεων Ευρώπης και Αμερικής. Έχω μάθει να περνάω καλά με πολλά, αλλά και με λίγα, με μια ανεπαίσθητη προτίμηση στην άνεση, να τ' ομολογήσω. Ασχολούμαι καθημερινά με τη μαγειρική απ' τα 25 μου και με τον καιρό αυτή απασχολεί όλο και μεγαλύτερο ποσοστό των νευρώνων του εγκεφάλου μου, κάτι που ελπίζουμε να οφείλεται στο πάθος και όχι στην μείωση των κυττάρων. Αν πληρωνόμουν για τα πάθη μου (και τα λάθη μου) θα ήμουν μέγας χορηγός του δημοσίου χρέους. Το γεγονός ότι φίλοι, γνωστοί αλλά και τα παιδιά μου με αποκαλούν “chef” με ιντριγκάρει ως προς το τι μπορεί να γίνω όταν επιτέλους ενηλικιωθώ. Λατρεύω το καλό σπιτικό φαγητό, απεχθάνομαι τις μετριότητες και όσο κι αν βασίζομαι στη δημιουργικότητα, τη γνώση και την τέχνη, θέλω παράλληλα να γνωρίζω το επιστημονικό “γιατί” πίσω απ' τη μαγειρική και όχι μόνον. Όσο μαθαίνω νιώθω ζωντάνια, όσο δημιουργώ και προσφέρω, αποκτώ λόγο ύπαρξης.

17 Comments

 • Reply April 1, 2020

  Pantelis

  Χαιρετίζω την χρήση του ζυμαρικού(κριθαράκι) στο πιλάφι. Δεν θα ξεχάσω ποτέ το επικό πιλάφι που έφτιαχνε η πολίτισσα θεία μου με κριθαράκι. Η εναλλαγή στο χρώμα με το καφετί κριθαράκι ειναι το κάτι άλλο. Μια εναλλακτική την οποία μου είχε προτείνει ειναι και ο φιδες κατ’ αντιστοιχία

  • Ναι έτσι είναι γίνεται και με φιδέ και όλα αυτά μας ήρθαν από Μικρά Ασία. Πεντανόστιμες συνταγές!

 • Reply April 2, 2020

  Μαρία Δημητρίου

  Κύριε Δημήτρη, υπέροχη συνταγη, πόσο κρασί μας προτείνετε?

 • Reply April 3, 2020

  Μαρία Δημητρίου

  Υπεροχος συνδυασμος αυτος, δικιο εχετε. Ομως στο φαγητο τι ποσοτητα να βαλουμε?

  • Τώρα συνειδητοποίησα ότι δεν είχα γάψει ποσότητα στο κρασί στα υλικά και έτσι νόμιζα όταν γράφατε πριν “πόσο”, είχατε κάνει ορθογραφικό και εννοούσατε “ποιο κρασί ταριάζει” όπου σα απάντησα και έγινε μύλος. Ευτυχώ τωρα το καταλαβα και συμπλήρωσα 80 ml. Γενικά σε τέτοια φαγητά η πόσότητα του κρασιού και λιγο πιο λίγη και περισσότερη δεν παίζει σημαντικό ρόλο με τόσα υγρά συνολικά χάνεται.

 • Reply April 3, 2020

  Γιωργος

  50 ή 100 γραμμαρια κριθαρακι; Αναφέρονται και τα δυο!

  • Έχετε δίκιο, 50γρ, έπρεπε να γράφω παντού, αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση και 100γρ. να βάλετε δεν είναι πρόβλημα, είναι απλά θέμα γούστου στην αναλογία

 • Reply April 5, 2020

  ΕΙΡΗΝΗ

  Μολις τέλειωσα το κοτόπουλο. Χμ…αραιή η σάλτσα σε υφή και λίγο flat σε γεύση. Ακολούθησα τις οδηγίες “πολύ σχολαστικά!” Τι μπορεί να φταίει?
  Θα κάνω σε λίγο το πιλάφι. Μιά που έχει και το κριθαράκι, να ρίξω μέσα κανένα λευκό αμύγδαλο η κουκουνάρι?

  • Άν θέλετε να ξυπνήσει λίγο η γευση της σάλτσας βάλτε λίγο λεμόνι. Το αραιό, είναι γιατί θέλει να της αφαιρέσετε νερό, βγάλτε το κοτόπουλο και τα μανιτάρια σε ένα μπολ και συνεχίστε να τη βράζετε να πήξει. Τα αμύγδαλα και τα κουκουνάρια ή και σταφίδες σαφως παίζουν στο πιλάφι.

 • Reply April 5, 2020

  ΕΙΡΗΝΗ

  Το έκανα, αλλά δεν έπηξε, όμως το μαγικό σας roux έσωσε πάλι την κατάσταση! Το λεμόνι απολύτως απαραίτητο, για τα δικά μου γουστα, τουλάχιστον. Εξαιρετικό και φίνο φαγητό!
  Ευχαριστούμε!

  • Δεν μπορεί, ή δεν είχατε υπομονή ή δεν κάνετε ό,τι λέω… πλατιά κατσαρόλα με μεγάλη επιφάνεια, δυνατή ένταση, απορροφητήρας στο φουλ, και περιμένετε να φύγουν τα πολλά υγρά απ’ τον βρασμο. Για το θέμα οξύτητας το καταλαβαίνω, ήθελα να βάλω τη συνταγή αυτή με πιο ήπια γεύση και να δώσω το λεμόνι ως επιλογή.

 • Reply October 17, 2020

  Μαρία

  Καταπληκτικό! Βγήκε ακριβώς όπως το περιγράφετε! Και υπόψιν δεν είχα μανιτάρια. Το έφαγαν οι μικρές και η μία μάλιστα ζήτησε να της το φτιάχνω μια φορά την εβδομάδα. Μόνη απόκλιση ότι έβαλα λίγους κόκκους μπαχάρι μιας και δεν είχα μανιτάρια.

 • Reply December 5, 2020

  Anonymous

  Τα μανιτάρια πριν κοπούν θέλουν ξεφλούδισμα;;;;;;;;;;;;

 • Reply February 15, 2021

  Sakis Pappas

  Κύριε Παπαζυμούρη, να σας συγχαρώ κι εγώ με τι σειρά μου για την καταπληκτική αυτή συνταγή η οποία έχει αποκτήσει τη δική της ξεχωριστή θέση στο εβδομαδιαίο μας μενού, καθώς και για την συνολική προσφορά σας στη σύγχρονη ελληνική κουζίνα. Θα ήθελα επίσης αν μου επιτρέπετε να δώσω ένα tip πάνω στη συνταγή. Θαρρώ πως το φαγητό αυτό θα πρέπει να μαγειρεύειται για 2 μέρες καθώς την επόμενη μέρα, πέραν του ότι είναι πιο νόστιμο, με μία μικρή παραλλαγή γίνεται ένα πολύ ωραίο πιάτο. Βράζω λιγκουίνι σε ζωμό κότας, όπως κάνουμε και με το πιλάφι και χρησιμοποιώ λίγο από το ζωμό για να αραιώσω μια κουταλιά της σούπας πικάντικη μουστάρδα, την οποία στη συνέχεια εωσωματώνω στο κοτόπουλο και σε όλα τα καλούδια αυτής της υπέροχης σάλτσας. Καθώς βράσουν τα μακαρόνια, τα λαδώνω και τα πιπερώνω για έξτρα γεύση και άρωμα και σερβίρω με τη σάλτσα από πάνω και φρεσκοτριμμένο προβολόνε. Μόλις προ ολίγου το φάγαμε με την γυναίκα μου και μας τρέχανε ασταμάτητα τα σάλια από τη γεύση.
  Και πάλι σας ευχαριστώ

Leave a Reply

Leave a Reply