Νέα Τεχνική για Κοτόπουλο με Μπάμιες & τα 3 Μυστικά της Νοστιμιάς (VIDEO)

Το κοτόπουλο με μπάμιες είναι μια παραδοσιακή συνταγή όπου ο γευστικός συνδυασμός είναι πραγματικά μεγαλοφυής. Όμως ο παραδοσιακός τρόπος μαγειρέματος του συγκεκριμένου φαγητού όπου είθισται όλα τα υλικά να μπαίνουν μαζί ή εν σειρά, στην κατσαρόλα ή στο φούρνο, θεωρώ ότι είναι επιεικώς ατυχής και απλοϊκός με τα σημερινά δεδομένα της αστικής μαγειρικής. Μόνο κατά σύμπτωση μπορεί η παραδοσιακή τεχνική να βγάλει ιδανικό το φαγητό αυτό στις μέρες μας, γιατί μεταξύ άλλων τα κοτόπουλα πριν τη δεκαετία του 60, όπου άρχισε η μαζική παραγωγή, ήταν μεγάλης ηλικίας, αλανιάρικα και σκληρά. Έτσι, σήκωναν άλλου είδους μαγειρική σε σχέση με τα σημερινά, που είναι κοτοπουλάκια μικρά και μαλακά και άρα ιδιαίτερα ευαίσθητα στο υπερβολικό μαγείρεμα που βεβαίως ήταν αναγκαίο για τις κότες προ συστηματικής κτηνοτροφίας.

Στις μέρες μας λοιπόν, το κύριο πρόβλημα αυτής της παραδοσιακής τεχνικής που χρησιμοποιούνταν όταν οι κότες ήταν αλανιάρες, η αντοχή μας στο κακό ξύδι ήταν διαφορετική (θυμίζω τις πρόστυχες ρετσίνες που πίναμε τότε και τις θεωρούσαμε αριστουργήματα…) και η γευστική μας καλλιέργεια περιορισμένη, είναι ότι δεν ανταποκρίνεται στις δυνατότητες και την πραγματικότητα των υλικών που σήμερα υπάρχουν διαθέσιμα. Με αποτέλεσμα το κοτόπουλο να βγαίνει συχνά στεγνό και νερόβραστο, οι μπάμιες παραβρασμένες και το φτηνό ξύδι που πολλοί χρησιμοποιούν ή το σκόρδο που παρεισφρέει για άγνωστους γαστρονομικούς λόγους, να καπελώνουν τις λεπτές γεύσεις που η συνταγή οφείλει να βγάζει, όταν είναι σωστά μαγειρεμένη!

bamies
kotopoylo

Όταν λοιπόν η παραδοσιακή, συναισθηματική προσέγγιση σου λέει απλοϊκά ‘βάλτα όλα μαζί και άστα να γίνουν με αγάπη και στοργή όπως τα’ κανε η γιαγιά η Μπάμπω’ η απάντηση μου είναι:
Όση αγάπη και να βάλω, που βάζω αισθηματίας ων, χρειάζεται και λίγο ρημάδι μυαλό, για να καταλάβουμε ότι αλλιώς πρέπει να χειριστείς ένα σημερινό κοτοπουλάκι σε σχέση με τη γριά κότα της Μπάμπως κι’ αλλιώς την κατεψυγμένη μπάμια, πριν τα φέρεις εις γάμου κοινωνία στο πιάτο σου, βάσει γαστρονομικού έρωτα κι όχι εκβιαστικού συνοικεσίου…

Φιλέτα Κοτόπουλου με Μπάμιες σε Μπαλσάμικο - Μυστικά

Η συνταγή λοιπόν που θα διαβάσετε και θα δείτε σε βίντεο πιο κάτω, ως τρίτη στη σειρά των βίντεο-συνταγών για τη “Σύγχρονη Σπιτική Μαγειρική με Λαχανικά” με προϊόντα του Μπάρμπα Στάθη, είναι νεοτερική, πρωτότυπη και αποτελεί αποτέλεσμα σκέψης, σχεδιασμού με συγκεκριμένο στόχο, βασισμένη σε υλικά που έχουμε διαθέσιμα στην εποχή μας και έχει διαμορφωθεί μέσα από σειρά πειραματισμών σε μεγάλο χρονικό διάστημα!

Θεωρώ ότι είναι μια ουσιαστική και άκρως απαραίτητη εξέλιξη της παραδοσιακής συνταγής, με επέμβαση στην τεχνική και με μια ειδική επιλογή από πλευράς υλικών, η οποία έγινε με μοναδικό στόχο ν’ αναβαθμίσει γαστρονομικά την ιδέα του ταιριάσματος κοτόπουλου με μπάμιες στις σύγχρονες κουζίνες μας, χωρίς όμως ν’ αλλάξει την φύση του οικείου πιάτου. Δηλαδή, εδώ έχουμε άλλη μια κλασική περίπτωση της πολύ συγκεκριμένης φιλοσοφίας επέμβασης του Cucina Caruso σε παραδοσιακές συνταγές, που έχει ως τώρα δημιουργήσει πολλές δημοφιλείς συνταγές της σύγχρονης αστικής κουζίνας μας.

Δείτε το βίντεο της συνταγής και διαβάστε στη συνέχεια αναλυτικά το σκεπτικό και τα μυστικά πίσω απ’ τη συνταγή, τους πειραματισμούς που έγιναν και τέλος τα αναλυτικά βήματα εκτέλεσης της. Σας υπόσχομαι το πιο νόστιμο κοτόπουλο με μπάμιες που έχετε δοκιμάσει. Όπως εύστοχα λέει και η Εύη Αδάμ στο βίντεο, ίσως συνειδητοποιήσετε και σεις πως “τόσα χρόνια άλλο φαγητό έκανα… νερόβραστο κοτόπουλο σε μαρμελάδα μπάμιες”!

Τα Τρία Μυστικά της συνταγής Κοτόπουλο με Μπάμιες σε Μπαλσάμικο

Μυστικό #1. Ξεχωριστά Μαγειρέματα

Μαγειρεύουμε ξεχωριστά το κοτόπουλο και ξεχωριστά τις μπάμιες, χρησιμοποιώντας για το καθένα την ιδανική τεχνική για το υλικό.

Γιατί;
Γιατί το κοτόπουλο για να βγει νόστιμο χρειάζεται να σοταριστεί σε υψηλή θερμοκρασία για λίγα λεπτά προκειμένου να δημιουργηθούν αντιδράσεις Μαγιάρ (το καραμέλωμα που λέμε). Ταυτόχρονα πρέπει να μην παραψηθεί εσωτερικά για να μείνει ζουμερό. Αυτό είναι εξαιρετικά δύσκολο να γίνει σωστά μαζί με τις μπάμιες, που πρέπει να ξεκινήσουν αλλιώς και έχουν άλλους χρόνους. Οι μπάμιες ξεκινάνε ιδανικά με ήπιο καραμέλωμα των κρεμμυδιών σε χαμηλή ένταση, μετά σοτάρονται απότομα στο λάδι (είτε είναι κατεψυγμένες Μπάρμπα Στάθη, είτε φρέσκες) και τέλος σιγοβράζουν για 25’ περίπου με την ντομάτα. Όμως τα φιλέτα κοτόπουλου που διαλέξαμε εμείς θέλουν 7’ μαγείρεμα. Που σημαίνει ότι πέρα του ότι δεν θα είχαν την νοστιμιά του σωστού σοταρίσματος, θα στέγνωναν αν τα βάζαμε μαζί, εκτός πια κι’ αν ήμασταν πολύ «μάγκες» και τα βάζαμε και τα βγάζαμε όταν έπρεπε. Αλλά υπάρχει καλύτερη λύση απ’ το να μπλέξετε μ’ αυτό.

φ

Μυστικό #2. Μπαλσάμικο 

Χρησιμοποιούμε ελληνικό κόκκινο μπαλσάμικο αντί για κανονικό ξύδι ως βασικό στοιχείο γεύσης και απαραίτητης οξύτητας για τις μπάμιες.

Γιατί;
Γιατί το μπαλσάμικο βγάζει ασύγκριτα πιο νόστιμη, στρογγυλή, βαθιά και κομψά γλυκιά γεύση σε σχέση με το ξύδι. Ταυτόχρονα δίνει την απαραίτητη οξύτητα στο περιβάλλον βρασμού προκειμένου να μείνουν τραγανές οι μπάμιες , στην συνταγή μας.

Φιλέτα Κοτόπουλου με Μπάμιες σε Μπαλσάμικο - Μυστικά

Μυστικό #3. Μαρινάρισμα Κοτόπουλου 

Μαρινάρουμε το κοτόπουλο για 20’ σε ένα μίγμα με κύριο υλικό το μπαλσάμικο.

Γιατί;
Γιατί θέλουμε να διεισδύσει στο κοτόπουλο το ίδιο γευστικό στοιχείο που θα χαρακτηρίζει την σάλτσα με τις μπάμιες. Έτσι οι γεύσεις θα συγκλίνουν και θα παντρευτούν ιδανικά στο τέλος. Επιπλέον με την τεχνική που χρησιμοποιούμε η μαρινάδα βοηθά να δημιουργηθεί κατά το σοτάρισμα, μια εξαιρετικά νόστιμη κρούστα στο κοτόπουλο, με γλυκόξινη γεύση που το ανεβάζει γαστρονομικά, χωρίς να αλλοτριώνει σε τίποτα την ιδέα της παραδοσιακής συνταγής.

Φιλέτα Κοτόπουλου με Μπάμιες σε Μπαλσάμικο - Μυστικά

Οι πειραματισμοί

Για να φτάσουμε στην τέλεια συνταγή και να επαληθεύσουμε την ιδέα της τεχνικής έγινε πειραματισμός και συγκριτική δοκιμή σπίτι, όπου μαγειρεύτηκαν τρεις εκδοχές:

A. Ψήσαμε τα φιλέτα κοτόπουλου και τα ενσωματώσαμε μετά στις μπάμιες
B. Ψήσαμε τα φιλέτα μαζί με τις μπάμιες
Γ. Μαρινάραμε τα φιλέτα σε μπαλσάμικο, τα ψήσαμε ξεχωριστά και τα ενσωματώσαμε στο τέλος

φιλέτα Κοτόπουλου με Μπάμιες σε Μπαλσάμικο - Μυστικά

Η γευστική δοκιμή έβγαλε με διαφορά μπροστά την εκδοχή που προτείνουμε εδώ (Γ.) γιατί ήταν πολύ πιο ζουμερό και γευστικό το κοτόπουλο.
Δεύτερη (προς έκπληξή μας) έβγαλε την εκδοχή (Β.) όπου ψήσαμε τα φιλέτα μαζί με τις μπάμιες (γιατί καταφέραμε και δεν στεγνώσαμε τα φιλέτα, που είχαν όμως πάρει λίγη γεύση απ’ το ξύδι) και λίγο πιο κάτω, την εκδοχή (Α.) με τα απλά ξεχωριστά μαγειρέματα μόνο και μόνο γιατί δεν πρόλαβε το νόστιμο μεν και ζουμερό κοτόπουλο, να πάρει γεύση απ’ το ξύδι.
Σημειώνω όμως, ότι χωρίς πείρα ή με επιλογή κομματιού απ’ το στήθος, δεν είναι καθόλου εύκολο να μην στεγνώσει κανείς τα κοτόπουλα, όπως καταφέραμε εμείς στην εκδοχή που μαγειρεύτηκαν μαζί.

Φιλέτα Κοτόπουλου με Μπάμιες σε Μπαλσάμικο - Μυστικά

Χαρακτηριστικά της συνταγής:

Μια εύκολη συνταγή που θέλει συγκεκριμένη αλληλουχία στις κινήσεις σας και συντονισμό στους χρόνους. Θα σας πάρει με την προετοιμασία περί τα 40-45’ λεπτά να την ολοκληρώσετε.

Πολλοί στην παραδοσιακή συνταγή προτείνουν σκόρδο γιατί λένε ότι πάει με τις μπάμιες. Μην το κάνετε!
Πάει μεν γευστικά, αλλά καπελώνει και βαραίνει ένα εξαιρετικά κομψό φαγητό. Απαλλαχτείτε σας παρακαλώ απ’ τη κακιά συνήθεια της χρήσης σκόρδου, όπου αυτό εντέλει αφαιρεί παρά προσθέτει στη συνολική γευστική εμπειρία.
Το συγκεκριμένο φαγητό έχει χαρακτηριστικά εκλεπτυσμένης αστικής κουζίνας, δεν του αξίζει να φορέσει τσεμπέρι. Αγαπήστε λοιπόν το σκόρδο αλλά εκεί που ταιριάζει, μόνον!

Υλικά (για 4-6 άτομα)

600 γρ. μπάμιες extra Μπάρμπα Στάθης
70 ml. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Χρυσελιά
100 γρ. κρεμμύδι ψιλοκομμένο Μπάρμπα Στάθης
1 ½ κ.γ. ζάχαρη καστανή
30 μλ. μπαλσάμικο ξύδι κόκκινο
400 γρ. ντομάτα στον τρίφτη Μπάρμπα Στάθης
½ μάτσο μαϊντανό ψιλοκομμένο
αλάτι, πιπέρι

6 φιλέτα μπουτιού κοτόπουλο

Για την μαρινάδα

30 μλ. μπαλσάμικο ξύδι κόκκινο
1 ½ κ.γ. ζάχαρη καστανή
2 κ.σ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Χρυσελιά
αλάτι, πιπέρι

Διαδικασία Παρασκευής

1. Μαρινάρετε το κοτόπουλο

Συνδυάζετε τα υλικά της μαρινάδας και τ’ ανακατεύετε σε ένα μπολ. Βάζετε μέσα τα φιλετάκια του κοτόπουλου και τ’ ανακατεύετε να πάρουν παντού τις γεύσεις της μαρινάδας. Τα αφήνετε σε μια άκρη μέχρι να τα χρειαστείτε.

Φιλέτα Κοτόπουλου με Μπάμιες σε Μπαλσάμικο - Μυστικά

2. Σοτάρετε το κρεμμύδι

Στον ταβά της Fest (πλατιά, ρηχή κατσαρόλα) που χρησιμοποιώ μάλλον περισσότερο από κάθε άλλο σκεύος μαγειρικής, βάζετε το ελαιόλαδο να κάψει σε μεσαία ένταση. Ρίχνετε το κατεψυγμένο, ψιλοκομμένο κρεμμύδι να σοταριστεί σε πολύ ήπια ένταση επί δεκάλεπτο, να καραμελώσει καλά και να γίνει πεντανόστιμο.

Φιλέτα Κοτόπουλου με Μπάμιες σε Μπαλσάμικο - Μυστικά

Να σημειώσω εδώ, πως με τη νέα εστία αερίου της Neff στην οποία έχω αρχίσει να μαγειρεύω (το ξέρω ότι είμαι εξαιρετικά τυχερός που η Neff με διάλεξε ως συνεργάτη) και χάρη στην παγκόσμια καινοτομία Flameselect, έχω πλέον την δυνατότητα να ρυθμίσω την ένταση της φλόγας με τέτοια απόλυτη ακρίβεια, ώστε να έχω πλήρη έλεγχο στην ηπιότερη διαδικασία σοταρίσματος, κάτι που μέχρι σήμερα με άλλες κουζίνες δεν μπορούσα να πετύχω.

3. Σοτάρετε τις μπάμιες

Αφού καραμελώσουν τα κρεμμύδια, ανεβάζετε την ένταση και ρίχνετε τις μπάμιες μέσα, κατεψυγμένες όπως είναι. Θα τις ανακατέψετε και θα τις σοτάρετε τρία λεπτά χωρίς νερό.

Φιλέτα Κοτόπουλου με Μπάμιες σε Μπαλσάμικο - Μυστικά

4. Προσθέτετε ντομάτα, νερό και μπαλσάμικο

Προσθέτετε την ντομάτα, το μπαλσάμικο, τη ζάχαρη, αλατοπίπερο και 400 ml. βραστό νερό. Ανακατεύετε και μόλις πάρουν βράση, ξανακατεβάζετε την ένταση στη μέση και τα αφήνετε να μαλακώσουν οι μπάμιες και να εξατμιστεί το νερό χωρίς καπάκι στον ταβά και με τον εξαεριστήρα να δουλεύει (για να μη κορεστεί η ατμόσφαιρα από υδρατμούς και σταματήσει η εξάτμιση του νερού).

Φιλέτα Κοτόπουλου με Μπάμιες σε Μπαλσάμικο - Μυστικά

5. Κόβετε τον μαϊντανό

Ήρθε η στιγμή που βολεύει να ψιλο-χοντρο-κόψετε τον μαϊντανό. Είναι ωραίο να μην είναι πολύ ψιλοκομμένος, να στέκει στο στόμα (και καμία φορά στο δόντι, δημιουργώντας το πιο χαζό αλλά νόστιμο χαμόγελο!). Τον αφήνετε να χρησιμοποιηθεί αργότερα.

Φιλέτα Κοτόπουλου με Μπάμιες σε Μπαλσάμικο - Μυστικά

6. Ψήνετε το κοτόπουλο

Βάζετε μια γκριλιέρα, όπως αυτή της Fest που βλέπετε στις φωτογραφίες, να κάψει στο φουλ της έντασης στο μάτι και μόλις νιώσετε ότι έχετε υψηλή θερμοκρασία (160ºC-180ºC), βάζετε τα φιλετάκια όπως είναι μαριναρισμένα πάνω της. Δεν χύνετε την υπόλοιπη μαρινάδα, μόνο ό,τι έχουν πάρει πάνω τους τα φιλέτα. Τα γυρνάτε στο ενάμιση λεπτό απ’ την άλλη να κάνουν γραμμώσεις κι’ απ τις δυο πλευρές και χαμηλώνετε την ένταση στη συνέχεια στα ⅔ , να σιγοψηθούν για συνολικά περί τα 7 λεπτά.

Αν έχετε θερμόμετρο ελέγξτε η εσωτερική θερμοκρασία να φτάσει στους 65ºC-70ºC στο κέντρο του πιο χοντρού κομματιού, αλλά να μην ξεπεράσει τους 75ºC όπου θ’ αρχίσουν να στεγνώνουν. Αν βεβαίως δεν έχετε φιλετάκια από μπούτι και έχετε ολόκληρο μπούτι με το κόκκαλο ή έχετε στήθος χοντρά κομμένο κλπ, οι χρόνοι θα είναι διαφορετικοί, προφανώς μεγαλύτεροι. Αλλά βέβαια χωρίς θερμόμετρο, ο κίνδυνος να παραμαγειρέψετε το κοτόπουλο, θα είναι κι’ αυτός αντίστοιχα μεγαλύτερος.

Στο τέλειωμα του ψησίματος, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη μαρινάδα που περίσεψε, σαν γλάσο πάνω στα φιλετάκια. Δηλαδή, με ένα πινέλο  απλώνετε την μαρινάδα πάνω στα φιλετάκια, 2 λεπτά πριν τα αποσύρετε απ’ την εστία,  για να έχουν φρέσκια όλη τη γεύση της πάνω τους. Είναι σημαντικό να μείνουν αυτά τα 2 λεπτά στη γκριλιέρα, ώστε να έχει θερμανθεί το γλάσο της μαρινάδας, για λόγους υγιεινής. Εναλλακτικά μπορείτε να θερμάνετε τη μαρινάδα πριν και να την απλώσετε με το πινέλο για απόλυτη σιγουριά.

Φιλέτα Κοτόπουλου με Μπάμιες σε Μπαλσάμικο - Μυστικά

7. Παντρεύετε κοτόπουλο και μπάμιες

Στα 20’ περίπου από τότε που βάλατε τις μπάμιες, πρέπει να έχει μείνει ελάχιστο νερό. Μπορείτε να ρίξετε τον μαϊντανό και αφού ανακατέψετε να ενσωματώσετε τα φιλετάκια κοτόπουλου. Σημειώνω ότι το ιδανικό ανακάτεμα για να μην σπάσετε τις μπάμιες, γίνεται κουνώντας την κατσαρόλα. Στα περίπου 25’ και εφόσον βέβαια έχετε κάνει όλη την διαδικασία όπως περιγράφουμε και με αντίστοιχα σκεύη και εντάσεις στην εστία, θα πρέπει:
Να έχει εξατμιστεί όλο το νερό, η σάλτσα να είναι πηχτή, οι μπάμιες τραγανές και να στέκουν, χωρίς να έχουν σκάσει αλλά σε οριακό σημείο. Αν κρίνετε ότι χρειάζεστε λίγη ώρα ακόμη, προσθέστε λίγο ακόμη νερό και αφήστε λίγα ακόμη λεπτά.

Φιλέτα Κοτόπουλου με Μπάμιες σε Μπαλσάμικο - Μυστικά

Σερβίρισμα:

Σερβίρετε από ένα ή δυο φιλέτα με τις μπάμιες γύρω τους αφού έχετε αφήσει για ένα δεκάλεπτο το φαγητό να μην είναι καυτό και να δέσουν οι γεύσεις που ως γνωστόν αναδεικνύονται όσο οι θερμοκρασίες γίνονται πιο ήπιες.

Θα προσέξετε την γλυκόξινη και εν παραλλήλω πιο κρεάτινη νοστιμιά στο κοτόπουλο (umami) αλλά και το γεγονός ότι έχει παραμείνει σφριγηλό και ζουμερό. Θα διαπιστώσετε στο κοτόπουλο να παίρνετε τον ίδιο γευστικό τόνο με αυτόν απ’ τις μπάμιες και θα συνειδητοποιήσετε την αξία της τεχνικής με την μαρινάδα και την εξιδανικευμένη μορφή παντρέματος δυο ετερόκλητων υλικών.

Επίσης θα δείτε πως οι μπάμιες έχουν διατηρήσει την τραγανή υφή τους, δεν έχουν σκάσει (εκτός κι αν τις παρανακατέψατε αδέξια), είναι εξαιρετικά νόστιμες και οριακά τραγανές. Η σάλτσα αποπνέει φρεσκάδα απ’ τον μαϊντανό και ταυτόχρονα έχει μια γλυκόξινη αίσθηση με αρώματα μπαλσάμικου, που όμως δεν καπελώνουν την λεπτή, ιδιαίτερη γεύση της μπάμιας, αλλά αντιθέτως την αναδεικνύουν. Και αυτή είναι η ιδανική γευστική ισορροπία σε μια σύγχρονη συνταγή με σύγχρονα υλικά. Αρκεί να απαλλαχτούμε απ’ τον εγκλωβισμό στο παρελθόν που παύει να αποτελεί σημείο αναφοράς, απ’ τη στιγμή που πρώτες ύλες, γευστική παιδεία και μαγειρικές δυνατότητες έχουν αλλάξει.

Φιλέτα Κοτόπουλου με Μπάμιες σε Μπαλσάμικο - Μυστικά

Διαλέξαμε να σερβίρουμε τα φιλετάκια κοτόπουλου με μπάμιες σε μπαλσάμικο σε πιάτα APEIRON BEIGE της σειράς Kaleidoscope της ΙΩΝΙΑ.

Print Friendly, PDF & Email

Εραστής των απολαύσεων της ζωής, διαφημιστής κατ' επάγγελμα, υπερήφανος πατέρας τριών κοριτσιών, με πολλά ετερόκλητα ενδιαφέροντα και εμπειρίες στα 55 χρόνια που συμμετέχω στη κοινωνική ζωή της πρωτεύουσας και άλλων κωμοπόλεων Ευρώπης και Αμερικής. Έχω μάθει να περνάω καλά με πολλά, αλλά και με λίγα, με μια ανεπαίσθητη προτίμηση στην άνεση, να τ' ομολογήσω. Ασχολούμαι καθημερινά με τη μαγειρική απ' τα 25 μου και με τον καιρό αυτή απασχολεί όλο και μεγαλύτερο ποσοστό των νευρώνων του εγκεφάλου μου, κάτι που ελπίζουμε να οφείλεται στο πάθος και όχι στην μείωση των κυττάρων. Αν πληρωνόμουν για τα πάθη μου (και τα λάθη μου) θα ήμουν μέγας χορηγός του δημοσίου χρέους. Το γεγονός ότι φίλοι, γνωστοί αλλά και τα παιδιά μου με αποκαλούν “chef” με ιντριγκάρει ως προς το τι μπορεί να γίνω όταν επιτέλους ενηλικιωθώ. Λατρεύω το καλό σπιτικό φαγητό, απεχθάνομαι τις μετριότητες και όσο κι αν βασίζομαι στη δημιουργικότητα, τη γνώση και την τέχνη, θέλω παράλληλα να γνωρίζω το επιστημονικό “γιατί” πίσω απ' τη μαγειρική και όχι μόνον. Όσο μαθαίνω νιώθω ζωντάνια, όσο δημιουργώ και προσφέρω, αποκτώ λόγο ύπαρξης.

14 Comments

 • Απολαυστικό κειμενο. Χαίρομαι που έχουμε καταλήξει στις ίδιες τεχνικές, γιατί πειραματίστηκα αρκετά μεχρι να βρώ τη γεύση που θυμομουν από την γιαγιά μου, η οποία όμως χρησιμοποιούσε φούρνο για το συγκεκριμενο φαγητό. Θα μοιραστώ την συνταγή σας με όσους φίλους αγαπουν τις μπαμιες…:-)

 • Reply June 30, 2017

  nayakoutrou

  Ακούγεται απόλυτα λογικό όλο αυτό και είμαι σίγουρη ότι θα έχει καλύτερο γευστικό αποτέλεσμα από την παραδοσιακή συνταγή. Θα το δοκιμάσω σήμερα κιόλας, όπως δοκίμασα και άλλες συνταγές από το Caruso και άλλαξα κάποιους τρόπους μαγειρέματος. Φυσικά, τα Μπαρμπα Στάθης προωθούνται από το σάιτ, επειδή είναι σπόνσορες, αλλά αυτό δεν είναι λόγος για να υποτιμάται το φρέσκο υλικό, όπως η φρεσκοτριμμένη ντομάτα η η φρέσκια μπάμια. Όλα αυτά δεν είναι κρυπτά υπό τον ήλιον πια. Ευχαριστούμε για το πάθος σας. Μας κάνει καλύτερους μάγειρες και πιο απαιτητικούς γκουρμάντ.

 • Reply July 4, 2017

  kostas katsas

  επειδη η μπαμια ερχετε απο ανατολας ,αυτο που λειπει σε αυτη την ομολογουμενως εξυπνη ιδεα ειναι η προσθηκη του καυτερου στοιχειου (μια παστα καρυ ισως)θα ανεβαζε το πιατο …παντως και ετσι ειναι η καλυτερη συνταγη σε ελληνικο εδαφος…

  • Ευχαριστω! Η ιδέα θεωρητικά καλή αλλά πλέον επεμβαίνουμε στην οικεία γεύση βάζοντας τέτοια μπαχαρικά. Πάω στοίχημα πάντως πως θα υπήρχαν κάποιοι συνδυασμοί μπαχαρικών που θα έσκιζαν σαν πιάτο, ειδικά εστιατορικό.

 • Reply July 22, 2017

  Λίζα

  Μόλις αλλαξοπιστήσατε μία real-bamia-hater! Το φτιαξαμε και ήταν ομολογουμένως καταπληκτικό. Τα συγχαρητήρια και από τον σύζυγο, ο οποίος ενώ οι μπαμιες ειναι απο τα αγαπημένα του φαγητά, δεν ειχε φάει ποτέ στο σπίτι μας μιας και δεν ειχα καταδεχτεί να δοκιμάσω ποτε καμια συνταγή. Να είσαστε καλά και να μας μεταδίδετε πάντα τις αψεγάδιαστες τεχνικές σας!☺️

 • Reply July 28, 2017

  Anonymous

  Σε παρακολουθώ πολύ καιρό όποια συνταγή σου φτιάξω είναι τέλεια και οι μπάμιες καταπληκτικες συγχαρητήρια είσαι μοναδικός σ αυτά τα φαγητά που φτιάχνεις μπράβο! !!

 • Reply March 7, 2019

  Konstantinos

  Θα μπορούσαμε να σωταρουμε το κοτόπουλο αρχικά στην κατσαρόλα και αφού το αποσυρουμε να ξεκινήσουμε το φαγητό όπως το δείχνετε; Σαν το γιουβετσι ένα πράγμα;

 • Reply April 28, 2020

  KVN

  Έχοντας πλέον κάνει την συνταγή δύο φορές, έχω να σας πω θερμά συγχαρητήρια!!
  Είναι καταπληκτική!
  Πραγματικά εύστοχες όλες οι παρεμβάσεις-νεωτερισμοί σας.
  Μόνη προσθήκη ζωμός κότας αντί για νερό με τις μπάμιες.

 • Reply March 23, 2021

  Σοφία

  Το κοτόπουλο με μπάμιες είναι από τα αγαπημένα μου φαγητά. Ήθελα όμως να δοκιμάσω και τον δικό σας τρόπο παρότι λίγο με φόβιζε το βαλσαμικό ξύδι. Πόσο λάθος έκανα. Το ξύδι απογειώνει το φαγητό. Η σάλτσα δένει και γίνεται μοναδική. Το μόνο που άλλαξα στη συνταγή ηταν ο χρόνος που έβρασαν οι μπάμιες. Νομίζω ότι είχα πολύ χαμηλή θερμοκρασία γιατί χρειάστηκαν περισσότερο χρονο (δέκα λεπτά περίπου) να μαλακώσουν και να πιουν το νερό.
  Είναι από τις συνταγές που αξίζει να μοιραστείς! Συγχαρητήρια!

Leave a Reply

Leave a Reply