Το Cucina Caruso μαγειρεύει στο Casserole Bistro στο Γέρακα ! Τηλέφωνο κρατήσεων : 210-6618838 (μετά τις 14.00)

Οι κεφτέδες είναι ανάμεσα στα 5 πιο αγαπημένα μου Ελληνικά φαγητά. Όσοι διαβάζουν το Caruso συστηματικά και από παλιά, θα θυμούνται μια συμμετοχική διαδικασία με πειραματισμούς και τυφλές γευστικές δοκιμές που είχα κάνει τον Δεκέμβρη του 2014, δηλαδή πριν 9 χρόνια σχεδόν, προκειμένου να βγάλουμε την “τέλεια συνταγή για κεφτεδάκια”.

Μια συνταγή κεφτέδων που πολύς κόσμος ακολούθησε με μεγάλη επιτυχία αποσπώντας εξαιρετικές κριτικές για το αποτέλεσμα, που χαρακτηριζόταν ως αφράτο και αρωματικό από μέσα, αλλά παράλληλα νόστιμο και τραγανό απ’ έξω, όπως άλλωστε είχε ως στόχο!

Το μοναδικό μειονέκτημα αυτής της συνταγής ήταν η μάλλον περίπλοκη μεθοδολογία με ανάμιξη δύο ειδών κρέατος προκειμένου να έχουμε το επιθυμητό ποσοστό λιπαρών, με την δημιουργία μαρέγκας απ’ τ’ ασπράδια που έμπαινε στο μίγμα για να δημιουργήσει την αφράτη υφή εσωτερικά και μια ευρεσιτεχνία στο τρόπο τηγανίσματος που είχε προταθεί από ένα συμμετέχοντα στη διαδικασία. Όλα αυτά ναι μεν έφερναν το ευκταίο αποτέλεσμα, αλλά κατέτασσαν την συνταγή ως σχετικά κοπιώδη και σύνθετη.

κεφτεδάκια τηγανητά αρωματικά αφράτα απλά
Φωτογραφίες: Αφροδίτη Χουλάκη

Τόσα χρόνια μετά λοιπόν, επιστρέφω στους κεφτέδες με περισσότερη ωριμότητα και με σαφή διάθεση διευκόλυνσης του οικιακού μάγειρα προκειμένου να του κάνουμε πιο απλή και γρήγορη τη δουλειά του, γιατί ναι, έχουμε κι άλλες έννοιες σ’ αυτ’η τη ζωή εκτός απ’ τη μαγειρική, ακόμη και μεις οι μερακλήδες. Αλλά παράλληλα, επεδίωκα να προτείνω μια εναλλακτική χωρίς συμβιβασμό στη νοστιμιά, τα αρώματα και τις υφές, σε σχέση με την παλιά συνταγή.

Διαφήμιση

Με βάση λοιπόν μια πρόταση του φίλου Ηλία Μαμαλάκη, άρχισα να κάνω τα κεφτεδάκια με κιμά από μοσχαρίσια λάπα που έχει περίπου 75%  λίπος, αντί να κάνω μίξη χοιρινού με μοσχαρίσιο, απλοποιώντας την διαδικασία αγοράς, ενώ η νοστιμιά στο αποτέλεσμα δεν επηρεάστηκε. Έχοντας να σερβίρω αυτούς τους κεφτέδες στο εστιατόριο που είχα ανοίξει στη Τήνο το καλοκαίρι του 2016, αναγκάστηκα επίσης να καταργήσω για λόγους ευκολίας, την ομολογουμένως καινοτομική ιδέα της μαρέγκας.

κεφτεδάκια τηγανητά αρωματικά αφράτα απλά
Φωτογραφίες: Αφροδίτη Χουλάκη

Αλλά βάζοντας λίγο ξύδι που βοηθά στο να βγουν οι κεφτέδες αφράτοι (καθώς εξατμίζεται στο τηγάνισμα) και ταυτόχρονα ενισχύει τις γεύσεις, πέτυχα αντίστοιχο αποτέλεσμα χωρίς κόπο. Σε πείραμα με πρόσθεση μαγειρικής σόδας που θεωρητικά ως συνδυασμός με το οξύ απ το ξύδι και το αυγό, δημιουργεί φυσαλλίδες που μεταφράζονται σε αφράτο εσωτερικό, δεν έφτασα σε αποτέλεσμα που να είναι ξεκάθαρα καλύτερο απ’ το “χωρίς σόδα”, οπότε το άφησα εις όφελος της απλότητας. Και βέβαια προσαρμοζόμενος στην εστιατορική λογική, κατήργησα την περίπλοκη πατέντα με το νερό  στο τηγάνισμα, που λέρωνε και τη κουζίνα. Αλλά παρόλες τις μικρές αυτές αλλαγές το πιάτο πήγε σφαίρα εμπορικά, με τους πελάτες να είναι ενθουσιασμένοι με τη γεύση, τα αρώματα και την υφή σε συνθήκες εστιατορίου οπότε είμαι απόλυτα σίγουρος και για το σπίτι σας.

Οι συγκεκριμένοι κεφτέδες AAA αλ Caruso λοιπόν, γίνονται πολύ εύκολα, με λίγα υλικά, πλάθονται αποκλειστικά σε μικρό μέγεθος μπουκιάς (25-30 γρ.), και αφού τηγανιστούν είναι τραγανοί απ’ έξω και αέρινοι από μέσα, γεμάτοι αρώματα από δυόσμο και μαϊντανό. Αυτό ακριβώς που οφείλουν να προσφέρουν οι νόστιμοι κεφτέδες!

κεφτεδάκια τηγανητά αρωματικά αφράτα απλά
Φωτογραφίες: Αφροδίτη Χουλάκη

Τηγανίστηκαν δε σε μαντεμένιο βαθύ τηγάνι της Lodge για να διατηρείται υψηλή η θερμοκρασία και να μη πετιόνται λάδια στη κουζίνα.  Έχουμε και μεις τα μικρά φετίχ μας!

Διαφήμιση
κεφτεδάκια τηγανητά αρωματικά αφράτα απλά
Φωτογραφίες: Αφροδίτη Χουλάκη

Χαρακτηριστικά της συνταγής:

Εύκολη συνταγή που όλος ο κόπος και ο χρόνος αφιερώνεται στο πλάσιμο των μικρών κεφτέδων που μπορεί να πάρει περί τα 15-20’ ανάλογα με το πόσο γρήγοροι είστε.  Θα χρειαστείτε περί τα 10’ στη προετοιμασία και μετά με δυο δόσεις στο τηγάνι άλλα 15’, οπότε μιλάμε για μια συνταγή που θα σας απασχολήσει συνολικά για 45’ περίπου.

Διαφήμιση

Δεν υπάρχουν τεχνικές δυσκολίες, η διαδικασία είναι απλή και το αποτέλεσμα απόλυτα εγγυημένο! Αν θέλετε πιο τσαχπίνικα αρώματα, μπορείτε να προσθέσετε περί τα 30 ml. ούζου και ίσως λίγο μάραθο μαζί. Αλλά η παραίνεσή μου είναι να μην προσθέσετε απολύτως τίποτα άλλο! Ειδικά όχι σκόρδο…

κεφτεδάκια τηγανητά αρωματικά αφράτα απλά
Φωτογραφίες: Αφροδίτη Χουλάκη

Υλικά για 6 άτομα:

500 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος από λάπα, περασμένος μια φορά
150 γρ. τριμμένη φρυγανία (γαλέτα)
150 γρ. κρεμμύδι αλεσμένο σε πελτέ σε πολυμίξερ
50 γρ. μαϊντανός Άρωμα ψιλοκομμένος (φύλλα και μίσχοι μαζί)
25 γρ. φρέσκος δυόσμος Άρωμα, ψιλοκομμένος (μόνο φύλλα)
2 αυγά
20 ml. λευκό ξίδι
2 κ.σ. κλασικό ελαιόλαδο Χρυσελιά
1 ½ κ.γ. αλάτι & ¼ κ.γ πιπέρι

Για το πανάρισμα:
Μίγμα από 50% αλεύρι και 50% τριμμένη φρυγανιά (περίπου 70 γρ. απ’ το καθένα)

Για το τηγάνισμα:

200 ml. κλασικό ελαιόλαδο Χρυσελιά

κεφτεδάκια τηγανητά αρωματικά αφράτα απλά
Φωτογραφίες: Αφροδίτη Χουλάκη

Διαδικασία παρασκευής:

1. Ετοιμάζετε τον κιμά:

Ανακατεύετε όλα τα υλικά σε ένα μπολ. Πλάθετε καλά τον κιμά ώστε να πάνε όλα παντού, φορώντας γάντια.

κεφτεδάκια τηγανητά αρωματικά αφράτα απλά
Φωτογραφίες: Αφροδίτη Χουλάκη

2. Πλάθετε τα κεφτεδάκια:

Πλάθετε στη συνέχεια –με κέφι και σκέρτσο– τα κεφτεδάκια σε μπαλάκια των 25-30 γρ. και τα ακουμπάτε σε σειρά, σε ένα ταψί που έχετε ρίξει λίγο αλεύρι. Αν έχετε χρόνο, καλό είναι να τα βάλετε στο ψυγείο για 30’ να σφίξουν.

κεφτεδάκια τηγανητά αρωματικά αφράτα απλά
Φωτογραφίες: Αφροδίτη Χουλάκη

3. Πανάρετε τα κεφτεδάκια

Λίγο πριν τηγανίσετε τα κεφτεδάκια, τα περνάτε από το μίγμα αλευριού και φρυγανιάς και τα πανάρετε, όσο ζεσταίνεται το ελαιόλαδο στο τηγάνι.

κεφτεδάκια τηγανητά αρωματικά αφράτα απλά
Φωτογραφίες: Αφροδίτη Χουλάκη

4. Τηγανίζετε τα κεφτεδάκια:

Βάζετε το ελαιόλαδο να κάψει σε ευρύχωρο τηγάνι και όταν η θερμοκρασία έχει φτάσει τους 165°C-170°C, προσθέτετε σταδιακά μια δόση από κεφτεδάκια ώστε να χωράνε άνετα και να μη πέσει η θερμοκρασία του λαδιού απ’ τηn υπερβολική ποσότητα. Αφού τηγανιστεί η μία πλευρά τους και κάνουν κρούστα για περίπου 3′-4′ λεπτά, τα γυρνάτε με κουτάλι ή λαβίδα απ’ την άλλη, για άλλα 3′ περίπου λεπτά. Συνολικά υπολογίστε ότι χρειάζεται περίπου 6’ τηγάνισμα ανά κεφτέ, για το συγκεκριμένο μέγεθος. Τα αφαιρείτε με τρυπητή κουτάλα σε μια πιατέλα με χαρτί κουζίνας και προσθέτετε την επόμενη δόση, μέχρι να γίνουν όλα.

κεφτεδάκια τηγανητά αρωματικά αφράτα απλά
Φωτογραφίες: Αφροδίτη Χουλάκη

Διατηρούνται σε καλή θερμοκρασία για 10’+ λεπτά, οπότε σας παίρνει να κάνετε μέχρι και 3 δόσεις χωρίς να τα βάλετε στο φούρνο για να διατηρούνται ζεστά. Αν χρειάζεται, βάλτε τα στο φούρνο σας στους 60°C, σε λογική “θερμοθάλαμου”, για να διατηρηθούν ζεστά για περισσότερη ώρα.

Σερβίρισμα:

Στους κεφτέδες ταιριάζει το λεμόνι αλλά και μια καλή μουστάρδα Dijon. Συνοδεύονται  ιδανικά από πατάτες τηγανητές ή πατάτες του μποξέρ που βλέπετε στις φωτογραφίες μας ή και με ένα απλό ντιπ από στραγγιστό γιαούρτι Όλυμπος 2% με λίγο δυόσμο, αλατοπίπερο και μια πρέζα ελαιόλαδο. Τόσο απλά και τόσο τέλεια!

κεφτεδάκια τηγανητά αρωματικά αφράτα απλά
Φωτογραφίες: Αφροδίτη Χουλάκη
Print Friendly, PDF & Email
Διαφήμιση

Your email address will not be published. Required fields are marked *