Καλαμάρια γεμιστά με πλιγούρι & λαχανικά

Καλαμαρι γεμιστό

Το γεμιστό καλαμάρι είναι ένα δημιουργικό πιάτο 4 εποχών και βέβαια γίνεται με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Πολλοί βλέπω να χρησιμοποιούν τυριά στη γέμιση, πράγμα που προσωπικά με χαλάει, καθώς αισθάνομαι ότι βαραίνει και καπελώνει μια πρώτη ύλη με λεπτή γεύση.

Καλαμάρι γεμιστό με πλιγούρι & λαχανικάΘεωρώ ότι μια λεπτή και γλυκιά γεύση όπως το καλαμάρι, οφείλει να συνδυάζεται με υλικά που δεν την ανταγωνίζονται αλλά την συμπληρώνουν και έτσι πάντα επέλεγα ως βάση της γέμισής μου, αφενός το πλιγούρι που είναι γήινο και τραγανό χωρίς εντάσεις και αφετέρου ένα συνδυασμό λαχανικών που να βγάζει γλύκα και ήπιες γεύσεις ώστε να επιτρέπουν στο καλαμάρι να πρωταγωνιστεί.

Απαραίτητο στοιχείο για να δέσουν και να νοστιμίσουν όλα αυτά είναι το όξινο, το οποίο επιλέγω να το παίρνω από λευκό κρασί που είναι και το βασικό υγρό που μαγειρεύει το πλιγούρι της γέμισης αλλά και το σύνολο. Με δύο αρωματικά που χαρακτηρίζονται απ τη σπιρτάδα και φρεσκάδα που βγάζουν, τον δυόσμο και τον άνηθο, έρχεται η τέλεια αρωματική ισορροπία με τη θαλασσινή αίσθηση του καλαμαριού.

Έτσι το πιάτο γίνεται και νηστίσιμο για όσους αυτό παίζει ρόλο, αλλά και εξαιρετικά ισορροπημένο γαστρονομικά, εντελώς μέσα στη λογική surf & turf, όπου τα θαλασσινά αρώματα συνδέονται με γήινες πρώτες ύλες με λεπτές γεύσεις και ελαφρά οξύτητα. Εξ’ ου και επιλέγω να το συνδυάσω με την Ελληνική αφιλτράριστη Weiss μπύρα της ΑΛΦΑ, όπου η βάση της γεύσης της είναι σταρένια και ιδιαίτερα γήινη ενώ έχει λεπτά αρώματα εσπεριδοειδών που μου δίνουν οξύτητα και δροσιά κάνοντας το pairing με το γεμιστό μου καλαμάρι, ιδανικό!

Καλαμάρι γεμιστό με πλιγούρι & λαχανικά

Να σημειώσω πως μετά από διαφορετικές δοκιμές που έχω κάνει στα χρόνια, επιλέγω να μην χρησιμοποιήσω τα πλοκάμια ως μέρος της γέμισης αλλά ως “καπάκι” στο γεμιστό καλαμάρι. Ο λόγος που μ’ αρέσουν πολύ περισσότερο έτσι, είναι ότι βγαίνουν κάπως τραγανά στο ψήσιμο και έτσι καταλήγω να τα συνδυάζω με την γέμιση που περίσσεψε στο ταψί, η οποία καθώς έχει ψηθεί στο λάδι, είναι ιδιαίτερα ζουμερή και νόστιμη και δένει ιδανικά μαζί τους. Άσε που είναι πιο όμορφα έτσι!

Χαρακτηριστικά της συνταγής:

Εύκολη συνταγή που θα σας πάρει περί την 1:10’ συνολικά (η μαγειρική σας παρουσία & ετοιμασία δεν υπερβαίνει τα 30’) και ταιριάζει σε κάθε εποχή, είτε σαν πρώτο πιάτο είτε ως κυρίως.

Είναι βασικό το ότι η γέμιση που θα περισσέψει, όχι απλά δεν πετιέται αλλά ενσωματώνεται στο ταψί, προσφέροντας επιπλέον γευστική αξία στο τελικό πιάτο.

Προφανώς το γεμιστό καλαμάρι σηκώνει πολλές μικρο-παραλλαγές (με χρήση διαφορετικών λαχανικών, όπως π.χ. σέλερι, καρότο, κολοκύθι ή και ρύζι ως βάση αντί για πλιγούρι) αλλά σας προτρέπω να μείνετε την λογική της ελεγχόμενης σύνθεσης γεύσεων που εξηγώ πιο πάνω, ώστε να πετύχετε ισορροπία και να μην καπελώσετε τη γεύση του καλαμαριού.

Υλικά (για 6 καλαμάρια )

6 μεγάλα φρέσκα καλαμάρια καθαρισμένα
200 γρ. πλιγούρι
1 πράσο σε ροδέλες
1 φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο
1 πιπεριά κέρατο ψιλοκομμένη
1 πιπεριά Φλωρίνης ψιλοκομμένη
2 κ.σ. φρέσκα φύλλα δυόσμου ψιλοκομμένα
1. κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο
70+70 ml. λευκό κρασί
50+50 ml. ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι

Διαδικασία Παρασκευής

1. Προεργασία

Ζητάτε απ’ τον ιχθυοπώλη σας να σας καθαρίσει τα καλαμάρια για ευκολία ή τα καθαρίζετε εσείς καλά μέσα-έξω, αποκόπτοντας το κεφάλι με τα πλοκάμια και κόβοντας & πετώντας τα μάτια και το ράμφος. Τέλος τα ξεπλένετε καλά. Ψιλοκόβετε πράσα, κρεμμύδι, πιπεριές, δυόσμο και άνηθο.

Καλαμάρι γεμιστό με πλιγούρι & λαχανικά

2. Ετοιμάζετε τη γέμιση:

Σε τηγάνι βάζετε τη πρώτη δόση ελαιόλαδο και ρίχνετε τα λαχανικά (πράσο, κρεμμύδι και πιπεριές) να σοταριστούν για 5 λεπτά σε μεσαία ένταση. Προσθέτετε το πλιγούρι, τη πρώτη δόση κρασιού, τον άνηθο με το δυόσμο και αλατοπιπερώνετε. Ανακατεύετε και αφήνετα το πλιγόυρι για 5 λεπτά περίπου να πιεί όλα τα υγρά. Αφαιρείτε τη γέμιση να κρυώσει για λίγο πριν γεμίσετε τα καλαμάρια.

Καλαμάρι γεμιστό με πλιγούρι & λαχανικά

3. Γεμίζετε τα καλαμάρια:

Βάζετε τον φούρνο να προθερμανθεί στους 180C πάνω-κάτω. Μόλις έχει λίγο κρυώσει η γέμιση, με κουτάλι γεμίζετε τα καλαμάρια, χωρίς να τα φουσκώσετε ιδιαίτερα πιέζοντας πολύ γέμιση μέσα τους. Αφήνετε 1-2 πόντους κενό από πάνω για να μπορεί να μπει το κεφάλι και να υπάρχει και περιθώριο να φουσκώσει το πλιγούρι χωρίς να σκάσει το καλαμάρι. Στη συνέχεια στο κάθε γεμισμένο καλαμάρι βάζετε το κεφάλι μέσα του με τα πλοκάμια απ’ έξω και με οδοντογλυφίδα το σταθεροποιείτε σε ρόλο καπακιού της γέμισης.

Καλαμάρι γεμιστό με πλιγούρι & λαχανικά

Τοποθετείτε τα καλαμάρια σε ταψί , τη γέμιση που περίσσεψε ανάμεσά τους και ρίχνετε από πάνω τους τη δεύτερη δόση ελαιόλαδο και κρασί, αλάτι και πιπέρι. Είναι έτοιμα γα τον φούρνο!

Καλαμάρι γεμιστό με πλιγούρι & λαχανικά

4. Ψήνετε τα γεμιστά καλαμάρια:

Στον προθερμασμένο φούρνο στους 180C βάζετε το ταψί με τα γεμιστά καλαμάρια. Στα 30’ γυρνάτε τα καλαμάρια απ’ την άλλη και στα 40’ έχουν γίνει. Βγάζετε το ταψί, αφαιρείτε τις οδοντογλυφίδες και σερβίρετε βάζοντας πάντα λίγη απ’ τη περισσευούμενη γέμιση δίπλα τους. Ειδικά τα κομμάτια που άρπαξαν λίγο, είναι πεντανόστιμα!

Καλαμάρι γεμιστό με πλιγούρι & λαχανικά

Σερβίρισμα

Αυτό είναι ένα φαγητό που θα συνοδέψετε με μια σαλάτα, κατά προτίμηση πράσινη και με μια δροσερή ΑΛΦΑ Weiss, την αφιλτράριστη σταρένια μπύρα της ΑΛΦΑ που αναδεικνύει τις ελληνικές γεύσεις χάρη στα αρώματα εσπεριδοειδών σε συνδυασμό με τη πληθωρική γεύση της.

Καλαμάρι γεμιστό με πλιγούρι & λαχανικά ALFA WEISS

Σερβίραμε από ένα ταψί της σειράς FANTASY στα νέα πιάτα ΜΗΛΟΣ της ΙΩΝΙΑ που σε μεταφέρουν στα γαλαζοπράσινα νερά του Αιγαίου. Απίθανο σχέδιο! Σοτάραμε τη γέμιση στο νέο αντικολλητικό τηγάνι της Fest.

Καλαμάρια γεμιστά με πλιγούρι & λαχανικά 3.20/5 (64.00%) 5 votes

Εραστής των απολαύσεων της ζωής, διαφημιστής κατ' επάγγελμα, υπερήφανος πατέρας τριών κοριτσιών, με πολλά ετερόκλητα ενδιαφέροντα και εμπειρίες στα 55 χρόνια που συμμετέχω στη κοινωνική ζωή της πρωτεύουσας και άλλων κωμοπόλεων Ευρώπης και Αμερικής. Έχω μάθει να περνάω καλά με πολλά, αλλά και με λίγα, με μια ανεπαίσθητη προτίμηση στην άνεση, να τ' ομολογήσω. Ασχολούμαι καθημερινά με τη μαγειρική απ' τα 25 μου και με τον καιρό αυτή απασχολεί όλο και μεγαλύτερο ποσοστό των νευρώνων του εγκεφάλου μου, κάτι που ελπίζουμε να οφείλεται στο πάθος και όχι στην μείωση των κυττάρων. Αν πληρωνόμουν για τα πάθη μου (και τα λάθη μου) θα ήμουν μέγας χορηγός του δημοσίου χρέους. Το γεγονός ότι φίλοι, γνωστοί αλλά και τα παιδιά μου με αποκαλούν “chef” με ιντριγκάρει ως προς το τι μπορεί να γίνω όταν επιτέλους ενηλικιωθώ. Λατρεύω το καλό σπιτικό φαγητό, απεχθάνομαι τις μετριότητες και όσο κι αν βασίζομαι στη δημιουργικότητα, τη γνώση και την τέχνη, θέλω παράλληλα να γνωρίζω το επιστημονικό “γιατί” πίσω απ' τη μαγειρική και όχι μόνον. Όσο μαθαίνω νιώθω ζωντάνια, όσο δημιουργώ και προσφέρω, αποκτώ λόγο ύπαρξης.

Be first to comment

Leave a Reply