Επίσκεψη στο Grimbergen και ιστορίες μοναστηριακής μπύρας

taxidi grimbergen

Πριν λίγες εβδομάδες η Grimbergen, η αγαπημένη μας Βέλγικη μοναστηριακή μπύρα, έδωσε την ευκαιρία στους τρείς Έλληνες ambassadors της, να την επισκεφτούν εκεί που γεννήθηκε: στο Αββαείο του Grimbergen, μισή ώρα έξω απ’ τις Βρυξέλλες.

Εκεί βρεθήκαμε η σέξυ και πάντα χαμογελαστή chef/blogger, Μαριλού Παντάκη του Madame Ginger, o style guru της νύχτας, Γιάννης Κοροβέσης του BitterBooze και ο υπογράφων, παρέα με τον απόλυτο Beer Expert, Πολ Εμμανουηλίδη για να μας λύνει τις απορίες. Μαζί μας επίσης, οι Κάλια Μυλωνάκη απ’ την διαφημιστική εταιρία V&O και η Τάρα Δημητριάδη που ήταν η οικοδεσπότης μας από πλευράς Ολυμπιακής Ζυθοποιίας που εισάγει την Grimbergen.

Ταξίδι στο Grimbergen 1Σε μάρκες και προϊόντα που αγαπάς και απολαμβάνεις, σε μάρκες με ιστορία και καταβολές, είναι πάντα πολύ όμορφο να πηγαίνεις στη πηγή του μύθου που έχτισαν μέσα στα χρόνια. Να τα βλέπεις εκεί που γεννήθηκαν και να ακούς τις ιστορίες τους από πρώτο χέρι. Να αγγίζεις τους χώρους που παράγονται και να νιώθεις τη θέληση για δημιουργία που κρύβεται πίσω απ’ αυτά.

Γιατί τα προϊόντα που έχουν αξία, δεν είναι απλά πακέτα άψυχης ύλης. Μεταφέρουν τη ψυχή, τα όνειρα, τον κόπο και το μεράκι αυτών που τα πρωτοέφτιαξαν, των ανθρώπων που τα κράτησαν στη ζωή και τα διέδωσαν στον κόσμο. Μεταφέρουν ανθρώπινες αξίες και πολιτισμό.

Τα γαστρονομικά προϊόντα ειδικά, είναι μέσα πολιτιστικής επικοινωνίας και έκφρασης που καλύπτουν ανάγκες και επιθυμίες, τόσο αυτών που τα καταναλώνουν, όσο και αυτών που τα κατασκευάζουν, μεταφέροντας τις αξίες και τον χαρακτήρα του τόπου τους. Και αυτό, καλά θα κάναμε να το καταλαβαίναμε καλά και σε βάθος στη χώρα μας, αντί να τα βλέπουμε μόνο ως εμπορικά σήματα και φορολογητέα ύλη. Αλλά αυτό είναι μια άλλη κουβέντα…

Μ’ αυτές τις σκέψεις και προδιάθεση έφτασα στο Grimbergen, για να γνωρίσω τις ρίζες της αγαπημένης μου μοναστηριακής μπύρας. Η μπαρόκ εκκλησία δέσποζε στη κορυφή του λόφου με ένα εντυπωσιακό καμπαναριό όπου το περίβλεπτο ρολόι νιώθεις ότι δίνει ρυθμό στο χωριό. Δίπλα της, το αβαείο, όπου διαμένουν οι μοναχοί και πιο κάτω οι χώροι όπου μέχρι πρόσφατα παραγόταν η διάσημη μπύρα και σήμερα είναι μουσείο, μπυραρία και εστιατόριο.

Ταξίδι στο Grimbergen 2Όπως μας είπε ο πατήρ Έρικ, το αβαείο του Grimbergen ιδρύθηκε από τον Άγιο Νόρμπερτ εκ Βεστφαλίας και πρωτολειτούργησε το 1128. Αυτό που χαρακτηρίζει όμως την ιστορία του Grimbergen είναι η φωτιά και η αναβίωση. Το αβαείο κάηκε ολοσχερώς λίγα χρόνια μετά την ίδρυσή του αλλά ξαναχτίστηκε χάρη στην αίσθηση αποστολής και το πείσμα των μοναχών του, το 1142. Η ιστορία αυτή επανελήφθη δυο ακόμη φορές μέσα στους αιώνες, καθώς ξανακάηκε και επαναδημιουργήθηκε το 1585 αλλά και το 1842. Μάλιστα την τελευταία φορά δεν κατάφεραν να χτίσουν όλη την εκκλησία και στην επίσκεψη είναι φανερό ότι λείπουν περίπου 25 μέτρα απ’ την πλευρά της εισόδου. Το μήνυμα “ενισχύσατε την αποπεράτωση του ιερού ναού” ήρθε στο μυαλό μου όταν ο πατήρ Έρικ μας ανέλυε επισταμένως αυτό το θέμα, αλλά το έσωσε στη πορεία καθώς εξήγησε ότι επειδή είναι πλέον ιστορικό κτίριο δεν επιτρέπεται να γίνει πλέον καμία επέμβαση, έστω και της ολοκλήρωσης βάσει των αυθεντικών ιστορικών σχεδίων που υπάρχουν.

Με βάση αυτή την ιδιαίτερη σχέση με την καταστροφή και την αναζωογόνηση μέσα στα χρόνια (σαν την Ελλάδα ένα πράγμα), οι μοναχοί́ αποφάσισαν να υιοθετήσουν το μυθολογικό έμβλημα του φοίνικα (Phoenix) ως σύμβολο της παντοτινής αναγέννησης του μοναστηριού τους. Τον φοίνικα συμπληρώνει το motto Ardet nec consumitur, που σημαίνει “Καίγεται αλλά δεν καταστρέφεται”.

Ταξίδι στο Grimbergen 3Ένα απ’ τα πιο εντυπωσιακά σημεία της ιστορίας που μας διηγήθηκε όμως, είναι η σύνδεση του μοναστηριού με την μπύρα και ο λόγος που αυτή ήταν εξαιρετικά σημαντική για τους μοναχούς αλλά και τους κατοίκους της γύρω περιοχής. Λόγος, που δεν είναι ο προφανής ηδονιστικός που έχει να κάνει με τη γεύση και την απόλαυση της μπύρας ως ποτού, αλλά με κάτι που δεν θα πήγαινε ποτέ το μυαλό μου.

Κατά τον μεσαίωνα στη Βόρειο Ευρώπη τα νερά ήταν βρώμικα και μολυσμένα με αποτέλεσμα ο κόσμος να αρρωσταίνει. Το πόσιμο νερό ήταν σπάνιο. Η μπύρα, λόγω της ζύμωσης και του αλκοόλ, έλυνε αυτό το πρόβλημα και έτσι αποτελούσε το ασφαλές υποκατάστατο του πόσιμου νερού για πολλούς αιώνες.

Το τερπνόν μετά του ωφελίμου λοιπόν και δεν ξέρω αν η αιτιολόγηση αυτή αποτελεί απλά ένα καλό άλλοθι για την παραγωγή της μπύρας, αλλά το αποτέλεσμα μετρά. Και επ’ αυτού οι μοναχοί έκαναν σίγουρα καλή δουλειά. Η μπύρα που παρήγαγαν ιστορικά ήταν η Double Ambrée, η σκούρα δηλαδή μπύρα που αποτελούσε και τη μόνη γεύση μέχρι τον προηγούμενο αιώνα.

Σήμερα η Double είναι μία διπλής ζύμωσης ale μπύρα με 6,5% αλκοόλ, η οποία ξεχωρίζει για τον κρεμώδη αφρό και το ιδιαίτερο σκούρο κόκκινο χρώμα της.
Όταν η παραγωγή έγινε πιο οργανωμένα και η έμφαση άρχισε να δίνεται στον καταναλωτή και τη γευστική απόλαυση του προϊόντος, η σειρά των παραγομένων μπυρών επεκτάθηκε για να περιλάβει δυο ακόμη μπύρες Grimbergen που εισάγονται στην Ελλάδα και κάποιες πιο εξειδικευμένες που δεν εισάγονται αλλά τις δοκιμάσαμε επί τόπου.

Η μία είναι η Βελγικού τύπου White μπύρα Grimbergen Blanche, με 6% αλκοόλ, που διακρίνεται για το ανοιχτό ξανθό και θολό χρώμα της και τον πλούσιο κρεμώδη αφρό της με έντονο άρωμα εσπεριδοειδών. Η άλλη είναι η πιο κλασική, Grimbergen Blonde, μία απαλή ale μπύρα με 6,7% αλκοόλ, η οποία χαρακτηρίζεται από ξανθό λαμπερό χρώμα, πυκνό κρεμώδη αφρό και χαρακτηριστική γεύση ανανά.

Ταξίδι στο Grimbergen 5Πέρα όμως απ’ αυτές που τις ξέραμε, δοκιμάσαμε και μια καλοκαιρινή, πολύ φρέσκια Blanche που ήταν ποίημα και ιδιαίτερα ευκολόπιοτη. Επίσης μια πολύ ιδιαίτερη, γλυκιά, σχεδόν «γυναικεία» μπύρα, την κόκκινη Grimbergen Rouge με έντονα αρώματα φράουλας και βατόμουρου και πολύ ερωτικό, λάγνο χαρακτήρα.

Όλα αυτά δοκιμάστηκαν μέσα σε μια αίθουσα στο παλιό εργοστάσιο όπου ο διάσημος στο χώρο της Βέλγικης μπύρας Ben Vinken, με δικιά του εκπομπή στην τηλεόραση περί μπύρας, μας μύησε στις γεύσεις της Grimbergen και τον σωστό τρόπο να τις απολαύσουμε. Εντυπωσιακή ήταν για μένα, η μεγάλη έμφαση που έδινε στη δημιουργία παχύ αφρού κατά το σερβίρισμα.

GRIMBERGEN SERVING RULES

Τουλάχιστον δυο δάκτυλα αφρό, στο επίσημο ποτήρι chalice, που είναι εμπνευσμένο απ’ το Άγιο δισκοπότηρο. Μόνο έτσι θεωρούσε ότι μπορείς να απολαύσεις σωστά μια Grimbergen.

Στο κλείσιμο της επίσκεψης στο Grimbergen ακολούθησε ως είθισται, πλούσιο δείπνο όπου κάθε τύπος μπύρας έδενε με διαφορετικές συνταγές. Και κατόπιν αυτού μια εντυπωσιακή παρουσίαση όπου αναβίωσε μπροστά μας η ιστορία με τον φλεγόμενο φοίνικα.

Ταξίδι στο Grimbergen 4Πέρα απ’ το γεγονός ότι περάσαμε ένα απίθανο διήμερο στις Βρυξέλλες πίνοντας υπέροχες μπύρες με εκλεκτό φαγητό και πολύ κεφάτη παρέα, το ταξίδι αυτό επιβεβαίωσε την αξία μιας μάρκας, όταν αυτή έχει βάθος και ιστορία. Γιατί η Grimbergen δεν θα είχε αντέξει στο χρόνο αν δεν είχε πίσω της την προσπάθεια των μοναχών για ποιότητα και την ταύτισή της με την ύπαρξή τους. Ούτε θα είχε καταφέρει να ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο αν δεν είχε ρίζες σε μια τοπική κοινωνία για την οποία ήταν σημαντική.

Που θα βρείτε Grimbergen

Επειδή μας το ζητάτε συχνά, Grimbergen θα βρείτε στα Hypermarkets της ΑΒ & Carrefour-Μαρινόπουλος (στα μεγάλα τους μαγαζιά δηλαδή) και σε κάποιες επιλεγμένες κάβες.
Επίσης θα μπορέσετε να δοκιμάσετε στα κατωτέρω σημεία:

ΟΝΟΜΑ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ

ΠΕΡΙΟΧΗ

SUPER LEAGUE ΣΤΟΥΡΛΑΤΖΗ & ΝΙΚΗΣ & ΕΚΤΟΡΟΣ ΚΟΡΩΠΙ
ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΗΡ. ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΛΑΥΡΙΟ
ZENTIL ΕΘΝ.ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΩΣ 36 ΒΡΙΛΗΣΣΙΑ
ΡΟΔΟΝ ΠΑΓΚΑΛΟΥ 2 ΕΛΕΥΣΙΝΑ
SUPER BOWLING ΚΑΝΑΠΙΤΣΕΡΙ 10 ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΡΕΝΤΗΣ
ΑΙΓΑΙΟΝ ΚΑΜΑΡΙ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
LARASSA Μ.ΚΙΟΥΡΙ 20 ΚΕΡΑΤΣΙΝΙ
SILLY WIΖARDS ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ 79 ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
UNDER GROUND ΑΝΔΡΕΑ ΜΕΤΑΞΑ 19 ΑΘΗΝΑ
ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΑΚΤΗ ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ 4 ΠΕΙΡΑΙΑΣ
OPERA CAFE ΕΘΝ. ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΩΣ 69 ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ
ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΚΟΣ ΑΚΤΗ ΜΙΚΡΟΛΙΜΑΝΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑΣ
DIVERSO Λ.ΑΘΗΝΩΝ-ΣΟΥΝΙΟΥ & ΚΕΚΡΟΠΩΣ ΚΕΡΑΤΕΑ
AGORA ΛΕΩΦ. ΛΑΥΡΙΟΥ 17 & ΕΦΕΔΡ. ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ 3 ΓΛΥΚΑ ΝΕΡΑ
BRONCO ΔΙΟΜΗΔΟΥΣ ΚΥΡ. 17 ΚΗΦΙΣΙΑ
BLUEPRINT ΒΑΣΙΛΙΣΣΗΣ ΣΟΦΙΑΣ 17 ΜΑΡΟΥΣΙ
ΚΟΚΚΙΝΗ ΣΒΟΥΡΑ ΑΓ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ 17 ΧΑΛΑΝΔΡΙ
ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΗΡ.ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ 23 ΛΑΥΡΙΟ
EASY LIVING Σ.ΚΟΚΚΑΛΑ 18 ΧΟΛΑΡΓΟΣ
ΒΥΣΣΙΝΟΚΗΠΟΣ ΖΩΟΔ. ΠΗΓΗΣ 27 ΕΞΑΡΧΕΙΑ
BARLEY CARGO ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ 6 ΑΘΗΝΑ
BEER WAY ΚΥΠΡΟΥ 2 ΜΕΛΙΣΣΙΑ
BAY WAY ΜΑΡΙΝΑ ΖΕΑΣ Γ’ ΚΤΗΡΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑΣ
CUBE ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ 3-5 ΧΑΛΑΝΔΡΙ
MUSE ΚΑΝΤΟΥΝΗ 22 ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ
ΒΟΑ ΛΕΩΦ. ΚΑΛΥΒΙΩΝ 23 ΛΑΓΟΝΗΣΙ
BUSH PIZZA AND GRILL ΑΓ. ΦΙΛΙΠΠΟΥ 10 & ΑΣΤΙΓΓΟΣ ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙ
ALBATROSS Λ.ΑΡΤΕΜΙΔΟΣ 112 ΑΡΤΕΜΙΔΑ
TIN PAN ALLEY ΤΟΥΡΝΑΒΙΤΟΥ 6 ΨΥΡΡΗ
ETERNO ΑΛΕΞΙΟΥΠΟΛΕΩΣ 37 ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ
HOOD ΠΑΝΟΡΜΟΥ 16 ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ
ΗΛΙΟΠΟΤΗΣ ΠΑΓΚΑΛΟΥ 38 ΕΛΕΥΣΙΝΑ
LA LUNA ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ & ΡΗΓΑ ΦΕΡΑΙΟΥ ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑ
ΠΙΝΕΖΑ ΜΠΟΤΑΣΗ  8 ΕΞΑΡΧΕΙΑ
BALUX HOUSE PROJECT Λ. ΠΟΣΕΙΔΩΝΟΣ 58 ΓΛΥΦΑΔΑ
MY FRIENDS ΣΩΤΗΡΟΣ 39 ΠΕΙΡΑΙΑΣ
DANTE’S ΡΟΥΣΣΗ 1 ΚΟΡΩΠΙ
SNACK BAR ΠΟΤΑΜΟΥ 14 ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΣ
UPDATE ΣΤ. ΣΑΡΑΦΗ 101 ΑΙΓΑΛΕΩ
HIDE & SEEK ΛΕΩΦ. ΚΗΦΙΣΙΑΣ 254 ΧΑΛΑΝΔΡΙ
GOJI CAFE ΤΗΝΟΥ 20 ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ
QUARZIA Κ. ΠΛΕΙΩΝΗ 2-4 ΛΑΥΡΙΟ
BABY HACIENTA ΣΑΡΔΕΩΝ 10 ΝΕΑ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ
ΦΑΙΔΡΑ Λ. ΜΑΡΑΘΩΝΟΣ 27 ΠΙΚΕΡΜΙ
VEGAS ΤΡΑΛΛΕΩΝ 143 ΓΑΛΑΤΣΙ
500 ΜΙΛΙΑ ΜΑΚΡΙΑ ΣΑΛΑΜΙΝΟΣ 43 – 45 ΚΕΡΑΜΕΙΚΟΣ
MOOD ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ 14 ΠΑΛΛΗΝΗ
ΗΡΑΚΛΕΙΟΝ SPORTS CAFE ΩΡΑΙΟΠΟΥΛΟΥ 10 ΝΕΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ
P.AREA ΣΚΟΥΦΑ 48 ΚΟΛΩΝΑΚΙ
ΠΡΙΖΑ ΧΡ.ΛΑΔΑ 1 ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΑΡΥΤΣΗ
CHELSEA HOTEL ΑΡΧΙΜΗΔΟΥΣ 1 ΠΑΓΚΡΑΤΙ
ΠΕΖΟΔΡΟΜΟΣ 22 ΛΕΩΦ. ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ 22 ΜΕΛΙΣΣΙΑ
SEAGULL ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΣΟΥΝΙΟΥ 7 ΠΑΛΑΙΑ ΦΩΚΑΙΑ
ΑΜΑΛΙΑ Λ. ΒΡΑΥΡΩΝΟΣ ΑΡΤΕΜΙΔΑ
BLOCK ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 7 ΓΕΡΑΚΑΣ
NAJBARAJO Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ 38 ΧΑΛΑΝΔΡΙ
FRANKLY Μ. ΜΠΟΤΣΑΡΗ 11 ΑΙΓΑΛΕΩ

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Εραστής των απολαύσεων της ζωής, διαφημιστής κατ' επάγγελμα, υπερήφανος πατέρας τριών κοριτσιών, με πολλά ετερόκλητα ενδιαφέροντα και εμπειρίες στα 55 χρόνια που συμμετέχω στη κοινωνική ζωή της πρωτεύουσας και άλλων κωμοπόλεων Ευρώπης και Αμερικής. Έχω μάθει να περνάω καλά με πολλά, αλλά και με λίγα, με μια ανεπαίσθητη προτίμηση στην άνεση, να τ' ομολογήσω. Ασχολούμαι καθημερινά με τη μαγειρική απ' τα 25 μου και με τον καιρό αυτή απασχολεί όλο και μεγαλύτερο ποσοστό των νευρώνων του εγκεφάλου μου, κάτι που ελπίζουμε να οφείλεται στο πάθος και όχι στην μείωση των κυττάρων. Αν πληρωνόμουν για τα πάθη μου (και τα λάθη μου) θα ήμουν μέγας χορηγός του δημοσίου χρέους. Το γεγονός ότι φίλοι, γνωστοί αλλά και τα παιδιά μου με αποκαλούν “chef” με ιντριγκάρει ως προς το τι μπορεί να γίνω όταν επιτέλους ενηλικιωθώ. Λατρεύω το καλό σπιτικό φαγητό, απεχθάνομαι τις μετριότητες και όσο κι αν βασίζομαι στη δημιουργικότητα, τη γνώση και την τέχνη, θέλω παράλληλα να γνωρίζω το επιστημονικό “γιατί” πίσω απ' τη μαγειρική και όχι μόνον. Όσο μαθαίνω νιώθω ζωντάνια, όσο δημιουργώ και προσφέρω, αποκτώ λόγο ύπαρξης.

Be first to comment

Leave a Reply