Grape Escape, το μέλλον του οινοτουρισμού στην Ελλάδα

GRAPE ESCAPE

H Grape Escape είναι μια νέα εταιρεία η οποία εδώ και λίγο καιρό ασχολείται με τον Οινοτουρισμό. Γεννήθηκε απ’ την αγάπη 4 φίλων για το κρασί και συνδέεται με το γνωστό έγκυρο περιοδικό του χώρου, το Grape. Ατυχώς αυτό το εγχείρημα συνέπεσε σε μια ομολογουμένως δύσκολη συγκυρία, αλλά οι προοπτικές θεωρώ ότι είναι ιδιαίτερα ευνοϊκές μόλις ξεπεράσουμε τον σκόπελο του ιού που μας μπήκε κορώνα στα σχέδιά μας. Και ο λόγος που πιστεύω πολύ στο μέλλον της, είναι ότι οργανώνει πραγματικά υψηλού επιπέδου επισκέψεις σε οινοποιεία, προς το παρόν στην Αττική και την Νεμέα αλλά και σε winebars της Αθήνας για ξένους αλλά και ντόπιους οινόφιλους ή εταιρείες. Οι επισκέψεις γίνονται με μικρό vip βαν πολυτελείας που οδηγά εκπαιδευμένος Αγγλόφωνος οδηγός.

Αλλά αυτό που πραγματικά προσθέτει μοναδική αξία είναι ότι την εξόρμηση συνοδεύει σομμελιέ.

Δηλαδή η Grape Escape κανονίζει να συνοδεύει τη βόλτα απ’ την αρχη ως το τέλος μια sommelier με εξειδικευμένες γνώσεις και επαγγελματική εμπειρία πάνω στο κρασί. Αυτό εμπλουτίζει την εμπειρία των επισκεπτών καθώς η γνώση που τους προσφέρει είναι αξιόπιστη και ουσιαστική, ενώ έχει ταυτόχρονα την δυνατότητα να τους λύσει κάθε δυνατή απορία, σε όλη τη διάρκεια του ταξιδιού.

Grape Escape - Greek wine experiences

Ο σχεδιασμός των εξορμήσεων περιλαμβάνει επίσκεψη σε τοπ οινοποιία όπου ξεναγούνται από τους υπεύθυνους του κάθε οινοποιείου, γευστικές δοκιμές, φαγητό και δυνατότητα αγορών ή παραγγελιών κρασιών για το εξωτερικό σε προνομιακές τιμές. Σε κάποιες περιπτώσεις περιλαμβάνει και επίσκεψη σε αρχαιολογικούς χώρους όπως στο ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο, κάτι που ενδιαφέρει ιδιαίτερα τους ξένους επισκέπτες.

Έχοντας λάβει μέρος σε μια απ’ τις πρώτες εξορμήσεις του Grape Escape μαζί με Βρετανούς επισκέπτες, είχα την χαρά να ζήσω από πρώτο χέρι την εμπειρία και να την βιώσω εμμέσως και μέσα απ’ τα  μάτια των επισκεπτών, καθώς παρατηρούσα ιδιαίτερα προσεκτικά τον τρόπο που λειτούργησαν και τις αντιδράσεις τους και μίλησα εκτενώς μαζί τους.

Το πρώτο σημαντικό είναι ότι πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι πολλοί ξένοι οινόφιλοι έχουν ελάχιστες γνώσεις πάνω στον Ελληνικό αμπελώνα. Αν ήξεραν περισσότερα, αν είχαν ακούσει περισσότερα, αν είχαν δοκιμάσει τα σωστά κρασιά, θα ήταν δυνητικοί πελάτες ή και πρεσβευτές του Ελληνικού κρασιού στη διεθνή αγορά.

Άρα, είναι στρατηγικής σημασίας για όλο τον κλάδο, μέσα απ’ τον καλά οργανωμένο οινοτουρισμό να χτιστούν οι βάσεις διεθνούς επέκτασης της ποιοτικής Ελληνικής οινοπαραγωγής.   

Grape Escape - Greek wine experiences

Στη προκειμένη περίπτωση λοιπόν, η εισαγωγή απ’ τη σομμελιέ μέσα στο βαν καθώς πηγαίνουμε στο πρώτο οινοποιείο, είναι καταλυτική καθώς διαμορφώνει ένα πρώτο πλαίσιο απαραίτητων πληροφοριών για να εσωτερικεύσουν αργότερα οι ξένοι την γευστική τους εμπειρία.  Το πρώτο πράγμα που αντιλαμβάνονται οι επισκέπτες είναι ότι όχι απλά όλη η Ελλάδα παράγει κρασί, αλλά ότι έχουμε πολλές και σημαντικές γηγενείς ποικιλίες και πολλές γεωγραφικές ζώνες παραγωγής. Στη συνέχεια παρουσιάζεται ο  κεντρικός ρόλος του κρασιού στην ζωή της αρχαίας Ελλάδας, κάτι που δημιουργεί στους ξένους μια δεύτερη συνειδητοποίηση  ότι η χώρα είναι ιστορικά σημαντική και στον διεθνή οινικό χάρτη.  Όλα αυτά που για μας θεωρούνται δεδομένα, είναι νέες και σημαντικές πληροφορίες για ξένους οινόφιλους που δεν έχουν απαραίτητα έρθει σε επαφή με Ελληνικά κρασιά στη χώρα τους. Πολλοί απ’ αυτούς το μόνο που γνωρίζουν για την Ελλάδα σε σχέση με το κρασί είναι η ρετσίνα και δεν έχουν ακούσει και τα καλύτερα γι’ αυτήν. 

Η διαδρομή περνώντας απ’ τη Βραυρώνα, και δίπλα απ’ τη θάλασσα, μας έφερε στη πρώτη μας επίσκεψη, στο υπέροχο Κτήμα Παπαγιαννάκου στη θέση Καλογέρι του Μαρκόπουλου Αττικής. Εκεί μας ξενάγησε ο Γιώργος Γεώργας, διευθυντής της εταιρείας, άνθρωπος με τεράστια πείρα στο κρασί που πέρασε ένα σαφές μήνυμα επαγγελματισμού και σοβαρότητας, στοιχείων που χαρακτηρίζουν την σύγχρονη Ελληνική οινοπαραγωγή. Οι εγκαταστάσεις του βιοκλιματικού οινοποιείου είναι υποδειγματικές, και δεν είναι τυχαίο ότι ο χώρος έχει βραβευθεί για την αρχιτεκτονική του. Γενικά, ο επαγγελματισμός και το όραμα που αποπνέει το οινοποιείο, βγάζει μια πολύ μοντέρνα εικόνα για την Ελληνική οινοποίηση, μάλλον ξαφνιάζοντας τους ξένους επισκέπτες.

Grape Escape - Greek wine experiences

Ομολογώ βέβαια ότι και εγώ ξαφνιάστηκα πολύ ευχάριστα με την υποδομή και το επίπεδο, θεωρώντας ότι είναι μια απ’ τις μονάδες που αποτελούν παράδειγμα για το πως πρέπει να εξελιχτεί ο χώρος της οινοπαραγωγής. Η γευστική δοκιμή, κι’ αυτή εξαιρετικά οργανωμένη, με 5 διαφορετικά κρασιά αντιπροσωπευτικά του οινοποιείου αλλά και της Ελληνικής παραγωγής, δίνοντας μια σφαιρική εικόνα στους ξένους οινόφιλους. Μέχρι και την υπέροχη ρετσίνα του κτήματος δοκίμασαν στο τέλος για να πάρουν μια αίσθηση του πως έχει εξελιχτεί ακόμη και αυτός ο τύπος κρασιού στη χώρα.  Δεν με ξάφνιασε πως εντυπωσιάστηκαν απ’ το Ασσύρτικο περισσότερο απ’ όλα τα υπόλοιπα κρασιά που δοκίμασαν, που δείχνει ανάγλυφα τη διεθνή  δυνατότητα της συγκεκριμένης ποικιλίας.

Grape Escape - Greek wine experiences

Μέσα από μια πανέμορφη διαδρομή σε εσωτερικούς δρόμους πάνω σε λόφους φτάσαμε στη συνέχεια σε ένα εντελώς διαφορετικό οινοποιείο, αυτό της Στροφιλιάς, με ξεναγό μας την Μαρία Μαλτέζου, κόρη του ενός εκ των ιδρυτών του, Γιάννη Μαλτέζου. Η Μαρία με τη χαρακτηριστική Ελληνική ζωντάνια της και την επικοινωνιακή της ζεστασιά, κέρδισε ακαριαία τη ψυχή των επισκεπτών, έβλεπες πως τους έκανε να αισθανθούν οικεία, να χαλαρώσουν, να μπουν σε διάθεση κεφιού και καλοπέρασης.   Εδώ η προσέγγιση είχε να κάνει πιο πολύ με το πως η οικογένεια ήταν απ’ τις πρώτες στην Αττική που αποφάσισε να κάνει ποιοτικά κρασιά και μέσα απ’ την συνεχή εξέλιξη πως έχει φτάσει να εξάγει στο εξωτερικό και να έχει ένα σεβαστό πορτφόλιο ετικετών.

Grape Escape - Greek wine experiences

Στη Στροφιλιά δοκιμάσαμε 4-5 ετικέτες και αφού επισκεφτήκαμε την παραγωγή, βγήκαμε τελικά στον κήπο για να απολαύσουμε χαλαρά τα κρασιά που δοκιμάσαμε παρέα με Ελληνικά εδέσματα, όπου πλέον ξένοι και γηγενείς γίναμε ένα, μια παρέα που χαιρόταν τη ζωή Greek style, με Greek wine.  Αυτό το σταδιακό ψυχολογικό ξεκλείδωμα των επισκεπτών μέσα απ τη διπλή  επίσκεψη, ήταν για μένα εξαιρετικά σημαντικό ως αποτέλεσμα της εμπειρίας. Γιατί δείχνει ότι δεν ήταν απλά θεατές σε μια επαγγελματικά προγραμματισμένη επίσκεψη, αλλά την βίωσαν, την ένιωσαν, θα την μεταφέρουν μαζί τους, θα μιλήσουν γι’ αυτήν.

Στον επίλογο της μέρας πήγαμε μια βόλτα απ’ το ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο και ως έκπληξη ο οδηγός μας κέρασε σφηνάκια παγωμένης μαστίχας που έκρυβε στο πορτ μπαγκάζ, άλλη μια μικρή αυθόρμητη πράξη που κέρδισε εντυπώσεις.

Grape Escape - Greek wine experiences

Σε γενικές γραμμές, θεωρώ ότι η εμπειρία Grape Escape είχε την τέλεια  συνταγή και δοσολογία. Πρώτα απ όλα μιας premium επαγγελματικής παρουσίασης, με επαρκείς τυπικές γνώσεις και διαδικασία δοκιμής, κάτι που πιθανά θα περίμενε κανείς οπουδήποτε στην Ευρώπη, αλλά για την Ελλάδα αυτό μέχρι πρόσφατα αποτελούσε μια έκπληξη. Αλλά αυτό το στοιχείο, είναι πλέον στρατηγικά απαραίτητο μέρος της εμπειρίας. Απ’ την άλλη, προσέφερε τη γνωστή Ελληνική υπεραξία ανθρώπινου αυθορμητισμού, πάθους, ζεστασιάς και κουλτούρας καλοπέρασης, που μάλλον κερδίζουν τους ξένους, αλλά με την αυστηρή πλέον προϋπόθεση ότι έχουν καλυφθεί στο πρώτο σκέλος, το πιο επαγγελματικό. Ένιωσα παράλληλα ότι το πρώτο οινοποιείο τους κέρδισε κυρίως ορθολογικά, διαβεβαιώνοντας για τη ποιότητα της Ελληνικής οινοπαραγωγής και το δεύτερο τους κέρδισε κυρίως στη καρδιά, μέσα απ’ το πάθος και το κέφι, που κατά σύμπτωση ήταν και τα δύο απαραίτητα στοιχεία της συνολικής εμπειρίας που περιγράφω πιο πάνω, τα οποία μάλιστα χτίστηκαν στη σωστή αλληλουχία και με τη σωστή αναλογία.

 grape escape

Απ’ ότι έμαθα, οι συγκεκριμένοι μάλιστα επισκέπτες με τα δικά τους λόγια επιβεβαίωσαν αυτή την εξαιρετική ισορροπία που περιέγραψα, η οποία ταιριάζει στη χώρα όπως οφείλει να παρουσιάζεται πλέον διεθνώς, αλλά και εκφράζει τον χώρο του Ελληνικού κρασιού!

Τώρα, όσον αφορά στα επιμέρους προγράμματα, η Grape Escape προς το παρόν προσφέρει επισκέψεις σε οινοποιεία της Αττικής (που δεν είναι απαραίτητα μόνο αυτά τα δύο που επισκέφτηκα εγώ), ένα συνδυασμό επίσκεψης σε οινοποιείο και στο ναό του Σουνίου και επίσκεψη σε οινοποιεία στη Νεμέα. Όλα με ιδιωτικό vip van, με έμπειρο οδηγό και μαζί με ξεναγό sommelier, με περιηγήσεις από ειδικούς στα οινοποιεία που περιλαμβάνουν γευστικές δοκιμές και κάποιο γεύμα, και βέβαια σε premium επίπεδο εξυπηρέτησης. Δείτε τις λεπτομέρειες στους συνδέσμους. Πέρα απ’ αυτά προσφέρεται και ένα μικρό wine bar hopping tour στο κέντρο της πόλης που γίνεται με τα πόδια. Επιπλέον, εκτός από τις προγραμματισμένες εξορμήσεις που θα βρείτε στο πρόγραμμά, υπάρχει και η δυνατότητα να σχεδιάσουν κάτι διαφορετικό σε άλλες οινοπαραγωγικές περιοχές, ανάλογα με τη βούληση του πελάτη.

Grape Escape - Greek wine experiences

Η χώρα χρειάζεται, πέρα απ΄ τον ήλιο, το κλίμα, την ιστορία, τις θάλασσες και  τη καλή μας διάθεση, να πουλήσει μοναδικές & καλά οργανωμένες τουριστικές εμπειρίες. Εκεί πάει ο τουρισμός του μέλλοντος, όταν όλοι στο Δυτικό κόσμο (και όχι μόνον), λίγο ως πολύ έχουν ταξιδέψει σε πολλά μέρη και έχουν δει και ωραίες παραλίες και ωραία ηλιοβασιλέματα και ωραία ξενοδοχεία και ωραία μουσεία.  Ο τουρισμός στο μέλλον θα κινείται όλο και περισσότερο απ’ το πως θα βιώσει κανείς μια exclusive εμπειρία. Ο τουρίστας του σήμερα αναζητά να ζήσει κάτι σχετικά μοναδικό που θα μπορεί να αφηγηθεί, είτε την ώρα που αυτό συμβαίνει, μέσα απ’ τα social media, είτε μετά, μιλώντας στους φίλους του, πίσω στη χώρα του. Και μέσα σ’ αυτό το τρόπο που λειτουργούν τα πράγματα πια, το να εμπλακεί η οινοπαραγωγή ή και αργότερα άλλοι τομείς της δευτερογενούς παραγωγής της χώρας, είναι στρατηγικής σημασίας. Οι ξένοι επισκέπτες γίνονται δυνητικοί πρεσβευτές Ελληνικών προϊόντων μέσα από ευχάριστες μοναδικές εμπειρίες που θέλουν να μοιράζονται δημόσια ή ιδιωτικά. Και σ΄ αυτό  το παιχνίδι, η Grape Escape έχει ξεκινήσει με ένα φιλόδοξο όραμα και ευτυχώς με το σωστό προϊόν. Εύχομαι απ’ τη καρδιά μου, να πάει καλά και να αποτελέσει παράδειγμα και για άλλες αντίστοιχες προσπάθειες σε όλες τις περιοχές της χώρας, ή εναλλακτικά να τις καλύψει η ίδια, σύντομα.

Αν ενδιαφέρεστε να συμμετάσχετε σε κάποιο wine tour ή να σχεδιάσετε ένα σχετικό εταιρικό event οπουδήποτε στην Ελλάδα ή να στείλετε ξένους, ελάτε σε επαφή με την Grape Escape, εδώ. Αξίζει να ενισχύσουμε μια τέτοια προσπάθεια.

Print Friendly, PDF & Email

Εραστής των απολαύσεων της ζωής, διαφημιστής κατ' επάγγελμα, υπερήφανος πατέρας τριών κοριτσιών, με πολλά ετερόκλητα ενδιαφέροντα και εμπειρίες στα 55 χρόνια που συμμετέχω στη κοινωνική ζωή της πρωτεύουσας και άλλων κωμοπόλεων Ευρώπης και Αμερικής. Έχω μάθει να περνάω καλά με πολλά, αλλά και με λίγα, με μια ανεπαίσθητη προτίμηση στην άνεση, να τ' ομολογήσω. Ασχολούμαι καθημερινά με τη μαγειρική απ' τα 25 μου και με τον καιρό αυτή απασχολεί όλο και μεγαλύτερο ποσοστό των νευρώνων του εγκεφάλου μου, κάτι που ελπίζουμε να οφείλεται στο πάθος και όχι στην μείωση των κυττάρων. Αν πληρωνόμουν για τα πάθη μου (και τα λάθη μου) θα ήμουν μέγας χορηγός του δημοσίου χρέους. Το γεγονός ότι φίλοι, γνωστοί αλλά και τα παιδιά μου με αποκαλούν “chef” με ιντριγκάρει ως προς το τι μπορεί να γίνω όταν επιτέλους ενηλικιωθώ. Λατρεύω το καλό σπιτικό φαγητό, απεχθάνομαι τις μετριότητες και όσο κι αν βασίζομαι στη δημιουργικότητα, τη γνώση και την τέχνη, θέλω παράλληλα να γνωρίζω το επιστημονικό “γιατί” πίσω απ' τη μαγειρική και όχι μόνον. Όσο μαθαίνω νιώθω ζωντάνια, όσο δημιουργώ και προσφέρω, αποκτώ λόγο ύπαρξης.

Be first to comment

Leave a Reply