Γκουρμέ Μπέργκερ με Πορτσίνι

mpifteki me porcini

Ομολογώ πως αν και λάτρης της gourmet κουζίνας, δεν μπορώ να αντισταθώ σε ένα καλό μπέργκερ μια στις τόσες (πάντα όμως, χωρίς ψωμί). Ως ανήσυχο πνεύμα που του αρέσει να πειραματίζεται, gourmet burger me porciniεδώ και καιρό με απασχολούσε η ιδέα της δημιουργίας ενός διαφορετικού γκουρμέ μπέργκερ που ναέχει μεν συνάφεια με το κλασικό σερβίρισμα αλλά ταυτόχρονα να έχει αναβαθμιστεί γευστικά κάθε στοιχείο του πιάτου. Πρόσφατα λοιπόν, δοκίμασα στον Αγοραστό ένα πραγματικά υπέροχο πιάτο με μπέργκερ από κιμά black angus και μανιτάρια πορτσίνι, σερβιρισμένα με καραμελωμένα δαχτυλίδια κρεμμυδιού και κουλί ντομάτας. Η εκτέλεση του Αγοραστού ήταν άπαιχτη (να πάτε και να το δοκιμάσετε επί τόπου, αλλά μην ξεχάσετε να πείτε ότι ήρθατε απ’ το pandespani).

syntagi gourmet burger me portsiniΜ’ αυτό ως πρότυπο και ιδέα, αποφάσισα να δημιουργήσω μια δικιά μου συνταγή που να κινείται στα ίδια πλαίσια, αλλά με κανονικό μοσχαρίσιο κιμά για να την απολαμβάνω εύκολα στο σπίτι με τα παιδιά (δεν βρίσκεις άλλωστε black angus κάθε μέρα…). Μετά από πειραματισμούς κατέληξα σε μια συνταγή που πιστεύω θα ικανοποιήσει τόσο τους οπαδούς των κλασικών μπέργκερ και μπιφτεκιών όσο και αυτούς που αναζητούν το κάτι παραπάνω. Επειδή τα μπέργκερ όμως είναι κατά πολύ θέμα ατομικού γούστου, η συγκεκριμένη εύκολα θα μπορούσε να έχει παραλλαγές, όπως το να γίνουν τα μπέργκερ μόνο με κιμά και πορτσίνι ή η σάλτσα που προτείνω και η οποία φέρνει σε οικιακή εκδοχή της κέτσαπ, να αντικατασταθεί από κουλί ντομάτας με την συνταγή pandespani, ή ακόμη τα κρεμμύδια να μην γίνουν τηγανητά, αλλά καραμελωμένα στο τηγάνι. Στο πνεύμα λοιπόν της προσπάθειας εξατομίκευσης της γεύσης, σας προτείνω να δοκιμάστε τη συνταγή αυτή ως βάση και από εκεί και πέρα αν θέλετε κάτι ελαφρά διαφορετικό, να παίξετε κατά τα γούστα σας και να μας πείτε τις ιδέες σας στα σχόλια. Πάντως, το αποτέλεσμα είναι μια πολύ ευχάριστη έκπληξη και μπορεί να αποτελέσει επίσης αφορμή γευστικής εκπαίδευσης για τα παιδιά!

Η συνέχεια του άρθρου με την συνταγή για γκουρμέ μπέργκερ με πορτσίνι, τηγανητά δαχτυλίδια κρεμμυδιού και σάλτσα ντομάτας, στο pandespani

 

Print Friendly, PDF & Email

Εραστής των απολαύσεων της ζωής, διαφημιστής κατ' επάγγελμα, υπερήφανος πατέρας τριών κοριτσιών, με πολλά ετερόκλητα ενδιαφέροντα και εμπειρίες στα 55 χρόνια που συμμετέχω στη κοινωνική ζωή της πρωτεύουσας και άλλων κωμοπόλεων Ευρώπης και Αμερικής. Έχω μάθει να περνάω καλά με πολλά, αλλά και με λίγα, με μια ανεπαίσθητη προτίμηση στην άνεση, να τ' ομολογήσω. Ασχολούμαι καθημερινά με τη μαγειρική απ' τα 25 μου και με τον καιρό αυτή απασχολεί όλο και μεγαλύτερο ποσοστό των νευρώνων του εγκεφάλου μου, κάτι που ελπίζουμε να οφείλεται στο πάθος και όχι στην μείωση των κυττάρων. Αν πληρωνόμουν για τα πάθη μου (και τα λάθη μου) θα ήμουν μέγας χορηγός του δημοσίου χρέους. Το γεγονός ότι φίλοι, γνωστοί αλλά και τα παιδιά μου με αποκαλούν “chef” με ιντριγκάρει ως προς το τι μπορεί να γίνω όταν επιτέλους ενηλικιωθώ. Λατρεύω το καλό σπιτικό φαγητό, απεχθάνομαι τις μετριότητες και όσο κι αν βασίζομαι στη δημιουργικότητα, τη γνώση και την τέχνη, θέλω παράλληλα να γνωρίζω το επιστημονικό “γιατί” πίσω απ' τη μαγειρική και όχι μόνον. Όσο μαθαίνω νιώθω ζωντάνια, όσο δημιουργώ και προσφέρω, αποκτώ λόγο ύπαρξης.

Be first to comment

Leave a Reply