Γίγαντες φούρνου με Λουκάνικο & Γκρέιπφρουτ

gigantes fournou me loukaniko k grapefruit
fasolia sto fourno
souvlaki me loukaniko kai gigantes

Παραδοσιακό ελληνικό πιάτο οι γίγαντες, αποτελούν εξαιρετικό μεζέ πριν από χειμωνιάτικα ή καλοκαιρινά πιάτα που σηκώνουν κρασί. Ταπεινό και νόστιμο, αλλά σε γενικές γραμμές προβλέψιμο φαγητό, με μικροδιαφορές στην εκτέλεση από κουζίνα σε κουζίνα. Ο πιο περιπετειώδης συνδυασμός τους είναι με το λουκάνικο, που οξύνει τον ρουστίκ χαρακτήρα του πιάτου.
Με την αναβάθμιση αυτής της παραδοσιακής, χωριάτικης συνταγής,  σε λογική αστικής κουζίνας πειραματιζόμουν -μεταξύ άλλων- σχεδόν δυο χρόνια, «παίζοντας» τόσο με τα διαφορετικά υλικά όσο, κυρίως, με το λουκάνικο και τον πικάντικο χαρακτήρα που μπορεί να βγάλει το σύνολο. Αυτό που πάντα χρησιμοποιώ πέρα από ντομάτα, σέλερι, καρότο και καυτερή πιπεριά, είναι το μπούκοβο (για το πικάντικο) και βέβαια, το αγαπημένο μου υλικό, την «καπνιστή πάπρικα», για να τού δώσει αρώματα. Έχουν δοκιμαστεί μέχρι και διαφορετικές φόρμες υλοποίησης της συνταγής, όπως για παράδειγμα να γίνουν οι γίγαντες σουβλάκι με τα υπόλοιπα υλικά περασμένα στο καλαμάκι, ιδέα ενδιαφέρουσα οπτικά αλλά στην πράξη οι γίγαντες έσπαγαν στο ψήσιμο και την ανέτρεπαν…

Gigantes me loukaniko portokaliou k grapefruit

Έτσι  ο γιγάντιος αγών μου προς την ταξική αναβάθμιση της συνταγής, είχε σαφή κατεύθυνση να κυριαρχήσει στον χαρακτήρα του πιάτου καταρχήν το πικάντικο στοιχείο, θέλοντας όμως παράλληλα κάτι όξινο ή και φρουτώδες να φέρει ισορροπία.

Το λευκό κρασί, που είχα δοκιμάσει, ήταν μια χαρά αλλά από μόνο του δεν έφτανε να κάνει τη διαφορά. Ο στόχος μου ήταν να βγάλω ένα πιάτο που θα μπορούσε να “ταξιδέψει”, να σού κάνει αίσθηση ότι ταιριάζει στο ευρύτερο μεσογειακό περιβάλλον – κι όχι απλά κάτι ευρύτερα νόστιμο.
Έχοντας χρησιμοποιήσει λουκάνικα με πορτοκάλι, είχα σκεφτεί λογικά, να προσθέσω ξύσμα και χυμό πορτοκαλιού στη συνταγή που είχα καταλήξει. Όμως, μια Κυριακή μεσημέρι -με όλα τα μαγαζιά κλειστά και χωρίς επιλογές – μετά από ενδελεχές ψάξιμο στο ψυγείο, βρέθηκε ένα και μόνο εσπεριδοειδές και αυτό ήταν ένα τροφαντό ροζ γκρέιπφρουτ. Η τύχη ευνοεί τους τολμηρούς, είπα μέσα μου, και  έβαλα στο ένα απ’ τα δύο πυρέξ, ξύσμα και χυμό από το γκρέιπφρουτ, με φόβο να βγεί πικρό… Το αποτέλεσμα ήταν οι ωραιότεροι γίγαντες που είχαμε όλοι μας δοκιμάσει, με απόλυτη ισορροπία διαφορετικών γεύσεων από καπνιστό μέχρι φρουτώδες και από καυτερό μέχρι γλυκό. Αυτό το «τσικ» από το γκρέιπφρουτ ήταν η αφορμή να βγει ένα πιάτο που θα στεκόταν άνετα σε ένα καλοκαιρινό τραπέζι στην Provence, πίνοντας δροσερό ροζέ της περιοχής.  Μένει να πείσουμε και σας!

gigantes foyrnoy me loukaniko kai grapefruit syntagi

Χαρακτηριστικά της συνταγής:

Μισή ώρα συν το από βραδύς μούσκεμα των φασολιών και περίπου 2:30 ώρες συνολικά το μαγείρεμα-ψήσιμο. Εύκολο και οικονομικό πιάτο αλλά με αρκετά υλικά. Σαν μεζές μπορεί να καλύψει μεγάλη παρέα και σαν πρώτο πιάτο 8 άτομα άνετα. Τρώγεται και την επομένη, αλλά ιδανικό είναι μισή με μια ώρα αφού βγει απ’ τον φούρνο.

Υλικά (για 8 άτομα για πρώτο πιάτο – 2 πιατέλες)

500 γρ. φασόλια γίγαντες
2 παραδοσιακά λουκάνικα πορτοκαλιού
2 καρότα κομμένα σε ροδέλες
1½ -2 καυτερές πιπεριές ψιλοκομμένες
1 μεγάλο κρεμμύδι ή 2 μεσαία (νεροκρέμμυδο ζακυνθινό κατά προτίμηση) κομμένο σε χοντρές φέτες
3 κλωνάρια σέλερι κομμένα σε ροδέλες
400 γρ. σάλτσα ντομάτας passata ΓΚΡΕΚΑ
¼ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
150 ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Χρυσελιά
1 ροζ γκρέιπφρουτ, όλο το ξύσμα απ’ τη φλούδα του και ο χυμός του
250 ml νερό περίπου (δείτε οδηγίες)
150 ml λευκό κρασί (προαιρετικά)
2 κ.σ. γλυκιά καπνιστή πάπρικα
1 κ.γ. μπούκοβο (σπόρια καυτερής πιπεριάς) ή και περισσότερο, ανάλογα με την γεύση σας
1 κ.σ. σόδα μαγειρικής
αλάτι, πιπέρι

Παρασκευή

1. Προετοιμάζετε τους γίγαντες: Την προηγουμένη ή 12 ώρες πριν, τους βάζετε σε σκεύος με μπόλικο νερό (να υπερκαλύπτονται) και ρίχνετε την μεγειρική σόδα για να φουσκώσουν. Κατά την διαδικασία αλλάζετε μια –δυο φορές το νερό.
Σε μεγάλη κατσαρόλα βάζετε τους γίγαντες και φρέσκο νερό να τους καλύπτει περισσεύοντας 3-4 εκατ. τουλάχιστον. Βάζετε να βράσουν για 40 λεπτά σε μέτρια φωτιά (χωρίς αλάτι). Τους σουρώνετε και τους ξεπλένετε με λίγο νερό, να φύγουν τυχόν αφροί απ’ τη σόδα.

gigantes-fournou-loukaniko-greipfruit

2. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200 βαθμούς C.

3. Κάνετε το ψήσιμο: Διαλέγετε 2 κεραμικά σκεύη ή άλλα πυρίχαμα – δεν χρειάζεται να στριμώξετε τους γίγαντες σε ένα – ή και ένα μεγάλο ταψί. Ρίχνετε μέσα όλα τα υλικά και τα ανακατεύετε. Συμπληρώνετε με νερό ώστε τα υγρά σχεδόν να καλύπτουν τα υλικά. Προσθέτετε αλάτι και πιπέρι και τα βάζετε στο φούρνο στο μεσαίο ράφι. Τα αφήνετε εκεί για 1 ώρα, μέχρι να υποχωρήσουν τα υγρά, χωρίς όμως να στεγνώσει το φαγητό, ανακατεύοντας μια-δυο φορές ανάμεσα. Τελειώνετε το πιάτο στο φουλ του γκριλ για 10-15 λεπτά (ανάλογα με τον φούρνο) στο ψηλότερο ράφι, έτσι ώστε το λάδι και η θερμοκρασία να “κάψουν” ελαφρά την πάνω επιφάνεια από τα φασόλια και να νιώθει κανείς μια κρούστα στο στόμα. Προσοχή εδώ! Η σάλτσα δεν πρέπει μαυρίσει ή να στεγνώσει τελείως, γιατί βγάζοντάς τα θα μειωθεί.

4. Σερβίρισμα: Βγάζετε τους γίγαντες απ’ τον φούρνο και αφήνετε για 15-20 λεπτά τουλάχιστον (ανάλογα και με την εποχή) να δέσουν οι γεύσεις και να υποχωρήσει η θερμοκρασία , πριν σερβίρετε.

gigantes-fournou-loukaniko-greipfruit-parousiash
Print Friendly, PDF & Email

Εραστής των απολαύσεων της ζωής, διαφημιστής κατ' επάγγελμα, υπερήφανος πατέρας τριών κοριτσιών, με πολλά ετερόκλητα ενδιαφέροντα και εμπειρίες στα 55 χρόνια που συμμετέχω στη κοινωνική ζωή της πρωτεύουσας και άλλων κωμοπόλεων Ευρώπης και Αμερικής. Έχω μάθει να περνάω καλά με πολλά, αλλά και με λίγα, με μια ανεπαίσθητη προτίμηση στην άνεση, να τ' ομολογήσω. Ασχολούμαι καθημερινά με τη μαγειρική απ' τα 25 μου και με τον καιρό αυτή απασχολεί όλο και μεγαλύτερο ποσοστό των νευρώνων του εγκεφάλου μου, κάτι που ελπίζουμε να οφείλεται στο πάθος και όχι στην μείωση των κυττάρων. Αν πληρωνόμουν για τα πάθη μου (και τα λάθη μου) θα ήμουν μέγας χορηγός του δημοσίου χρέους. Το γεγονός ότι φίλοι, γνωστοί αλλά και τα παιδιά μου με αποκαλούν “chef” με ιντριγκάρει ως προς το τι μπορεί να γίνω όταν επιτέλους ενηλικιωθώ. Λατρεύω το καλό σπιτικό φαγητό, απεχθάνομαι τις μετριότητες και όσο κι αν βασίζομαι στη δημιουργικότητα, τη γνώση και την τέχνη, θέλω παράλληλα να γνωρίζω το επιστημονικό “γιατί” πίσω απ' τη μαγειρική και όχι μόνον. Όσο μαθαίνω νιώθω ζωντάνια, όσο δημιουργώ και προσφέρω, αποκτώ λόγο ύπαρξης.

11 Comments

  • Reply March 15, 2016

    Anonymous

    Μπορούμε να αφαιρέσουμε ή να αντικαταστήσουμε με άλλο συστατικό το λουκάνικο για να κάνουμε νηστίσιμη την συνταγή;

    • Εννοείται ότι το λουκάνικο αφαιρείται εφόσον θέλουμε. Δεν βλέπω λόγο να μπεί κάτι άλλο στη θέση του.

  • Reply May 30, 2017

    Katia

    Ακομα ,μια φορα ενα υπεροχο πιατο, με τον ουρανισκο να πλημμυριζει υπεροχες γευσεις και αρωματα! Συγχαρητηρια ! Απλα θα ηθελα να σας κανω μια ερωτηση! Μηπως το μειγμα καροτο σελερυ κρεμμυδι θα ηθελα λιγο σοταρισμα πριν μπουν στο φουρνο; οπως το battuto? Παρεμειναν ,τραγανα μετα το τελος του ψησιματος! Σας ευχαριστω πολυ!

  • Reply June 17, 2017

    Anonymous

    Αν δεν βράσουμε τους γίγαντες σε κατσαρόλα, αλλά τους βάλουμε κατευθείαν στο φούρνο, θα πάρει καμία ώρα παραπάνω αλλά δεν θα είναι πιο νόστιμοι;

    • Δεν νομίζω να παίζει ρόλο στη νοστιμιά αυτό, αλλά επίσης φοβάμαι ότι δεν θα βράσουν σωστά μόνο στο φούρνο αν δεν τους αφησετε πολλή ώρα που δεν ξέρω πόση είναι. Γιατί να πάρετε το ρίσκο;

  • Reply January 22, 2018

    Νίκη

    Το ζουμάκι από την κατσαρόλα που βράσαμε τους γίγαντες μήπως έδινε περισσότερη νοστιμιά ;Επειδή πολλές φορές προσπαθώντας να εξοικονομήσω χρόνο έχω ετοιμάσει τη σάλτσα ντομάτας,έχω διαπιστώσει οτι γίνεται πιο βαρύ το φαγητό και συμφωνώ με τα υλικά όλα μαζί από την αρχή χωρίς σωταρισμα κλπ.Το λουκάνικο ειναι σταθερή αξία νοστιμιάς,το γκρέιπφρουτ πραγματικά ειναι κενοτομια!Θα το δοκιμάσω οπωσδήποτε!

    • Ναι το ζουμάκι απ’ τους γίγαντες προσθέτει. Είναι μυστικό που έμαθα και εγω στις Πρέσπες, μετά την συγγραφή του άρθρου.

  • Reply March 7, 2018

    Daphne Nikalexi

    Ένα μυστικό που έμαθα από την θεία μου στο χωριό (μια και μοναδική πια). Αν αφήσουμε τους γίγαντες με λίγο νερό στην κατσαρόλα που έβρασαν και τους ξεπλύνουμε με κρύο νερό δεν σκάει η εξωτερική φλούδα τους και δείχνουν πολύ καλύτεροι. Καλή επιτυχία σε όλους!

  • Reply November 7, 2018

    Anonymous

    Αν θελήσουμε να τους κάνουμε στη γάστρα είναι εντελώς διαφορετική διαδικασία ή αλλάζει μόνο ο χρόνος ψησίματος;

    • Δεν μου είναι σαφες τι εννοείτε γάστρα. Αν είναι απλά το σκεύος και μπεί στο φούρνο ίδια ωρα θα έλεγα αρκεί να το αφησετε ανοιχτο να φευγουν οι υδρατμοί, γιατί αν το βάλετε κλειστό χρειάζεται πιο λίγο νερό αλλά ειναι αδυνατον να υπολογισω πόσο σε θεωρητικό επίπεδο…

  • Reply June 4, 2020

    Κώστας Χατζηγεωργίου

    Πάρα πολύ ωραία και απλή συνταγή. Σ’ ευχαριστούμε!
    Επισημαίνω απλώς, πως -αν όντως δεν ευθύνεται το laptop μου- δεν μου επιτρέπει η εφαρμογή της ιστοσελίδας την λήψη PDF ολόκληρου του άρθρο, μα μόνο του μισού. Πιο συγκεκριμένα μέχρι πριν από τα υλικά και τις οδηγίες της συνταγής.

Leave a Reply

Leave a Reply