Τα Βραβεία του Γαστρονόμου, 2015

Βραβεία Γαστρονόμου 2015

Τα βραβεία του Γαστρονόμου είναι ένα σημαντικό γεγονός για όλους εμάς που αγαπάμε την γαστρονομία σ’ αυτή τη χώρα. βραβεια γαστρονομουΚαι είναι σημαντικό γιατί βγάζει μπροστά το καλό παράδειγμα στη παραγωγή και διάθεση εκλεκτών ελληνικών προϊόντων, το αναδεικνύει, του δίνει ώθηση και προοπτική, το κάνει γνωστό στον κόσμο.

Όπως είπε και η υπεύθυνη των βραβείων απ’ τη μεριά του Γαστρονόμου, η ακούραστη Καλλιόπη Πατέρα, σε όλα τα χρόνια που δίνονται τα βραβεία, όλες πλην μιας απ’ τις εταιρίες που βραβεύτηκαν, είναι σε αναπτυξιακή πορεία. Που σημαίνει ότι η βράβευση απ’ τον Γαστρονόμο ξεκλείδωσε τη δυναμική των παραγωγών στο κοινό, το οποίο τους επιβράβευσε στη πράξη με την προτίμησή του.

Και όταν ο κόσμος ψηφίζει με τα λεφτά του στην ουσία επικυρώνει πλήρως το κριτήριο των ανθρώπων του Γαστρονόμου, σφραγίζοντας την εγκυρότητα του θεσμού.

Brabeia Gastronomou 1Φέτος ήμασταν παρόντες στη τελετή της βράβευσης και νιώσαμε από κοντά τη συγκίνηση των ανθρώπων που το πάθος τους και το έργο τους αναγνωρίζεται δημόσια.

Χαρήκαμε όμως ιδιαίτερα που πολλές απ’ τις βραβεύσεις είχαν να κάνουν άμεσα ή έμμεσα με την ‘συνεργασία’, ένα κρίσιμο χαρακτηριστικό της επιτυχίας στον σύγχρονο κόσμο, για το οποίο οι Έλληνες δυστυχώς δεν είναι γνωστοί.

Μετά τις βραβεύσεις, η βραδιά κατέληξε σε μια γιορτή γεύσεων όπου οι σεφ-κριτές του Γαστρονόμου, τίμησαν έμπρακτα και με τον πιο ξεχωριστό τρόπο, τους βραβευμένους παραγωγούς. Δημιουργώντας μεζέδες με τα προϊόντα τους, έδειξαν τις δυνατότητες ανάδειξης του γαστρονομικού προϊόντος μας ως χώρα, όταν εκλεκτά προϊόντα συναντούν ταλαντούχους μαγείρους.

Απ’ αυτήν τη σημαντική βραδιά, στο Cucina Caruso θέλουμε να μοιραστούμε μαζί σας το πιο σημαντικό απ’ όλα: τους ανθρώπους και τις μάρκες που κέρδισαν τα βραβεία, γιατί αξίζει να τους μάθετε απ’ τη στιγμή που μοιράζεστε μαζί μας την αγάπη για την γαστρονομία.
Γνωρίστε τους μέσα απ’ τα βιντεάκια της βράβευσης και δοκιμάστε τα προϊόντα τους!Brabeia Gastronomou 2

Τιμητικό Βραβείο: Έφη Χριστοπούλου, Μαρία Λαζαράκη


Σε μια εποχή που αναζητάμε παραδείγματα όχι μόνον στον ιδιωτικό τομέα, όπου υπάρχουν πολλά, αλλά και στη δημόσια διοίκηση, η βράβευση αυτή είναι σημαδιακή. Η Έφη Χριστοπούλου και η Μαρία Λαζαράκη, εργάζονται ως χημικοί από το 1976, στο Χημικό Εργαστήριο του υπουργείου Εμπορίου με βασικό αντικείμενο να μελετούν και να αναλύουν το ελαιόλαδο. Αρνούμενες τις προαγωγές που θα τις αποσπούσαν από το εργαστήριο σε άλλες υπηρεσίες, όλα αυτά τα χρόνια βοήθησαν τους Έλληνες παραγωγούς να βελτιώσουν την ποιότητα του ελαιολάδου τους, δίδαξαν τη σωστή ελαιοποίηση και αποτέλεσαν την εικόνα της χώρας σε όλα τα διεθνή φόρα σχετικά με το ελαιόλαδο. Ένα παράδειγμα του πως το κράτος και οι λειτουργοί του οφείλουν να λειτουργούν μαζί και όχι απέναντι στην επιχειρηματικότητα. Η ηθική ανταμοιβή και η αναγνώριση της αφοσίωσής τους σε ένα εθνικό στόχο, ήταν μια ιδιαίτερα συγκινητική στιγμή της τελετής.

Βραβείο «Εύη Βουτσινά»: «Οι Γουμένισσες»


Το βραβείο «Εύη Βουτσινά» πήραν «Οι Γουμένισσες», μια βιοτεχνική οικογενειακή επιχείρηση παρασκευής μαρμελάδων, γλυκών του κουταλιού και αλμυρών σαλτσών που η ίδια η Βουτσινά, είχε ανακαλύψει. Δεν χόρταινε μάλιστα να παινεύει το κυδωνόπαστο, το κάστανο και τη ρούπκα, δηλαδή το μαύρο κεράσι Βοδενών. Όλα τα φρούτα είναι φρέσκα, αγορασμένα από Μακεδονίτες παραγωγούς. Τα κάστανα από τις πλαγιές του Πάικου, τα κυδώνια από τον κάμπο της Γουμένισσας, τα κεράσια από τη γειτονική Εδεσσα. Η Δήμητρα Δάρτση είναι υπεύθυνη της παραγωγής, η κόρη της Άννα έχει αναλάβει το εμπορικό κομμάτι και ο γιος, την διανομή με το φορτηγό της οικογένειας. Υπέροχες γεύσεις και σπιτική ποιότητα, κρατάνε ζωντανή την επιχείρηση εδώ και 14 χρόνια.
Μπορείτε να τα βρείτε στην Αθήνα στους Αφοί Βασιλόπουλοι, Παντοπωλείον Μεσογειακής Διατροφής, Degustation και στη Θεσσαλονίκη στο Παντοπωλείο της Θεσσαλονίκης. Τηλ. παραγωγού: 23430 43 455.

Βραβείο παραγωγής ελαιολάδου: «Μαλέας»


Στο «εθνικό μας προϊόν» ο Γαστρονόμος έρχεται τέταρτος στη σειρά να βραβεύσει την προσπάθεια του Γιώργου Κοροπούλη που δημιούργησε το εκλεκτό ελαιόλαδο «Μαλέας» απ’ τη Μονεμβασιά. Έχουν προηγηθεί βραβεύσεις με Χρυσό βραβείο στο διαγωνισμό OLIVE JAPAN 2015, Χρυσό βραβείο γεύσης και Ασημένιο (για τη συσκευασία) στο διαγωνισμό Los Angeles International Extra Virgin Olive Oil Competition 2015, Χρυσό βραβείο στο διαγωνισμό Premio Biol 2015 στην Απουλία της Ιταλίας. Σοβαροί και έγκυροι διαγωνισμοί με διεθνή πάνελ γευσιγνωστών και κορυφαίες συμμετοχές.
Οι γευσιγνώστες του Γαστρονόμου περιγράφουν την εξαιρετική γεύση του ώς έντονο, χωρίς να είναι «βαρύ», με ελαφριά πικράδα, αρωματικό και φρουτώδες, με πράσινες νότες χόρτων και τις ζεστές νότες των γειτονικών εσπεριδοειδών. Ομολογώ και εγώ, ότι είναι ένα από τα δυο-τρία ωραιότερα ελαιόλαδα που έχω ποτέ δοκιμάσει.
Θα το βρείτε στο Oliviers&Co, Αραπιάν, Levon Delicatessen και σε αρκετά ακόμη σημεία πώλησης στην Αθήνα. Στη Θεσσαλονίκη, στο παντοπωλείο της Θεσσαλονίκης.
Τηλ. εταιρείας: 210 68 58 134.

Βραβείο Καινοτομίας: Α.Σ. ΘΕΣγάλα


Η εφαρμογή μιας έξυπνης και τεχνολογικά προηγμένης ιδέας συχνά δίνει καινοτόμες λύσεις που βοηθούν κλάδους να αναπτυχθούν αλλάζοντας τις συνθήκες ανταγωνισμού υπέρ τους. Η ιδέα χρήσης των ΑΤΜ γάλακτος που ως τεχνολογία έχουν αναπτυχθεί στο εξωτερικό, έδωσε στον αγροτικό συνεταιρισμό της Λάρισας μια διέξοδο στο πρόβλημα των χαμηλών περιθωρίων της χονδρικής πώλησης, φέρνοντας το πρωτογενές προϊόν σε άμεση επαφή με τον καταναλωτή. Με γάλα από τις γειτονικές περιοχές, που παστεριώνεται μέσα σε λίγες ώρες από την παραγωγή του και φθάνει στα μηχανήματα αυτόματης ανάληψης αυθημερόν. Ένα προϊόν υψηλής ποιότητας, με την αληθινή γεύση του φρέσκου γάλακτος που προσθέτει μια επιλογή αξίας στον καταναλωτή. Προς το παρόν είναι διαθέσιμο στη Λάρισα και τη Θεσσαλονίκη αλλά τα σχέδια του συνεταιρισμού είναι να επεκταθεί και στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Βραβείο «Αλέξανδρος Γιώτης»: Αλιευτικός Συνεταιρισμός «Αναγέννηση»


Πριν από ένα χρόνο περίπου, η «Αναγέννηση», ένας μικρός συνεταιρισμός ψαράδων από τις λιμνοθάλασσες, Μεσολογγίου και Αιτωλικού, πέτυχε να κατοχυρώσει το Αυγοτάραχο Μεσολογγίου ως Προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης. Είναι μάλιστα το ένα από δύο αλιευτικά προϊόντα στην Ευρώπη που διαθέτουν αυτή την αναγνώριση. Σήμερα πλέον, για να ονομάζεται ένα αυγοτάραχο «Μεσολογγίου», πρέπει να προέρχεται από αυγά του θηλυκού κεφάλου, της λεγόμενης μπάφας, που ψαρεύεται αποκλειστικά στις λιμνοθάλασσες Μεσολογγίου και Αιτωλικού. Αυτό διαχωρίζει τους ντόπιους ψαράδες από παραγωγούς που εισάγουν κατεψυγμένα αυγά ψαριών και παράγουν με αυτά το δικό τους αυγοτάραχο. Τα εύσημα στους ψαράδες που συνεργάστηκαν αλλά και στον παθιασμένο βιολόγο Βαγγέλη Δημητρίου που έδωσε την επιστημονική του βοήθεια συντάσσοντας την επιτυχημένη έκθεση ΠΟΠ.

Βραβείο Βιοκαλλιέργειας: Οικολογικό Αγρόκτημα Καραμάνου


Η επιστροφή μορφωμένων ανθρώπων στη φύση και στα πατρογονικά κτήματα συνήθως γίνεται πρώτα από αγάπη και μετά από ανάγκη, με αποτέλεσμα να περισσεύει το μεράκι. Η Σοφία Καραμάνου και ο σύζυγός της Θανάσης, μετά τις σπουδές τους στην Αθήνα, επέστρεψαν στην Αργολίδα όπου ξεκίνησαν ως συμβατικοί καλλιεργητές, με πορτοκάλια που τα εξήγαν στη Δανία. Από τους πελάτες τους έμαθαν για τη βιολογική καλλιέργεια και τη προστιθέμενη αξία και έτσι ήταν από τους πρώτους βιοκαλλιεργητές στην Ελλάδα. Κατάφεραν στη πορεία να αυξήσουν την καλλιεργήσιμη έκτασή τους και τα προϊόντα που παράγουν. Σήμερα εκτός από τα ξινά, παράγουν κάθε είδος ζαρζαβατικού και πολλά φρούτα που τα διαθέτουν σε όλες τις βιολογικές λαϊκές αλλά και σε μεγάλα σούπερ μάρκετ. Εκτός από τα χύμα προϊόντα, παράγουν πλέον και συσκευασμένες φρέσκες σαλάτες για σούπερ μάρκετ αλλά και δικές τους σάλτσες και ζυμαρικά.
Προϊόντα τους βρίσκουμε σε όλες τις βιολογικές λαϊκές αγορές (www.bioagores.gr). Τις συσκευασμένες σαλάτες στα σούπερ μάρκετ Σκλαβενίτης, AB, Μy Market. Τηλ. παραγωγού: 27520 43 093.

Βραβείο προϊόντος ευρείας καταναλώσεως: Mακαρονοποιία «Μέλισσα – Κίκιζας»


Δεν χρειάζεται να είσαι «μακαρονάς» για να ξέρεις ότι η «Μέλισσα» βρίσκεται μέσα στα ελληνικά σπίτια εδώ και 70 χρόνια. Τα γνωστά ζυμαρικά γίνονται σε ένα σύγχρονο εργοστάσιο στη Λάρισα από ελληνικές πρώτες ύλες σε ένα περιβάλλον εργασίας που πέρυσι βραβεύτηκε ως παραδειγματικό. Μια μάρκα χτισμένη εδώ και χρόνια, σταθερά σε υψηλή θέση στις προτιμήσεις των καταναλωτών. Ο ιδρυτής της, Αλέξανδρος Κίκιζας έστησε την επιχείρηση με βάση το δίπτυχο «εμμονή στην ποιότητα – φροντίδα για τους εργαζομένους». Έτσι ήταν από τις πρώτες εταιρίες που με καντίνα στο εργοστάσιο σίτιζαν τους εργαζόμενους και έδιναν μπόνους σε εποχές που δεν γνωρίζαμε τι σημαίνει η λέξη. Η εταιρική κουλτούρα αναπαράχθηκε και ισχυροποιήθηκε από τον γυιό του Γιώργο και σήμερα αποτελεί ιερή κληρονομιά του εγγονού Αλέξανδρου, που έχει πλέον αναλάβει τα ηνία της οικογενειακής επιχείρησης.

Βραβείο παραγωγής τυροκομικών προϊόντων: Τυροκομείο Αφών Τζουρμπάκη


Ο Μανώλης Τζουρμπάκης από τον αέρα και τη θάλασσα κατέληξε στη γη του Ρεθύμνου όπου μεγαλουργεί γαστρονομικά. Σπούδασε μηχανικός αεροσκαφών, στη συνέχεια μπάρκαρε σε βαπόρια, αλλά το 1976 πήρε τη μεγάλη απόφαση και βρήκε λιμάνι στη πατρίδα του την Κρήτη για να δημιουργήσει το τυροκομείο του στις Καρίνες . Σήμερα έχει μια σύγχρονη μονάδα με αρκετούς εργαζόμενους και τυροκομικά προϊόντα που ξεχωρίζουν για τη ποιότητά τους, βασιζόμενος σε γάλα από 70 κτηνοτρόφους της περιοχής. Εκτός από τα παραδοσιακά κρητικά τυριά, παράγει μια εξαιρετική κατσικίσια γραβιέρα χαμηλών λιπαρών. Αλλά αυτό που εντυπωσίασε τους σεφ του Γαστρονόμου ήταν το ανθότυρό του που σε τυφλή γευσιγνωσία ομόφωνα αναδείχθηκε πρώτο μεταξύ 6 πολύ καλών ανθότυρων απ’ όλη την Ελλάδα. Θα βρείτε τα προϊόντα του Τζουρμπάκη στο Εγγαλο, στο Παντοπωλείον της Μεσογειακής Διατροφής και σε αρκετά ακόμη σημεία πώλησης. Τηλ. παραγωγού: 28320 22 127.

Βραβείο Ποτού: «Wines of Athens»


Άλλο ένα παράδειγμα συνεργασίας που βραβεύεται. Πέντε οινοποιοί που δραστηριοποιούνται στην Αττική και καλλιεργούν το παρεξηγημένο απ’ τη ταύτισή του με τη φτηνή ρετσίνα, Σαββατιανό, αποφάσισαν σε μια δύσκολη και ανταγωνιστική εποχή να συνεργαστούν, φτιάχνοντας τα «Wines of Athens», ή αλλιώς «Δρόμοι του κρασιού της Αθήνας». Η Αννα Κοκοτού, η Αναστασία Φράγκου, ο Βασίλης Παπαγιαννάκος, ο Βασίλης Μάρκου, και ο Σταμάτης Μυλωνάς ένωσαν τις δυνάμεις τους με κοινό όραμα την αναγνώριση του Σαββατιανού και των δυνατοτήτων του, την ανάδειξη του αμπελώνα της Αττικής, την παραγωγή ποιοτικών κρασιών, και την προώθηση του οινοτουρισμού.

Βραβείο παραγωγής ρυζιού και οσπρίων: «Αχελώος»


Στο Αγρίνιο, στο Δέλτα του Αχελώου, καλλιεργείται με πολύ μεράκι ένα από τα ωραιότερα ελληνικά ρύζια, αυτό της εταιρείας «Αχελώος». Η ίδια εταιρεία παράγει και όσπρια σε συνεργασία με Έλληνες παραγωγούς. Ο Γιάννης Πανουκλιάς, από μικρός μέσα στους ορυζώνες και τους ρυζόμυλους, ξεκίνησε απ’ τα «χαμηλά» κερδίζοντας πολύτιμη εμπειρία μέχρι που με την αξία του κέρδισε τον ρόλο του διευθύνοντα συμβούλου στην οικογενειακή επιχείρηση. Έδωσε νέα ώθηση στρεφόμενος αποκλειστικά στα ελληνικά προϊόντα, εντάσσοντας τα όσπρια στο προϊοντικό πορτφόλιο, ακολουθώντας σύστημα ολοκληρωμένης διαχείρισης και συνεργαζόμενος στενά με ντόπιους παραγωγούς. Έχει δώσει έμφαση στη σωστή καλλιέργεια για την ποιότητα του ρυζιού και των οσπρίων αλλά και στη συσκευασία των προϊόντων τόσο αισθητικά όσο και λειτουργικά. Η ποιότητα του προϊόντος γίνεται φανερή στη γεύση του και γι’ αυτό το ρύζι Αχελώος ξεχώρισε μέσα από τυφλή γευστική δοκιμή από τους σεφ του Γαστρονόμου.
Τα προϊόντα Αχελώος τα βρίσκετε στο Παντοπωλείον της Μεσογ. Διατροφής, Αφοί Βασιλόπουλοι, Degustation και στην ιστοσελίδα www.yolenis.com. Τηλ. παραγωγού: 24450 31 484.

Βραβείο παραγωγής κρέατος: Φάρμα Προδρομίτη


Η πρότυπη βιολογική φάρμα του Νίκου Προδρομίτη βρίσκεται κοντά στη Βόνιτσα, στα Ακαρνανικά όρη. Είναι μια καθετοποιημένη μοναδα με την έννοια ότι καλλιεργεί ο ίδιος το 100% των ελάχιστων ζωοτροφών που καταναλώνουν τα ζώα του, τα οποία τον περισσότερο καιρό βόσκουν ελεύθερα άγρια χόρτα και μυρωδικά στη γύρω περιοχή. Η ιδιαίτερη φροντίδα αφορά μέχρι και τη σφαγή που γίνεται σε γειτονικό βιολογικό σφαγείο με τρόπο που τα ζώα δεν στρεσάρονται και δεν υποφέρουν. Ακολουθεί τυποποίηση σε vacuum και διανομή σε 60 περίπου σημεία πώλησης στην Αθήνα. Έτσι, το κρέας που παράγεται είναι ιδιαίτερα νόστιμο και υγιεινό, διατηρώντας όλα τα θρεπτικά συστατικά του.
Κρέας από τη Φάρμα Προδρομίτη θα βρείτε στις 4 Εποχές, Green Life, Ecoshop, Mondo, BioartMarket, Ηλίανθος, Μελισσάνθη και στη Θεσσαλονίκη στη Μάνα Γη. Tηλ. παραγωγού: 26430 23 665.

Βραβείο Καταστήματος: Το Παντοπωλείο της Θεσσαλονίκης


Όπως είπε χαρακτηριστικά και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, αν δεν έχεις πάει στο συγκεκριμένο παντοπωλείο, δεν έχεις επισκεφτεί τη Θεσσαλονίκη. Εδώ και 90 χρόνια, στην αγορά Μοδιάνο, το παντοπωλείο «Κοσμάς» διέθετε όλα τα εκλεκτά προϊόντα που κάνουν τη κουζίνα της συμπρωτεύουσας να ξεχωρίζει. Από λακέρδα και παστουρμά της Πόλης, ρώσικο χαβιάρι ως τα καλύτερα Ελληνικά παραδοσιακά προϊόντα. Συνεχίζοντας την οικογενειακή παράδοση, ο εγγονός του Γιώργος Σωτηριάδης με τη γυναίκα του Ζωή άνοιξαν πριν από πέντε χρόνια στην Κομνηνών το Παντοπωλείο της Θεσσαλονίκης και πριν από δύο χρόνια το γειτονικό βιολογικό μανάβικο. Εκεί δίνουν την ευκαιρία στον κόσμο να δοκιμάσει τα πιο αξιόλογα ελληνικά προϊόντα, με εξαιρετικό πάγκο τυριών και αλλαντικών που βέβαια πλαισιώνονται από ντελικατέσεν με νοστιμιές απ’ όλο τον κόσμο.
Θα βρείτε το Παντοπωλείο της Θεσσαλονίκης στην Κομνηνών 12, τηλ. 2310 244 684.

Print Friendly, PDF & Email

Εραστής των απολαύσεων της ζωής, διαφημιστής κατ' επάγγελμα, υπερήφανος πατέρας τριών κοριτσιών, με πολλά ετερόκλητα ενδιαφέροντα και εμπειρίες στα 55 χρόνια που συμμετέχω στη κοινωνική ζωή της πρωτεύουσας και άλλων κωμοπόλεων Ευρώπης και Αμερικής. Έχω μάθει να περνάω καλά με πολλά, αλλά και με λίγα, με μια ανεπαίσθητη προτίμηση στην άνεση, να τ' ομολογήσω. Ασχολούμαι καθημερινά με τη μαγειρική απ' τα 25 μου και με τον καιρό αυτή απασχολεί όλο και μεγαλύτερο ποσοστό των νευρώνων του εγκεφάλου μου, κάτι που ελπίζουμε να οφείλεται στο πάθος και όχι στην μείωση των κυττάρων. Αν πληρωνόμουν για τα πάθη μου (και τα λάθη μου) θα ήμουν μέγας χορηγός του δημοσίου χρέους. Το γεγονός ότι φίλοι, γνωστοί αλλά και τα παιδιά μου με αποκαλούν “chef” με ιντριγκάρει ως προς το τι μπορεί να γίνω όταν επιτέλους ενηλικιωθώ. Λατρεύω το καλό σπιτικό φαγητό, απεχθάνομαι τις μετριότητες και όσο κι αν βασίζομαι στη δημιουργικότητα, τη γνώση και την τέχνη, θέλω παράλληλα να γνωρίζω το επιστημονικό “γιατί” πίσω απ' τη μαγειρική και όχι μόνον. Όσο μαθαίνω νιώθω ζωντάνια, όσο δημιουργώ και προσφέρω, αποκτώ λόγο ύπαρξης.

Be first to comment

Leave a Reply