Πέννες με Χταπόδι

makaroni me xtapodi

Μια συνταγή με γευστικά πλοκάμια, απλή αλλά ταυτόχρονα πρωτότυπη, με άποψη σε οικείο θέμα, λιτότητα υλικών και οξύτητα xtapodiστην γεύση… μια συνταγή που σε “διαβολίζει”, κλιμακώνοντας την γευστική σου εμπειρία, συνδυάζοντας το τραγανό με το χυμώδες, το οικείο με το απρόβλεπτο…
Η μικρή ιστορία πίσω απ’ τη συνταγή: Είναι ένα νωχελικό Αυγουστιάτικο μεσημέρι πριν δυο χρόνια και είμαστε οικογενειακώς στο Νότιο Πήλιο, στην Παραλία Ποτιστικών κάτω απ’ την Ξυνόβρυση. Στην παρέα και η φίλη μας Pandespani με τα παιδιά της. Η παραλία απ’ τις ωραιότερες στο Πήλιο, απ’ αυτές που η τεράστια αμμουδιά διακόπτεται στην χρυσή τομή της από ψηλούς βράχους σπάζοντας την μονοτονία και δημιουργώντας ασυναίσθητα μια διάκριση νοοτροπίας στους λουόμενους: pennes me xtapodi pilioαπό τ’ αριστερά αυτοί που αγαπούν την ευρύτητα και σιγουριά της μαζικής σύναξης με την άνεση της ανάπαυσης πάνω σε ξαπλώστρες και κάτω από ομπρέλες και απ’ τα δεξιά οι “εναλλακτικοί”, που επιλέγουν οικειοθελώς την λιτότητα της πετσέτας και την ταλαιπωρία της επαφής με τη φύση που τους λείπει … Έχοντας απολαύσει την εναλλακτική πλευρά της παραλίας, είμαστε έτοιμοι αργά το μεσημέρι να ανταμείψουμε τους εαυτούς μας με ένα gourmet late lunch για να ισορροπήσουμε. Προορισμός το εστιατόριo Climax (τηλ. 24230 55385) ακριβώς πάνω απ’ την παραλία με υπέροχη θέα στο Αιγαίο. Το αρχιτεκτονικό στιλ, μάλλον ασυνήθιστο για τα ελληνικά δεδομένα, φέρνει προς Spanish Colonial …σαν ένα καλοκαιρινό εστιατόριο που θα συναντούσες σ’ ένα νησί στην Καραϊβική. Host μας η Valerie, Γαλλίδα με οικογένεια στο Βόλο που έστησε το αναπάντεχο αυτό εστιατόριο εδώ και δέκα-τόσα χρόνια, δίνοντας μια κοσμοπολίτικη νότα σε έναν τόπο που ήξερες ότι εξαντλείται στην απόλαυση των γηγενών σπεσιαλιτέ – καθόλα μεν απολαυστικών, όμως τόσο ευρέως προσφερομένων που νιώθεις να καταπιέζεσαι σε ένα ρόλο τουρίστα, απολαμβάνοντας μόνο φολκλόρ. Έτσι η αναζήτηση της εξαίρεσης, του “λάθους”, του φαινομενικά “αταίριαστου” στην ομογενοποίηση της “τοπικής γραφικότητας” αποτελεί μια ανάγκη διεξόδου στον περιπετειώδη γευσιγνώστη. Μετά τα υπέροχα cocktail, ήρθε η ώρα της παραγγελίας. Πέρα απ’ το δελεαστικό μενού, η πρόταση της Valerie ήταν να δοκιμάσουμε το πιάτο της ημέρας: “Πένες με xταπόδι”… Μια κλεφτή ματιά στην Pandespani και …ιδού η συνταγή, όπως την εκτελέσαμε εμείς, απ’ αυτά που θυμόμαστε και απ’ όσα μας είχε πει η Valerie… πάει αρκετός καιρός απ’ την πρώτη γεύση και δεν μπορώ να κρίνω αν υστερήσαμε ή υπερβήκαμε τον εμπνευστή, αλλά το αποτέλεσμα της δικής μας προσπάθειας αναπαραγωγής της επι τρείς φορές, μας επιτρέπει να την προτείνουμε ανεπιφύλακτα.

Η συνέχεια του άρθρου με την συνταγή για πέννες με χταπόδι  στο pandespani

Print Friendly, PDF & Email

Εραστής των απολαύσεων της ζωής, διαφημιστής κατ' επάγγελμα, υπερήφανος πατέρας τριών κοριτσιών, με πολλά ετερόκλητα ενδιαφέροντα και εμπειρίες στα 55 χρόνια που συμμετέχω στη κοινωνική ζωή της πρωτεύουσας και άλλων κωμοπόλεων Ευρώπης και Αμερικής. Έχω μάθει να περνάω καλά με πολλά, αλλά και με λίγα, με μια ανεπαίσθητη προτίμηση στην άνεση, να τ' ομολογήσω. Ασχολούμαι καθημερινά με τη μαγειρική απ' τα 25 μου και με τον καιρό αυτή απασχολεί όλο και μεγαλύτερο ποσοστό των νευρώνων του εγκεφάλου μου, κάτι που ελπίζουμε να οφείλεται στο πάθος και όχι στην μείωση των κυττάρων. Αν πληρωνόμουν για τα πάθη μου (και τα λάθη μου) θα ήμουν μέγας χορηγός του δημοσίου χρέους. Το γεγονός ότι φίλοι, γνωστοί αλλά και τα παιδιά μου με αποκαλούν “chef” με ιντριγκάρει ως προς το τι μπορεί να γίνω όταν επιτέλους ενηλικιωθώ. Λατρεύω το καλό σπιτικό φαγητό, απεχθάνομαι τις μετριότητες και όσο κι αν βασίζομαι στη δημιουργικότητα, τη γνώση και την τέχνη, θέλω παράλληλα να γνωρίζω το επιστημονικό “γιατί” πίσω απ' τη μαγειρική και όχι μόνον. Όσο μαθαίνω νιώθω ζωντάνια, όσο δημιουργώ και προσφέρω, αποκτώ λόγο ύπαρξης.

Be first to comment

Leave a Reply