Το Cucina Caruso μαγειρεύει στο Casserole Bistro στο Γέρακα ! Τηλέφωνο κρατήσεων : 210-6618838 (μετά τις 14.00)

Οι μακαρονάδες με σολομό είναι σχετικά νέο πιάτο στη διεθνή γαστρονομική σκηνή, μια και οι χώρες που ψάρευαν σολομό δεν είχαν παράδοση στα ζυμαρικά, ενώ παράλληλα, οι χώρες με παράδοση στην πάστα, ως γνωστόν, δεν είχαν δει με τι μοιάζει ο φρέσκος σολομός μέχρι πρόσφατα. Το διεθνές εμπόριο γέννησε σχετικά τελευταία την ανάγκη για μια τέτοια συνταγή και θάλεγα πως ήταν μια εξαιρετική ιδέα!

Η Ιταλία πρωτογνώρισε τον σολομό ως καπνιστό, μια και σ’ αυτή την μορφή ήταν εύκολο να «ταξιδέψει», πριν οργανωθεί το διεθνές εμπόριο νωπών ψαριών. Αλλά ο καπνιστός σολομός ήταν διεθνώς καταξιωμένο γαστρονομικό έδεσμα απ’ τα 60’ς και έτσι οι ανοιχτόμυαλοι Ιταλοί, αντί να το αντιπαλέψουν ως ξενικό προϊόν χωρίς παραδοσιακές ρίζες, το ενέταξαν στην μαγειρική τους κουλτούρα με μια κλασική συνταγή που έγινε δημοφιλής στα 70’ς και συνεχίζει να έχει φανατικούς οπαδούς μέχρι σήμερα, σε όλα τα πλάτη και μήκη του κόσμου.

σολομος καπνιστός

Ο καπνιστός σολομός για να παντρευτεί την Ιταλική πάστα έπρεπε αφενός να μεθύσει με βότκα και αφετέρου να κολυμπήσει στην κρέμα για να μεταφέρει την γεύση του πάνω στα ζυμαρικά. Τα τρία συστατικά αυτά αποτελούν την βάση για τις περισσότερες εκδοχές της συνταγής.

Μακαρόνια με Καπνιστό Σολομό Βότκα Κρέμα

Αυτό όμως που εμένα με ενέπνευσε μελετώντας προκειμένου να φτιάξω την πιο ενδιαφέρουσα εκδοχή της κλασικής συνταγής, είναι η πρόσθεση λεμονιού ως ένα τέταρτο στοιχείο. Το λεμόνι το πρωτοδιάβασα στο Silver Spoon, ένα απ’ τα εγκυρότερα βιβλία για την Ιταλική μαγειρική και μετά ψάχνοντας, το συνάντησα και σε αρκετές άλλες συνταγές, ενώ δεν θυμάμαι να το είχα δοκιμάσει ποτέ σε εστιατόριο.

Διαφήμιση
σολομος καπνιστός

Η οξύτητα του λεμονιού μαζί με την σπιρτάδα της βότκας εξισορροπούν αριστοτεχνικά την καπνιστή γεύση και την μεστή, λιπώδη αλμύρα του σολομού με την κρέμα να έχει ως ρόλο να μεταφέρει όλες τις γεύσεις στην πάστα.

Μάλιστα ο φίλος γευσιγνώστης και εξπέρ στα ελαιόλαδα, Γιάννης Καρβέλας προτείνει ως τιπ, να βάλετε στο μπλέντερ λίγο σολομό με λίγη απ’ την κρέμα και στη συνέχεια να ρίξετε το μίγμα στη σάλτσα στο τηγάνι, ενισχύοντας τη γεύση του σολομού σε όλο το πιάτο. Που ακούγεται εξαιρετική ιδέα αλλά δεν το εντάσσω στην συνταγή μια και μας την είπε αφού τελειώσαμε την φωτογράφιση. Έτσι δεν πρόλαβα να το δοκιμάσω (και να το φωτογραφήσω), οπότε τίθεται θέμα δεοντολογίας, μιας και τίποτε που δεν έχει δοκιμαστεί δεν γράφεται σε μια συνταγή μας. Πάντως είμαι απόλυτα σίγουρος ότι θα δουλεύει!

Επίσης θα μπορούσε το λεμόνι να γίνει λάϊμ ή να προστεθεί λίγο ξύσμα από λεμόνι ή λάϊμ στο πιάτο. Αλλά αυτά είναι παιχνίδια που θα δοκιμάσετε μόνοι σας απ’ τη στιγμή που έχετε μια σωστή συνταγή βάσης με τα απαραίτητα υλικά και τεχνική.

μακαρόνια με Καπνιστό Σολομό Βότκα Κρέμα

Ο σολομός συχνότατα σερβίρεται σε φαρφάλες (φιογκάκια ) γιατί λόγω σχήματος κρατάνε καλά την κρέμα της σάλτσας και ταυτόχρονα έχουν αυτόν τον ελαφρά κοσμοπολίτικο χαρακτήρα που ταιριάζει με το ύφος του σολομού. Και μεις σε πρόσφατη συνταγή με φρέσκο σολομό, μπρόκολο και σαμπούκα τα χρησιμοποιήσαμε. Όμως εδώ διάλεξα την άλλη ιδανική επιλογή πάστας, που είναι τα fettuccine (φετουτσίνι) τα οποία μόλις έφερε η Barilla στην Ελληνική αγορά.

φετουτσίνι με Καπνιστό Σολομό, Βότκα Κρέμα

Τα fettuccine είναι μια παραδοσιακή κοπή πάστας της Ρώμης με λωρίδες ελάχιστα πιο στενές και παχιές σε σχέση με τις ταλιατέλες που προέρχονται απ’ την Μπολώνια. Χρησιμοποιούνται σε πιάτα με ελαφρές κρεμώδεις σάλτσες με πιο γνωστή την συνταγή της Ρώμης για αλ Μπούρο ή Αλφρέντο, δηλαδή με βούτυρο και παρμεζάνα που έχουμε γράψει εδώ. Άλλες κλασικές συνταγές για φετουτσίνι είναι με κρέμα, αρακά και ζαμπόν, που θα σας παρουσιάσω σε επόμενο μήνα, και με αγκινάρες.

Διαφήμιση

Χαρακτηριστικά της Συνταγής:

Πανεύκολη συνταγή που σας παίρνει 10 λεπτά απ’ τη στιγμή που θα βράσει το νερό των ζυμαρικών. Η σάλτσα γίνεται στα 6 λεπτά που θέλουν να βράσουν τα φετουτσίνι και το πιάτο σερβίρεται στο καπάκι.

Πολλοί προσθέτουν ψιλοκομμένο άνηθο στην συνταγή που ταιριάζει μεν, αλλά αποσπά την προσοχή απ’ την καθαρότητα των γεύσεων κατ’ εμένα, αλλά προφανώς μπορείτε να πειραματιστείτε.

Διαφήμιση

Υλικά για 4 άτομα

500 γρ. Fettuccine Barilla
50 γρ. βούτυρο Lurpak
150 γρ. καπνιστό σολομό σε μικρά κομμάτια (1-2 εκ)
1 μεσαίο λεμόνι, τον χυμό
250 γρ. κρέμα γάλακτος Arla
60 ml. βότκα
Αλάτι, πιπέρι

μακαρόνια με Καπνιστό Σολομό Βότκα Κρέμα

Διαδικασία Παρασκευής:

1. Βράζετε τα Fettuccine

Βάζετε 4-5 λίτρα νερό να βράσουν σε μεγάλη κατσαρόλα και αφού πάρει βράση προσθέτετε 2 κ.σ. αλάτι. Ρίχνετε τα φετουτσίνι μέσα μετά τον κοχλασμό και αφού ανακατέψετε, τα αφήνετε να βράσουν για 6’ χωρίς καπάκι βέβαια, ενόσω ασχολείστε με την σάλτσα.

Μακαρόνια με Καπνιστό Σολομό Βότκα Κρέμα

2. Ετοιμάζετε την σάλτσα

Σε μεγάλο τηγάνι (που μετά θα χωρέσει όλα τα fettuccine), λιώνετε το βούτυρο. Προσθέτετε τα κομμάτια του σολομού και τον χυμό του λεμονιού.

Μακαρόνια με Καπνιστό Σολομό Βότκα Κρέμα

Ανακατεύετε για 1-2 λεπτά και προσθέτετε την κρέμα και την βότκα (Άν θέλετε να “ακούγεται” η βότκα έντονα, βάλτε την προς το τέλος της διαδικασίας). Προσθέτετε πιπέρι (κατά την γνώμη μου δεν χρειάζεται αλάτι μια και ο καπνιστός σολομός είναι επαρκώς αλμυρός) και αφήνετε σε χαμηλή ένταση μέχρι να εξατμιστούν τα περισσότερα υγρά.

Μακαρόνια με Καπνιστό Σολομό Βότκα Κρέμα

3. Ανακατεύετε τα ζυμαρικά στη σάλτσα

Όταν τα φετουτσίνι είναι έτοιμα τα ρίχνετε στην σάλτσα, ανακατεύετε καλά και προσθέτετε περί τα 50 μλ. απ’ το νερό που έβρασαν για να δέσει η σάλτσα ιδανικά και να υγρανθούν σωστά τα φετουτσίνι μέχρι να φτάσουν στο πιάτο.

Μακαρόνια με Καπνιστό Σολομό Βότκα Κρέμα

Μυστικό: Κρατείστε οπωσδήποτε ένα φλιτζάνι απ’ το νερό των ζυμαρικών γιατί τα φετουτσίνι, ως πάστα με μεγάλη επιφάνεια, τείνει να στεγνώσει σχετικά γρήγορα και χρειάζεται “αναζωογόνηση”, όπως θα δείτε και στο βιντεό μας για τα 10 μυστικά των Ιταλικών ζυμαρικών.

Σερβίρισμα:

Από το τηγάνι σε ζεστά, βαθιά πιάτα και εννοείται χωρίς τριμμένο τυρί μια και έχουμε ψαρικό με λεπτές γεύσεις, κάτι που τα τυριά καπελώνουν. Αυτό όμως που σηκώνουν τα φετουτσίνι με σολομό, είναι φρέσκο πιπέρι και μάλιστα σε γενναίες δόσεις!

μακαρόνια με Καπνιστό Σολομό Βότκα Κρέμα

Διαλέξαμε για να φωτογραφίσουμε την συνταγή, τα πιάτα της σειράς Rattan της ΙΩΝΙΑ που έχουν την κοσμοπολίτικη κομψότητα που αρμόζει στα φετουτίνι με καπνιστό σολομό και βότκα. Βράσαμε τα φετουτσίνι σε αντικολλητική κατσαρόλα της Fest και φτιάξαμε την σάλτσα σε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι. Κρατήσαμε δε ζεστά τα πιάτα για το τραπέζι μας στον φούρνο της Neff που έχει την συγκεκριμένη λειτουργία στο μενού του.

μακαρόνια με Καπνιστό Σολομό Βότκα Κρέμα
Print Friendly, PDF & Email
Διαφήμιση
  1. Αγαπημένη συνταγή, την οποία όμως σβήνω με ελάχιστο Islay whisky – “εξαφανίζει” την όποια υπόνοια γεύσης ιχθύος, κρατώντας το μεστό καπνιστό άρωμα του σολομού. Προσοχή στην ποσότητα βέβαια, γιατί η υπερβολή θα το “μεθύσει” εύκολα το πιάτο.

    ΥΓ. Και γαρνίρισμα με ελάχιστο ψιλοκομμένο άνιθο

    1. Ναι πάρα πολύ σωστό! Ταιριάζει το whisky και ειδικά ένα ISLAY με τον σολομό. Μάλιστα η συνταγή του Silver Spoon αναφέρει whisky, αλλά προτίμησα την βότκα μια και είναι πολύ δημοφιλής σ’ αυτη την συνταγή και βέβαια αρκετά πιο φτηνή και εύκολη γευστικά… Για το άνηθο-αν και ταιριάζει- έχω αντιρρήσεις που τις πρόσθεσα στο κείμενο.

  2. γαρνιρισμα με μπρικ , αναβαθμιζει το πιατο απιστευτα, παρακαλω να το δοκιμασετε

  3. Συγχαρητήρια για την καταπληκτική αυτή συνταγή, την ακολούθησα κατά γράμμα και έγινε ένα πιάτο που δεν είχε τίποτα να ζηλέψει από ένα πιάτο εστιατορίου! Keep up the good work!

  4. Συγχαρητήρια για το site!
    Την συνταγή την έκανα βάζοντας 200 γρ. σολομό αλλά “χάθηκε” στα 500 γρ. μακαρόνια.
    Δεν ξέρω αν φταίει το ότι χρησιμοποίησα φαρφάλες.
    Αν ήταν λιγότερα τα μακαρόνια θα ήταν τέλειο.

    1. Στην αναλογία σολομού προς ζυμαρικό υπεισέρχεται και το θέμα προσωπικού γούστου, οπότε μου φαίνεται λογικό ακόμη και να διπλασιάσει κανείς την ποσότητα του σολομου.

Your email address will not be published. Required fields are marked *