Απαραίτητος εξοπλισμός σε μια οικιακή κουζίνα που φιλοδοξεί να μαγειρεύει σωστά

εργαλεια εξοπλισμός κουζίνας

Συχνά με καλούν σε σπίτια και μου ζητάνε να μαγειρέψω λέγοντάς μου ότι “έχουμε τα πάντα” από εξοπλισμό, μόνο για να ανακαλύψω αφού φτάσω, το πόσο σχετικό είναι το συναίσθημα της πληρότητας εργαλείων σε μια κουζίνα. Ο περισσότερος κόσμος έχει αρκετά απ’ τα χρήσιμα εργαλεία και εξοπλισμό μαζί με κάποια εντελώς άχρηστα γκατζετοειδή, αλλά ελάχιστοι έχουν όλα τα απλά, τα βασικά, τα απολύτως απαραίτητα για μια ερασιτεχνική κουζίνα σε επαρκή ποσότητα.

whiskΤο πλέον αξιοπερίεργο στην εμπειρία μου, είναι το πόσο λείπουν από οικιακές κουζίνες εργαλεία και εξοπλισμός που θεωρώ απολύτως απαραίτητο, καθημερινό και σχετικά οικονομικό, δε μιλώ για περίεργα & γκατζετιές.

Το θεμα μου είναι κυρίως στον εξοπλισμό που αφορά στη βολή και την οργάνωση σχεδόν κάθε φαγητού, όπως επαρκής ποσότητα μπολ, επιφανειών κοπής, μαχαιριών, κ.λπ. που πραγματικά εμένα μου κόβει τα χέρια αν χρειαστεί να μαγειρεύσω πάραυτα χωρίς τις βολές μου. Γιατί το πρόβλημα όταν δεν έχεις τόσο βασικά πράγματα σε επάρκεια, είναι ότι είναι αδύνατον να έχεις μάθει να οργανώνεις σωστά το χώρο εργασίας ή να τηρήσεις βασικούς κανόνες υγιεινής, και ειδικά σε μια πιο απαιτητική παρασκευή φαγητού  οι πιθανότητες κάτι να πάει στραβά στο μαγείρεμα, έχουν να κάνουν κυρίως με την αδυναμία οργάνωσης χώρου και διαδικασίας, παρά με την τήρηση της συνταγής ή το “ταλέντο” της μαγείρισσας.

Έχοντας αποκτήσει εμπειρία και από επαγγελματικές κουζίνες όπου η οργάνωση είναι το Α και το Ω, έχω καταλήξει σε μεθόδους εργασίας στη κουζίνα που διασφαλίζουν ποιοτικό αποτέλεσμα, χωρίς κούραση και άγχος. Θεωρώ λοιπόν ότι πολύ βασικό είναι το mise-en-place δηλαδή το να ξεκινήσεις μια συνταγή βάζοντας σε ένα χώρο όλα τα υλικά που θα χρειαστείς, αντί να τα ψάχνεις στη πορεία. Άντε να το κάνεις αυτό χωρίς διαφορετικές επιφάνειες κοπής, διαφορετικά μαχαίρια, διαφορετικές μπασίνες !

Το άλλο βασικό που μαθαίνεις σε επαγγελματικές κουζίνες είναι το να χρησιμοποιείς πάντα το κατάλληλο εργαλείο για κάθε δουλειά. Όχι ένα πιρούνι για χτύπημα αυγών, ούτε ένα φλυτζανάκι για δοσομετρητής, ή ένα μαχαίρι πριονωτό της σειράς, για να κόψεις φέτες κρέατος. Με τον κίνδυνο να υποκύψω σε αναπαραγωγή σεξιστικών στερεοτύπων, αυτή τη συνήθεια του βολέματος με πατέντες και χωρίς σωστό εξοπλισμό, τη συναντώ κυρίως σε γυναίκες-νοικοκυρές που θεωρούν ότι κάνουν οικονομία και δεν χρειάζονται τα σωστά εργαλεία. Για να το φέρω στα ίσια λοιπόν στα σεξιστικά στερεότυπα, να σημειώσω ότι στις κουζίνες όπου οι άντρες έχουν βάλει το χεράκι τους, βρίσκει κανείς συνήθως το αντίθετο πρόβλημα, την αδυναμία να βρείς το οτιδήποτε χρήσιμο, από την πληθώρα των άχρηστων γκάτζετ. Υπάρχει μέση οδός και αυτό είναι το ζητούμενο!

Εργαλεία και εξοπλισμός κουζίνας

Μια και πολλοί μου το έχουν ζητήσει λοιπόν, έχω κάνει πιο κάτω μια καταγραφή αυτού που θεωρώ εγώ απαραίτητο εξοπλισμό με έμφαση στα πράγματα που συχνά βλέπω να λείπουν και σημειώνω πως δεν έχω ασχοληθεί με βασικές κατσαρόλες & τηγάνια κλπ. που κουτσά – στραβά βρίσκει κανείς σε κουζίνες. Αλλά αν χρειάζεται θα επιστρέψω και επ’ αυτού. Επίσης δεν έχω συμπεριλάβει ούτε τα βασικά σκεύη ζαχαροπλαστικής, ούτε τα πολύ ειδικά εργαλεία, όπως ειδικά μαχαίρια και βάσεις για όστρακα, ειδικά κουτάλια για σαλιγκάρια κλπ που δεν θεωρώ ότι είναι απαραίτητα σε κάθε σπίτι, αλλά μόνο τα βασικά για τις κουζίνες όσων θέλουν να μαγειρεύουν φαγητά σωστά και οργανωμένα.

Σημειώνω ότι έχω προτίμηση στα κάθε είδους μεταλλικά εργαλεία κυρίως γιατί αντέχουν και είναι πολύ εύκολα στον καθαρισμό, ο οποίος ιδανικά γίνεται καθώς προχωράει η παρασκευή της συνταγής και γι’ αυτό έχει σημασία το να καθαρίζεται ένα μπολ ή μια κουτάλα εύκολα, με λίγο ζεστό νερό και ένα σφουγγάρι με σαπούνι. Διαλέγετε πάντα καλή ποιότητα γιατί αλλιώς θα χαλάσουν στη πορεία απ’ τη χρήση. Καλή ποιότητα δεν σημαίνει απαραίτητα το πιο ακριβό! Όπου μπορώ ή έχει νόημα να συστήσω μάρκες, το κάνω.

Φροντίστε λοιπόν η κουζίνα σας να έχει τα κατωτέρω 16 είδη εργαλίων, για βασική μαγειρική χρήση (όχι για ζαχαροπλαστική) :

1. Μπόλ ή Μπασίνες διαφορετικών μεγεθών:

Ξεκινάω με ένα απ’ τα πιο απλά και πιό χρήσιμα εργαλεία για την ετοιμασία φαγητών, που περιέργως πολύ σπάνια βρίσκω σε επαρκή ποσότητα σε κουζίνες άλλων σπιτιών. Για μένα, αν δεν υπάρχουν αρκετές μπασίνες στη κουζίνα που να είναι εύκολο να πλυθούν, είναι αδύνατον να οργανωθούν σωστά οι περισσότερες παρασκευές και δημιουργείται νομοτελειακά χάος σε πάγκους και νεροχύτες.

Χρειάζονται λοιπόν τουλάχιστον 4-6 μεταλλικά μπολ μεγάλου (3-4lt) και μεσαίου (0.5-2 lt) μεγέθους για πάρα πολλές καθημερινές δουλειές: π.χ. για να βάλει όσπρια να μουλιάσουν, για να πλάσει κιμά, για να χτυπήσει αυγά, για να φτιάξει ζύμη και να την αναπαύσει, να τοποθετήσει κρέας ωμό ή μισομαγειρεμένο, ν’ ανακατέψει μια σαλάτα, να καθαρίσει λαχανικά, να αλευρώσει ή να πανάρει κρέας ή ψάρια, να αποψύξει κάποιο υλικό, να κάνει μπεν μαρί, να μαζέψει άχρηστα υλικά για πέταμα, κλπ.

Απαραίτητος εξοπλισμός κουζίνας - Μπολ & μπασίνες

Επιπλέον χρειάζονται 4-6 μικρά μεταλλικά μπολ (150-350 ml) για πρώτες ύλες και μικροδουλειές όπως το να χωρίσει κρόκους από ασπράδια, να βάλει κομμένα λαχανικά, να βγάλει τον αφρό από το βράσιμο κάποιου υλικού και να τακτοποιεί τα υλικά του πριν από κάθε παρασκευή, ώστε να μην γίνεται χάος στη κουζίνα.

Τα μεταλλικά μπολ στοιβάζονται πιάνοντας λίγο χώρο, είναι ελαφριά, δεν χαλάνε, πλένονται και αποστειρώνονται πανεύκολα με λίγο ζεστό νερό και σαπούνι και δεν κρατούν οσμές, οπότε είναι πολύ καλύτερα από ερασιτεχνικές λύσεις προχειράντζας όπως φλυτζάνια, πλαστικά δοχεία, άδεια κράνη μοτοσυκλέτας, το παλιό γιο-γιό του κανακάρη κλπ.

Τέλος, καλό είναι να υπάρχουν και τουλάχιστον δύο μεγάλα ή μεσαία κεραμικά ή γυάλινα μπολ για κάποια υλικά που δεν είναι καλό να μπαίνουν σε μεταλλικό σκεύος όπως για παράδειγμα τα φρούτα του δάσους ή για διαδικασίες που θέλουμε να το σκεύος να μην επηρεάζεται εύκολα σε αλλαγές θερμοκρασίας, όπως κάνει το μέταλλο.

2. Επιφάνειες κοπής

Άλλο απαραίτητο και φτηνό είδος, εν ανεπαρκεία στις περισσότερες κουζίνες. Σπάνια υπάρχουν πάνω από 1-2 επιφάνειες κοπής, συνήθως είναι μικρές, ταλαιπωρημένες και από λάθος υλικό, Ακόμη συχνότατα λείπει και η απαραίτητη για κάθε ψητό κρέας ξύλινη μεγάλη επιφάνεια κοπής-σερβιρίσματος με το ειδικό αυλάκι που κρατά τους χυμούς (δεν είναι αίμα, είπαμε!).
Στις επαγγελματικές κουζίνες υπάρχει σύστημα για τις επιφάνειες κοπής ώστε να διασφαλίζονται τόσο η υγιεινή όσο και η πρακτικότητα, ειδικά όσον αφορά στα πιο ευαίσθητα υλικά. Αυτό ακριβώς το σύστημα προτείνω και στις οικιακές κουζίνες, μια και πλέον είναι εύκολο να το βρείτε. Απλό, δοκιμασμένο και φτηνό!
Η απόλυτη λύση λοιπόν είναι ένα σετ από πολύχρωμες πλαστικές επιφάνειες κοπής (μεγέθους άνω των 40 εκ.) που δεν χαλάνε τα μαχαίρια όπως οι γυάλινες και αποστειρώνονται εύκολα εν αντιθέσει με τις ξύλινες.

Απαραίτητος εξοπλισμός κουζίνας - Επιφάνειες κοπής
Κάθε χρώμα επιφάνειας κοπής, έχει διεθνώς μια πολύ συγκεκριμένη χρήση, ώστε να μην υπάρχει περίπτωση να περάσουν οι λάθος μυρωδιές ή μικρόβια σε άλλο φαγητό και καλείστε να τηρήσετε το σύστημα για να είστε σίγουροι ότι μαγειρεύεται με ασφάλεια και οργανωμένα σαν επαγγελματίες.
Η μπλε επιφάνεια είναι για ψάρια και θαλασσινά, η κίτρινη για ωμό κοτόπουλο, η κόκκινη για ωμό κρέας, η μπορντώ ή καφέ για μαγειρεμένο κρέας, η πράσινη για κάθε είδους λαχανικό και οι λευκές, γκρι ή μαύρες για ψωμιά.
Πέρα απ’ αυτές τις πλαστικές επιφάνειες, χρειάζεται οπωσδήποτε και τουλάχιστον μία ξύλινη επιφάνεια κοπής για κρέας με το αυλάκι.
Για μένα χρειάζεται επιπλέον και άλλη μία ξύλινη αλλά χοντρή επιφάνεια, που θα χρησιμοποιείται ως βάση (βάζοντας μια απ’ τις πλαστικές επιφάνειες από πάνω της), προκειμένου να μπορεί κανείς να κάνει πιο βαριές εργασίες όπως το να κόψει κόκαλα, να χτυπήσει σνίτσελ κλπ. όπου χρειάζεται μια γερή βάση, που καλό είναι να μην είναι ο πάγκος της κουζίνας.

ΤΙΠ: Το μυστικό για να μην γλιστρά η πλαστική επιφάνεια κοπής πάνω στον πάγκο εργασίας είναι να βάζετε από κάτω της ένα βρεμένο και στεγνωμένο απορροφητικό πανάκι (βετέξ ή αντίστοιχο) το οποίο δρα ως βεντούζα.

3. Μεζούρες

Αν δεν μετράμε σωστά, δεν μπορούμε να διασφαλίσουμε τη τελική γεύση. Επειδή υγρά και σκόνες συνήθως είναι πολύ πιο βολικό να μετρώνται σε όγκο και όχι σε βάρος (θα χρειαζόμασταν ζυγαριά που να μετρά μισά γραμμάρια, ειδικά στα μπαχαρικά) χρειάζεστε τα εξής:

Ένα σετ με μεζούρες κουταλάκια ανοξείδωτες (μην πάρετε πλαστικές) οι οποίες να μετράνε τουλάχιστον το ¼ κ.γ. ή 1ml. περίπου, το ½ κ.γ.(=2.5 ml), το 1 κ.γ. (=5ml), το 1κ.σ. (=15ml), και ιδανικά και τα 50ml. Θα σας λύσουν τα χέρια με τα καρυκεύματα και στη ζαχαροπλαστική.

Απαραίτητος εξοπλισμός κουζίνας - Μεζούρες -δοσομετρητές

Ένα τουλάχιστον πυρίμαχο γυάλινο δοχείο – μεζούρα των 500ml. Θα σας λύσει τα χέρια με ζωμούς, σάλτσες, βραστό νερό κλπ.

Ένα απλό, μεταλλικό ή πλαστικό δοχείο – μεζούρα του 1 λτ. Για να μετράτε ζωμούς, γάλα αλλά και στερεά όπως ρύζι, αλεύρι, ζάχαρη κλπ

4. Ζυγαριά ηλεκτρονική

Απαραίτητος εξοπλισμός κουζίνας - Ζυγαρια

Ό,τι δεν μετριέται σε όγκο, μετριέται σε βάρος (μάζα) και βέβαια μια σοβαρή ηλεκτρονική ζυγαριά (όχι ακριβή) που μηδενίζει βάζοντας ό,τι δοχείο θέλουμε από πάνω και μετρά από λίγα γραμμάρια ως 3 κιλά τουλάχιστον, είναι απαραίτητη για κάθε σοβαρή μαγειρική ή ζαχαροπλαστική δημιουργία, όπου “το μάτι” δεν είθισται να καλείται να μετρήσει τις δυνάμεις της βαρύτητας.

5. Θερμόμετρο

Σ’ αυτό το μπλογκ έχω γράψει πάρα πολλές φορές ότι η σύγχρονη μαγειρική απαιτεί να μάθουμε να σκεφτόμαστε στη λογική των θερμοκρασιών των υλικών που μαγειρεύουμε και όχι σε χρόνους μαγειρέματος, όπως ξέρουμε εμπειρικά. Μαγειρική ακριβείας ειδικά σε κρεατικά και ψάρια, χωρίς θερμόμετρο δεν γίνεται, αλλά παρόλο που το γράφω σε κάθε ευκαιρία, συνεχίζω να λαμβάνω από followers του μπλογκ ερωτήσεις του τύπου “επειδή δεν έχω θερμόμετρο πείτε που πόσα λεπτά να το αφήσω”, λες και έχω κάποιο αλγόριθμο στο μυαλό και μπορώ να προβλέψω τις ειδικές συνθήκες σε κάθε περίπτωση…

Επενδύστε οπωσδήποτε σε ένα καλό, αξιόπιστο, πρακτικό θερμόμετρο αν θέλετε να θεωρείστε σοβαρός, σύγχρονος μάγειρας!

Απαραίτητος εξοπλισμός κουζίνας - θερμόμετρο

Μέχρι πρόσφατα θα έλεγα ότι χρειάζεστε δύο διαφορετικά θερμόμετρα, ένα για το ψήσιμο κρεατικών σε σχάρα & τηγάνι που κάνει στιγμιαία και γρήγορη θερμομέτρηση και ένα για τον φούρνο που παρακολουθεί την άνοδο της θερμοκρασίας ενός ψητού καθ’ όλη τη διάρκεια του ψησίματος και μας ειδοποιεί πότε ακριβώς φτάνει στην επιθυμητή εσωτερική θερμοκρασία. Όμως προς μεγάλη και ευχάριστη έκπληξή μου μια ελληνική εταιρεία, η GrillEye, κατασκεύασε πρόσφατα ίσως το καλύτερο θερμόμετρο μαγειρικής στον κόσμο, που μας δίνει τη δυνατότητα να συνδυάσουμε και τις δύο ανωτέρω χρήσεις σε ένα εξοπλισμό. Συνδέεται και ελέγχεται από το κινητό μέσω ενός app. και είναι εξαιρετικά ευκολόχρηστο και καλής ποιότητας. Το δοκίμασα στις γιορτές σε διαφορετικές μαγειρικές προκλήσεις και ενθουσιάστηκα τόσο που θέλω να το προβάλλω στο κοινό μου, γιατί νιώθω εμμέσως υπερήφανος που σχεδιάστηκε και κατασκευάζεται σχεδόν εξ’ ολοκλήρου στην Ελλάδα, όντας ό,τι καλύτερο υπάρχει γι’ αυτή τη δουλειά. ΠΑΡΤΕ ΤΟΟΟΟΟ!

6. Μεγάλο τηγάνι & Ταβάς

Όλα τα σπίτια θα έχουν κάποιες κατσαρόλες (ελπίζω και μια μεγάλη για ζυμαρικά) και τηγάνια, αλλά σπάνια βρίσκω να υπάρχουν τα δύο πιο βασικά για μένα σκεύη:

Ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι διαμέτρου 28- 30 εκ. και ένας ταβάς, δηλαδή μια χαμηλή και πλατιά κατσαρόλα τουλάχιστον 28 εκ.

Επειδή η επιφάνεια του φαγητού είναι ο ένας βασικός παράγοντας της εξάτμισης των υγρών του, ένα πλατύ σκεύος βοηθά στην απαγωγή των υγρών και στα δεσίματα των σαλτσών. Το μεγάλο τηγάνι 28+ εκ. είναι απαραίτητο για ριζότα, κριθαρότα, σάλτσες ζυμαρικών και κρεατικών ακόμη κι αν οι ποσότητες προορίζονται για δύο μόνο άτομα.

Απαραίτητος εξοπλισμός κουζίνας - τηγανια- ταβαδες

Αντίστοιχα για μένα ο ταβάς είναι το πιο βολικό μαγειρικό σκεύος για όλα τα ελληνικά λαδερά και τα περισσότερα μαγειρευτά με σάλτσες, πάλι γιατί η μεγάλη επιφάνεια διασφαλίζει καλύτερη απαγωγή της υγρασίας και άρα πολύ πιο εύκολο δέσιμο της σάλτσας, συν ευκολία στο ανακάτεμα.

7. Γκριλιέρα / Σχαροτήγανο

Αν κάνετε οποιοδήποτε ψητό κρέας στη κουζίνα σας, από μπιφτέκια ως φιλέτα ή κοτόπουλο, το σχαροτήγανο σας διασφαλίζει και ωραίο σχάρωμα με γραμμές, αλλά και ψήσιμο του κρέατος πάνω στο μέταλλο, καθώς το λίπος (ζωικό, ελαιόλαδο ή βούτυρο) διαφεύγει στις αυλακώσεις και έτσι το αποτέλεσμα είναι ελαφρύτερο και πιο γευστικό. Η επένδυση στο σχαροτήγανο είναι αμελητέα και θα αποσβεστεί πολύ σύντομα. Δεν είμαι υπέρ των μαντεμένιων σκευών που χρησιμοποιούν πολλοί γνώστες, γιατί τα βρίσκω βαριά, δύσχρηστα στη καθημερινότητα, δύσκολα στη ρύθμιση της θερμοκρασίας και περίπλοκα στο καθαρισμό και συντήρηση.

Απαραίτητος εξοπλισμός κουζίνας - σχαροτηγανο/ γκριλιερα

8. Σουρωτήρια

Λογικά κάθε σπίτι έχει από ένα, αλλά δεν χρειάζεστε μόνο ένα, αλλά τουλάχιστον τέσσερα διαφορετικά σουρωτήρια, ανάλογα με τη δουλειά που θα κληθείτε να κάνετε. Ένα μεγάλο (20 εκ) με σχετικά μεγάλες οπές στη σίτα, ένα μεγάλο chinois (είτε κωνικό, είτε όχι) αλλά με πολύ ψιλή σίτα, ένα μικρού μεγέθους με μεσαία σίτα και βέβαια ένα μεγάλο σουρωτήρι για ζυμαρικά, κατά προτίμηση όλα ανοξείδωτα ή μεταλλικά.

Απαραίτητος εξοπλισμός κουζίνας - σουρωτηρια

9. Μαχαίρια

Τεράστιο κεφάλαιο που σηκώνει ειδικό άρθρο, αλλά θα το απλοποιήσω στα πολύ-πολύ βασικά. Χρειάζεστε οπωσδήποτε τουλάχιστον 5 σοβαρά μεγάλα μαχαίρια και 4 μεσαία & μικρά που είναι τα εξής:
1. Μαχαίρι Chef (22-24 εκ.) με άκαμπτη λάμα για τα όλα τα βασικά κοψίματα λαχανικών κλπ.
2. Μαχαίρι Carving (20 -24 εκ.) εύκαμπτο και πολύ λεπτό για να μπορείτε να κόψετε κρέας σε φέτες.
3. Μαχαίρι φιλεταρίσματος με εύκαμπτη λάμα (15-18 εκ) για να μπορείτε να αφαιρέσετε κόκαλα από κρέας, λίπη και μεμβράνες.
4. Ένα απλό μπαλτά 15-20 εκ. για να κόψετε κόκαλα, όταν χρειαστεί. Μπορεί να το χρειαστείτε σπάνια, αλλά όταν έρθει η ώρα του μπαλτά, δεν υπάρχει άλλο υποκατάστατο εργαλείο.
5. Μαχαίρι ψωμιού οδοντωτό (20-23 εκ).
6. Μαχαίρι γενικής χρήσης μεσαίου μεγέθους 10-15 εκ. (utility knife) με άκαμπτη λάμα, όχι οδοντωτό, για κάθε πιθανή χρήση.
7. Δύο τουλάχιστον μαχαίρια μικρά & εύκαμπτα 8-10 εκ., όχι οδοντωτά που θα κάνουν όλα τα απλά καθημερινά από ξεφλουδίσματα ως ψιλοκοψίματα.
8. Ένα μαχαίρι παπαγαλάκι 6-7 εκ. εύκαμπτο για ειδικές δουλειές αφαίρεσης μεμβρανών, λιπών & ξεκοκαλίσματος σε δύσκολα σημεία.

Απαραίτητος εξοπλισμός κουζίνας - μαχαίρια

Απ’ αυτά αξίζει να επενδύσετε σε ποιοτική κατασκευή μόνο στο chef, στο carving που βγαίνει και στο τραπέζι και σίγουρα στο απλό γενικής χρήσης που μπορεί να καταλήξει να είναι και αυτό που θα χρησιμοποιείτε πιο συχνά, ειδικά οι γυναίκες. Όλα τα υπόλοιπα μπορεί να είναι φτηνές επιλογές, πιθανά με πλαστικό χερούλι αλλά να είναι ποιοτικές μάρκες ή επαγγελματικού τύπου.

Για μένα η υπερεπένδυση σε μαχαίρια είναι μετά από ένα σημείο, ανούσια, γιατί στην τελική όλα τα μαχαίρια μετά από λίγη χρήση έχουν πρόβλημα στη λάμα αν δεν την ακονίσετε και ισιώσετε επιμελώς. Και έτσι αυτό που έκανε 500€ και αυτό που έκανε 50€ μετά από επισταμένη χρήση, θέλουν αντίστοιχο ακόνισμα. Γι’ αυτό εγώ αρνούμαι να επενδύσω σε κάτι πιο ακριβό απ’ το αγαπημένο μου Global που το θεωρώ optimum value-for-money στα premium μαχαίρια. Πιο σημαντικό απ’ την επένδυση σε ακριβά μαχαίρια, είναι το επόμενο τιπ περί ακονίσματος.

10. Μασέτι & Ακονιστήρι

Δύο διαφορετικά πράγματα συμβαίνουν στη λάμα των μαχαιριών στη χρήση:
Το πρώτο που συμβαίνει σχεδόν μετά από κάθε χρήση που περιλαμβάνει μερικά κοψίματα, είναι ότι η αιχμή τους γίνεται κυματιστή, δηλαδή χάνει την ευθεία της. Το δεύτερο που γίνεται μετά από πιο παρατεταμένη χρήση είναι ότι η αιχμή τους πλαταίνει, δεν είναι πλέον τόσο οξεία και έτσι το μαχαίρι παύει να κόβει καλά. Αυτό θα συμβεί νομοτελειακά σε κάθε μαγειρικό μαχαίρι, από το πανάκριβο έως το πιο φτηνό, ίσως με κάποια διαφορά χρονισμού, αλλά είναι σίγουρο ότι θα συμβούν και τα δύο μετά από λίγη χρήση.

Απαραίτητος εξοπλισμός κουζίνας - μασέτι - ακονιστηρι

Για το πρώτο πρόβλημα, είναι αναγκαίο το μασέτι, που ευθειάζει τη λάμα και δέον να χρησιμοποιείται πριν και μετά κάθε καθημερινή χρήση. Όπως ακριβώς βλέπετε τους χασάπηδες ή πολλούς σέφ που το κάνουν σχεδόν ασυναίσθητα κάθε λίγα λεπτά. Το συχνό πέρασμα του μαχαιριού με το μασέτι διατηρεί ευθεία τη λάμα του και ίσως καθυστερεί τη φυσική φθορά που οδηγεί στο δεύτερο πρόβλημα, αλλά δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της φυσικής φθοράς της λάμας μετά από χρήση.
Για το δεύτερο πρόβλημα λοιπόν, αυτό που η αιχμή πλαταίνει και παύει να είναι αιχμηρή, χρειάζεται να “φαγωθεί μέταλλο”, άρα μιλάμε για ακόνισμα και γι’ αυτό καλό είναι να έχετε και ένα ερασιτεχνικό ακονιστήρι ή κάποια μέθοδο ακονίσματος με πέτρα αν σας βολεύει (εμένα όχι) που είναι στη πράξη απαραίτητο τουλάχιστον μια φορά το μήνα. Από ένα σημείο και μετά πάντως συστήνω, μια φορά τον χρόνο τουλάχιστον να πηγαίνετε τα βασικά μαχαίρια σας για επαγγελματικό ακόνισμα.

11. Ψαλίδια

Οπωσδήποτε ένα ειδικό ψαλίδι μαγειρικής στη κουζίνα αλλά και 2-3 ακόμη απλά ψαλίδια μεσαίου μεγέθους που σε βοηθάνε από το ν’ ανοίξεις εύκολα και χωρίς να λερώσεις τίποτα, συσκευασίες υλικών έως το να ψιλοκόψεις μαϊντανό στα γρήγορα. Τρομερά πρακτικό εργαλείο το ψαλίδι και πρέπει να βρίσκεται πάντα στο ίδιο σημείο γιατί όταν χρειάζεται είναι σχεδόν πάντα σε φάση βιασύνης.

Απαραίτητος εξοπλισμός κουζίνας - ψαλιδια

12. Λαβίδες / Τσιμπίδες

λαβίδες και τσιμπίδες

Άλλο κλασικό εργαλείο που δεν βρίσκω σχεδόν ποτέ σε κουζίνες φίλων είναι οι λαβίδες και όταν κάποιος έχει, είναι συνήθως για σαλάτες και όχι για μαγειρική. Πάρα πολύ χρήσιμο καθημερινά για κάθε γύρισμα κρεατικών στο ψήσιμο, για σερβίρισμα σε πιάτα, για πατάτες τηγανητές, για ζυμαρικά, για οτιδήποτε είναι ζεστό και έχει όγκο.

Πέρα απ’ τις λαβίδες που θεωρώ εντελώς απαραίτητες, τον τελευταίο καιρό βρίσκω πολύ πρακτική τη χρήση μεγάλης μαγειρικής τσιμπίδας και για τη διαδικασία της μαγειρικής αλλά κυρίως στο τελικό σερβίρισμα που δίνει τη δυνατότητα να παίξει κανείς με τις λεπτομέρειες της εμφάνισης ενός πιάτου.

13. Σύρμα / Φουέ / Αναδευτήρες

Είναι χρήσιμα δύο φουέ τουλάχιστον, ένα μεγάλο και ένα μεσαίο/μικρό ανάλογα το μπολ και τη ποσότητα των υλικών για χτύπημα. Επιπλέον προτείνω και ένα αναδευτήρα με σύρμα που είναι εξαιρετικό εργαλείο για να ενσωματώνεις αλεύρι, κορν φλάουρ ή roux στις σάλτσες και σε gravy.

Απαραίτητος εξοπλισμός κουζίνας - φουε, συρμα

14. Ραβδομπλέντερ

Εκπληκτικό εργαλείο ειδικά όταν συνδυάζεται με αξεσουάρ πολυκόφτη και αναδευτήρες με σύρμα υποκαθιστώντας σχεδόν όλα τα άλλα ηλεκτρικά εργαλεία στη κουζίνα. Το beamer, όπως λέγεται στις επαγγελματικές κουζίνες, είναι ιδανικό για κάθε πολτοποίηση μέσα στη κατσαρόλα, εύκολα και χωρίς να λερώσετε άλλα σκεύη. Διαλέξτε οπωσδήποτε κάποιο καλής ποιότητας, με αξεσουάρ και με μεταλλικό πόδι. Έχοντας αλλάξει τουλάχιστον 4-5 ραβδομπλέντερ τα τελευταία χρόνια, σας συστήνω ανεπιφύλακτα το ραβδομπλέντερ της Bosch που το θεωρώ εκπληκτικής ποιότητας και σχεδιασμού, το οποίο μαζί με τα αξεσουάρ του πραγματικά μου έχει αναβαθμίσει τη λειτουργικότητα της κουζίνας μας εδώ και δυο χρόνια.

Απαραίτητος εξοπλισμός κουζίνας - ραβδομπλεντερ

15. Κουτάλες & σπάτουλες

Χρειάζονται οπωσδήποτε σε κάθε κουζίνα δύο κουτάλες τρυπητές (μία οβάλ βαθειά, μία στρογγυλή μεγάλη), μία κουτάλα συρμάτινη για τηγάνισμα, μια κουτάλα σούπας, μία κουτάλα σάλτσας με στόμιο, μία ή δύο απλές κουτάλες λαχανικών, μια κουτάλα ζυμαρικών, τουλάχιστον δύο διαφορετικές σπάτουλες, ένα πιρούνι μαγειρικής, μία ή δύο μαρίζ (εύκαμπτη πλαστική σπάτουλα) και καλό είναι να υπάρχει και ένας πολτοποιητής πατάτας.

Απαραίτητος εξοπλισμός κουζίνας - κουταλες, σπατουλες
Αν έχετε ανοξείδωτα σκεύη μαγειρικής το ιδανικό για τα ανωτέρω είναι να είναι μεταλλικά, εάν έχετε όμως αντικολλητικά πρέπει να έχετε όλα τα ανωτέρω εργαλεία οπωσδήποτε με πλαστικά άκρα. Η ιδέα να έχετε δύο σετ, ένα με αμιγώς μεταλλικά και ένα ακόμη με πλαστικές άκρες, είναι μάλλον ιδανική συνθήκη. Ό,τι σκεύη και να έχετε πάντως, καλό είναι να έχετε και για συμπλήρωμα και κάποια ξύλινα εργαλεία, κουτάλες και σπάτουλες κυρίως.

16. Απαραίτητα ειδικά εργαλεία / Χρήσιμα γκάτζετ

Υπάρχουν χιλιάδες γκατζετιές να γεμίσει κανείς συρτάρια, λίγα όμως είναι πραγματικά απαραίτητα και θα αποσβέσουν την αγορά τους. Σας προτείνω να φροντίσετε να έχετε τα κατωτέρω και να μην παρασυρθείτε με πάρα πολλά περίεργα, ειδικά εργαλεία, γιατί στα συρτάρια σας θα επικρατήσει τέτοιο χάος που δεν θα βρίσκετε εύκολα τα πραγματικά χρήσιμα, όταν πρέπει:
• Μια καλή, μασίφ μεταλλική πρέσα σκόρδου, που να καθαρίζεται εύκολα
• Ένα σφυρί κρέατος – σνίτσελ με ξύλινη βάση και τουλάχιστον μια μεταλλική άγρια κεφαλή.
• Ένα απλό, γερό ανοξείδωτο στίφτη για πορτοκάλια/λεμόνια ακόμη κι αν έχετε ηλεκτρικό στο σπίτι που δεν βολεύει συνήθως στη μαγειρική.
• Ένα καλό, απλό ξύστη λεμονιού (zester)

Απαραίτητος εξοπλισμός κουζίνας - ειδικα εργαλεια
• Οπωσδήποτε ένα κλασικό τρίφτη 4 όψεων και ένα μικρότερο τρίφτη χειρός για παρμεζάνα κλπ.
• Ένα μαχαιράκι, αποφλοίωσης λαχανικών για πατάτες, καρότα, φασολάκια κλπ.
Ένα ή δύο πινέλα για πίτες, για λάδωμα σχαροτήγανων, για γλάσα και βέβαια για ζαχαροπλαστική.
Ένα χρονόμετρο είναι απαραίτητο στη κουζίνα για πράγματα όπως τα ζυμαρικά ή να θυμηθεί κανείς να γυρίσει φαγητά κλπ, αλλά σήμερα το ρόλο αυτό μπορεί να παίξει το κινητό, οπότε απλά το σημειώνω ως χρήσιμο. Αν αποφασίσετε να πάρετε πάρτε μόνο ψηφιακό, όχι μηχανικό γιατί όλα χαλάνε.
• Καλό είναι να έχετε και ένα γουδί, αλλά δεν είναι απαραίτητο εκτός κι αν κάνετε φαγητά με μπόλικα μπαχαρικά.
• Αν σας αρέσει πολύ να κάνετε πουρέ, αξίζει να πάρετε ένα κλασικό μύλο λαχανικών χειρός, γιατί βγαίνει πολύ καλύτερο αποτέλεσμα σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη μέθοδο.
• Τέλος, χρήσιμα ειδικά εργαλεία, ανάλογα πάντα με το τι παρασκευές κάνετε στη κουζίνα σας, μπορεί να είναι για σας, ένας κερασοκαθαριστής που βγάζει δηλαδή τα κουκούτσια από κεράσια ή ελιές, ένας καθαριστής κολοκυθιού ή μήλου που μπορεί να κάνει τρύπα για να γεμίσει κανείς κολοκύθια κλπ. και ένας ξύστης βουτύρου που βοηθά και σε άδειασμα λαχανικών για γέμισμα.

Print Friendly, PDF & Email

Εραστής των απολαύσεων της ζωής, διαφημιστής κατ' επάγγελμα, υπερήφανος πατέρας τριών κοριτσιών, με πολλά ετερόκλητα ενδιαφέροντα και εμπειρίες στα 55 χρόνια που συμμετέχω στη κοινωνική ζωή της πρωτεύουσας και άλλων κωμοπόλεων Ευρώπης και Αμερικής. Έχω μάθει να περνάω καλά με πολλά, αλλά και με λίγα, με μια ανεπαίσθητη προτίμηση στην άνεση, να τ' ομολογήσω. Ασχολούμαι καθημερινά με τη μαγειρική απ' τα 25 μου και με τον καιρό αυτή απασχολεί όλο και μεγαλύτερο ποσοστό των νευρώνων του εγκεφάλου μου, κάτι που ελπίζουμε να οφείλεται στο πάθος και όχι στην μείωση των κυττάρων. Αν πληρωνόμουν για τα πάθη μου (και τα λάθη μου) θα ήμουν μέγας χορηγός του δημοσίου χρέους. Το γεγονός ότι φίλοι, γνωστοί αλλά και τα παιδιά μου με αποκαλούν “chef” με ιντριγκάρει ως προς το τι μπορεί να γίνω όταν επιτέλους ενηλικιωθώ. Λατρεύω το καλό σπιτικό φαγητό, απεχθάνομαι τις μετριότητες και όσο κι αν βασίζομαι στη δημιουργικότητα, τη γνώση και την τέχνη, θέλω παράλληλα να γνωρίζω το επιστημονικό “γιατί” πίσω απ' τη μαγειρική και όχι μόνον. Όσο μαθαίνω νιώθω ζωντάνια, όσο δημιουργώ και προσφέρω, αποκτώ λόγο ύπαρξης.

9 Comments

 • Πολύ ωραίος και χρήσιμος ο κατάλογος που παραθέτετε και σας ευχαριστώ γι’ αυτό.

  Με δεδομένο ότι δεν προτιμάτε τα μαντεμένια σκεύη, τι υλικό προτείνετε αντ’ αυτών; Ρωτώ στη λογική ότι ο χυτοσίδηρος θεωρείται από τα πιο ασφαλή/ υγιεινά υλικά για κατασκευή μαγειρικών σκευών.

 • Reply February 8, 2019

  Καρνέρης Άρης

  Καλησπέρα με Παπαζυμουρη, πρώτη φορά σχολιάζω στο μπλογκ σας ενώ αποτελεί πάντα την πρώτη επιλογή όταν θέλω να μαγειρέψω. Η αλήθεια είναι ότι σχεδόν ο,τι γνωρίζω περί μαγειρικής μου το έχετε μάθει εσείς. Και για αυτό σας ευχαριστώ πολύ. Στο προκείμενο τωρα, θα ηθελε να ρωτήσω περί cast iron διότι απέκτησα σχετικά πρόσφατα ένα τηγάνι και με έχει σώσει σε κρέατα κλπ. Εσείς γιατί δεν τα προτιματε;

  • Ευχαριστώ πολύ εγώ! Ο λόγος που εγω δεν προτιμώ τα cast iron έχει να κάνει μόνο με πρακτικά θέματα, όπως το ότι τα βρίσκω βαριά και άβολα, το ότι έχουν δυσκολία στο πλύσιμο και ότι θέλουν συντήριση. Δεν αμφισβητώ καθόλου την δυνατότητά τους να κάνουν καλή δουλειά. Είναι προσωπική ιδιοτροπία αν θέλετε, το θέμα της βολής.

 • Reply February 11, 2019

  Καρνέρης Άρης

  Υπάρχει κάποιο μαχαιρι κοντά στα 50-60€ που θα μπορούσατε να προτείνετε; Το μπατζετ είναι κάπως περιορισμένο δυστυχώς.

  • Δεν έχω μάρκες και αντιστοιχία σε τιμές απέξω στο μυαλό μου, αλλά σε ενα εξειδικευμένο κατάστημα ακόμη και με τα μισά λεφτά θα βρείτε ένα καλό μαχαίρι που κάνει τη δουλειά του. Όπως σημειώνω στο άρθρο, όλο το παιχνίδι είναι πως θα το κρατάτε ακονισμένο μετά τους πρώτους 2 μήνες που όλα θα κόβουν τέλεια. Επενδύστε λοιπόν τα μισα στο μαχαίρι και τα άλλα μισα σε ακονηστήρι και μασέτι.

 • Reply July 26, 2019

  Sissy Lazaropoulouy

  αααααχ! το βασανο του να μαγειρευεις αλλου εκτος απο την κουζινα σου.Καθε φορα που παω στο εξοχικο των γονιων μου το ιδιο σεναριο.αντε τωρα να προσπαθω να γυρισω ομελετα ωρις σπατουλα, να φτιαξω κρεμες χωρις μαριζ η να μη βρισκει πουθενα ενα αναθεματισμενο ψαλιδι την ωρα που καιγεται ο …… κυριολεκτικα.Γελασα με το αρθρο αλλα τουλαχιστον καταλαβα οτι δεν ειμαι τοοοσο περιεργη

 • Reply May 26, 2020

  FIVOS ROMANTZIS

  Καλησπέρα κε Παπαζυμούρη. Με έχει εντυπωσίασει το site σας γιατί εδώ βρίσκω πολλές αυθεντικές συνταγές, ειδικά μακαρονάδων που μου αρέσουν ιδίετερα, χωρίς προσθήκες υλικών για εντυπωσιασμό και διαφοροποίηση. Άλλωστε στα περισσότερα πράγματα η ομορφιά κρύβεται στην απλότητα και στην όμορφη σύνθεση.
  Αναφέρετε σε μια απάντηση σας παραπάνω ότι χρησιμοποιείτε απλά αντικολλητικά τηγάνια της Fest αλλά στο άρθρο σας προτείνετε την χρήση μεταλλικών κουτάλων, τσιμπίδων κτλ. Δεν φθείρεται όμως έτσι η αντικολλητική επίστρωση? Υπάρχουν πιο κάποια ανθεκτικά αντικολλητικά τηγάνια? Τα κεραμικά τα συστήνετε?

Leave a Reply

Leave a Reply