Ντιπ Ταχινιού με Σπανάκι: ο Εύκολος, Υγιεινός, Νόστιμος Μεζές
Ο συνδυασμός σπανάκι με ταχίνι είναι προφανώς σούπερ υγιεινός και θρεπτικός, αλλά το ερώτημα είναι αν μπορεί να παράξει ένα νόστιμο μεζέ; Μια πρόκληση που απαντήθηκε καταφατικά πέραν πάσης αμφιβολίας με την συνταγή μας, σε ένα ντιπ γεμάτο χρώμα και καή διάθεση, που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και vegan (μακρυά από μένα)!
Ένας μεζές όπου η υγεία & η θρέψη συναντά το χρώμα & την νοστιμιά, και έτσι σου δημιουργεί την όρεξη να πάρεις κι άλλο, κι’ άλλο… να χορτάσεις με τ’ ορεκτικό!
Θεωρώ πολύ σημαντική την πρόσθεση του κουκουναριού στο ντιπ σπανάκι με ταχίνι, καθώς βοηθά και στο στρογγύλεμα της γεύσης αλλά και στη δημιουργία τραγανής υφής στην κατά τα άλλα κρεμώδη μπουκιά. Και είναι πανεύκολο, καθώς χρησιμοποιεί ωμό σπανάκι και όλη η δουλειά γίνεται στο μίξερ μέσα σε 5 λεπτά.
Η δοσολογία για το ντιπ είναι στα δικά μας μέτρα, που πάντα επιδιώκουμε ισορροπίες ανάμεσα στα συστατικά ώστε να αναδεικνύονται τα κύρια υλικά, αλλά θα μπορούσε κάποιος να παίξει και να το φέρει στα δικά του γούστα, ειδικά με την οξύτητα, βάζοντας παραπάνω λεμόνι.
Χαρακτηριστικά της συνταγής:
Πανεύκολη σε 5 λεπτά. Διατηρείται κάποιες μέρες στο ψυγείο. Μπορείτε να το απολαύσετε τόσο με αρτύματα όσο και με ωμά λαχανικά.
Σε ένα μίξερ βάζετε το ταχίνι, προσθέτετε το νερό και το χτυπάτε να γίνει μια παχύρρευστη πάστα.
Προσθέτετε το σκόρδο, το λεμόνι και τα περισσότερα κουκουνάρια, κρατώντας κάποια για ντεκόρ. Ξαναχτυπάτε μέχρι να ενσωματωθούν στη πάστα.
2. Προσθέτετε το σπανάκι:
Προσθέτετε το σπανάκι σταδιακά ή με τη μία ανάλογα με το μέγεθος του μίξερ σας και το ενσωματώνετε στον πολτό με συνεχείς κινήσεις του μίξερ ( pulse). Προσθέτετε τον δυόσμο, αλάτι και πιπέρι, χτυπάτε και δοκιμάζετε αν χρειάζεται κάποια διόρθωση σε λεμόνι κυρίως ή αλάτι.
3. Καβουρντίζετε το κουκουνάρι:
Καβουρντίζετε το κουκουνάρι της διακόσμισης βάζοντάς το σε ένα τηγάνι για λίγα λεπτά χωρίς τίποτα άλλο και κουνώντας το κάθε τόσο να μην καεί από την μία πλευρά, απλά να πάρει χρώμα. Προσοχή μην το ξεχάσετε γιατι καίγεται εύκολα στο πι και φι.
Σερβίρισμα:
Μεταφέρετε το ντιπ σε ένα ωραίο μπολ, όπως αυτό της σειράς FANTASY της ΙΩΝΙΑ και διακοσμείτε με τα καβουρντισμένα κουκουνάρια και ένα φυλλαράκι δυόσμου. Το απολαμβάνετε με κάθε είδους πίτα, ψωμί ή άλλα αρτύματα, αλλά και με ωμά λαχανικά, ως ένα απόλυτα υγιεινό και θρεπτικό μεζέ με ένταση νοστιμιάς και χρώματος.
Εραστής των απολαύσεων της ζωής, διαφημιστής κατ' επάγγελμα, υπερήφανος πατέρας τριών κοριτσιών, με πολλά ετερόκλητα ενδιαφέροντα και εμπειρίες στα 55 χρόνια που συμμετέχω στη κοινωνική ζωή της πρωτεύουσας και άλλων κωμοπόλεων Ευρώπης και Αμερικής. Έχω μάθει να περνάω καλά με πολλά, αλλά και με λίγα, με μια ανεπαίσθητη προτίμηση στην άνεση, να τ' ομολογήσω. Ασχολούμαι καθημερινά με τη μαγειρική απ' τα 25 μου και με τον καιρό αυτή απασχολεί όλο και μεγαλύτερο ποσοστό των νευρώνων του εγκεφάλου μου, κάτι που ελπίζουμε να οφείλεται στο πάθος και όχι στην μείωση των κυττάρων. Αν πληρωνόμουν για τα πάθη μου (και τα λάθη μου) θα ήμουν μέγας χορηγός του δημοσίου χρέους. Το γεγονός ότι φίλοι, γνωστοί αλλά και τα παιδιά μου με αποκαλούν “chef” με ιντριγκάρει ως προς το τι μπορεί να γίνω όταν επιτέλους ενηλικιωθώ.
Λατρεύω το καλό σπιτικό φαγητό, απεχθάνομαι τις μετριότητες και όσο κι αν βασίζομαι στη δημιουργικότητα, τη γνώση και την τέχνη, θέλω παράλληλα να γνωρίζω το επιστημονικό “γιατί” πίσω απ' τη μαγειρική και όχι μόνον.
Όσο μαθαίνω νιώθω ζωντάνια, όσο δημιουργώ και προσφέρω, αποκτώ λόγο ύπαρξης.
Γκουρμέ και παραδοσιακές γεύσεις για την καθαρά Δευτέρα | Web Korinthos
[…] 6. Ντιπ ταχινιού με σπανάκι […]
Καλοκαιρινή πολύχρωμη σαλάτα με πέννες, πέστο από παντζάρι και φέτα | Caruso.gr
[…] λύση σε ένα μπουφέ, ειδικά δίπλα στο καταπράσινο ντιπ με σπανάκι και ταχίνι, δίνοντας συνολικά χρωματική ένταση και […]