Ντιπ Πιπεριάς Φλωρίνης με Ελαφρύ Φρέσκο Τυρί Κρέμα

Ντιπ Πιπεριάς Φλωρίνης με Ελαφρύ Φρέσκο Τυρί Κρέμα

Τα αλείμματα με πιπεριές Φλωρίνης τα βρίσκω πάρα πολύ ενδιαφέροντα, ειδικά από τότε που επισκέφτηκα τον μαγευτικό νομό Φλώρινας και τοπικούς παραγωγούς με εξαιρετικά προϊόντα πιπεριάς, όπως ο Ναουμίδης. Τελευταία μάλιστα δοκίμασα ένα τέτοιο υπέροχο σχετικό μεζέ στο Προβελλέγγιος. Εκεί, ο Σωτήρης Κοντιζάς και η παρέα του, ξεκινώντας απ’ την Καταλανική συνταγή του Romesco, χρησιμοποίησε πιπεριές Φλωρίνης μαζί με αμύγδαλα και καπνιστή πάπρικα για να φτιάξει ένα εξαιρετικά νόστιμο ντιπ.

Με αυτά τα ερεθίσματα, το ντιπ που σας παρουσιάζω, βασίζεται στη γλυκιά νοστιμιά της πιπεριάς Φλωρίνης που συνδυάζεται με ένα ελαφρύ, φυσικό λευκό τυρί κρέμας που του δίνει σώμα και κρεμώδη αίσθηση, ενώ τα τριμμένα αμύγδαλα προσφέρουν νοστιμιά και υφές. Ξύδι και καπνιστή πάπρικα δίνουν εντάσεις, ενώ το λίγο αυθάδες σκόρδο, κάνει το μεζέ πιο μερακλίδικο.

Οι πιπεριές Φλωρίνης είναι ένα πολύ αγαπημένο μου υλικό και σχεδόν ποτέ δε λείπουν απ’ το σπίτι μας, μια και τις χρησιμοποιώ σε σαλάτες και σε πολλές συνταγές με ζυμαρικά, θαλασσινά, κοτόπουλο και ομελέτες. Λατρεύω τόσο τη γλύκα τους, όσο και την ένταση του χρώματος τους, αλλά και το τραγανό σφρίγος τους που μου βγάζει μια αίσθηση φρεσκάδας και υγείας.  Θεωρώ πως είναι ένα  Ελληνικό γαστρονομικό προϊόν με απεριόριστες γαστρονομικές εφαρμογές και δυνατότητες.

Ντιπ Πιπεριάς Φλωρίνης με Ελαφρύ Φρέσκο Τυρί Κρέμα

Πάντως σίγουρα αποτελεί ένα υπέροχο υλικό βάσης για ντιπς, αλείμματα και σάλτσες κάθε είδους. Στη δικιά μου συνταγή, οι πιπεριές Φλωρίνης ψήνονται για να αφυγρανθούν και να αφαιρεθεί η μεμβράνη τους ώστε το ντιπ να είναι πιο νόστιμο, πυκνό και βελούδινο. Οι πιπεριές συνδυάστηκαν με ελαφρύ τυρί κρέμας σε καλοκαιρινή διάθεση όπου γενικώς επιδιώκουμε πιο ελαφριές παρασκευές. Όμως γευστικά δεν έγινε καμία θυσία καθώς η κρεμώδης νοστιμιά του εντελώς φυσικού Arla Natural Light Fresh Cheese  βγαίνει στη κάθε μπουκιά.

Ντιπ Πιπεριάς Φλωρίνης με Ελαφρύ Φρέσκο Τυρί Κρέμα

Χαρακτηριστικά της συνταγής:

Πανεύκολη συνταγή, με απλά υλικά. Θα ξοδέψετε μισή ώρα για να ψηθούν οι πιπεριές και να βγάλετε τις μεμβράνες τους. Η σύνθεση του ντιπ από κει και πέρα, δεν υπερβαίνει το πεντάλεπτο, καθώς όλα τα υλικά μπαίνουν σε ένα πολυκόφτη και πολτοποιούνται.

Θα μπορούσε να συνδυαστεί σε ένα τραπέζι με μεζέδες και αλείμματα με το ντιπ ταχινιού με σπανάκι, για παιχνίδι πάνω στο κόκκινο πράσινο με δυο καλοκαιρινές και πολύ υγιεινές γεύσεις.

Ντιπ Πιπεριάς Φλωρίνης με Ελαφρύ Φρέσκο Τυρί Κρέμα

Υλικά για ένα μπολ (μεζές για 6-8 άτομα)

4 πιπεριές Φλωρίνης (περ. 500 γρ.)
250 γρ. Natural Light Fresh Cheese  Arla
24 γρ. ξεφλουδισμένα αμύγδαλα
1 σκελίδα σκόρδο
1 κ.γ. ξίδι λευκό
1 κ.γ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
½ κ.γ. καπνιστή πάπρικα

Ντιπ Πιπεριάς Φλωρίνης με Ελαφρύ Φρέσκο Τυρί Κρέμα

Διαδικασία Παρασκευής:

1. Ετοιμάζετε τις Πιπεριές:

Προθερμαίνετε τον φούρνο σε γκριλ με αέρα στους 180°C (αν ο φούρνος σας δεν έχει αυτή τη λειτουργία, βάλτε τον στους 200°C με αέρα ή αντιστάσεις).

Κόβετε τις πιπεριές Φλωρίνης στα δύο κατά μήκος αφαιρώντας το πάνω μέρος και τα σπόρια. Τις τοποθετείτε σε ένα ταψί με λαδόκολλα και σε ψηλό ράφι στον προθερμασμένο φούρνο για 25’ ή μέχρι να κάνει αρκετά μαυρίσματα από πάνω, που δείχνει ότι η μεμβράνη μπορεί να αφαιρεθεί. Αφαιρείτε απ’ το φούρνο και αφήνετε για λίγο να κρυώσουν.

Ντιπ Πιπεριάς Φλωρίνης με Ελαφρύ Φρέσκο Τυρί Κρέμα

Όταν είναι έτοιμες, με ένα μαχαιράκι αφαιρείτε τη μεμβράνη απ’ όλες τις πιπεριές.

2. Ετοιμάζετε το ντιπ:

Σε πολυκόφτη περνάτε τα αμύγδαλα μέχρι να γίνουν σκόνη και στη συνέχεια τη σκελίδα του σκόρδου. Προσθέτετε τις πιπεριές, το τυρί, ξίδι, λάδι και καπνιστή πάπρικα και τα περνάτε για λίγα δευτερόλεπτα μέχρι να γίνουν όλα πολτός. Ρίχνετε τον πολτό στο μπολ που θα σερβίρετε το ντιπ, το καλύπτετε με φιλμ και το βάζετε στο ψυγείο μέχρι το σερβίρισμα ή τουλάχιστον μισή ώρα για να δέσει.

Ντιπ Πιπεριάς Φλωρίνης με Ελαφρύ Φρέσκο Τυρί Κρέμα

Σερβίρισμα:

Μπορείτε να το σερβίρετε σαν ντιπ με κριτσίνια ή λαχανικά ή σαν άλειμμα πάνω σε ψωμί ή φρυγανιά. Εμείς το σερβίραμε σε μπολ της σειράς EUPHORIA της ΙΩΝΙΑ.

Ντιπ Πιπεριάς Φλωρίνης με Ελαφρύ Φρέσκο Τυρί Κρέμα
Print Friendly, PDF & Email

Εραστής των απολαύσεων της ζωής, διαφημιστής κατ' επάγγελμα, υπερήφανος πατέρας τριών κοριτσιών, με πολλά ετερόκλητα ενδιαφέροντα και εμπειρίες στα 55 χρόνια που συμμετέχω στη κοινωνική ζωή της πρωτεύουσας και άλλων κωμοπόλεων Ευρώπης και Αμερικής. Έχω μάθει να περνάω καλά με πολλά, αλλά και με λίγα, με μια ανεπαίσθητη προτίμηση στην άνεση, να τ' ομολογήσω. Ασχολούμαι καθημερινά με τη μαγειρική απ' τα 25 μου και με τον καιρό αυτή απασχολεί όλο και μεγαλύτερο ποσοστό των νευρώνων του εγκεφάλου μου, κάτι που ελπίζουμε να οφείλεται στο πάθος και όχι στην μείωση των κυττάρων. Αν πληρωνόμουν για τα πάθη μου (και τα λάθη μου) θα ήμουν μέγας χορηγός του δημοσίου χρέους. Το γεγονός ότι φίλοι, γνωστοί αλλά και τα παιδιά μου με αποκαλούν “chef” με ιντριγκάρει ως προς το τι μπορεί να γίνω όταν επιτέλους ενηλικιωθώ. Λατρεύω το καλό σπιτικό φαγητό, απεχθάνομαι τις μετριότητες και όσο κι αν βασίζομαι στη δημιουργικότητα, τη γνώση και την τέχνη, θέλω παράλληλα να γνωρίζω το επιστημονικό “γιατί” πίσω απ' τη μαγειρική και όχι μόνον. Όσο μαθαίνω νιώθω ζωντάνια, όσο δημιουργώ και προσφέρω, αποκτώ λόγο ύπαρξης.

Be first to comment

Leave a Reply