Γιατί τα καλοκαιρινά σάντουιτς να μην είναι εμπνευσμένα, δροσερά, γεμάτα χρώμα και φρεσκάδα από υλικά της εποχής; Γιατί να είναι οι κλασικούρες που τρώμε όλη το χρόνο με κάποια φέτα τυρί, λίγο από αλλαντικό και κάτι σε λαχανικό και σάλτσα; Η Σόφη, που την έχω ανακηρύξει ως Master of Sandwiches δίνει την απάντηση στο ερώτημα, με δύο τσακ-μπαμ υπέροχα εμπνευσμένες συνταγές, που έχουν ως κοινό σημείο αναφοράς το Arla Natural Cream Cheese, ένα 100% φυσικό τυρί που είναι ελαφρύ, δροσερό και εύκολο για να συνδυαστεί με ετερόκλητα υλικά.
Οι δημιουργίες της Sophie στα σάντουιτς, βασίζονται πάντα στην ισορροπία μεταξύ αντιθετικών υφών, θερμοκρασιών ή γευστικών εντάσεων και περιλαμβάνουν πάντα, μικρούς αλλά εμπνευσμένους αιφνιδιασμούς στη σύνθεση των υλικών. Η γυναίκα είναι θεά, πως να το κάνουμε!
Εδώ, και στις δύο συνθέσεις το αναπάντεχο μπέικον παίζει το ρόλο του τραγανού, καπνιστού και αλμυρού στοιχείου που προσκαλεί τη κρεμώδη δροσιά του τυριού και του αβοκάντο ή τη δροσερή γλύκα του σύκου για να φτιάξει πρωτότυπα γευστικά σάντουιτς της εποχής! Και όλα αυτά δεν παρουσιάζονται σε κοινότυπες φέτες ψωμιού αλλά έχουν επιλεγεί απ’ το Απολλώνιο, δυο ιδιαίτερα υλικά βάσης, αφενός τα αλμυρά και τσαχπίνικα πρέτσελ για τη σύνθεση με το αβοκάντο και τα ιδιαίτερα μπριοσάκια του, για τη σύνθεση με σύκο. Θα μπορούσαν βέβαια να χρησιμοποιηθούν και κλασικά μπέιγκελς ή και κουλούρια ολικής, αλλά γενικά αποφύγετε σε τέτοιες συνθέσεις συνηθισμένα ψωμιά. Είναι καλοκαίρι, η εποχή να δοκιμάσουμε κάτι νέο και διαφορετικό!
Χαρακτηριστικά της συνταγής:
Πανεύκολες συνθέσεις, δέκα λεπτά θα σας πάρει να καραμελώσετε το μπέικον και άλλα πέντε να ετοιμάσετε τα σάντουιτς. Προσοχή στην επιλογή του αβοκάντο να είναι ώριμο, αλλιώς δεν παίζει!
Υλικά για 3 pretzels με αβοκάντο
120 γρ. Arla Natural Cream Cheese
3 πρέτσελς
1 αβοκάντο ώριμο, πατημένο σε αλοιφή
120 γρ. μπέικον καραμελωμένο
1 κ.γ. ελαιόλαδο
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Υλικά για 3 brioche με σύκο
100 γρ. Arla Natural Cream Cheese
3 μπριός
3 σύκα ώριμα, κομμένα σε φέτες
70 γρ. μπέικον καραμελωμένο
1 κ.γ. ελαιόλαδο
Διαδικασία Παρασκευής:
1. Καραμελώνετε το μπέικον:
Σε μικρό τηγάνι βάζετε ελάχιστο λάδι και όταν κάψει βάζετε τις λωρίδες του μπέικον τη μία δίπλα στην άλλη, μόλις αρχίσουν να παίρνουν χρώμα απ’ τη μία πλευρά τις γυρνάτε απ’ την άλλη και επαναλαμβάνετε μερικές φορές μέχρι να έχει καραμελώσει όλο το λίπος, να έχουν πάρει χρώμα (δεν χρειάζεται να μαυρίσουν) και να είναι επαρκώς τραγανές σε περίπου 7-9 λεπτά. Τις αφαιρείτε σε πιάτο με απορροφητική πετσέτα να στεγνώσουν και να γίνουν πιο τραγανές καθώς κρυώνουν. Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία για τις υπόλοιπες λωρίδες μπέικον που τυχόν θα χρειαστείτε.
2. Για τα μπέιγκελς με αβοκάντο:
Κόβετε τα πρέτσελς στη μέση. Λιώνετε το ώριμο αβοκάντο σε μπολ με πιρούνι ή με το σκεύος για πουρέ. Δεν χρειάζεται να είναι εντελώς αλοιφή, καλό είναι να έχει και κομματάκια μέσα.
Απλώνετε στη μία πλευρά των πρέτσελς το Arla Natural Cream Cheese και στην άλλη το λιωμένο αβοκάντο. Βάζετε το μπέικον ανάμεσα, τρίβετε και λίγο πιπέρι και είναι έτοιμα! Σε ένα αλμυρό και τραγανό ψωμί δυο μαλακά και δροσερά συστατικά γεμάτα γεύση και ανάμεσά τους ένα ακόμη τραγανό και αλμυρό στοιχείο, το μπέικον. Ποίηση σε καλοκαιρινά χρώματα!
3. Για τα μπέιγκελς με σύκο:
Κόβετε τα μπριοσάκια στη μέση και τα σύκα σε φέτες. Απλώνετε Arla Natural Cream Cheese και στις δύο πλευρές απ’ τα μπριοσάκια και στη συνέχεια βάζετε μέσα το μπέικον και το σύκο. Εδώ, σε ένα γλυκό σχετικά ψωμάκι έχουμε ένα δροσερό κρεμώδες συστατικό που κοντράρει το τραγανό και αλμυρό μπέικον και ισορροπείται απ’ τη γλύκα του δροσερού σύκου. Μια διαφορετική αίσθηση καλοκαιρινής γευστικής ισορροπίας!
Σερβίρισμα:
Ιδανικά για τη παραλία ή για ελαφρύ γεύμα γύρω από πισίνες, σκάφη και βεράντες εξοχικών αλλά και σε καλοκαιρινούς μπουφέδες. Καλά και σε μπαλκόνι στη Κυψέλη ταιριάζουν, αλλά είπαμε να γκλαμουροποιήσουμε λίγο την όλη φάση, καλοκαίρι που είναι!
Χρησιμοποιήσαμε αντικολλητικό τηγάνι της Fest και σερβίραμε σε πιατέλα της σειράς FANTASY της ΙΩΝΙΑ.