Coronation Chicken ή αλλιώς Κρύο Κοτόπουλο με Σάλτσα Μαγιονέζας Κάρυ

kotopoylo me saltsa kary

Η συνταγή για coronation chicken (κοτόπουλο της βασιλικής στέψης με σάλτσα κάρυ) ήταν το δεύτερο μεγάλο καλοκαιρινό σουξέ μου μετά το σπιτικό frozen yogurt και τη χρωστάω σε όσους τη δοκίμασαν και μου την ζήτησαν. CORONATION CHICKENΜου ήρθε αυθόρμητα στο μυαλό με την άφιξη του βασιλικού μωρού George Alexander Louis, που πήρε το χαρτάκι με το #3 στη σειρά διαδοχής του βρετανικού βασιλικού θρόνου. Μαζί μ’ αυτήν και οι σκέψεις για την πολυσύνθετη σχέση της βασιλικής οικογένειας με τους συμπατριώτες μου Βρετανούς, που θα προσπαθήσω να αποκωδικοποιήσω για τους Έλληνες αναγνώστες μας.

Δεν είναι δύσκολο ν’ αντιληφθεί κανείς ότι οι περισσότεροι Βρετανοί τρέφουμε αμφίσημα συναισθήματα για την βασιλική οικογένεια. Απ’ τη μία τους βλέπουμε σαν κηφήνες, βυθισμένους σε πολυτελείς απολαύσεις εις βάρος των φορολογουμένων (αν και θα πρέπει να σημειώσω ότι απ’ το 1992 η βασίλισσα πήρε την πρωτοβουλία να πληρώνει φόρο εισοδήματος και υπεραξίας κεφαλαίου και από το 1993 το προσωπικό της εισόδημα φορολογείται όπως όλων). Απ’ την άλλη παρασυρόμαστε συχνά απ’ το κύμα της εθνικής υπερηφάνειας που συνοδεύει τα σημαντικά βασιλικά γεγονότα όπως γάμοι, επέτειοι κλπ. Οι περισσότεροι πάντως αναγνωρίζουν πως η μεγαλύτερη προίκα της Βρετανίας σήμερα είναι οι διατηρούμενες παραδόσεις της. Τουρίστες έρχονται στη χώρα για να δουν τα κόκκινα διπλά λεωφορεία, τους τηλεφωνικούς θαλάμους, τα παραδοσιακά χωριά με τα παλιά κτήρια, τα κλασικά ταξί του Λονδίνου και βέβαια το μεγαλοπρεπές τελετουργικό που συνοδεύει τις εκδηλώσεις της βασιλικής οικογένειας. Υπολογίζεται ότι ο γάμος του William και της Kate απέφερε στη βρετανική οικονομία μέχρι και £2 δις  τουριστικό εισόδημα.

coronation-chicken_20130729_0026Το γεγονός ότι η Βρετανία είναι απ’ τις ελάχιστες χώρες που δεν έχουν εθνική εορτή παίζει σημαντικό ρόλο στον υπερβάλλοντα ζήλο με τον οποίο αντιμετωπίζονται οι βασιλικές γιορτές από τον βρετανικό λαό. Οι ΗΠΑ έχουν την ημέρα ανεξαρτησίας, η Ελλάδα και η Κύπρος ανάλογες, η Γαλλία την μέρα της Βαστίλης, η Ιταλία τη μέρα της δημοκρατίας, όλες συνοδευόμενες από τελετές και εκδηλώσεις που κάνουν τον κόσμο να νιώθει ενωμένος και μέρος μιας πατρίδας καθώς τιμά την ιστορία, τα επιτεύγματα και την ταυτότητά του. Επειδή μια τέτοια μέρα το χρόνο δεν υπάρχει στη Βρετανία, το κενό του εορτασμού της εθνικής ταυτότητας καλύπτεται κατά κύριο λόγο από τις βασιλικές εκδηλώσεις (και βέβαια από μεγάλες αθλητικές εκδηλώσεις όπως το Wimbledon ή οι Ολυμπιακοί).

Υπάρχουν σήμερα τρεις βρετανικές σαπουνόπερες που μεταδίδονται συχνά μέσα στην εβδομάδα: η σειρά Eastenders που ξεκίνησε το 1985, το Coronation Street, η πιο παλιά τηλεοπτική σαπουνόπερα στον κόσμο που ξεκίνησε το 1960 και μια ραδιοφωνική, the Archers, που ξεκίνησε πριν 62 χρόνια! Όλες τους ακολουθούν τις φανταστικές ζωές κανονικών ανθρώπων σε κλειστές μικροκοινωνίες. Οι περισσότεροι Βρετανοί έχουμε μεγαλώσει με αυτούς τους χαρακτήρες σαν να ήταν μέρος της ζωής μας. Οι επιτυχίες, οι τραγωδίες και τα σκάνδαλα των φαντασιακών αυτών ηρώων έχουν γίνει σημείο αναφοράς για τα πραγματικά πάνω και κάτω της ζωής που βιώνουν οι Βρετανοί στην καθημερινότητά τους. Κατ’ αντιστοιχία, ο βρετανικός λαός βλέπει την βασιλική οικογένεια σαν οικεία σαπουνόπερα γεμάτη διαφορετικούς χαρακτήρες –τους ερωτύλους συζύγους, τις αλκοολικές γκόμενες της υψηλής κοινωνίας, τις απατημένες συζύγους, τις στωικές και στιβαρές γυναίκες που κρατάνε την οικογένεια ενωμένη και βέβαια τις όμορφες τραγικές ηρωίδες. Αυτό -κατ’ εμέ- εξηγεί και το χωρίς προηγούμενο ξέσπασμα θρήνου για το χαμό της πριγκίπισσας Diana. Ο κόσμος πίστευε ότι την ήξερε πραγματικά, ότι ήταν συνδεδεμένος μαζί της με κάποιον τρόπο στην προσωπική του ζωή.

Queen Elizabeth Coronation 1953To Coronation chicken (κρύο κοτόπουλο με σάλτσα κάρυ) είναι μια συνταγή που, αντίθετα με ό,τι συχνά αναφέρεται, δεν ξεκίνησε απ’ την ανθοπώλισσα των διασημοτήτων Constance Spry, αλλά από την συνεταίρο της, την Rosemary Hume, ιδρύτρια της διάσημης σχολής μαγειρικής Le Cordon Bleu, που το έκανε για τον εορτασμό της στέψης της βασίλισσας Ελισάβετ II, το 1953. Προφανώς η ιδέα ήταν να δημιουργηθεί ένα πιάτο που θα μπορούσε κανείς εύκολα να καταναλώσει όσο θα έβλεπε την στέψη από τον καναπέ του μπροστά στην τηλεόραση (ναι, στην Αγγλία είχαμε από τότε), γνωρίζοντας ότι πολλοί Βρετανοί θα έκαναν ακριβώς αυτό. Γι’ αυτό και το πιάτο βασίστηκε σε ένα κρύο κοτόπουλο, ιδανικό για μπουφέ και τέλειο για να γεμίσει σάντουιτς.

Την συνταγή του coronation chicken μού την έγραψε ιδιοχείρως η γιαγιά μου, πρώτη-πρώτη σε ένα τετράδιο που γέμιζε με συνταγές πιάτων που της άρεσαν, ώστε να κληρονομήσω τη γνώση της όταν θα έφευγα απ’ το σπίτι μετά την ενηλικίωσή μου. Το τετράδιο αυτό με έχει ακολουθήσει όπου έζησα τα τελευταία 30 χρόνια και τώρα, γεμάτο πιτσιλιές και λεκέδες, είναι ένα απ’ τα πολυτιμότερα αντικείμενα που διαθέτω.  Η συνταγή είναι η αυθεντική του 1953, παρόλο που η οικογένειά μου δεν την δοκίμασε την ημέρα της στέψης, αφού –όπως έμαθα- ο παππούς μου είχε αγοράσει εισιτήρια για να την παρακολουθήσουν όλοι μαζί ζωντανά από εξέδρα δίπλα στο Ritz. Η θεία μου διηγιόταν πως καθώς ανέβαιναν τις σκάλες του tube στο σταθμό του Green Park την ώρα που ανέτειλε ο ήλιος (έπρεπε να είναι στις θέσεις τους πριν τις 7 π.μ.), αντίκρυσαν το παράξενο θέαμα να είναι όλοι οι άντρες στον σταθμό ντυμένοι με επίσημο βραδινό ένδυμα, όπως ακριβώς καθόριζε το πρωτόκολλο για τους θεατές της τελετής στέψης.

syntagi giagias cornation chickenΤο coronation chicken είναι ένα τέλειο καλοκαιρινό πιάτο, κρύο και διακριτικά πικάντικο, εύκολο να ετοιμαστεί από πριν, ιδανικό για πάρτυ και μπουφέ, για πικ-νικ και για σάντουιτς. Η γεύση του κουβαλά όλες τις επιρροές της Ινδίας στη βρετανική αυτοκρατορία, αλλά με τον πιο εξευγενισμένο τρόπο που κερδίζει και αυτούς που δεν επιλέγουν πικάντικα πιάτα, η δε τεχνική της προετοιμασίας του διατηρεί ζουμερό το στήθος του κοτόπουλου που συχνά το τρώμε στεγνό και άνοστο. Το φετινό καλοκαίρι πάντως, η ανταπόκριση των φίλων μας σε διάφορα τραπέζια που το σερβίραμε ήταν τέτοια που όλοι μου ζητούσαν τη συνταγή. Ιδού λοιπόν μεταφρασμένη στα ελληνικά!

Στην ιδανική παρασκευή του πιάτου, προτείνουμε να χρησιμοποιήσετε τα κοτόπουλα της Φάρμας Μπράλου, που επειδή είναι διαφορετική ράτσα απ’ τα μαζικής παραγωγής και τρέφονται με φυσική τροφή και μόνον, έχουν απίθανα τρυφερό, ζουμερό και νόστιμο στήθος και έτσι θα δώσουν διακριτά καλύτερο αποτέλεσμα.

Χαρακτηριστικά της συνταγής:

Θα χρειαστεί 1 ώρα περίπου μαγείρεμα συν 20′ για να κρυώσει το κοτόπουλο και η σάλτσα πριν την τελική σύνθεση και μετά 2 ώρες τουλάχιστον στο ψυγείο πριν σερβιριστεί. Ιδανικό πιάτο για να ετοιμαστεί από την προηγουμένη. Εύκολη συνταγή.

Υλικά (για 4 μερίδες)

800 γρ. στήθος κοτόπουλου (4 στήθη)
1 καρότο καθαρισμένο και κομμένο κατά μήκος
1 κ.σ. ελαιόλαδο
1 μεσαίο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 κ.σ. Madras curry powder (ή άλλο κάρυ)
120 ml ζωμό κοτόπουλου (που θα δημιουργήσετε ποσάροντας το κοτόπουλο στη διαδικασία)
1 γεμάτο κ.γ. ντοματοπολτό
χυμό από ½ λεμόνι
2 γεμάτες κ.σ. Mango chutney (προτιμείστε το Sharwoods Mango Chutney with Kashmiri chilli ή αν δεν βρείτε, βάλτε μαρμελάδα βερύκοκο -αλλά θα βγει πιο υποτονική η γεύση)
240 γραμ. μαγιονέζα
3 κ.σ. κρέμα γάλακτος
αλάτι, πιπέρι
μερικά φύλλα κόλιανδρου ή μαϊντανού για το σερβίρισμα

coronation chicken

Παρακευή

1. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C.

2. Ετοιμάζετε το κοτόπουλο: Τοποθετείτε τα στήθη του κοτόπουλου σε ταψί που να τα χωράει ίσα-ίσα και ρίχνετε τόσο νερό όσο να καλύψει το κρέας. Προσθέτετε τις μακρόστενες φέτες του καρότου, αλάτι και πιπέρι.
Σημείωση: Όταν το καρότο κόβεται μακρόστενα ανταλάσσει πιο εύκολα τη γεύση του με το υγρό στοιχείο που το περιβάλλει.
Ποσάρετε το κοτόπουλο για 40’ στο φούρνο ή μέχρι η θερμοκρασία στο κέντρο του παχύτερου σημείου του να είναι 76°C. Αφαιρείτε το κοτόπουλο και το αφήνετε να κρυώσει. Πετάτε το καρότο και κρατάτε 120 ml απ΄ το νερό που ποσάρατε, σαν ζωμό κοτόπουλου που θα προσθέσετε αργότερα στη σάλτσα.

saltsa karu chicken

3. Ετοιμάζετε τη σάλτσα: Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μικρή κατσαρόλα σε μεσαία φωτιά. Ρίχνετε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το σοτάρετε για 4′-5′ λεπτά. Προσθέτετε το κάρυ και συνεχίζετε το σοτάρισμα για άλλα 2’. Ρίχνετε τον ζωμό του κοτόπουλου που κρατήσατε πριν, τον ντοματοπολτό, το χυμό λεμονιού και το mango chutney. Ανακατεύετε κάθε τόσο μέχρι να βράσει και μετά αφήνετε να σιγοβράσει για 5′ λεπτά. Περνάτε το περιεχόμενο από σουρωτήρι και αφήνετε το ζουμί να κρυώσει, πετώντας ό,τι έμεινε στο σουρωτήρι. Όταν κρυώσει, προσθέτετε την μαγιονέζα και την κρέμα και ανακατεύετε καλά την σάλτσα.

coronation curry sauce

4. Τελική σύνθεση: Κόβετε το κρύο κοτόπουλο σε κύβους των 2 εκ. περίπου και το ανακατεύετε με τη σάλτσα. Το βάζετε στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες πριν σερβίρετε.

coronation chicken sauce

5. Σερβίρισμα: Βάζετε το coronation chicken σε πιατέλα και του προσθέτετε μερικά φύλλα κόλιανδρου ή μαϊντανού. Σερβίρεται ιδανικά με ζεστό ρύζι που περιέχει καβουρντισμένα αμύγδαλα και σουλτανίνες ή μαύρες σταφίδες και με μια απλή πράσινη, τραγανή και δροσερή σαλάτα.

cold chicken curry dish

Το άρθρο με την  αυθεντική συνταγή για coronation chicken, πρωτογράφτηκε στο pandespani

Keep-Calm-and-Curry-On

Print Friendly, PDF & Email

I grew up in Britain in the 60's, which wasn't quite as much the culinary desert as people like to remember. My mother and grandmother were devotees of Elizabeth David and Robert Carrier with their emphasis on French cuisine. Our house held regular dinner parties, large parties and meetings, all of which were catered by my mother with no outside help whatsoever. As always, children rebel against their parents, and I had no interest in cooking at all as a teenager. In the UK in those days, cookery lessons were compulsory for girls. We were taught by the terrifying Mrs W, who through her reign of terror, managed to teach us the rudiments of cookery; from roast chicken and steak pies to profiteroles and apple strudel. I moved to Greece in the 80's, armed with only a duvet and a book of recipes that my grandmother had painstakingly written out for me, which is still one of my most treasured and used possessions. I later met and married a Greek. When motherhood arrived, I fell into the trap of making only food that both adults and children would eat. It turned out that there are only 10 dishes in the entire world that fulfill this brief! More inspiring creations were left to the occasional family gathering. I got my cooking mojo back post-divorce, after meeting Mr. Caruso. Our culinary expertise complement each other perfectly - his interest and talent lies in making main dishes, starters and wonderful amuse-bouche, whereas I have always been more interested in sweets and puddings as well as the table settings. He was, and is, the main course to my dessert...

5 Comments

 • Reply November 2, 2016

  Anonymous

  dld to kotopoulo ayto trogetai kryo?

  • Ναι βεβαιως! Και είναι εξαιρετική συνταγή! Φουλ της γεύσης. Δεν το περιμένεις κάτι κρύο να είναι τόσο καλό αλλά είναι!

 • Reply December 19, 2016

  maria

  …όντως είναι..!!!

 • Reply July 7, 2018

  Vasileios Vavaitis

  Αν, αντί για τον φούρνο, το ποσάρουμε στην κατσαρόλα; Γίνεται;

Leave a Reply

Leave a Reply