Παραδοσιακό Clafoutis με βύσσινα ή κεράσια

κλαφουτί με κεράσια clafoutis aux cerises

Το Clafoutis (Κλαφουτί, το τελικό s δεν προφέρεται) είναι ένα παραδοσιακό επιδόρπιο της περιοχής του  Limousin στη κεντροδυτική Γαλλία, γνωστή και για τα εκλεκτά δρύινα βαρέλια της, την ομώνυμη ράτσα αγελάδων, τα κρύσταλλα της Limoges αλλά και τη λέξη λιμουζίνα, με ασαφή αιτιολογία προέλευσης. Πρόκειται για ένα ψημένο αραιό χυλό από γάλα, κρέμα, αλεύρι, ζάχαρη και αυγά που μέσα του μπαίνουν μαύρα κεράσια (βύσσινα δηλαδή) και αφού ψηθεί πασπαλίζεται με ζάχαρη.

Το χαρακτηριστικό της παραδοσιακής συνταγής κλαφουτί, είναι ότι τα κεράσια μπαίνουν με τα κουκούτσια τους, καθότι αυτά περιέχουν βενζαλδεΰδη, μια ευχάριστα αρωματική ουσία που θυμίζει τη μυρουδιά του αμυγδάλου, δεδομένου ότι περιέχεται σ’ αυτό.

Βέβαια πολλοί πλέον αφαιρούν τα κουκούτσια απ’ τα κεράσια γιατί προτιμούν την απρόσκοπτη απόλαυση του κλαφουτί χωρίς φόβο να σπάσει κανείς το δόντι του, απ’ το έξτρα άρωμα του αμυγδάλου. Αυτό θα κάνουμε και μείς, ως μικρή παρασπονδία. Επιπλέον, δε θα κάνουμε τη συνταγή με βύσσινα γιατί βγαίνουν πιο αργά καλοκαίρι και στην αγορά βρήκα μόνο υπέροχα, νόστιμα κεράσια.

κλαφουτί με κεράσια clafoutis aux cerises

Το κλαφουτί είναι πολύ διαδεδομένο και δημοφιλές στη Γαλλία, πέρα απ’ τη περιοχή της Λιμουζίν, οπότε και έχει εξελιχθεί απ’ τη παραδοσιακή εκδοχή που θα δούμε εδώ. Κατ’ αρχάς το κλαφουτί έχει επεκταθεί και σε άλλα φρούτα με πιο χαρακτηριστικά τα δαμάσκηνα, τις βανίλιες, τα σύκα που έχουμε και σε συνταγή, και τα φρούτα του δάσους. Επίσης υπάρχουν και  παρασκευές κλαφουτί με αλμυρά υλικά όπως η πρόσφατη συνταγή με κολοκύθια που δημοσιεύσαμε, αλλά και με πιπεριές ή μπρόκολα.

Αυτό που ενώνει αυτές τις συνταγές κάτω απ’ το όνομα κλαφουτί, είναι ο αραιός χυλός με βάση γάλα, αυγά και αλεύρι αλλά και το γεγονός ότι το κεντρικό υλικό ξεπροβάλλει μέσα απ’ τη ψημένη παρασκευή, σπάζοντας την ενιαία επιφάνειά της και δημιουργώντας εντέλει μια πολύ χαρακτηριστική αισθητική στο πιάτο. Το ίδιο το όνομα κλαφουτί πάντως φέρεται να προέρχεται απ’ το ρήμα clafir στη γλώσσα της Οξιτάνης, που σημαίνει «να γεμίσει», υπονοώντας να γεμίσει τον χυλό, με κεράσια, που εκφράζει απόλυτα την πραγματικότητα της παρασκευής του.  

κλαφουτί με κεράσια clafoutis aux cerises

Ένα κλαφουτί τρώγεται συνήθως μέτρια ζεστό (όχι καυτό μόλις βγαίνει, πρέπει να μείνει λίγο), σκέτο ή με παγωτό, ή κρέμα, αλλά και σε θερμοκρασία δωματίου. Η αίσθηση των γεύσεων στη κάθε μπουκιά πάντως, σε μεταφέρει σε μια αγνή, αγροτική περιοχή όπως στα δάση της Λιμουζίν, με τα αυγά και το κρεμώδες γάλα να συμπρωταγωνιστούν μαζί με τα φρούτα που παράγονται σε μια ιδεατή φάρμα. Είναι ένα γλυκό απλό και εύκολο,  τόσο στη παρασκευή του, όσο και στο ν’ αρέσει σε πολύ κόσμο, ειδικά σε παιδιά, μια και μεταφέρει ακριβώς αυτή τη νοστιμιά της αγνότητας και οικειότητας των πρώτων υλών του χωριού! Δοκιμάστε το, με τα υπέροχα κεράσια που μόλις βγήκαν στην αγορά και ξαναδοκιμάστε την μόλις βγουν τα βύσσινα, τα δαμάσκηνα, οι βανίλιες, τα ροδάκινα και τα σύκα.

Χαρακτηριστικά της συνταγής:

Μια πανεύκολη συνταγή που θα σας φάει 15’-20’ απ’ το χρόνο σας, τα περισσότερα εκ των οποίων θα έχουν να κάνουν με το καθάρισμα των βύσσινων ή κερασιών. Συνολικά θα έχετε τελειώσει σε λιγότερο από μια ώρα.

κλαφουτί με κεράσια clafoutis aux cerises

Υλικά (για 8 άτομα σε σκεύος διαμέτρου 26 εκ. )

500 γρ φρέσκα βύσσινα  (εναλλακτικά, κεράσια)
4 αυγά
75 γρ. αλεύρι Γ.Ο.Χ.
100 γρ. ζάχαρη άχνη + 20 γρ. για το σκεύος
2 κ.σ. (30 ml.) ζάχαρη κρυσταλλική
150 ml κρέμα γάλακτος Arla 36%
350 ml γάλα
1 κ.σ. kirsch ή ρούμι
20 γρ. βούτυρο Lurpak

Διαδικασία παρασκευής:

1. Προεργασία:

Πλένετε τα βύσινα / κεράσια και για ευκολία στην απόλαυση, θα κάνετε τη παρασπονδία απ’ την αυθεντική Γαλλική εκτέλεση να βγάλετε τα κουκούτσια τους με το ειδικό σκεύος, προσέχοντας μη χάσετε πολύ ζουμί στη διαδικασία.
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους  210°C πάνω-κάτω αντιστάσεις.

κλαφουτί με κεράσια clafoutis aux cerises

2. Ετοιμάζετε τον χυλό:

Σπάτε τα αυγά σε ένα μπολ που περιέχει τα 100 γρ. της  ζάχαρης άχνης . Με το σύρμα χτυπάτε μέχρι να έχετε μια ενιαία μάζα. 

Προσθέτετε σταδιακά το αλεύρι συνεχίζοντας να χτυπάτε με το σύρμα. Ρίχνετε στη συνέχεια τη κρέμα και το γάλα, συνεχίζοντας το χτύπημα, και στο τέλος το κιρς.

κλαφουτί με κεράσια clafoutis aux cerises

3. Ετοιμάζετε το clafoutis:

Βουτυρώνετε ένα σκεύος (ιδανικά ένα σκεύος κεραμικό ή ακόμη καλύτερα από χυτοσίδηρο, όπως ένα τηγάνι με χερούλια της Lodge που ψήνει σε ενιαία και σταθερή θερμοκρασία όλο τον όγκο του χυλού) και απλώνετε άχνη ζάχαρη (20γρ.) κάτω και στα πλάγια. Χύνετε το χυλό στο σκεύος και προσθέτετε μετά τα βύσινα / κεράσια στο χυλό, σιγουρεύοντας ότι θα ισομοιραστούν στην επιφάνεια.

κλαφουτί με κεράσια clafoutis aux cerises

4. Ψήνετε το clafoutis:

Βάλτε το κλαφουτί στον προθερμασμένο  φούρνο 210°C  πάνω- κάτω και αφήστε το για 30-35 λεπτά, μέχρι να ψηθεί και φουσκώσει. Μόλις βγει καυτό, κάντε τη δοκιμή με την οδοντογλυφίδα, να δείτε ότι όντως βγαίνει καθαρή και πασπαλίστε με κρυσταλλική ζάχαρη από πάνω. Βάλτε το πάλι μέσα για 3 λεπτά να λιώσει κάπως η ζάχαρη στην επιφάνεια, ή και μέχρι να βγαίνει η οδοντογλυφίδα καθαρή. Πρέπει να το αφήσετε για μισή ώρα τουλάχιστον να δέσει, πριν το κόψετε.

κλαφουτί με κεράσια clafoutis aux cerises

Σερβίρισμα:

Το κλαφουτί με κεράσια σερβίρεται ζεστό και σκέτο, αλλά και με παγωτό βανίλια ή σαντιγί από πάνω, Επίσης σερβίρεται και σε θερμοκρασία δωματίου ή κρύο.

κλαφουτί με κεράσια clafoutis aux cerises

Print Friendly, PDF & Email

Εραστής των απολαύσεων της ζωής, διαφημιστής κατ' επάγγελμα, υπερήφανος πατέρας τριών κοριτσιών, με πολλά ετερόκλητα ενδιαφέροντα και εμπειρίες στα 55 χρόνια που συμμετέχω στη κοινωνική ζωή της πρωτεύουσας και άλλων κωμοπόλεων Ευρώπης και Αμερικής. Έχω μάθει να περνάω καλά με πολλά, αλλά και με λίγα, με μια ανεπαίσθητη προτίμηση στην άνεση, να τ' ομολογήσω. Ασχολούμαι καθημερινά με τη μαγειρική απ' τα 25 μου και με τον καιρό αυτή απασχολεί όλο και μεγαλύτερο ποσοστό των νευρώνων του εγκεφάλου μου, κάτι που ελπίζουμε να οφείλεται στο πάθος και όχι στην μείωση των κυττάρων. Αν πληρωνόμουν για τα πάθη μου (και τα λάθη μου) θα ήμουν μέγας χορηγός του δημοσίου χρέους. Το γεγονός ότι φίλοι, γνωστοί αλλά και τα παιδιά μου με αποκαλούν “chef” με ιντριγκάρει ως προς το τι μπορεί να γίνω όταν επιτέλους ενηλικιωθώ. Λατρεύω το καλό σπιτικό φαγητό, απεχθάνομαι τις μετριότητες και όσο κι αν βασίζομαι στη δημιουργικότητα, τη γνώση και την τέχνη, θέλω παράλληλα να γνωρίζω το επιστημονικό “γιατί” πίσω απ' τη μαγειρική και όχι μόνον. Όσο μαθαίνω νιώθω ζωντάνια, όσο δημιουργώ και προσφέρω, αποκτώ λόγο ύπαρξης.

1 Comment

  • Reply June 12, 2022

    Μαρία Δημητρίου

    Δάσκαλε, το έφτιαξα χθες κι ήταν πολύ ωραίο. Να ρωτήσω κάτι όμως, μπορώ να προσθέσω λίγη βανίλια την επόμενη φορά? Επειδή σαν να είχε μια μυρωδιά απ τα αυγουλάκια

Leave a Reply Click here to cancel reply.

Leave a Reply to Μαρία Δημητρίου Cancel reply