Το Cucina Caruso μαγειρεύει στο Casserole Bistro στο Γέρακα ! Τηλέφωνο κρατήσεων : 210-6618838 (μετά τις 14.00)
chutney ntomatas
relish chutney tomato

Τα ρέλις (relish) ή τσάτνεϊ (chutney) στην ινδική εκδοχή, αποτελούσαν ιστορικά μια προσπάθεια διατήρησης των λαχανικών κατά την διάρκεια του χειμώνα ώστε να μπορούν να συμβάλλουν σε μια ισορροπημένη διατροφή. Αν και η πυκνότητά τους προσομοιάζει αυτή της μαρμελάδας, τα υλικά δεν πολτοποιούνται, αλλά απλώς ψιλοκόβονται ώστε να τα νοιώθεις καθώς τα τρως. Κοινό χαρακτηριστικό τους η γλυκόξινη γεύση που ποτέ όμως δεν πρέπει να υπερκαλύπτει την γεύση του κύριου υλικού, που στην περίπτωσή μας είναι η ντομάτα. Μπορεί κανείς να παίξει -ανάλογα με τα γούστα του- στο πόσο “καυτερό” θα βγει το αποτέλεσμα, μια και στην πλειοψηφία τους τα τσάτνεϊ περιέχουν διάφορα πικάντικα μπαχαρικά και πιπέρια.

ploughman's lunch

Τα τσάτνεϊ είναι συνυφασμένα στο μυαλό μας (και δικαίως) με την βρετανική γαστριμαργική κουλτούρα. Από τον 17ο αιώνα τα τσάτνεϊ έφταναν απ’ την Ινδία στη Μεγ. Βρετανία, αποτελώντας πανάκριβα προϊόντα πολυτελείας. Η παράδοση τους σιγά-σιγά διαδόθηκε σε όλη την βρετανική αυτοκρατορία και κυρίως στην Καραϊβική και τον Αμερικάνικο νότο, όπου έγιναν αναπόσπαστο μέρος της τοπικής κουζίνας. Από τον 19ο αιώνα μάλιστα συμπλήρωναν το “κολατσιό του γεωργού” (Ploughman’s lunch) που περιείχε ψωμί, τυρί, πίκλες, τσάτνεϊ και φρούτο. Οι γυναίκες των γεωργών ετοίμαζαν για τους άντρες τους όλα τα καλούδια σε ένα καλάθι ώστε να μπορούν να το πάρουν στους αγρούς, μια και όλα τα υλικά κρατούσαν καλά τους χειμώνες που οι γεωργοί όργωναν. Πάντως ο όρος “Ploughman’s lunch” καθιερώθηκε στη δεκαετία του ’60 από μια καμπάνια μάρκετινγκ και έγινε ένα απ’ τα πιο κλασικά πιάτα σε όλα τα βρετανικά pubs, με ψωμί, τυριά, κρεμμύδια πίκλες και συχνά αλλαντικά με τα τσάτνεϊ να δίνουν μια πικάντικη πινελιά που βοηθά στην κατανάλωση της μπύρας.

Παρόλο που στην Ελλάδα τα θεωρούμε λίγο “εξωτικά”, η σταδιακή κυριαρχία των ψητών κρεάτων στη διατροφή μας αποτελεί κατ’ εμένα μια τέλεια ευκαιρία να ασπαστούμε την συνήθεια της συνοδείας στεγνών κυρίως πιάτων κρεατικών με ένα τσάτνεϊ. Εννοείται ότι το ταίριασμα με αλλαντικά και κίτρινα τυριά παραμένει ως μια κλασική εναλλακτική που αναβαθμίζει και στρογγυλεύει την γευστική εμπειρία στην αρχή ή στο τέλος ενός γεύματος, ή απλά σαν μεζές.

Διαφήμιση

τσατνεϊ ντομάτας 0
Χαρακτηριστικά της συνταγής:

Πολύ εύκολη συνταγή. Μισή ώρα μαγείρεμα και περίπου 45 λεπτά συνολικά για να κόψετε και να ετοιμάσετε τα υλικά. Ιδανικά κάντε διπλάσια ποσότητα και βάλτε την τσάτνεϊ όταν κρυώσει σε κλειστό βάζο στο ψυγείο (διατηρείται για καιρό), ώστε να είναι έτοιμη να συνοδεύσει κάθε γεύμα.

Υλικά (για 4-6 άτομα)

800 γρ. ψιλοκομμένες ντομάτες ΓΚΡΕΚΑ
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο λειωμένη
1 πιπεριά (τσίλι) καυτερή ψιλοκομμένη (κόκκινη ή πράσινη)
200 ml ξίδι από κόκκινο κρασί
200 γρ. ζάχαρη
30 γρ. κάπαρη ξεβγαλμένη
30 γρ. αγγουράκι τουρσί ψιλοκομμένο
3-4 κλωνάρια φρέσκο κόλιαντρο ψιλοκομμένο
2 κ.σ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Χρυσελιά
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Παρασκευή:

1. Ζεσταίνετε σε μέτρια φωτιά το λάδι σε μεγάλο βαθύ τηγάνι και ρίχνετε μέσα το κρεμμύδι, το σκόρδο και την καυτερή πιπεριά ανακατεύοντας μέχρι να μαραθούν σε 4-5 λεπτά.

τσατνεϊ ντομάτας 1

2. Προσθέτετε τις ντομάτες και ανακατεύετε καλά να αναμιχθούν.

Διαφήμιση

Ρίχνετε το ξίδι και τη ζάχαρη και αφήνετε το μίγμα να σιγοβράσει για περίπου μισή ώρα, μέχρι να φύγουν όλα τα υγρά. Προσθέτετε αλάτι και πιπέρι.

τσατνεϊ ντομάτας 2

3. Το τσάτνεϊ θα πρέπει σ” αυτό το σημείο να έχει την πυκνότητα της μαρμελάδας. Προσθέτετε την κάπαρη, το αγγουράκι και ψιλοκομμένο φρέσκο κόλιαντρο. Το αφήνετε να κρυώσει και το βάζετε στο ψυγείο μέχρι να έρθει η ευλογημένη ώρα να το σερβίρετε.

Διαφήμιση
τσατνεϊ ντομάτας 3

Σερβίρισμα:

Ταιριάζει ως συνοδευτικό με τυριά και αλλαντικά αλλά συνδυάζεται εξαιρετικά και με ψητά κρεατικά και πουλερικά. Ιδανικό για μπάρμπεκιου, hot dogs και μπέργκερς.

τσατνεϊ ντομάτας 4
Print Friendly, PDF & Email
Διαφήμιση
  1. ΤΟ ΕΚΑΝΑ ΕΧΘΕΣ ΓΙΑ ΜΕΣΗΜΕΡΙΑΝΟ ΤΟ ΩΡΑΙΟΤΕΡΟ XOT NTOΓΚ ΚΑΙ ΤΣΑΤΝΕΙ. ΤΩΡΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΘΑ ΚΑΝΩ ΤΗΝ ΜΗΛΟΠΙΤΤΑ.ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΥΠΕΡΟΧΟ SITE!! EYXARISTOYME POLI!!!!!!!!!

  2. Υπέροχο σελίδα…την επισκέπτομαι συχνά
    μια συνταγή 3 σελίδες!!!!!!
    Σας ευχαριστώ

  3. Μια που το έκανα, μια που εξαφανίστηκε. Τί συνοδευτικό….. Το μεσημεριανό του άντρα μου ήταν. Μέσα απ το τσουκάλι (κυριολεκτώ) με ψωμί φρυγανισμένο στην ξυλόσομπα. Θα το ξανακάνω σύντομα να το δοκιμάσω όπως πρέπει. Σ ένα hot dog βρε αδερφέ. Να συμπληρώσω ότι την ίδια τύχη είχε και ο πουρές μελιτζάνας του Χουνκιαρ μπεγεντί. Είχαν μαζευτεί τρία άτομα πάνω απ το τσουκάλι και τον τσάκισαν…. Αγαπητέ Δημήτρη. Θα το σκεφτώ να ξαναμαγειρέψω κάτι απ το blog σου. Δεν φτουράει. Δεν τους προφταίνω. Παρ όλ αυτά συγχαρητήρια! Σε λατρεύουμε οικογενειακώς. Και οι εννέα. Λατρεύουμε και τις συνταγές και τις ιστορίες τους. 😉 🙂

Your email address will not be published. Required fields are marked *