Το Cucina Caruso μαγειρεύει στο Casserole Bistro στο Γέρακα ! Τηλέφωνο κρατήσεων : 210-6618838 (μετά τις 14.00)
εύκολα σοκολατένια καπκεικς με αφράτο γλάσο σοκολάτας

Σοκολατένια cupcakes με πληθωρικό frosting

Τα πληθωρικά σοκολατένια cupacakes της συνταγής είναι η πρότασή μας για σοκολατένια λιχουδιά γι’ αυτό το Πάσχα και όχι μόνο. Γιατί μιλάμε για μια πολύ εύκολη παρασκευή, που θα είναι έτοιμη σε λιγότερο από μια ώρα και την οποία μπορείτε να κάνετε παρέα με τα παιδιά, που θα ξετρελαθούν με τη σοκολατένια γεύση τους.

Και βέβαια τα cupcakes με το frosting που έχουν από πάνω, είναι ένας λιχουδιαστός καμβάς για δημιουργική έκφραση, δίνοντας πεδίο στον καταπιεσμένο καλλιτέχνη μέσα σας να κάνει αριστουργήματα.

Για όσους έχουν μπλεχτεί ανάμεσα στα cupcakes και τα muffins να πούμε ότι αν και τα δύο αποτελούν μικρά κέικ που καταναλώνονται στο χέρι, υπάρχουν κάποιες διαφορές. Κατ’ αρχάς τα  cupcakes είναι πάντα γλυκά, ενώ τα muffins μπορεί να είναι και αλμυρά. Τα cupcakes έχουν πάντα κάποιο frosting από πάνω, ενώ τα muffins το πολύ να έχουν κάποιο λεπτό στρώμα από γλάσο. Η ζύμη των cupcakes είναι πιο αφράτη χάρη στη σταδιακή ένταξη των υλικών, με το αλεύρι να μπαίνει στο τέλος, ενώ τα muffins παρασκευάζονται συνήθως προετοιμάζοντας πρώτα τις συνθέσεις των ξηρών και υγρών στοιχείων της ζύμης ξεχωριστά, πριν ενοποιηθούν στο τέλος.

εύκολα σοκολατένια καπκεικς με πληθωρικό φρόστινγκ σοκολάτας

Άλλη μια διαφορά είναι ότι τα cupacakes είναι πιο διακοσμημένα και φανταχτερά σε σχέση με τα πιο απλά muffins. Αυτό δένει και με τον ιστορικό ρόλο τους ως μια παρασκευή που ταιριάζει και καταναλώνεται σε γιορτές, η όλη σύνθεση αποπνέει κάτι γιορτινό και κεφάτο!

Διαφήμιση
εύκολα σοκολατένια καπκεικς με πληθωρικό φρόστινγκ σοκολάτας

Τα cupacakes εμφανίστηκαν στο προσκήνιο κάποια στιγμή τον 18ο αιώνα χωρίς να ξέρουμε λεπτομέρειες για την δημιουργία τους, αλλά η πρώτη αναφορά τους σε βιβλίο, έγινε το 1796 στο βιβλίο της Amelia Simmons, American Cookery. Πριν εφευρεθεί η μεταλλική φόρμα με τις 12 θήκες που μπαίνει η ζύμη για να ψηθεί,  χρησιμοποιούσαν μεμονωμένα κεραμικά σκεύη (ramekins) ή φλυτζάνια, και έτσι προήλθε το όνομα cupcakes. Στην Αγγλία πάντως ονομάστηκαν “fairy cakes” λόγω μικρού μεγέθους.

H  τεράστια πρόσφατη μόδα των cupcakes οφείλεται στο Sex and the City όπου σε ένα επεισόδιο η Carrie Bradshaw με τη Miranda απολαμβάνουν από ένα cupcake με ροζ frosting (που πλέον ονομάζεται Carrie), έξω απ’ το φημισμένο πλέον Magnolia Bakery του West Village στη Νέα Υόρκη. Αυτή η σκηνή ήταν αρκετή για να φέρει τα cupcakes στο διεθνές προσκήνιο και να δημιουργήσει μια τρέλα γύρω απ’ αυτά.

εύκολα σοκολατένια καπκεικς με πληθωρικό φρόστινγκ σοκολάτας

Εμείς σ’ αυτή τη συνταγή, επιλέξαμε να απευθυνθούμε σε chocolate lovers και τους προτείνουμε ένα πραγματικά πληθωρικό σοκολατένιο cupcake με πηχτό και πλούσιο frosting σοκολάτας  από πάνω, που σίγουρα θα λατρέψουν. Το έξτρα προσόν της συνταγής είναι ότι είναι πραγματικά εύκολη και έτσι είναι ιδανική για να την κάνουν αρχάριοι ζαχαροπλάστες και παιδιά.

Χαρακτηριστικά της συνταγής:

Τα cupcakes αυτά είναι ιδανικά για φανατικούς λάτρεις της σοκολάτας, χάρη στη κουβερτούρα 65% της Nestlè Dessert που σε μεταφέρει με σιγουριά σ’ ένα σοκολατένιο παράδεισο. Γενικά είναι μια πολύ εύκολη συνταγή για γλυκό, που άνετα την κάνετε μαζί με τα παιδιά, καθώς σε μια ώρα περίπου θα μπορούν να δοκιμάσουν τον σοκολατένιο καρπό των κόπων τους και να είναι πανευτυχή. Άσε που μπορούν να δημιουργήσουν όμορφα σχέδια, με τη διακόσμηση πάνω στα κέικ τους.  

Διαφήμιση

Ο συνολικός χρόνος για την παρασκευή των cupcakes με το πληθωρικό σοκολατένιο φρόστινγκ τους, είναι λιγότερο από μια ώρα.

εύκολα σοκολατένια καπκεικς με πληθωρικό φρόστινγκ σοκολάτας

Υλικά για 12 cupcakes

Για τα cupcakes:
200 γρ. βούτυρο Lurpak
200 γρ. κουβερτούρα 65% Nestlé Dessert
200 γρ. ζάχαρη
100 ml. ζεστό νερό
2 αυγά
1 βανίλια
250 γρ. φαρίνα (αλεύρι που φουσκώνει μόνο του)

Διαφήμιση

Για το σοκολατένιο fudge frosting:
200 γρ. κουβερτούρα 65% Nestlé Dessert
100 ml. κρέμα γάλακτος Arla 36%
50 γρ. άχνη ζάχαρη

Διάφορα βρώσιμα διακοσμητικά ζαχαροπλαστικής

Διαδικασία παρασκευής:

1. Ξεκινήστε με μια εμπλουτισμένη υγρή σοκολάτα:

Σπάστε τη κουβερτούρα σε κομμάτια και ρίξτε τη σε ένα κατσαρολάκι σε ήπια ένταση. Προσθέστε το βούτυρο, τη ζάχαρη και το ζεστό νερό και ανακατέψτε μέχρι να γίνουν όλα μια ενιαία σοκολατένια μάζα. Αφαιρέστε απ’ το μάτι να κρυώσει λίγο.

εύκολα σοκολατένια καπκεικς με πληθωρικό φρόστινγκ σοκολάτας

Ανάψτε το φούρνο να προθερμανθεί στους 140°C με αέρα ή στους 160°C με πάνω-κάτω αντιστάσεις.

2. Προσθέστε τα αυγά:

Χτυπήστε τα αυγά με τη βανίλια και προσθέστε σταδιακά στην υγρή σοκολάτα, ανακατεύοντας μέχρι να ομογενοποιηθούν.

εύκολα σοκολατένια καπκεικς με πληθωρικό φρόστινγκ σοκολάτας

3. Προσθέστε τη φαρίνα για να ολοκληρωθεί η ζύμη:

Περάστε τη φαρίνα από σουρωτήρι ν’ αφρατέψει σε ένα μεγάλο μπολ και ρίξτε στη συνέχεια μέσα το υγρό σοκολατένιο μίγμα, ανακατέυοντας μέχρι να γίνει μια ενιαία μάζα που θ’ αποτελέσει τη ζύμη για τα cupcakes

εύκολα σοκολατένια καπκεικς με πληθωρικό φρόστινγκ σοκολάτας

4. Βάλτε τη ζύμη στα cupcakes:

Στη φόρμα με 12 θέσεις, βάλτε τα σε χάρτινες θήκες για cupcakes και γεμίστε τες με τη ζύμη με ένα κουτάλι, μέχρι τα 2/3 περίπου.  Αφήστε τα για 5 λεπτά να ηρεμήσουν.  

εύκολα σοκολατένια καπκεικς με πληθωρικό φρόστινγκ σοκολάτας

5. Ψήστε τα cupcakes:

Βάλτε το ταψί στο φούρνο, στους 140°C με αέρα ή στους 160°C με πάνω-κάτω αντιστάσεις για περίπου 20’. Τσεκάρετε στα τελευταία λεπτά με ένα μαχαίρι αν έχουν γίνει, βάζοντάς το μέσα στο κέντρο ενός cupcake και βλέποντας αν βγαίνει η λάμα χωρίς υγρή ζύμη πάνω της. Αφού είναι έτοιμα, βγάλτε τα και αφήστε τα 5’ να πέσει λίγο η θερμοκρασία και στη συνέχεια τοποθετήστε τα πάνω σε μια σχάρα για να κρυώσουν.

εύκολα σοκολατένια καπκεικς με πληθωρικό φρόστινγκ σοκολάτας

6. Ετοιμάστε το frosting

Αφού βγουν τα cupcakes απ’ το φούρνο και όσο κρυώνουν στη σχάρα, κάντε το φρόστινγκ την τελευταία στιγμή. Κόψτε κατ’ αρχάς την κουβερτούρα σε κομματάκια, τοποθετείστε τη σε γυάλινο μπολ και βάλτε τη στο φούρνο μικροκυμάτων για 2 λεπτά να λιώσουν στα 500-600W. Εναλλακτικά λιώστε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί, ακολουθώντας τις οδηγίες μας εδώ.

Αμέσως αφού βγουν τα κομμάτια σοκολάτας απ’ τα μικροκύματα, λιώστε τα με μια μαρίζ ή ένα κουτάλι για να γίνουν ένα πηχτό υγρό και ρίξτε μέσα τη κρέμα γάλακτος. Αμέσως ανακατέψτε και δουλέψτε το μίγμα που έχει τη τάση να μείνει σφιχτό, ώστε να πάει η κρέμα παντού και να μείνει το φρόστινγκ, ενιαία παχύρρευστο. Τέλος, ρίξτε την άχνη ζάχαρης και ανακατέψτε πάλι καλά , μέχρι να έχετε ένα ομογενοποιημένο, γυαλιστερό και πληθωρικό φρόστινγκ.

εύκολα σοκολατένια καπκεικς με πληθωρικό φρόστινγκ σοκολάτας

7. Διακοσμείτε τα cupcakes:

Βάζετε γρήγορα το φρόστινγκ σε ένα κορνέ και το ισομοιράζετε πάνω απ’ τα 12 cupcakes. Προσθέτετε ό,τι βρώσιμα διακοσμητικά θέλετε από πάνω, προκειμένου να τους δώσετε τον γιορταστικό χαρακτήρα που θέλετε.

εύκολα σοκολατένια καπκεικς με πληθωρικό φρόστινγκ σοκολάτας

Σερβίρισμα:

Βάζετε τα cupcakes στο ψυγείο σε μεγάλο κλειστό δοχείο για να σφίξουν τα υλικά. Μπορείτε να τα σερβίρετε κρύα απ’ το ψυγείο ή να τα ζεστάνετε στα μικροκύματα και να τα σερβίρετε με κρύα κρέμα γάλακτος. Αυτός είναι και ο τρόπος που εγώ τα προτιμώ, μια και δεν είμαι μεγάλος σοκολατοφάγος, καθώς η κρέμα μετριάζει κάπως την μονοδιάστατη ένταση της σοκολάτας και έτσι μπορώ να τα απολαύσω καλύτερα.

εύκολα σοκολατένια καπκεικς με πληθωρικό φρόστινγκ σοκολάτας
Print Friendly, PDF & Email
Διαφήμιση

Your email address will not be published. Required fields are marked *