Αφράτο, αέρινο κέικ σοκολάτας με εσπρέσο

κεικ σοκολατας καφε

“Έχω μόλις φτιάξει ένα κέικ σοκολάτας, θα κάτσεις για ένα καφέ;” είναι μια φράση που μπορεί να με κάνει να ξεχάσω υποχρεώσεις και καθήκοντα προκειμένου να απολαύσω ένα συνδυασμό, φτιαγμένο στο παράδεισο! Ή μήπως θάπρεπε να πω “στη κόλαση”;  Γιατί το κέικ σοκολάτας με τον καφέ δεν είναι κάτι που έχεις ανάγκη, δεν το ορέγεσαι γιατί πεινάς ή διψάς. Είναι έλξη και επιθυμία, αλλά όχι έντονα ερωτική, παρακμιακή ή και εμμονική. Είναι πιο τρυφερή, πιο γλυκιά, πιο οικεία και ζεστή.

Η απόλαυση του συνδυασμού κέικ σοκολάτας και καφέ λειτουργεί  σαν μια θερμή συναισθηματική ανταμοιβή, μια αγκαλιά γεμάτη θαλπωρή και κατανόηση για όσα πέρασες μέσα στη μέρα, μαζί με μια γερή δόση κουράγιου και ενθάρρυνσης για όσα μένουν ακόμη, ώστε να λειτουργήσεις με κέφι και όρεξη, να πάνε όλα καλά!

Η σοκολάτα και ο καφές έχουν και λειτουργικά αυτές τις ιδιότητες, απ’ τη μία της χαράς, αισιοδοξίας και θαλπωρής και απ’ την άλλη της ενέργειας, της ώθησης προς τα μπρος. Έτσι συναντιόνται ιδανικά στη στιγμή  του σοκολατένιου κέικ με καφέ.

κέικ σοκολάτας καφε

Όμως ακόμη πιο ιδανικά συναντιόνται μέσα στο ίδιο το σοκολατένιο κέικ, καθώς μια ποιοτική και δυνατή γεύση σοκολάτας παντρεύεται με ένα δυνατό και έντονο εσπρέσο για να εντείνει το τελικό γευστικό στίγμα. Και ειδικά όταν όλα αυτά γίνονται σε ένα κέικ μοντέρνας λογικής, με αέρινη και ανάλαφρη υφή, που έχει ελάχιστο αναλογικά αλεύρι, ενώ στηρίζεται στις φυσαλίδες αέρα που περιέχει μια μαρέγκα από ασπράδια, για να χτίσει την πουπουλένια δομή του.

Αυτό ακριβώς είναι το σοκολατένιο κέικ της συνταγής μας, ένα κέικ που έχει ξεπεράσει τα παραδοσιακά, βαριά, κέικ που έχουμε μάθει, χωρίς να έχει παρασυρθεί απ’ τη μόδα του ρευστού σοκολατένιου κέντρου, που εκφράζει μια κυρίαρχη σύγχρονη τάση. Το σοκολατένιο κέικ της συνταγής ακολουθεί ένα δικό του μονοπάτι για να ικανοποιήσει τη παλέτα ενός σύγχρονου γευσιγνώστη και αυτό δομείται εξίσου στη γευστική ένταση του συνδυασμού καλής σοκολάτας και καφέ, αλλά και σε μια χαρακτηριστική ανάλαφρη, αέρινη υφή.

κέικ σοκολάτας καφε

Η συνταγή ανήκει στον Nigel Slater O.B.E., ένα γνωστό Βρεττανό σεφ – συγγραφέα που πέρα απ’ τις τηλεοπτικές του εκπομπές είναι ιδιαίτερα γνωστός στη Βρετανία, μια και γράφει εδώ και 20 χρόνια συνταγές στο Guardian. Ο Nigel Slater, θεωρείται εμμονικός με την ακρίβεια, αλλά και την απλότητα στις συνταγές του, και ψάχνει γεύσεις και υφές με χαρακτήρα και ισορροπημένες εντάσεις. Με άλλα λόγια, είναι απ’ αυτούς που οι συνταγές του βγαίνουν πάντα, είναι εύκολες και πολύ γευστικές… κάτι που πολύς κόσμος ξέρω ότι λέει και για μας, οπότε ταιριάξαμε!

Το κύριο σημείο προσοχής στο συγκεκριμένο κέικ πέρα απ’ τα πολύ καλά υλικά που έχουμε επιλέξει, είναι το ψήσιμο που πρέπει να το πετύχετε “ακριβώς” στο λεπτό,  ώστε το κέικ να βγει ψημένο αλλά με υγρασία. Τα 25 λεπτά που αναφέρουμε είναι πάντα ενδεικτικά, καθώς οι φούρνοι διαφέρουν και θα πρέπει εσείς να τσεκάρετε με μια οδοντογλυφίδα αν έχει ψηθεί το κέικ σας λίγο πριν ή λίγο πιο μετά απ’ τον χρόνο που δίνουμε σαν μπούσουλα και αφορά στο δικό μας φούρνο.

Το άλλο σημείο προσοχής είναι οι μαλακές κινήσεις που είναι απαραίτητες τόσο στις αναμίξεις της ρευστής σοκολάτας με τον καφέ και τους κρόκους, όσο και στα διπλώματα με τη μαρέγκα απ’ τ’ ασπράδια για να μη χαθούν φυσαλίδες που εντέλει θα δώσουν την ανάλαφρη δομή στο μεταμοντέρνο σοκολατένιο κείκ μας. 

κέικ σοκολάτας καφε

Χαρακτηριστικά της συνταγής:

Μέτριας δυσκολίας συνταγή που απαιτεί μια αυστηρή αλληλουχία ενδιάμεσων –  παρασκευών που θα σας πάρουν περί τα 30’, πριν εντέλει καταλήξετε στο ρευστό μίγμα που θα ψηθεί για περίπου 25΄.  

Tα βήματα έχουν καταγραφεί πολύ αναλυτικά και αν τα ακολουθήσετε χωρίς παρεκκλίσεις το αποτέλεσμα θα είναι εντυπωσιακό. Ιδιαίτερη προσοχή στις μαλακές κινήσεις σε ανακατέματα και διπλώματα και κυρίως στο χρόνο ψησίματος για να μη σας παραψηθεί το κέικ.

κέικ σοκολάτας καφε

Υλικά για ένα κέικ σε κυκλική φόρμα 21-23εκ

180 γρ. κουβερτούρα Nestlé Dessert, κομμένη σε κομμάτια
1 φλυτζάνι ζεστού, δυνατού εσπρέσσο (περίπου 45 ml)
140 γρ. βούτυρο Lurpak σε θερμοκρασία δωματίου, κομμένο σε κύβους
5 αυγά, χώρια οι κρόκοι απ’ τα ασπράδια
200 γρ. ζάχαρη
1 κ.γ. baking powder
2 κ.σ. σκόνη κακάο Nestlé Dessert
90 γρ. αλεύρι Γ.Ο.Χ.

Για το σερβίρισμα:

1 κ.σ. σκόνη κακάο
κρέμα γάλακτος Arla 36%

κέικ σοκολάτας καφε

Διαδικασία Παρασκευής:

1. Λιώστε τη σοκολάτα με τον καφέ:

Σπάστε τη σοκολάτα σε κομμάτια σε ένα γυάλινο μπολ. Αν θέλετε να τη λιώσετε σε μπεν μαρί ακολουθείστε τς οδηγίες στη συνταγή εδώ. Εφόσον έχετε φούρνο μικροκυμάτων, βάλτε το μπολ με τη σοκολάτα για 2 λεπτά στα 500W, να μαλακώσει. Στη συνέχεια προσθέστε ένα ζεστό, δυνατό εσπρέσο και αφήστε να περάσουν 2 λεπτά. Ανακατέψτε μαλακά να λιώσει η σοκολάτα και να ενοποιηθεί με τον καφέ.

Για να μείνει ζεστή, βράστε λίγο νερό στο βραστήρα, ρίξτε μια μικρή ποσότητα σε ένα κατσαρολάκι να καλύψει τον πάτο του και ακουμπήστε από πάνω το μπολ με τη σοκολάτα, προσέχοντας ώστε ο πάτος του μπολ να μην έρχεται σε επαφή με το νερό, να ζεσταίνεται δηλαδή μαλακά μόνο απ’ τους ατμούς. Αυτό είναι ένα μπεν μαρί με στόχο  να διατηρήσει απλά τη θερμοκρασία και θα μείνει εκτός ματιών εστίας, μια και τη σοκολάτα τη λιώσατε ήδη στα μικροκύματα.

κέικ σοκολάτας καφε

2. Ενσωματώστε το βούτυρο στη ρευστή σοκολάτα:

Κόψτε το βούτυρο (που έχετε αφήσει έξω για να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου), σε κύβους ή κομμάτια και ρίξτε το μέσα στη ζεστή σοκολάτα που είναι πάνω στο μπεν μαρί.  Ανακατέψτε ευγενικά μέχρι να λιώσει όλο και να ενσωματωθεί σε ενιαίο μίγμα.

κέικ σοκολάτας καφε

3.  Χτυπήστε τα ασπράδια σε μαρέγκα και ενσωματώστε τη ζάχαρη:

Χωρίστε κρόκους από ασπράδια στα 5 αυγά. Χτυπήστε τα ασπράδια μέχρι να γίνουν μαρέγκα με σκληρές κορυφές, περίπου 4’.  Τότε ενσωματώστε σταδιακά τη ζάχαρη, διπλώνοντάς την με μια μαρίζ με λεπτές κυκλικές κινήσεις.

κέικ σοκολάτας καφε

4.  Εμπλουτίστε το αλεύρι με κακάο:

Προσθέστε στο αλεύρι το κακάο και το μπέικιν πάουντερ και ανακατέψτε.

κέικ σοκολάτας καφε

Σ’ αυτό το στάδιο βάλτε τον φούρνο να προθερμανθεί στους 170°C με αέρα ή  στους 180°C με πάνω-κάτω αντιστάσεις.

5. Ενσωματώστε τους κρόκους στη ρευστή σοκολάτα:

Βγάλτε το μπολ με τη ρευστή σοκολάτα πάνω απ’ το μπεν μαρί. Προσθέστε σταδιακά έναν-έναν τους κρόκους και με ένα σύρμα ενσωματώστε τους όλους στο μίγμα.

κέικ σοκολάτας καφε

6.  Διπλώστε τη σοκολάτα στη μαρέγκα:

Ρίξτε τώρα το μίγμα ρευστής σοκολάτας στη μαρέγκα και με μια μαρίζ διπλώστε τη μέσα με μαλακές κινήσεις για να μη χαθούν οι πολύτιμες φυσαλίδες αέρα που θα διαμορφώσουν την ανάλαφρη υφή του κέικ. Όταν το μίγμα έχει ενιαίο χρώμα, σε περίπου 2’, προχωρείστε στο επόμενο βήμα.

κέικ σοκολάτας καφε

7.  Διπλώστε το αλεύρι στη σοκολατένια μαρέγκα:

Χρησιμοποιώντας ένα σουρωτήρι ρίξτε το μίγμα αλευριού–κακάο πάνω στη σοκολατένια μαρέγκα και με μαλακές κινήσεις όπως πριν, διπλώστε τη μαρέγκα ώστε να ενσωματωθεί σε ενιαίο μίγμα, με προσοχή να μην μείνουν σβόλοι από στεγνό αλεύρι.

κέικ σοκολάτας καφε

8.  Βάλτε το μίγμα στη φόρμα και ψήστε το:

Βουτυρώστε πολύ καλά τη φόρμα που θα επιλέξετε (είτε κυκλική 21-23 εκ. διαμέτρου είτε 25 εκ με τρύπα, είτε μακρόστενη 25-30 εκ. 

Θα ψήσετε για 25΄ περίπου στους 170°C με αέρα ή ελαφρά περισσότερο χρόνο στους 180°C με πάνω-κάτω αντιστάσεις. Οι χρόνοι είναι ενδεικτικοί και μπορεί να διαφοροποιηθούν ελαφρά, ανάλογα και με το φούρνο σας.

κέικ σοκολάτας καφε

9.  Ολοκληρώστε το κέικ:

Στα 25΄ ελέγξτε με μια οδοντογλυφίδα που θα  βάλετε μέσα στο κέικ, εάν βγαίνει στεγνή, πράγμα που σημαίνει ότι το κέικ δεν είναι πια υγρό στο κέντρο του και άρα είναι ο σωστός χρόνος να το βγάλετε. Αφού το αφήσετε λίγο να κρυώσει βάλτε το σε πιατέλα και επιλέξτε εσείς ποια πλευρά προτιμάτε από πάνω. Προτείνουμε δε, να την πασπαλίσετε με λίγη σκόνη κακάο.

κέικ σοκολάτας καφε

Σερβίρισμα:

Το συγκεκριμένο κέικ όταν είναι ζεστό, ταιριάζει ιδανικά με φρέσκια κρύα κρέμα γάλακτος. Αλλιώς το σερβίρετε σκέτο αποτελώντας ένα ιδανικό, ανάλαφρο και αέρινο σοκολατένιο συνοδευτικό καφέ.

κέικ σοκολάτας καφε

Εμείς σερβίραμε σε πιατέλα της κλασικά κομψής σειράς  SIREN  της ΙΟΝΙΑ και ψήσαμε το κέικ σε αντικολλητική λυόμενη φόρμα της Fest.

κέικ σοκολάτας καφε
Print Friendly, PDF & Email

Εραστής των απολαύσεων της ζωής, διαφημιστής κατ' επάγγελμα, υπερήφανος πατέρας τριών κοριτσιών, με πολλά ετερόκλητα ενδιαφέροντα και εμπειρίες στα 55 χρόνια που συμμετέχω στη κοινωνική ζωή της πρωτεύουσας και άλλων κωμοπόλεων Ευρώπης και Αμερικής. Έχω μάθει να περνάω καλά με πολλά, αλλά και με λίγα, με μια ανεπαίσθητη προτίμηση στην άνεση, να τ' ομολογήσω. Ασχολούμαι καθημερινά με τη μαγειρική απ' τα 25 μου και με τον καιρό αυτή απασχολεί όλο και μεγαλύτερο ποσοστό των νευρώνων του εγκεφάλου μου, κάτι που ελπίζουμε να οφείλεται στο πάθος και όχι στην μείωση των κυττάρων. Αν πληρωνόμουν για τα πάθη μου (και τα λάθη μου) θα ήμουν μέγας χορηγός του δημοσίου χρέους. Το γεγονός ότι φίλοι, γνωστοί αλλά και τα παιδιά μου με αποκαλούν “chef” με ιντριγκάρει ως προς το τι μπορεί να γίνω όταν επιτέλους ενηλικιωθώ. Λατρεύω το καλό σπιτικό φαγητό, απεχθάνομαι τις μετριότητες και όσο κι αν βασίζομαι στη δημιουργικότητα, τη γνώση και την τέχνη, θέλω παράλληλα να γνωρίζω το επιστημονικό “γιατί” πίσω απ' τη μαγειρική και όχι μόνον. Όσο μαθαίνω νιώθω ζωντάνια, όσο δημιουργώ και προσφέρω, αποκτώ λόγο ύπαρξης.

Be first to comment

Leave a Reply