Το Cucina Caruso μαγειρεύει στο Casserole Bistro στο Γέρακα ! Τηλέφωνο κρατήσεων : 210-6618838 (μετά τις 14.00)

Tσιζκέικ Λεμόνι με Μπισκότα Τζίντζερ

Το τσιζκέικ (cheesecake) εκτός από πλούσια γεύση έχει κουλτούρα, παράδοση και τελετουργικό. Δεν είναι εφεύρεση ενός ατόμου αλλά αποτέλεσμα εξέλιξης στο μαγειρικό γίγνεσθαι και παράδειγμα αφοσίωσης του ανθρώπου στην γευστικότητα. cheesecake1Από την ιστορία του -εντελώς σοβινιστικά- επιλέγω την αναφορά στις ελληνικές ρίζες και κατ’ αρχήν στον περίφημο (και μεταξύ άλλων) γαστρονόμο Αθήναιο, που αναφέρεται στο Σαμιώτικο κέικ τυριού, δίνοντας μάλιστα και τη συνταγή: “Πάρτε λίγο τυρί και θρυμματίστε το, βάλτε το σε μπρούτζινο σουρωτήρι να στραγγίξει, στη συνέχεια προσθέστε μέλι και αλεύρι από ανοιξιάτικο σιτάρι και ζεστάνετε το μείγμα όλο μαζί” (ελεύθερη απόδοση από αγγλικά). Περίεργο μάλλον αλλά φαίνεται πως και η μόδα στις τούρτες γάμου της εποχής δεν ήταν οι …όροφοι αλλά τα τσιζκέικ! Στο Άργος μάλιστα, συνηθίζονταν η νύφη να φέρνει μικρά τέτοια κέικ καλυμμένα με μέλι και να τα σερβίρει στους φίλους του γαμπρού (The Cheese Book, Vivienne Marquis & Patricia Haskell [Leslie Frewin:London] 1966, σελ. 18-19). Τσιζκέικ πιστεύουν επίσης οι ιστορικοί της γεύσης ότι σερβίρονταν στους αθλητές των πρώτων Ολυμπιακών αγώνων, το 776 π.Χ.

cheesecake lemoniΑπό την άλλη, ο Απίκιος, κυριότερος γαστρονόμος των Ρωμαίων, έχει συμπεριλάβει στις συνταγές του, ένα εξεζητημένο κρύο πιάτο, στο οποίο το τυρί ήταν αναμεμειγμένο με μέλι, μέντα, καρπούζι, ξίδι και διάφορα ακόμη υλικά (Cheese: A Guide to the World of Cheese and Cheesemaking, Battistotti, Botazzi et al.). Οι Ρωμαίοι ήταν αυτοί που εξάπλωσαν το τσιζκέικ από την Ελλάδα στην Ευρώπη, ενώ στην Αμερική το γλυκό εμφανίστηκε μερικές εκατοντάδες χρόνια μετά, με τις συνταγές που έφεραν μαζί τους οι μετανάστες.

tsiz keik syntagi gourmet

Διαφήμιση

Το τυρί κρέμα εφευρέθηκε κατά λάθος! Το 1872  ο Αμερικανός γαλακτοκόμος Γουίλιαμ Λόρενς (William Lawrence) από το Chester της N. Yόρκης, ανέπτυξε μια μέθοδο παραγωγής του, ενώ προσπαθούσε να φτιάξει ένα γαλλικό τυρί ονόματι Neufchâtel. Το κρεμώδες τυρί που δημιούργησε και ξεκίνησε να διανέμεται τυλιγμένο σε αλουμινόχαρτο απ’ το 1880, το ονόμασε Philadelphia, το οποίο αργότερα (1912) οΤζέιμς Κραφτ (James Kraft) παστερίωσε και αποτελεί κάτω από το πασίγνωστο πια εμπορικό σήμα, το πιο δημοφιλές τυρί για την παρασκευή cheesecake σήμερα.

cheesecakeΤα αμερικάνικα τσιζκέικ είναι συχνά ψημένα. Στην Αγγλία, την Ιρλανδία, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία όμως, προτιμούν τα άψητα, ως πιο ελαφριά. Η συνταγή ανήκει στη δεύτερη εκδοχή και μου την έδωσε φίλη εξ Αυστραλίας. Είναι απίστευτα απλή και ιδανικό επιδόρπιο για καλοκαίρι με γεύση ελαφριά, φρέσκια και πικάντικη. Η βάση με μπισκότα τζίντζερ είναι το κλου που την απογειώνει κάνοντας κοντράστ στην κρέμα λεμονιού-μοσχολέμονου (λάιμ). Αν την κάνετε με τα γνωστά digestives, θα έχετε την πιο γνώριμη γεύση και πιο εύθρυπτη υφή. Θα μπορούσατε επίσης να αντικαταστήσετε το κρεμώδες τυρί Philadelphia με μασκαρπόνε ή ρικότα, αλλά “αφού δουλεύει καλά έτσι, προς τι η αλλαγή;”

Η συνέχεια του άρθρου με την συνταγή για τσιζκέικ λεμόνι με μπισκότα τζίντζερ, στο pandespani

 

Διαφήμιση
Print Friendly, PDF & Email
Διαφήμιση

Your email address will not be published. Required fields are marked *