Τσιζκέικ με Φράουλες, ανάλαφρο, δροσερό, φυσικό & ερωτικό

τσηζκεικ φραουλα

Είμαστε στην εποχή της φράουλας και νομίζω ότι ο καλύτερος τρόπος να τη γιορτάσουμε είναι ένα δροσερό και ελαφρύ τσιζκέικ που δημιούργησα για σας. Απ’ τις φωτογραφίες και μόνο θα μπορέσετε να νιώσετε τη δροσιά και τη νοστιμιά του, πριν δοκιμάσετε να το φτιάξετε. Η φιλοσοφία της συνταγής είναι να εκφράσει την ανάλαφρη φρεσκάδα της άνοιξης, με μια έκρηξη φυσικότητας και ερωτισμού!

Strawberry IconΑυτό το ανάλαφρο τσιζκέικ με φράουλες θέλει ελάχιστη μαγειρική επεξεργασία και υλικά φυσικά, φρέσκα και δροσερά. Και αν προσθέσω σ’ αυτά, το χρώμα και τις γυαλιστερές υφές του, είναι φυσικό να το χαρακτηρίζω ερωτικό!

Διαλέξαμε για βάση, όπως πάντα σε τέτοια επιδόρπια, το φυσικό τυρί κρέμας της Arla, που λόγω της αγνότητας του, δίνει αυτή την ελαφριά και φυσική γεύση που ταιριάζει για να υποστηρίξει τις ώριμες φράουλες που πρωταγωνιστούν. Το Natural είναι βασικός παράγων επιτυχίας της ανάλαφρης υφής του τελικού τσιζκέικ, οπότε η σύσταση χρήσης του προϊόντος είναι ουσιαστική. Η μόνη μαγειρική επεξεργασία της συνταγής είναι η δημιουργία ενός κουλί από φράουλες, που θα σας πάρει 3 λεπτά βράσιμο στο μάτι και από εκεί και πέρα όλο το τσιζκέικ βασίζεται σε μίξη των φρέσκων συστατικών.

Τσιζκέικ Φράουλες με κουλί φράουλας

Απολαύστε το μετά από ένα δείπνο που θέλετε να τελειώσει δροσερά κι’ ανάλαφρα, αλλά σίγουρα εντυπωσιακά. Και σας θυμίζω ότι πέρυσι είχαμε παρουσιάσει μια αντίστοιχη συνταγή για τσιζκέικ με κεράσια, μια και η εποχή των κερασιών δεν αργεί πολύ!

Χαρακτηριστικά της Συνταγής:

Εύκολη συνταγή για ζαχαροπλαστική , θα σας πάρει περί τα 30’ δουλειάς, αλλά χρειάζεται μεγάλα διαστήματα που το τσηζκεικ δένει στο ψυγείο, οπότε συνολικά από τότε που θ’ αρχίσετε υπολογίστε να το απολαύσετε μετά από ένα 8ωρο.

Δροσερές φρέσκες φράουλες για τσιζκεικ

Υλικά για ένα cheesecake, σε αποσπώμενη φόρμα με βάση διαμέτρου 20 εκ.

Για τη βάση:
250 γρ. μπισκότα Digestive
60 γρ. θρυμματισμένα αμύγδαλα
3 κ.σ. μαύρη ζάχαρη
110 γρ. βούτυρο Lurpak λιωμένο
Για τη γέμιση:
420 γρ. Arla Νatural cream cheese
150 γρ. άχνη ζάχαρη
1 κάψουλα σκόνης βανίλιας ή 1 κ.γ εκχύλισμα βανίλιας
½ λεμόνι, τον χυμό
450 γρ. κρέμα γάλακτος Arla
500 γρ. φρέσκες φράουλες, κομμένες στη μέση για την περιφέρεια και σε φέτες για την κορυφή
Για το κουλί φράουλας:
200 γρ. φράουλες
4 κ.γ. άχνη ζάχαρη

Διαδικασία Παρασκευής:

τσιζκέικ Φράουλες με κουλί φράουλας

1. Ετοιμάστε τη βάση από μπισκότα:

Ξεκινάτε θρυμματίζοντας τα αμύγδαλα σε ένα πολυκόφτη. Εκεί μέσα βάζετε σταδιακά και τα μπισκότα digestive να θρυμματιστούν. Μεταφέρετε το μίγμα σε μπασίνα και προσθέτετε το λιωμένο βούτυρο και την μαύρη ζάχαρη. Τα ανακατεύετε όσο δυνατόν καλύτερα με ένα κουτάλι, να γίνει ένα ομοιογενές μίγμα.

Τσιζκέικ Φράουλες με κουλί φράουλας

2. Τοποθετείστε τη βάση μπισκότου στη φόρμα:

Πάρτε μια φόρμα με αποσπώμενη βάση 20 εκ. , ρίξτε το μίγμα της βάσης μέσα και πιέστε το με ένα κουτάλι με αρκετή δύναμη, ώστε να συμπιεστεί καλά για να δέσει ως βάση, όταν κρυώσει το βούτυρο που δρα και ως συγκολλητικό υλικό.

Τσιζκέικ Φράουλες με κουλί φράουλας

3. Βάλτε τις φράουλες στη περιφέρεια της φόρμας:

Καθαρίστε και σταδιακά κόψτε κάθετα τις φράουλες στη μέση και τοποθετήστε τες πλάγια στη φόρμα, για να κάνετε την περιμετρική διακόσμηση. Όπως βλέπετε και στις φωτογραφίες η ιδανική τοποθέτηση γίνεται με την κομμένη πλευρά να είναι σε επαφή με τη φόρμα και το κεφάλι της φράουλας κάτω, για να στέκεται.
Βάλτε τώρα τη φόρμα μέσα στο ψυγείο για να δέσει η βάση, όσο ετοιμάζετε τη γέμιση.

4. Ετοιμάστε τη γέμιση:

Βάλτε το κρημ τσηζ, την άχνη ζάχαρη, τη βανίλια και τον χυμό λεμονιού σε μπασίνα ζαχαροπλαστικής και χτυπήστε τα με σύρμα (χειρός ή ηλεκτρικό για ευκολία) μέχρι να γίνουν ένα αφράτο μίγμα.

Τσιζκέικ Φράουλες με κουλί φράουλας

Σε ξεχωριστή μπασίνα χτυπήστε τη κρέμα μέχρι να μπορεί να κρατήσει μαλακές κορυφές. Στη συνέχεια, μεταφέρτε την στο μίγμα του κρημ τσηζ και διπλώστε την με μαλακές κινήσεις (κάνοντας οχτάρια από κάτω, προς τη πάνω πλευρά του μίγματος). Προσπαθείτε να ενσωματώσετε πλήρως τα δύο μίγματα, κρατώντας τον αφράτο χαρακτήρα τους, που προέρχεται απ’ το χτύπημα της κρέμας που έχει μέσα της φυσαλίδες αέρα.

Τσιζκέικ Φράουλες με κουλί φράουλας

Βγάζετε απ’ το ψυγείο τη βάση του τσιζκέικ και ρίχνετε μέσα τη γέμιση. Με μαρίζ, την απλώνετε στις άκρες με προσοχή, προσπαθώντας να αγκαλιάσει όλες τις φράουλες της περιμέτρου, για να τις στηρίξει, χωρίς να τις μετακινήσει. Ξαναβάζετε το τσιζκέικ πίσω στο ψυγείο.

Τσιζκέικ Φράουλες με κουλί φράουλας

5. Ετοιμάζετε το κουλί φράουλας:

Βάζετε περίπου 200 γρ. φράουλες στον πολυκόφτη και τις πολτοποιείτε. Προσθέτετε την άχνη ζάχαρη, ανακατεύετε και σουρώνετε τον πολτό, ανακατεύοντας και πιέζοντας με ένα κουτάλι, ώστε να κρατήσετε μόνο το υγρό. Βάζετε το υγρό της φράουλας με τη ζάχαρη, σε κατσαρολάκι σε ήπια ένταση. Το αφήνετε να βράσει 1-2 λεπτά μέχρι ν’ αρχίσει να πήζει και το αφαιρείτε. Αφήνετε το κουλί φράουλας να κρυώσει και να γίνει πιο πηχτό (σαν μια αραιή μαρμελάδα = κουλί), όσο το υπόλοιπο cheesecake είναι στο ψυγείο και δένει.

Τσιζκέικ Φράουλες με κουλί φράουλας

6. Ολοκληρώνετε την σύνθεση:

Αφού έχετε αφήσει τουλάχιστον δύο ώρες το cheesecake να δέσει στο ψυγείο, το ξαναβγάζετε και περιχύνετε πάνω του το κουλί φράουλας. Το απλώνετε παντού και στη συνέχεια διακοσμήστε την κορυφή του cheesecake με τις φράουλες που περίσσεψαν, που τις κόβετε σε φέτες. Αφού ολοκληρώσετε την διακόσμηση, ξαναβάζετε το τσιζκέικ φράουλας μέσα στο ψυγείο για τουλάχιστον 6 ώρες πριν σερβίρετε.

Τσιζκέικ Φράουλες με κουλί φράουλας

Σερβίρισμα:

Βγάζετε το τσηζκέικ με τη φόρμα του απ’ το ψυγείο, το ακουμπάτε πάνω στη πιατέλα απ’ όπου θα σερβίρετε και στη συνέχεια με προσοχή αφαιρείτε την περιφέρεια της αποσπώμενης φόρμας. Κόβετε κομμάτια και σερβίρετε στο τραπέζι, μια και το τσιζκεικ δείχνει πολύ εντυπωσιακό ως τούρτα.

Τσιζκέικ Φράουλες με κουλί φράουλας

Εμείς σερβίραμε πάνω στη πιατέλα της σειράς Dantelle της ΙΩΝΙΑ, αλλά περιέργως δεν έμεινε για πολύ εκεί, γιατί κάποιοι το εξαφάνισαν! Ακόμη τους ψάχνω…

Τσιζκέικ με Φράουλες, ανάλαφρο, δροσερό, φυσικό & ερωτικό 3.13/5 (62.55%) 47 votes

I grew up in Britain in the 60's, which wasn't quite as much the culinary desert as people like to remember. My mother and grandmother were devotees of Elizabeth David and Robert Carrier with their emphasis on French cuisine. Our house held regular dinner parties, large parties and meetings, all of which were catered by my mother with no outside help whatsoever. As always, children rebel against their parents, and I had no interest in cooking at all as a teenager. In the UK in those days, cookery lessons were compulsory for girls. We were taught by the terrifying Mrs W, who through her reign of terror, managed to teach us the rudiments of cookery; from roast chicken and steak pies to profiteroles and apple strudel. I moved to Greece in the 80's, armed with only a duvet and a book of recipes that my grandmother had painstakingly written out for me, which is still one of my most treasured and used possessions. I later met and married a Greek. When motherhood arrived, I fell into the trap of making only food that both adults and children would eat. It turned out that there are only 10 dishes in the entire world that fulfill this brief! More inspiring creations were left to the occasional family gathering. I got my cooking mojo back post-divorce, after meeting Mr. Caruso. Our culinary expertise complement each other perfectly - his interest and talent lies in making main dishes, starters and wonderful amuse-bouche, whereas I have always been more interested in sweets and puddings as well as the table settings. He was, and is, the main course to my dessert...

2 Comments

  • Reply May 7, 2019

    ΣΙΦΝΑΚΗΣ Κωνσταντίνος

    Η συνταγή εκπληκτική, πολύ εύκολη και το αποτέλεσμα απολαυστικό. Δέκα χρόνια περίπου, μαγειρεύω με δικές σας συνταγές. Ευχαριστώ θερμά.

Leave a Reply

Leave a Reply