Αλμυρό Τσιζκέικ με ντοματίνια & καραμελωμένο κρεμμύδι!

Αλμυρο τσιζκέικ

Ένα τσιζκέικ διαφορετικό, αιρετικό, παιχνιδιάρικο, ένα τσιζκέικ αλμυρό ήταν η ιδέα της Σόφης, για να καλωσορίσουμε το καλοκαίρι. Ένα τσιζκέικ που παίζει με τις προσδοκίες σου και θέλει να σε ξαφνιάσει, καθώς από μακριά φαίνεται σαν κάτι που έχεις ξαναδεί, αλλά πλησιάζοντας βλέπεις στη κορυφή του, εκεί που περίμενες τα φρούτα, να έχει ντοματίνια και κοντοστέκεσαι με ερωτηματικά.

αλμυρό cheesecakeΜε βάση από παξιμάδια χαρουπιού, φυσικό τυρί κρέμας ως βασικό υλικό και από πάνω καραμελωμένα κρεμμύδια και ντοματίνια βελανίδι, το αλμυρό αυτό τσιζκείκ μοιάζει με διασταύρωση ενός κλασικού τσιζκέικ με ένα ντάκο.

αλμυρό cheesecake με ντοματινια & καραμελωμένο κρεμμύδι

Πολύ καλοκαιρινό, φρέσκο και γλυκά αλμυρό, παίζει τον ρόλο ενός ορεκτικού σε ένα μπουφέ ή ενός πρωτότυπου μεζέ σε μεσημεριανό τραπέζι. Το σίγουρο είναι ότι εντυπωσιάζει με την εμφάνιση σερβιρισμένο σαν τούρτα. Βέβαια όταν κοπεί σε κομμάτια μην έχετε την ελπίδα ότι θα σταθεί όπως ένα γλυκό τσιζκέικ σε κομμάτια, μια και το παξιμάδι δεν μπορεί να αποτελέσει ενιαία μάζα, οπότε στο πιάτο θα είναι κάπως πιο χύμα. Αλλά εκεί θα σας κερδίσει η γεύση του, δεν έχω καμία αμφιβολία γι’ αυτό!

Χαρακτηριστικά της συνταγής

Πολύ εύκολη συνταγή που θα σας πάρει λιγότερο από μια ώρα κυρίως γιατί αξίζει να καραμελώσετε τα κρεμμύδια αργά, διαδικασία της τάξης των 40’.

Προφανώς η ιδέα του αλμυρού τσιζκέικ, αποτελεί ιδανική βάση για άλλους πειραματισμούς, με διαφορετικά παξιμάδια (π.χ. γλυκανίσου), με πρόσθεση γιαουρτιού στο cream cheese για να είναι πιο ανάλαφρο και πρόσθεση κάπαρης ή ελιάς στην κορυφή, για να προτείνουμε κάποιες ίδέες.

αλμυρό cheesecake με ντοματινια & καραμελωμένο κρεμμύδι

Υλικά για ένα cheesecake, σε αποσπώμενη φόρμα με βάση διαμέτρου 20 εκ.

350 γρ. παξιμάδια χαρουπιού, σπασμένα
3 συσκευασίες Χ 250 γρ. Arla Natural Cream Cheese
2 κρεμμύδια κομμένα σε τέταρτα/όγδοα
250 γρ. ντοματίνια βελανίδια
30 ml. balsamico
60 ml. ελαιόλαδο
ανθός αλατιού
φύλλα δυόσμου ή βασιλικού για ντεκόρ

Διαδικασία Παρασκευής:

αλμυρό cheesecake με ντοματινια & καραμελωμένο κρεμμύδι

1. Καραμελώνετε το κρεμμύδι:

Ξεκινάτε απ’ αυτό μιας και παίρνει την περισσότερη ώρα. Σε τηγάνι με ελάχιστο λάδι (15-20 ml) και σε πολύ ήπια ένταση (2-4) βάζετε τα κρεμμύδια να σοταριστούν αργά. Γυρνάτε κάθε τόσο μέχρι σε 30′-40’ να έχουν πάρει χρώμα και να έχουν μαραθεί τελείως. Τότε ανεβάζετε την ένταση, προσθέτετε το μπαλσάμικο, ανακατεύετε καλά και σβήνετε σε 1 λεπτό που έχει εξατμιστεί όλο το υγρό.

αλμυρό cheesecake με ντοματινια & καραμελωμένο κρεμμύδι

2. Ετοιμάζετε τη βάση:

Σπάτε τα παξιμάδια χαρουπιού, βάζοντάς τα σε σακούλα με ένα βαρύ αντικείμενο. Είναι καλύτερα να τα σπάσετε έτσι, αντί σε πολυκόφτη, γιατί έχετε καλύτερο έλεγχο στο να μην τα θρυμματίσετε και ν’ αφήσετε μερικά κομμάτια 1-2 εκ.

Βάζετε τα θρυμματισμένα παξιμάδια στη φόρμα, ρίχνετε μερικές πρέζες ελαιόλαδο και τα πιέζετε λίγο με ένα κουτάλι, να σφίξουν όσο γίνεται.

αλμυρό cheesecake με ντοματινια & καραμελωμένο κρεμμύδι

3. Βάζετε το τυρί:

Σε ένα μεγάλο μπολ βάλτε το τυρί και χτυπήστε το για 1-2 λεπτά με ένα κουτάλι να αφρατέψει. Προσθέστε το σε μικρές δόσεις πάνω απ’ τη βάση των παξιμαδιών και απλώστε με ένα κουτάλι με ήπιες κινήσεις να ισιώσει η επιφάνεια. Το τυρί στην ουσία θα αποτελέσει συγκολλητική ουσία για τα παξιμάδια από κάτω, οπότε θέλει προσοχή.

αλμυρό cheesecake με ντοματινια & καραμελωμένο κρεμμύδι

4. Ολοκληρώνετε το cheesecake:

Πάνω απ’ το λευκό τυρί θα τοποθετήσετε ένα-ένα τα καραμελωμένα κρεμμύδια ώστε να πιάσουν όλη την επιφάνεια και στη συνέχεια τα ντοιματίνια κομμένα στη μέση. Περάστε με ένα πινέλο με ελαιόλαδο τα ντοματίνια να λάμπουν και να πάρουν γεύση και πασπαλίστε με ανθό αλατιού. Διακοσμείστε με φύλλα βασιλικού ή δυόσμου. Το βάζετε στο ψυγείο για ένα δίωρο τουλάχιστον.

αλμυρό cheesecake με ντοματινια & καραμελωμένο κρεμμύδι

Σερβίρισμα:

Πριν σερβίρετε το βγάζετε απ’ το ψυγείο και αφαιρείτε προσεκτικά την αποσπώμενη φόρμα, πάνω σε μια πιατέλα. Όλο το παιχνίδι είναι να δούμε στο τραπέζι την αλμυρή τούρτα και να μας ανοίξει την όρεξη. Από εκεί και πέρα ο καθένας θα σερβιριστεί με μια σπάτουλα αλλά τα κομμάτια στα πιάτα μην περιμένουμε να βγουν τέλεια όπως σε ένα γλυκό τσιζκέικ. Εμείς σερβίραμε σε πιατέλα της σειράς Patchwork της ΙΩΝΙΑ και βέβαια καραμελώσαμε το κρεμμύδι σε αντικολλητικό τηγάνι FEST.

αλμυρό cheesecake με ντοματινια & καραμελωμένο κρεμμύδι

Αλμυρό Τσιζκέικ με ντοματίνια & καραμελωμένο κρεμμύδι! 3.52/5 (70.37%) 27 votes

Εραστής των απολαύσεων της ζωής, διαφημιστής κατ' επάγγελμα, υπερήφανος πατέρας τριών κοριτσιών, με πολλά ετερόκλητα ενδιαφέροντα και εμπειρίες στα 55 χρόνια που συμμετέχω στη κοινωνική ζωή της πρωτεύουσας και άλλων κωμοπόλεων Ευρώπης και Αμερικής. Έχω μάθει να περνάω καλά με πολλά, αλλά και με λίγα, με μια ανεπαίσθητη προτίμηση στην άνεση, να τ' ομολογήσω. Ασχολούμαι καθημερινά με τη μαγειρική απ' τα 25 μου και με τον καιρό αυτή απασχολεί όλο και μεγαλύτερο ποσοστό των νευρώνων του εγκεφάλου μου, κάτι που ελπίζουμε να οφείλεται στο πάθος και όχι στην μείωση των κυττάρων. Αν πληρωνόμουν για τα πάθη μου (και τα λάθη μου) θα ήμουν μέγας χορηγός του δημοσίου χρέους. Το γεγονός ότι φίλοι, γνωστοί αλλά και τα παιδιά μου με αποκαλούν “chef” με ιντριγκάρει ως προς το τι μπορεί να γίνω όταν επιτέλους ενηλικιωθώ. Λατρεύω το καλό σπιτικό φαγητό, απεχθάνομαι τις μετριότητες και όσο κι αν βασίζομαι στη δημιουργικότητα, τη γνώση και την τέχνη, θέλω παράλληλα να γνωρίζω το επιστημονικό “γιατί” πίσω απ' τη μαγειρική και όχι μόνον. Όσο μαθαίνω νιώθω ζωντάνια, όσο δημιουργώ και προσφέρω, αποκτώ λόγο ύπαρξης.

2 Comments

  • Reply July 3, 2019

    M&M (@black_eyeGR)

    Απλό, δροσερό, πεντανόστιμο!
    Το έκανα με κριθαροκουλούρα (σπασμένη) και ήταν καταπληκτικό. Αντί για cream cheese, το κατίκι αξίζει να δοκιμαστεί;

Leave a Reply

Leave a Reply