Μελοπορτοκαλένιο κέικ αμυγδάλου με σπόρους κόλιαντρου και σιρόπι

Μελοπορτοκαλένιο κέικ αμυγδάλου με σπόρους κόλιαντρου και σιρόπι

Είναι κάποια κέικ που ξεφεύγουν απ’ τη κλασική σπογγώδη, βουτυράτη ανάλαφρη αίσθηση και γίνονται πιο πληθωρικά σε υφή και γεύσεις, συνοδεύονται από σιρόπι και εντέλει τοποθετούνται περισσότερο ως επιδόρπια παρά στο ρόλο μιας λιχουδιάς που ταιριάζει όλες τις ώρες της μέρας. Ένα τέτοιο κέικ είναι η συνταγή που παρουσιάζουμε πιο κάτω.

Στο υπόβαθρο της γεύσης ο αγγελικός συνδυασμός πορτοκαλιού και μελιού, με την υφή να  γίνεται πληθωρική μέσα από μπόλικο τριμμένο αμύγδαλο και τη συνολική γεύση να αποκτά ανατολίτικο χαρακτήρα και αρώματα, από καβουρντισμένα σπόρια κόλιαντρου θρυμματισμένα, τόσο μέσα στο κέικ, όσο και στο μελοπορτοκαλένιο σιρόπι που το γλυκαίνει. Παράδεισος!

Στη πρώτη αντίδραση πολλών που δεν αρέσκονται στο κόλιαντρο ως αρωματικό χορταρικό, να σημειώσουμε εδώ πως η γεύση των σπόρων είναι αρκετά διαφορετική, διακριτικά αρωματική και μπαχαρένια, βγάζοντας μια καθαρά ανατολίτικη αίσθηση. Ένα σημείο προσοχής με τέτοια μπαχαρικά είναι να τα χρησιμοποιήσετε σχετικά φρέσκα, γιατί αν μείνουν πολύ καιρό χάνουν τ’ αρώματά τους και είναι υποτονικά.

Μελοπορτοκαλένιο κέικ αμυγδάλου με σπόρους κόλιαντρου και σιρόπι

Το κέικ αυτό, το δοκίμασε η Sophie σε μια φίλη της και ενθουσιάστηκε με την πληθωρικότητά του, όπως και όλη η γυναικοπαρέα της. Η αυθεντική συνταγή είναι του chef Gill Meller, από το διάσημο Βρετανικό εστιατόριο River Cottage. Όταν το δοκιμάσαμε σπίτι, ομολογώ ότι και εγώ ενθουσιάστηκα και κυρίως από το πόσο όμορφα ταίριαζε μετά το γεύμα σαν επιδόρπιο καθότι ήταν γευστικά πολυεπίπεδο και είχε σώμα, λόγω αμυγδάλου.

Τεχνικά υπάρχουν κάποιες ιδιαιτερότητες στη παρασκευή, που όμως δεν προσθέτουν δυσκολία.  Εμείς στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν δοκιμάσαμε να απλουστεύσουμε τη συνταγή όπως συχνά κάνουμε, απλά ακολουθήσαμε τις οδηγίες που μας δόθηκαν και μια και το αποτέλεσμα ήταν επιτυχημένο, δε βρήκαμε το λόγο να πειραματιστούμε. Η μόνη διαφοροποίηση που προτείνουμε είναι η φόρμα να μην είναι 18άρα όπως μας είπαν, αλλά 20άρα ή 22άρα γιατί το κέικ φουσκώνει πολύ στο ψήσιμο και εύκολα χύνεται στο φούρνο.

Μελοπορτοκαλένιο κέικ αμυγδάλου με σπόρους κόλιαντρου και σιρόπι

Χαρακτηριστικά της συνταγής:

Μέτριας δυσκολίας συνταγή, κυρίως λόγω των σταδίων που χρειάζονται για να ολοκληρωθεί η γέμιση του κέικ, αλλά χωρίς κάποια απ’ αυτά τα στάδια να αποτελεί μια τεχνική πρόκληση ακόμη και για αρχάριους στη ζαχαροπλαστική. Θα χρειαστείτε ένα μίξερ, μια μαρίζ, ένα κατσαρόλι και μια φόρμα 20-22εκ.

Θα σας πάρει περί τη μισή ώρα στη προετοιμασία και 50 λεπτά στο ψήσιμο.

Υλικά για ένα κέικ (σε φόρμα αποσπώμενη 20-22εκ.)

275 γρ. βούτυρο Lurpak
250 γρ. ζάχαρη
4 κ.σ. μέλι
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
2 κ.γ. σπόρους κόλιανδρου, καβουρντισμένους και σπασμένους
4 αυγά
150 γρ. αλεύρι
2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
150 γρ. τριμμένα αμύγδαλα

Για το σιρόπι

4 κ.σ. μέλι
Χυμό από 1 πορτοκάλι
2 κ.γ. σπόρους κόλιανδρου, καβουρντισμένους και σπασμένους

Μελοπορτοκαλένιο κέικ αμυγδάλου με σπόρους κόλιαντρου και σιρόπι

Διαδικασία Παρασκευής:

1. Προετοιμάζετε τα υλικά:

Καβουρντίζετε όλους τους σπόρους κόλιαντρου που θα χρειαστείτε, δηλαδή 4 κ.γ συνολικά για κέικ και σιρόπι βάζοντας τους σε ένα τηγάνι σε χαμηλή ένταση για 5 λεπτά να βγάλουν αρώματα. Τους βάζετε σε ένα γουδί να τους σπάσετε ή σε πολυκόφτη, προσέχοντας όμως να μην γίνουν εντελώς σκόνη.

Περνάτε τα αμύγδαλα απ’ το πολυκόφτη να θρυμματιστούν, επίσης χωρίς να γίνουν σκόνη. Τέλος βγάζετε το ξύσμα απ’ το πορτοκάλι.

Μελοπορτοκαλένιο κέικ αμυγδάλου με σπόρους κόλιαντρου και σιρόπι

2. Ετοιμάζετε το πρώτο στάδιο του μίγματος του κέικ:

Σε μίξερ θα χτυπήσετε το μαλακωμένο βούτυρο και στη συνέχεια θα προσθέσετε τα δυο βασικά αρωματικά σ στοιχεία, το ξύσμα πορτοκαλιού και τα 2 κ.γ. καβουρντισμένου  κόλιαντρου. Προσθέστε τέλος, τις 4 κ.σ. μέλι και τη ζάχαρη και χτυπήστε τα όλα μαζί μέχρι να γίνει ένας ενιαίος πολτός.

Μελοπορτοκαλένιο κέικ αμυγδάλου με σπόρους κόλιαντρου και σιρόπι

3. Ετοιμάζετε το δεύτερο στάδιο του μίγματος του κέικ:

Τώρα θα προσθέσετε τα αυγά και το περισσότερο μέρος απ’ τ’ αλεύρι. Μόνο που θα το κάνετε σε 4 δόσεις, χτυπώντας τα υλικά σε κάθε στάδιο.  Δηλαδή ρίξτε μια κουταλιά αλεύρι και ένα αυγό και χτυπήστε τα να ενσωματωθούν στο μίγμα του βούτυρου-ζάχαρης-αρωματικών. Μετά κάνετε το ίδιο για το δευτερο, τρίο και τέταρτο αυγό φροντίζοντας να έχει μείνει περίπου το 1/3 του αλευριού για το τρίτο στάδιο της συνταγής. Στο τέλος αυτής της φάσης έχετε ένα αφράτο μίγμα.

Μελοπορτοκαλένιο κέικ αμυγδάλου με σπόρους κόλιαντρου και σιρόπι

 4. Ετοιμάζετε το τρίτο στάδιο του μίγματος του κέικ:

Βγάζετε τον κάδο με το μίγμα απ’ το μίξερ γιατί από εδώ και πέρα οι κινήσεις θα γίνουν με το χέρι και μια μαρίζ. Αναμιγνύετε το αλεύρι με τις 2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ και τα περνάτε από σουρωτήρι ρίχνοντάς τα πάνω στο μίγμα. Στη συνέχεια με κυκλικές κινήσεις 8άρια θα διπλώσετε και ενσωματώσετε το αλεύρι που έπεσε από πάνω. Τέλος ρίχνετε τα αμύγδαλα και επαναλαμβάνετε το δίπλωμα στο μίγμα, πάλι με κινήσεις 8άρια.

Μελοπορτοκαλένιο κέικ αμυγδάλου με σπόρους κόλιαντρου και σιρόπι

5. Βάζετε το μίγμα στη φόρμα και μετά το ψήνετε στο φούρνο:

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 170°C πάνω-κάτω.

Βουτυρώνετε μια φόρμα 20-22εκ.  Ρίχνετε το μίγμα μέσα της και το απλώνετε παντού, ισιώνοντας την επιφάνεια.  Βάζετε τη φόρμα στον προθερμασμένο φούρνο και αφήνετε το κέικ να ψηθεί περί τα 50’.

Μελοπορτοκαλένιο κέικ αμυγδάλου με σπόρους κόλιαντρου και σιρόπι

Λίγο πριν είναι έτοιμο το κέικ, εσείς προχωράτε στο επόμενο βήμα, ετοιμάζοντας το σιρόπι.

Στα 40′-50’ δοκιμάζετε αν έχει γίνει, βάζοντας ένα κοφτερό μαχαίρι και περιμένοντας να βγεί καθαρό, ώστε να είστε σίγουροι. Βγάζετε το κέικ στον πάγκο. Αφαιρείτε μετά από 2 λεπτά τη βάση του και το γυρνάτε ανάποδα για να ολοκληρώσετε σε λίγο, προσθέτοντας το σιρόπι.

Μελοπορτοκαλένιο κέικ αμυγδάλου με σπόρους κόλιαντρου και σιρόπι

Σημείωση: Επειδή το κέικ φουσκώνει αρκετά, και η φόρμα σας μπορεί να μην είναι αρκετά βαθιά, για σιγουριά, ακουμπήστε κάτω από τη φόρμα ένα ταψάκι, ώστε αν πέσει καθόλου γέμιση να μη λερώσει τον φούρνο

6. Ετοιμάστε το σιρόπι:

Ρίξτε το μέλι και τον χυμό απ’ το πορτοκάλι μαζί  με τα σπόρια κόλιανδρου σε ένα κατσαρολάκι σε μεσαία ένταση και ανακατέψτε να διαλυθεί το μέλι στα υγρά. Αφήστε το για 15’ περίπου σε σιγανή ένταση, να μειωθεί σε όγκο, καθώς εξατμίζονται τα υγρά και πήζει σταδιακά για να γίνει σιρόπι. Αν πριν χρησιμοποιηθεί στο κέικ έχει πήξει εντελώς, το ξαναζεσταίνετε με λίγο νερό να γίνει πιο λεπτόρρευστο.

Μελοπορτοκαλένιο κέικ αμυγδάλου με σπόρους κόλιαντρου και σιρόπι

7. Σιροπιάζετε το κέικ:

Βάζετε πλέον το κέικ στη πιατέλα που θα το σερβίρετε και κάνετε στη κορυφή του καμία δεκαριά τρύπες με ένα μαχαίρι, Στη συνέχεια ρίχνετε το σιρόπι πάνω στη κορυφή του κέικ ώστε να περάσει σταδιακά μέσα στο εσωτερικό του απ’ τις τρύπες. Αφήνετε μισή ώρα και μετά σερβίρετε.

Μελοπορτοκαλένιο κέικ αμυγδάλου με σπόρους κόλιαντρου και σιρόπι

Σερβίρισμα:

Αυτό είναι ένα κέικ που ταιριάζει απόγευμα με τον καφέ ή το τσάι αλλά και μετά από ένα φαγητό με έντονες γεύσεις, καθώς μπορεί να ανταγωνιστεί ένα πληθωρικό γλυκό, λειτουργώντας ως επιδόρπιο παρά ως κλασικό κέικ.

Εμείς το σερβίραμε μάλιστα και μετά από ψάρι, όπου συνήθως αναζητάς μια έντονη γεύση γλυκού για να αλλάξεις σελίδα, κι εδώ η ανάμειξη πορτοκαλιού, μελιού και αμυγδάλου, με τα αρωματικά σπόρια κόλιαντρου και το σιρόπι που βγάζουν ανατολίτικη αίσθηση, ταίριαξε απόλυτα. Το τοποθετήσαμε πάνω στη πιατέλα της σειράς patchwork της ΙΩΝΙΑ που μας ταίριαξε με τον πληθωρικά γευστικό χαρακτήρα του κέικ μας. Χρησιμοποιήσαμε επίσης ένα αντικολλητικό κατσαρολάκι της Fest για το σιρόπι.

Print Friendly, PDF & Email

Εραστής των απολαύσεων της ζωής, διαφημιστής κατ' επάγγελμα, υπερήφανος πατέρας τριών κοριτσιών, με πολλά ετερόκλητα ενδιαφέροντα και εμπειρίες στα 55 χρόνια που συμμετέχω στη κοινωνική ζωή της πρωτεύουσας και άλλων κωμοπόλεων Ευρώπης και Αμερικής. Έχω μάθει να περνάω καλά με πολλά, αλλά και με λίγα, με μια ανεπαίσθητη προτίμηση στην άνεση, να τ' ομολογήσω. Ασχολούμαι καθημερινά με τη μαγειρική απ' τα 25 μου και με τον καιρό αυτή απασχολεί όλο και μεγαλύτερο ποσοστό των νευρώνων του εγκεφάλου μου, κάτι που ελπίζουμε να οφείλεται στο πάθος και όχι στην μείωση των κυττάρων. Αν πληρωνόμουν για τα πάθη μου (και τα λάθη μου) θα ήμουν μέγας χορηγός του δημοσίου χρέους. Το γεγονός ότι φίλοι, γνωστοί αλλά και τα παιδιά μου με αποκαλούν “chef” με ιντριγκάρει ως προς το τι μπορεί να γίνω όταν επιτέλους ενηλικιωθώ. Λατρεύω το καλό σπιτικό φαγητό, απεχθάνομαι τις μετριότητες και όσο κι αν βασίζομαι στη δημιουργικότητα, τη γνώση και την τέχνη, θέλω παράλληλα να γνωρίζω το επιστημονικό “γιατί” πίσω απ' τη μαγειρική και όχι μόνον. Όσο μαθαίνω νιώθω ζωντάνια, όσο δημιουργώ και προσφέρω, αποκτώ λόγο ύπαρξης.

Be first to comment

Leave a Reply